Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Přesně před čtyřmi měsíci jsem upozornil na zprávu ČTK, obsahující link na domnělý ultrapravicový portál, nesoucí všechny znaky pokusu o provokaci a sham stránku.

Máme tu další kousek, a troufám si tvrdit, že ještě pozoruhodnější. Četkou odkazovaný web White Media obsahuje linky na celou řadu videí, umístěných na YouTube, a na webu samotném je serie článků, propagujících white-supremacistické ideje.

Zatímco v předchozím případě jsem měl (a dosud mám) authentičnost webu za zcela nepravděpodobnou, zde jsem o něco více na pochybách. White Media se záměrně nehlásí k nacismu, jsou názorově zcela monolithní (v porovnání kupř. s Odporem až nepochopitelně, proto se zdá, že jde o dílo jednoho autora) a způsob presentace informací je relativně velmi kultivovaný a sofistikovaný, i když přirozeně demagogický. Na druhou stranu, přímý odkaz v Českých novinách, to je horká stopa vedoucí přímo k represivním orgánům.

Jsou-li White Media provokací a mucholapkou na extremisty, pak velmi zdařilou, patrně nejzdařilejší z toho, co dosud BIS a ÚOOZ v tomto genru vytvořily.

Komentáře   

0 # Anonymní 2011-07-28 23:04
Mohl byste mi jako natvrdlému objasnit, co přesně by BIS/ÚOOZ vytvářením takových webů sledovala?
0 # Anonymní 2011-07-28 23:27
ad
Vzhledem k natvrdlosti to nemá cenu vysvětlovat....
0 # Tomáš Pecina 2011-07-28 23:41
Jak prosté, Watsone: naváže-li na sebe tvůrce stránky určitý počet naivních příznivců, není pak problémem pro policii je poté "skřípnout" a získat tak nové a ochotné informátory. Je to nejefektivnější způsob, jak infiltrovat hnutí na grassroots úrovni.
0 # Jan Vaněk jr. 2011-07-29 15:06
Povšiml jste si doufám, že ČTK akorát dodala klikatelný odkaz a jinak čerpá z anonymní zprávy Lidovky.cz, hojně citující Miroslava Mareše. Vydařená pak je logická analýza Aktuálně.
0 # Jan Potměšil 2011-07-30 16:00
Pokud by se mělo jednat o aktivitu BIS, nějak se mi nezdá, že by se ve "vyšším zájmu" mohla (směla) sama dopouštět trestných činů. To je jako "ve vyšším zájmu" vykrádat byty a čekat, kdo se ke mně přidá nebo na koho cestou narazím.
Zároveň si říkám, proč je tak těžké uvěřit, že existují lidé, kteří sami od sebe cítí potřebu šířit to, co ty odkazované stránky, a dokonce nejsou úplně vymaštění, ale naopak inteligentní, jakkoliv to mezi různými nácky není pravidlem. Nebo si extremisty vymyslela BIS, soudy, státní zástupci, NSS a levičáci, a ve skutečnosti neexistují?
0 # Anonymní 2011-07-30 21:25
“Pro mě a myslím i většinu lidí v této zemi ztratil tento polistopadový režžim poslední zbytky legitimity. S demokracií a právním státem užž dávno nemá nic společného. Našše země je v hluboké morální a ekonomické krizi, vládnou tu zloději a podvodníci, a poctiví lidé jsou vláčeni po soudech kvůli transparentu nebo veřejnému projevu. Takovému režžimu nestačí zazvonit klíči, takový režžim je třeba vyhnat s klackem v ruce, jako to udělali lidé v Egyptě a v jiných státech, kde jim byla odepřena svoboda.
0 # Anonymní 2011-08-01 22:19
White Media je podle mě autentický web. Nejspíš projekt jednoho člověka. Pokud jsou na něj napojeni další lidé, tak mu jen pomáhají. O autentičnosti svědčí i skutečnost jeho dlohodobého fungování, postupné aktulizace a přidávání nových videí. Stejně tak snaha o obcházení cenzury na Youtube pomocí odlišných českých a anglických názvů a popisků videí. Takhle by to podle mě fízl nedělal. Kdyby chtěl provokační web, stačí mu tam nahraná videa a nebude bojovat o pozornost na Youtube a zachování poselství i tam.

Masmediální pozornost přitáhl web až nyní, po dlouh době fungování, kdy česky píšící masmédia zkrátka za každou cenu hledala koholiv, kdo se norského střelce zastane.

AHL71
0 # Anonymní 2011-08-02 01:04
HL71: osobne se domnivam, ze zatim o tom webu je malo informaci na to, aby bylo mozne delat nejake zavery, ale muzu mit, prosim, nekolik otazek?

1) Jak dlouho tenhle web funguje? Tedy presneji receno, jak dlouho vite na zaklade vlastni zkusenosti (!!), ze funguje? jak dlouho jej sledujete?

2) jak si vysvetlujete skutecnost, ze na tento web (pokud vim) nebyl v minulych mesicich a letech k videni link ci odkaz na jinych (rekneme "referencnich") tuzemskych strankach, ktere provozuji lide, ktere pro ucely teto debaty muzeme nazyvat treba "extremiste"
(byt bych radeji pouzival treba presnejsi termin rasove nekorektni extrmisticke spolky ci jdnotlivci)

3) jak si vysvetlujete skutecnost, ze na tento web/link upozornuji mainstreamva media prave nyni, byt jeho obsah by za normalnich okolnosti byl z jejich strany tepan okamzite, kdy by na nej prisli. myslite, ze o jeho existenci tato media vedely a "nechavali ho zit"? A nebo se o jeho existenci dozvedeli prave nyni a obratem o obsahu take informovaly?

4) jak je mozne si vysvetlit skutecnost ze na rozdil do daneho webu hodnoti referencini weby a nazory "extremisticke sceny" tragicky incident v norsku ruzne (s vetsi ci mensi davkou skepse), ale rozhodne ne pozitivne? Zije a fuenguje tedy autor zminovaneho webu mimo aktivni extremistickou scenu? V tom priapde ale tvrzeni neni relevantni.
Nebo autor tohoto webu hodla vytvorit dojem neceho, co neodpovida realite - tedy vytvaret se pred mainstreamem a verejnosti pocit, ze prezentuje nazor tuzemskych "extremistu", kteri akci ABB udajne schvaluji a chvali?

velice by me zajimal vas nazor, ci spise vysvetleni, techto mych 4 bodu.
zdravi, ds
0 # JzP 2011-08-08 00:09
Osobně si také myslím, že BIS v tom prsty nemá a všechny ty konspirační teorie o tom, jak BIS řídila Národní stranu apod. bez jasných důkazů odmítám. Naopak tvrdím, že v současné době jsou u nás "extremisté" až na ojedinělé incidenty typu Vítkov umělým bubákem a psem, který nekouše a bezpečnostní složky státu mají dostatek prostředků k tomu, aby si snadné body nahonili jiným způsobem.
0 # Anonymní 2012-07-27 02:15
BIS to ale rozhodně řešit nechce:

www.evropsky-rozhled.eu/.../

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)