Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Podle medii hojně komentované tiskové zprávy ministerstva spravedlnosti hodlá ministerstvo nastavit vůči veřejnosti vlídnější tvář a nečinit tak jako dosud obstrukce při odškodňování nesprávného úředního postupu např. v otázce náhady za nezákonnou vazbu.

Mám jisté obavy, zda se to, co si pod vstřícnějším postupem představuje ministerstvo, shoduje s tím, co si představují poškození.

Ke zdrženlivosti mne vede minulá změna praxe při poskytování náhrad za průtahy v řízení: zatímco dříve ministerstvo odmítalo veškeré nároky jako nedůvodné (a to včetně situace, kdy Krajský soud v Brně projednává již pět a půl roku žalobu mého klienta, aniž by vydal byť jen nepravomocné prvoinstanční rozhodnutí), nově rutinně prohlašuje, že k průtahům sice došlo, avšak zcela dostačuje, jestliže toto pochybení samo konstatuje (§ 31a odst. 2 ZOŠ) – na náhradu v penězích poškození prý právo nemají.

Zda jde o skutečnou změnu v přístupu nebo pouhou mediální gestikulaci, na kterou věci neznalí žurnalisté snadno naletí, poznáme během několika měsíců. Sám jsem dosud pravomocně skončil jediný spor s ministerstvem o náhradu za průtahy (až na část nepřiznaného příslušenství jsem v něm plně uspěl), další dvě žaloby jsou podány a pokud správně počítám, dvanáct dalších žádostí bylo (nebo během několika dnů bude) podáno a po uplynutí šestiměsíční čekací lhůty půjdou i tyto kausy k soudu, neboť ministerstvo se s problémem dostatečně vyrovnalo kajícným konstatováním své chyby.

Komentáře   

0 # Anonymní 2010-03-15 06:31
Přečetl jsem si prohlášení MSp a musím konstatovat, že mě přesvědčili, že se skutečně jedná buď o mediální bublinu nebo starou dobrou habaďuru. Jinak si nedovedu vysvětlit neúplnost toho kroku paní ministryně - poškozený přeci žádal 200K, ale z milosti ministryně má dostat 40K, takže MSp si nadělí discount 80%. A teď pozor: o zbytku peněz není v prohlášení nikde řeč. Zrovna tak v prohlášení chybí, zda je pro podobné kroky potřeba splnit nějaké podmínky a případně jaké. Člověk by si docela mohl myslet, že někde za rohem na nás číhá volební kampaň...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)