Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

(Foto: Jan Šinágl)

Dnes odpoledne zemřel ve vinohradské nemocnici v Praze na následky nezdařené operace srdce Milan Paumer, ten třetí od Mašínů.

Milana Paumera jsem poznal před více než pěti lety v souvislosti s přestupkovým stíháním vedeným proti osobám, které byly v říjnu 2004 násilně vyvlečeny z budovy přerovského okresního soudu, kde se domáhaly veřejného procesu s Vladimírem Hučínem. Podařilo se nám prokázat, že výzva justiční stráže k opuštění budovy neodpovídala zákonu, takže přestupková řízení skončila ve prospěch obviněných.

Do té doby jsem o akci bratří Mašínů mnoho nevěděl, a měl jsem za to, že jejich odbojová činnost, při které zahynulo několik osob, byla excesivní a nelegitimní. Právě seznámením s Milanem Paumerem se to změnilo, a to paradoxně navzdory tomu, že jsme spolu o jejich útěku za hranice téměř nehovořili: bavili jsme se o tom, jak to funguje v Americe, proč se Milan rozhodl odejít z Floridy a vrátit se do Čech, a o jeho velké lásce, motorech a automobilech.

Pochopil jsem, že akce Mašínů byla vedena přímočarou a jednoduchou logikou – nenechat se od komunistů terorisovat a udělat to, co bylo přirozené a co měl v té době udělat každý: postavit se zlu aktivně na odpor. Ačkoli jsem s M. Paumerem nesouhlasil např. v tom, že by měla být zakázána komunistická strana – na mou námitku, že v USA se politické strany, včetně těch marxistických, také nezakazují, nedokázal Milan odpovědět – vážil jsem si jeho zásadovosti a velmi nečeské, americké přímosti, otevřenosti, slušnosti a férovosti.

Myslím, že nejsem jediný, komu bude Milan Paumer chybět.

Aktualisováno.
Poslední rozloučení s Milanem Paumerem se koná ve středu 4. srpna 2010 od 12.00 hod. v obřadní síni na hřbitově v Poděbradech.

Aktualisováno.
Změna místa: viz smuteční oznámení.

Komentáře   

0 # Miroslav Yamato 2010-07-23 19:35
Já to mám spíš přesně naopak, čím více jsem se o tom dozvídal tím méně mi to přišlo jako legitimní odboj (hlavně cíle a celkový způsob se mi nezamlouvá), jenže...co kdo ví jak by se zachoval?
0 # Stan 2010-07-23 21:48
Tomáši, oni tady tak trochu řádili v našem okolí, takže tady by asi ani Paumer, ani Mašínové jen tak do hospody přijít pokecat nemohli, navíc jsem slyšel jeho obhajobu v rozhlase, a moc se mi to nelíbilo.

Když totiž hovořil o tom, že "vražda na tyranu není vraždou", a že "proti ozbrojené moci se nedá bojovat pomocí švestkových knedlíků" nevzpomněl jsem si na žádného tyrana, kterého by zlikvidovali. Vzpomněl jsem si jen na strážmistra, kterého svázali a pak podřezali jak podsvinče, na zastřeleného pokladníka a hasiče, který jel hasit jimi zapálené stohy, a oni mu přitom vystřelili oko. Slyšel jsem o motorce, kterou si koupili za uloupené peníze atd. Klasický boj proti ozbrojenému nepříteli to byl až ve chvíli, kdy je jako kriminální živly začala nahánět naše a německá policie a pohraniční stráž.

Takže když poslouchám zastánce jejich odbojové činnosti, jsou to většinou velké řeči o tom, jací jsou to báječní lidé a emoce, když poslouchám odpůrce (včetně Václava Klause), slyším mnoho pádných argumentů proti jejich heroizaci.

A můj názor? Nechme Paumera a Mašíny spát, život jejich obětem nikdo nevrátí, zdá se, že lidská spravedlnost je na ně krátká, a jejich využívání pro antikomunistické kampaně je dle mého názoru značně kontraproduktivní.
0 # Anonymní 2010-07-25 02:33
Hmm, pánové odsuzující Mašíny a Paumera by měli zažít 50tý roky. Intelektuály od pivního stolu mám nejraději, to jsou ty nejlepší opory každý diktatury.
0 # cnemo 2010-07-25 08:59
Moje bábi zase říkala, že jsme měli zažít 30. léta, abychom pochopili nástup bolševiků (učesáno).

