Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Třemi pěknými kousky nás v následujících dnech obšťastní Ústavní soud.

Ve čtvrtek 20. dubna bude vyhlášen nález ve věci odnětí případu Nečasová a spol. – zneužití vojenského zpravodajství zákonné soudkyni Heleně Králové. Náš názor je jasný, jedná se o zjevnou svévoli. Soudce zpravodaj je Kateřina Šimáčková.

V úterý 25. dubna by měl Ústavní soud přehodnotit pohled obecných soudů na běh lhůty k podání opravného prostředku – v daném případě dovolání – za situace, je-li napadené rozhodnutí modifikováno opravným usnesením. Stávající judikatura tvrdí, že účinky předvídané v ustanovení § 240 odst. 1 věty druhé o. s. ř. (tj. běh nové dovolací lhůty od doručení opravného usnesení) nastávají pouze v případě takové opravy, jejímž důsledkem je obsahová změna výroku rozhodnutí z hlediska práv a povinností, jež po opravě vymezuje (v porovnání se stavem před opravou), nebo nebylo-li rozhodnutí ve znění před opravou v důsledku takové chyby v psaní materiálně vykonatelné. Jaká oprava se takto kvalifikuje a jaká nikoli, je arci zcela na úvaze soudu, který o opravném prostředku rozhoduje, což lze pokládat za nepřípustně arbitrární výklad zákona; máme za to, že každé opravné usnesení zasahuje do textu rozhodnutí a musí proto vyvolávat běh nové lhůty k podání opravného prostředku. Soudce zpravodaj: Jiří Zemánek.

Téhož dne se nálezu dočká i soudce Miloš Zbránek. Naše stanovisko je i v tomto případě jednoznačné. Soudcem zpravodajem je Vladimír Sládeček.

Komentáře   

0 # Anonymní 2017-04-17 11:42
Ad Zpravodajská opereta"Láska z bufáče":
K úvaze dávám variantu, že jde od soudkyně Králové o rafinovanou dvojí hru jak se těch šašků zbavit jednou pro vždy. Ani bych se nedivil, kdo by se taky chtěl s takovou šmírou donekonečna abgébovat? Bude zajímavé sledovat, zda na to Ústavní soud skočí.....-
0 # Anonymní 2017-04-17 21:10
Tak jde videt, ze soudci ziskali sve znalostiv Plzni ... co dodat.
0 # Anonymní 2017-04-18 13:17
V městských bytech pro lidi v nouzi bydlí i soudci a žalobci
denikreferendum.cz/.../...
0 # Anonymní 2017-04-24 15:00
Ten druhý nález asi nebude o dovolání proti opravnému usnesení, avšak o dovolání, jehož poslední den připadl na Velký pátek, což, jak Nejvyšší soud ještě loni nevěděl, je státní svátek.
0 # Tomáš Pecina 2017-04-25 02:53
Ano, je to tak; usnesení NS sice řeší otázku opravného usnesení, ale zároveň tvrdí, že posledním dnem lhůty byl Velký pátek, což nebyl v loňském roce (poprvé) pracovní den.
0 # gogo 2017-05-03 12:45
Žebříček nejsvobodnějších zemí co se týká tisku .. opravdu hodně černý humor!

www.welt.de/.../DWO-AP-Pressefreiheit-mku-jpg.jpg
0 # Anonymní 2017-12-13 14:04
Králová, Stejskal a kol., výroba šikmých kol.

Šéf strážníků z Prahy 1 Stejskal dostal pokutu 20 tisíc. Podal odpor, bude soud
lidovky.cz/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)