Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Už jsem si na to téměř zvykl, takže překvapen bych byl spíš opačným výrokem: podle soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Ivana Kratochvíla nedocházelo v řízení o žalobě podané v prosinci 2005 k průtahům, přestože o ní není dodnes rozhodnuto ani v prvním stupni. Podle jeho kolegyně Šárky Henzlové k průtahům nedocházelo ani v řízení, kde žaloba byla podána v září 2004 a soud do dnešního dne nejenže nerozhodl, ale ještě ani nezahájil dokazování.

Jen díky rozumnosti odvolacích senátů Městského soudu v Praze, který bývá pravidelně opačného názoru, tyto případy nekončí před Ústavním soudem nebo ve Štrasburku.

Má vůbec smysl udělovat těmto pitomcům v taláru cenu Osel měsíce? Domnívám se, že nikoli: je to prostě normální, setrvalý stav, smutná visitka toho, jak daleko má česká justice k nezávislosti na exekutivě, což se ukazuje nejplastičtěji tehdy, když má soudce rozhodnout spor, v němž je jednou ze stran řízení jeho vlastní ministerstvo.

Komentáře   

0 # Matúš Švanda 2010-12-01 15:08
To som celkom prekvapený, práve tento sudca priznal len nedávno klientovi za prieťahy pomerne rozumných cca. 85.000,- Kč, pričom išlo o jednoinstančný jednoduchý zmenkový spor trvajúci celkom 6 rokov.

Na druhej strane iná jeho kolegyňa pred časom priznala za 14 rokov prebiehajúci právne relatívne jednoduchý spor (ktorý stále prebieha a zatiaľ v ňom stihlo padnúť už 9 meritórnych rozhodnutí rôznych inštancií, no väčšinou šlo o zrušovacie rozhodnutia pre rôzne chyby nižšieho súdu) smiešnych cca. 40.000,- Kč...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)