Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

S návrhem přidělovat agendu soudcům a senátům centrálně a náhodně přišel jako první ministr Jiří Pospíšil. Bylo to těsně před jeho odvoláním, takže z projektu nebylo nic. Nyní to samé zkouší Robert Pelikán, a v justici se zvedla vlna nevole. Argumenty jsou zdánlivě logické: centrální systém by nedokázal zohledňovat zatížení jednotlivých oddělení velkými kausami a obecně by neumožnil rovnoměrné rozdělování nápadu, a u malých soudů je stejně v řadě případů neexistuje konkurence, takže velká část věcí by stejně byla přidělena předvídatelně.

Nalijme si čistého vína, přátelé: předsedům soudu je srdečně jedno, budou-li kausy u jejich soudů projednávány rok nebo patnáct let, co jim jedno není, je přijít o možnost v onom nepatrném, zájmovém zlomku případů věc přidělit podle své představy. A stejný je i zájem soudců, kteří se, jak víme z chomutovské affairy, naučili obcházet tzv. kolečko, ale systém centrálního přidělování se jim zatím jeví nerozlousknutelným oříškem.

Podobný scenář je arci znám i z prosazování jiných protikorupčních opatření, kupř. registru smluv: logických a neprůstřelných argumentů proti tam bylo snad tolik jako u jiných těžce podlobbovaných předloh, např. u omezení poslanecké imunity nebo zákazu kouření v restauracích. U těch byla České republika v Evropě poslední zemí, která lobbying překonala, a jak tomu bude u automatického přidělování nápadů na soudech, ukáží následující měsíce.

K čemuž jen doušku, že úplnou přítrž uplácení soudců ani toto opatření neučiní, ale je to zřetelný krok vpřed, protože uplatit nahodile vybraného soudce nebo senát je vždy riskantnější, než když korupční výsledek zajistí prověřený, dlouholetou spoluprací zkompromitovaný předseda soudu.

Komentáře   

0 # Anonymní 2016-04-06 12:22
Zajímavé by bylo znát, co Pelikána vedlo k tomu, že ten přehřátý papiňák s problémem tzv. zákonného soudce otevřel. Vše totiž souvisí se vším a v Čechách to platí převelice. Také v kauze mladého Nečesaného se nedá zatím dohledat, proč se ke kauze dostal právě senát soudce Vacka. Kdo nevěří, tak ať se laskavě podívá na tehdy platný rozvrh práce KS Hradec Králové. A ti zvídavější by se mohli ctěné státní správy váženého soudu přímo i zeptat, jaký algoritmus byl použit. Potom se také s veřejností podělit o odpověď tím, že odpověď podle 106/99 Sb. musí být zveřejněna na stránkách soudu. Možná s pak objeví další kandidát na slovutnou cenu Osel měsíce.
0 # Anonymní 2016-04-06 12:39
A co tohle opatření změní, když valná většina soudců jsou jen lemplové, nemající zájem rozhodovat v souladu s obecným principem spravedlnosti - viz dnes Fischer z MS Pha (předtím Jurečková z ObS Pha 1) ve věci náhrad Rathovi. Jak můžou přiznat Rathovi náhrady za stravné a cestovné, když se stravoval ve vazbě a neměl s tím spojené žádné osobní výdaje, to samé platí o cestovném. A přesto jak Fischer a Spol., tak předtím Jurečková rozhodli zcela formalisticky, v rozporu se závěry ÚS, že soudy mají při rozhodování brát v potaz smysl a účel dané zákonné normy. To podle těchto dvou soudcovských lemplů bude místem výkonu zaměstnání každého zaměstnaného občana též vazební věznice, a tak bude např. pobírat náhrady za dojíždění do práce i když v době vazby nikam nejezdil? Nebo to bude jen pro opory režimu - zastupitele, soudce, ozbrojené složky? A ta advokátka, zastupující Kancelář PS Parlamentu ČR - toť tragikomická figurka, neschopná namítat, že vazební věznice dle definice není místem výkonu poslaneckého mandátu, neb tam opravdu poslanec nemůže plnit všechny povinnosti a oprávnění plynoucí z mandátu, tak samozřejmě nemá ani nárok na náhrady s tím spojené. Doufám jen, že podají dovolání či popřípadě ústavní stížnost, aby ty nesmysly Fischera a Jurečkové byly zrušeny. Takže je nutná personální očista justice, nikoliv jen "cinknuté losovačky" na MSp.
0 # Anonymní 2016-04-06 12:54
Schválně, klikněte na odkaz a tipněte si dopředu postoj příslušné kreatury. Pak Porovnejte s její odpovědí. Máte dobrý odhad? Já docela ano :-)
Zdá se, že obličej dobře prezentuje charakter.