Pokud si někdo myslí, že podřezávání svázaných policajtů je spravedlivý boj, hodný obdivu, tak opravdu nevím. Doufám jen, že si to někdo nevezme dnes jako vzor a nezačne proti stávající elitě bojovat stejnými prostředky:)
0 # Anonymní 2010-07-26 22:51
Odboj proti násilnické totalitě srovnatelné s fašismem je vždy trochu terror. A ten se špatně strká do právnických škatulek.

Mohl parašutista z Londýna v civilu zastřelit č. policistu, nebo jinou civilní osobu pokud měl jen trochu pocit, že je ohrožen on nebo skupina. Udělali to.

A co hůře v 50.letech bylo daleko více kolaborantů se zločinným režimem (klidně 30-40% národa, třeba podle voleb).

Právnicky si myslím, že je to nepostižitelné, prostě boj proti totalitě ničeho se neštítící může být i takový. Ale je to taková krajnost, jak se dal dělat odboj. Asi jako útoky na sekretariáty v 70. letech.

Morálně je to na každém.

Akce skupiny Mašínů mi připadají nesmírně moc podmíněné dobou, psychikou synů slavného otce, komunistickým násilím. Chybí mi větší profesionalita při zvolené strategii boje, větší selektivita. Pokud se někdo takto vydal v podstatě do role přímého odbojáře, desperáta, měl na to právo, ale nepříjde mi to být vzorovým hrdinstvím. Prostě byli obětí, důsledkem komunistického režimu i v tom JAK bojovali, ale na metál mi to nepřijde.

Ti mrtví za nimi jsou z 95% oběti svého režimu a těch 5% je možná důsledek zvolené formy boje slupiny.

Čest jeho památce.

Karel Vážný
0 # Anonymní 2010-08-18 19:05
Všichni příslušníci SNB a LM a PSVB byli příslušníci nebo sluhové zločinecké organizace. Proto ani jeden u nic nebyl nevinná obet. Byli zabiti jako legitimní cíle tak jako se zabíjeli příslušnici Gestapa byt to byli leckdy tátové od rodin.
0 # Anonymní 2010-09-09 00:06
REKNU JEN JEDNO,PRECTETE SI KNIHU - SVEDOMI HRDINU OD M.KACORA. NIKDO SE NEZAJIMA O OBETI VRAŽD. O.KAŠÍK PRISLUSNIK SNB V CHLUMCI,BYL HLUBOCE VERICI A SLUSNY CLOVEK.DALSI OBETI BYLI TAKÉ SLUSNI A PRACOVITI LIDE.BYLI ZAKERNE ZAVRAZDENI ZPUSOBEM JAKYM SE ZABIJI NA JATKACH.ZUSTALI PO NICH RODINY A MALÉ DĚTI.dNES SI NA NĚ NIKDO NEVPOMENE.CESI SE CHOVAJI HUR NEZ ZVIRATA.A PRO PISATELE VYSE,GESTAPO JE STATNI POLICIE A ZADNA Z OBETI NEBYLA PRISLUSNIKEM STB.TOTO NEBYL ODBOJ.JA JSEM SUDETSKY NEMEC A SOUCVASNE ZIJI V MNICHOVE.UZ OD ROKU 1968.VY CESI JSTE ZVLASTNI LIDI,KDYZ OSLAVUJETE VRAHY A NA HRDINY PLIVETE.MA ZENA JE HRDA CESKA A V DEN JANA HUSA NIKDY NEZAPOMENE ZAPALIT SVICKU.V NEMECKU SI VAZIME ODVAHY,TATA STARY MASIN BYL HRDINA,JEHO DETI JSOU ALE VRAZI A BOJI SE K NAM DO NEMECKA PRIJIT,PROTOZE NAM ZABILI NASE LIDI Z VYCHODNI CASTI,ALE BYLI TO NEMCI,NASE KREV - GRENZSOLDAT A MY NIKDY NEZAPOMINAME.TED UZ VIM,PROC VAM TO VASE HUSITSTVI NIKDY NEMOHLO VYJIT,VY SE VRAZDITE MEZI SEBOU A PAK TO JESTE SLAVITE.I ZIZKU JSTE SI ZAVRAZDILI SAMI.TSCHECHISCHE BAGAGE
WILLI KRAMER
0 # Anonymní 2016-06-06 19:51
Kdyby přísl. SNB Kašík byl takový věřící a slušný člověk, nedal by se asi k SNB. Pokladník byl člen Lidových milicí a zabit byl ve rvačce o svou pistoli, kterou ohrožoval v tom okamžiku neozbrojeného Josefa Mašína. Všichni na území býv. NDR zabití VoPo byli ozbrojení komunisté. Starý Mašín byl rusofil, který předával zprávy z protektorátu také Sovětům.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)