Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Není to úplně první soudní spor týkající se obsahu poskytovaného pod tzv. svobodnou licencí na světě, ale pokud vím, je první tohoto druhu před českými soudy.

Na podzim 2005 jistý Michal Charvát, podnikatel z České Lípy, zaregistroval na své jméno doménu wikipedie.cz a umístil na ni statickou kopii (zrcadlo) authentické české Wikipedie, s vyhlídkou na možnost takto piratisovaný obsah monetisovat formou reklamy. Nemonetisoval dlouho: v prosinci téhož roku jsem jej jako autor cca 100 wikipedických článků s právní thematikou zažaloval o vydání bezdůvodného obohacení ve výši 44 400 Kč. Toho se pan Charvát zalekl, zrcadlo zrušil a doménu bezplatně, jen za úhradu nákladů, přenechal skutečné Wikipedii.

Po neuvěřitelných pěti letech a třech měsících spor – až na odvolání proti nákladovým výrokům – pravomocně skončil, a Krajský soud v Ústí nad Labem, pobočka v Liberci, mi soudkyní Jitkou Kalfeřtovou přiznal na základě znaleckého posudku 28 tisíc korun s úrokem z prodlení. Žalovaný se proti rozsudku neodvolal a dluh zaplatil, takže meritorně je rozsudek pravomocný.

Od jeho četby si neslibujte vrcholné zážitky ani esthetické, ani intelektuální: J. Kalfeřtová je, řečeno s klasikem, soudkyně jen prostřední (a to jí ještě poněkud lichotíme), avšak precedenčně není judikát bez významu. Ukázalo se, že i u českého soudu lze vyhrát spor o nároky z porušení svobodné licence, a že žalovat za kolektivně vytvářené dílo může, přirozeně jen v rozsahu svého podílu, kdokoli z autorů.

Když jsem před více než pěti let žalobu podával, příliš jsem si od ní nesliboval, takže ve finále nejsou pocity z české justice zcela negativní, zvlášť s přihlédnutím k tomu, že o dalších sto tisíc žaluji ministerstvo spravedlnosti za průtahy v řízení (a i tam jsou šance slušné).

Komentáře   

0 # Anonymní 2011-04-09 19:27
Pravomocně skončen?
0 # Tomáš Pecina 2011-04-09 19:32
Ano, až na náklady. Proti meritorním výrokům se nikdo neodvolal a žalovaný zaplatil, co mu bylo rozsudkem uloženo.
0 # Anonymní 2011-04-09 20:17
Jste si jistý, že tu stovku po ministerstvu vysoudíte? Nějak mi to nesedí s tím jejich Manuálem.
0 # Tomáš Pecina 2011-04-09 20:24
+1 # Anonymní 2011-04-09 20:32
Já je žaluji o 50tíc, za 3 ruku na jednom stupni ve správním soudnictví. Řešitelem je Mgr. Blanka Vernerová. Komunistka to není, tak jsem zvědavý.
0 # Anonymní 2011-04-14 11:37
Stanovisko Nejvyššího soudu v otázce odškodňování za nepřiměřeně dlouhé průtahy v řízení

nsoud.cz/.../...
0 # Tomáš Pecina 2011-04-14 14:41
Díky, to jsem neznal.
0 # Anonymní 2011-05-31 15:33
Pane Pecino, nevím jestli čekáte díky od někoho z Wikipedie. Já vám, ale každopádně za sebe .. a do té míry, do jaké mohu, tak i za Wikipedii děkuji.

Pamatuji si, jak před lety dělal snad Wikimol něco s doménou Wikipedie.cz aby fungovala jako redirekt na Wikipedii, ale jinak, tuto předchozí, podstatnou část historie jsem neznal.

Díky, přeju hezký den

Petr Skůpa alias Reo_On
0 # kb 2013-09-04 20:16
Zdravím,

pardon za oživování staré diskuse. Chci se ale zeptat - co je protiprávního na monetizování wikipedie? GPL (pod kterou byla wikipedie kdysi) i creative commons (pod kterou je teď) monetizaci umožňuje.... nebo něčemu nerozumím?
0 # Anonymní 2013-09-04 20:27
A já si rýpnu :-)

To je nějaký způsob businessu? Vyhledávat "spory" (dle mého názoru, tam kde nejsou a jde o nic?) (ten pán Vám přeci autorství nezcizil - navíc to fyzicky přeci ani nejde... a komu a kde vznikla škoda, kterou je třeba zaplatit?)

A byl by problém s doménou wikipedie.wz.cz, wikipedie.wz.com, wikipedie.eu na kterou bych zkopíroval nějaké vaše "příspěvky"...

A kdo mi zaplatí za mé příspěvky zde?

Petr V
0 # Tomáš Pecina 2013-09-04 21:40
Doporučuji prostudovat si tu žalobu. Z ní je moje motivace jasná.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)