Q.
0 # Anonymní 2016-04-06 15:17
Na článku oceňuji zvláštní cit pro danou problematiku a vytříbený smysl pro humor autora ankety. Jak jinak si vyložit, že se na názor ptá zrovna Mgr. Kozáka řečeného "Brněnský Berka"?

PV
0 # Tomáš Kindl 2016-04-06 13:49
Tento komentář byl odstraněn autorem.
0 # Tomáš Kindl 2016-04-06 14:02
U zákazu kouření v restauracích se bohužel nedá říct, že by Česká republika tabákovou lobby překonala. Poslední vývoj - zejména "názorový" obrat Ministerstva zdravotnictví - svědčí spíše o opaku: viz Legislativní vývoj zákazu kouření v restauracích.
0 # Jan Vučka 2016-04-06 19:07
To by ale taky znamenalo, že kompletní log toho přidělovače by měl být neustále veřejně přístupný, jinak z toho bude další černá skříňka, které bude možno věřit, ale také nevěřit.
Bohužel se tím neodstraní nešvar oblíbený v trestním řízení: návrhy (vazba, odposlechy) se dají na soud po pracovní době, když má službu jen jeden dobře známý soudce. Speciálně VSZ Olomouc je známé tím, že návrh podá ze záhadných důvodů k soudu daleko od místa spáchání a pak odmítá prozradit, jakými úvahami se řídilo, že to podalo právě v okrese X předem známému soudci Y.
0 # Anonymní 2016-04-06 19:37
keby sa k tomu pridalo, ze spisy by museli byt kompletne verejne pristupne bolo by to uz stvrte (siedme este nie) nebo.

olomouc - nie je to ta dedina kdesi vychodnym smerom ako tam cochvila dumaju nad tym ako zvrhnut vladu?

mimochodom, dnes som isiel smerom do centra a nevsimol som si, ze by pod konom niekto stal s transparentom "v justicii to hnije". ludom to je (ako vo vela veciach) zrejme jedno, hlavne, ze pivo a parky budu lacne, na pivo sa dokonca mozno znizi dph! - veri tomu niekto? ci to nebude napokon ako s "krizovou danou na benzin" - bola zavedena, na dovod sa zabudlo, skoda by bolo ju rusit, ze ano mily stat.

k tomu logu: praca na dva dni pre dvoch programatorov? a mozno by to aj zadarmo urobili..
0 # Anonymní 2016-04-07 12:10
Pravdoláskaři a sluníčkáři, stejně jako neziskovky nebudou kritizovat justici, protože se spravedlivě fungující justicí by to mohli zabalit. Fungující justice by těžko odsuzovala lidi za názor, byť domněle rasistický, či urážející nějakého humanitně vystudovaného teenagera dělajícího kariéru v neziskovce. Těko by mohly sluníčkáři dělat exemplární případy odsouzených rasistů, xenofobů, antisemitů, a dalších, kdyby justice nebyla prohnilá jako plíseň.

Mezi chronizkými neziskovkami demonstrující chronicky už za to, že je ráno a vyšlo slunce; a prohnilými soudy – je harmonická a sírou páchnoucí spolupráce. Přeci si pod sebou nepodřežou větev?

