Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

V 70. letech vysílala televise velmi oblíbený maďarský animovaný seriál o rodině Smolíkových. Zápletkou episod bylo, že v současnosti žijící, zcela průměrná rodinka dostane od potomka ze 30. století darem určitý přístroj, vymoženost budoucí technologie, nad kterým zprvu jásá, ale posléze se ukáže, že s ním neumí pořádně zacházet, takže zařízení nadělá víc škody než užitku.

Autoři seriálu nemohli vědět nic o postkomunismu, ale jeho podstatu vystihli naprosto přesně: společnost odvyklá demokracii zachází s jejími přístroji úplně stejně jako Smolíkovi, a po prvotní euforii se dostavuje vystřízlivění a poznání, že se demokratické instituce jaksi zvrhly a obrátily proti společnosti, které měly sloužit.

Pěkným příkladem jsou exekutoři, o kterých zde často píšeme, avšak zdaleka nejsou jediní: v postkomunismu nefunguje v podstatě nic tak, jak by mělo, a všechno dostává jaksi jiný obsah než v tradičních demokratických zemích.

Příkladem může být i Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), instituce, jejímž účelem by mělo být chránit občany před zásahy do soukromí ze strany velkých korporací a státu, ale která v postkomunistické mutaci naopak chrání stát a jeho establishment před občany, působí protidemokraticky a prokorupčně.

Pěkný kousek se Úřadu povedl v Liberci, kde v rámci tažení proti záznamům z jednání obecních zastupitelstev zahájil správní řízení s občanským sdružením, a to způsobem, který nemá daleko k tomu, jak se svými poddanými jednali komunističtí úředníci. Nevím, snad to bude tím, že místo právníka za Úřad vystupuje veterinář, uvyklý jednat spíš s dobytkem než se základními právy obdařenými stranami správních řízení.

Když pomineme fakt, že kontrolovaný spolek není majitelem domény, kde byly záznamy zveřejněny (zjistíš si to na adrese nic.cz, Úřade!), a v době jejich pořízení ještě ani nevznikl (najdeš tady!), zaráží arogance, s níž úředník stanoví jako místo jednání sídlo občanského sdružení, aniž by se zajímal o to, zda tam vůbec má přístup, a požádá o předložení celé řady evidentně zbytečných, a částečně zřejmě i neexistujících, dokumentů.

A jako dodatek, v průvodním e-mailu, spolku sdělí, že protože jde o kontrolu, účastník nemá právo nahlížet do správního spisu (ano, to je u českých byrokratických nabobů už tradice).

Nemohu jinak než ocenit za toto dílo MVDr. Františka Bartoše čestným titulem Osel měsíce, spojeným s právem nosit oslí uši ve tvaru paragrafů, přičemž nezastírám, že tento případ patří mezi ty, kdy takové ocenění vnímám jako poněkud nespravedlivé – k oslům.

Aktualisováno.

Authentická zpráva o průběhu kontroly:

Posilam zpravu o stredecni kontrole v Liberci. Zadna nenastala, nebot se panu kontrolorovi, rizenemu primo panem veterinarem, nepodarilo identifkovat neexistujici kancelar obcanskeho sdruzeni, kde by mohl neco zkontrolovat. Pry odmitl vratnici, recepci i navrhovane pohostinstvi a snazil se 30 minut sehnat jednaci mistnost na radnici, kde mu ale nikdo nerozumel nebo nebyl schopen nic rict. Pan Baxa si s sebou vzal pravni pomoc, ktere se nepodarilo z pana kontrolora vyrazit ani pouceni o pravech, nahledl do spisu, do ktereho predtim nebylo mozne nahlizet, pan kontrolor videl vsude kolem sebe prestupky v oblasti osobnich udaju (prestupkem podle nej zrejme byla i pritomnost pravni pomoci) a nakonec mrzute odjel zpatky do Prahy s tim, ze napise mail. K tomu si celou dobu stezoval, ze je urad pretizeny a nestiha.

Dlouho jsem o podobne svejkovsky ladenem urednim vykonu neslysel a zaroven se mi jevi, ze se libereckym podarilo kompletne skodnou odblokovat, za coz jim patri velka pochvala. Na druhou stranu se mi zda, ze vzhledem k mentalnim schopnostem techto velikanu prava a vzhledem k tomu, ze rozkaz zrejme znel - provest kontrolu stuj co stuj, se da predpokladat, ze se pokusi si znovu zajistit jednaci mistnost, do ktere predvolaji cleny na kontrolu, coz by mohlo nakonec dopadnout jeste absurdneji.

Komentáře   

0 # Anonymní 2011-10-20 13:28
V mafiánském a zločinném Libereckém kraji už nemůže překvapit nic.Dokud ho budou řídit a spravovat zločinci , bude to jenom horší , ostatně to platí pro celou ČR.
Josef Langhammer
0 # Anonymní 2011-10-20 13:31
Je nejvyšší čas zakotvit právo na pořizování záznamů z jednání zastupitelstev a jejich šíření do obecního zřízení. I tak však myslím, že a) stačí 12/3 OZ (materiálně jde využití ke zpravodajským účelům), b) zasedání je veřejné, tudíž ochrana soukromí a osobních údajů je pochybná, c) nelze presumovat zneužití osobních údajů a zásahy do osobnostních práv tím, že vše preventivně potřu. Čím se to liší od regionálního zpravodajství, archivovaného zpravodajství ČT, Primy, Novy. ÚOOÚ řeší hlouposti, výkladů VOP, MV, práva na informace a veřejnou kontrolu i zdravého rozumu nedbaje.
0 # pesu 2011-11-09 13:03
Tak o téhle vypečené kontrole ještě vypečenějšího úřadu shodou okolností něco vím, neboť jsem byl státní mocí vyzván k poskytnutí součinnosti a důrazně varován před následky, pokud bych tak neučinil ;)

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)