Log je práce na chvíli, ale ti programátoři by museli dát poměrně drsné záruky, jak to v enterprise sféře chodí – a to hned tak někdo není schopen. Také musí zaručit bezpečnost, a to, že po jejich programování nevyrobí backdoor, po kterém si Čína, USA nebo Rusko nestáhne polovinu dat ze všech státních databází.

Jsem programátor, a když vidím práci 99 % programátorů – já bych jim tohle nesvěřil. Nabastlit za krátký čas to umí každý. Ale schválně, kolik znáte kolem sebe 100% fungujícího a bezchybného software bez problémů?

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2016-04-07 18:44
Přesně, není co dodat.
0 # Anonymní 2016-04-08 21:39
Log je práce na chvíli, ale ti programátoři by museli dát poměrně drsné záruky, jak to v enterprise sféře chodí – a to hned tak někdo není schopen.

co myslite tymi zarukami?

Ale schválně, kolik znáte kolem sebe 100% fungujícího a bezchybného software bez problémů?
schvalne kolko poznate okolo seba bezchybne fungujucich aut? rychlovarnych konvic? ziaroviek? bezchybne fungujucich mostov ktore netreba opravovat? bezchybne fungujuceho sw su mraky, o tom bezchybne fungujucom sa clanky do bulvaru nepisu.
0 # Anonymní 2016-04-08 22:12
Mostů, které bezchybně fungují, je velice mnoho, řekl bych naprostá většina. Po mnoha mostech se nebojíte přejít, a to třeba přes propast, kde na tom závisí váš život.

Zatímco sw je v hrozném stavu a zhoršuje se to. To, co před 20 lety byla považováno za alfa verzi, je dnes vydáváno jako stabilní verze a prodáváno i za velmi vysoké částky.

Kdybych měl svěřit 99,99 % dnešního sw svůj život, třásl bych se strachy a připravoval na smrt.

Je hezké, že mě osočujete z bulváru, ale pokud se musíte ptát o jaké záruky jde, zřejmě věci nerozumíte ani za mák.

Viděl jsem už lecjaké bastlíře. Dokonce i takové, který pouhým vytáhnutím logu byli schopní zastavit databázi na velmi výkonném hw, protože byli taková hochštapleři, že i vytáhnutí pár údajů udělali tak, že databáze musela přečíst asi tak miliardkrát více údajů, než bylo třeba, pak zbytek zahodit, udělat pár operací a těch pár údajů jim dát.

Také by bylo dobré, aby bastlíři nevyrobili zadní vrátka do systému.

Nebo obyčejná záruka, že jejich log nezničí data, která v databáz jsou, nebo je nepozmění.

Že jejich log nebude důvodem, že chyba v něm nezastaví celý stát na měsíc.

Pak záruky servisu a oprav, když budou potřeba.

Záruky své solidnosti, atd.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2016-04-07 17:16
Od známého novináře jsem slyšel, že koluje tato zvěst: policie a BIS mají seznam soudců, kteří byli chyceni při řízení pod vlivem a doklady o tom se někam zatoulaly. K rozhodování o vazbě v citlivých případech jsou používáni tito soudci.
Já osobně to pokládám za přehnané a podobným zprávám "jedna paní povídala" nevěřím. Nicméně sám fakt, že podobné fámy mají živnou půdu, je selháním příslušných orgánů v důsledku občas krajně záhadného rozhodování o sídle soudu, kde je podán ten či onen podnět. Kdyby vždy podávaly podněty předvídatelným způsobem (důsledně vždy v sídle orgánu nebo místě spáchání), pak by takového fámy nekolovaly.
0 # Anonymní 2016-04-07 17:17
Oprava: o vazbě v případě policie, o odposlechu v případě BIS.
0 # Jak uplatit soudkyni? 2016-04-09 14:13
Jak uplatit?

Soudkyni Stamidisové prodala v roce 2007 radnice Prahy 5 pod vedením Milana Jančíka luxusní (4+1, 122 m2) byt pod Petřínem za necelý milion Kč.

www.nfpk.cz/miroslav-kalousek

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)