Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Muslimská studentka podala žalobu na zdrávku v Praze na Ruské za to, že jí nebylo umožněno nosit při vyučování tradiční pokrývku hlavy. Domníváme se, že žaloba nemá šanci uspět, a to hned z několika důvodů:

  1. studentka nevyužila možnost do školy nastoupit a proti případnému postihu za nošení hidžábu brojit cestou práva správního;
  2. studentka při rozhovoru s ředitelkou školy Ivankou Kohoutovou před svědky prohlásila, že jí zákaz nevadí a bude ho respektovat; a
  3. nelze pokládat za jisté, že úmysl nastoupit do školy byl ze strany studentky vážný, resp. že nešlo o neziskovou organisací od počátku orchestrovanou provokaci; indicií pro to je řada.

Pokud jde o třetí bod, existuje tu neblahý litoměřický precedens, kdy bylo právo na satisfakci přiznáno provokatérce, tím záslužnější by však bylo tento stav změnit a dosáhnout toho, aby soudy judikovaly opačně, tedy že provokace nepožívá právní ochrany.

Aktualisováno.
K thematu Aleš Rozehnal na Hlídacím psu. Náš pohled je arci poněkud jiný: ve hře není primárně sekulární prostředí veřejné školy v sekulárním státě, ale oprávnění školy určovat přiměřená pravidla ohledně oblečení studentů, která mohou jít až po nařízení nosit při vyučování uniformu. To by ale bylo na delší debatu, pro kterou jistě bude příležitost někdy příště.

Komentáře   

0 # Anonymní 2016-03-27 09:35
Navíc ona osoba neměla údajně vyřízeno povolení k pobytu. Pokud to tak bylo, tak je ještě silně oprsklá.
0 # Anonymní 2016-03-27 10:07
OT,nicméně jiný příklad však skutečné diskriminace (mužů), která již dorazila do ČR: parkoviště výhradně pro ženy, jak doporučuje EU a její Komise, první vlaštovka - před McDonald's v Horních Počernicích. Viz článek na www.tyden.cz.
0 # Anonymní 2016-03-27 13:14
Ano byla to cílená provokace ve snaze posunout " prava" muslimu zase o kousek dal a silné se obavám, ze se to u soudu povede :(
0 # Anonymní 2016-03-28 09:06
Ten litoměřický precedenc....jsem se tehdy dost divil, proč se soud neomezil na zjištění, zda skutečnou vůlí žalobkyně bylo uzavřít nájemní smlouvu. No a pokud ne, což tedy opravdu ne, pak to mohl zamítnout s klidným svědomím a nemusel se mořit s otázkou diskriminace, zde zjevně uměle vykonstruovanou.
J.P.
0 # Philip Sudak 2016-03-30 12:07
Noseni pokryvky hlavy z nabozenskych duvodu skolni rad zakazovat nema (co neni statu povoleno, jest zakazano), nebrabi-li to vyuce (napr.proto, ze zakryva oblicej), nicmene provokaterum by soud ochranu poskytovat nemel, odporuje to dobrym mravum.

Zcela idealni situace by nastala, kdyby soud zalobu zamitnul, zalobkyne se obratila na NS, po pripade i na US (ESLP), vznikl by tak praecedens a, snad, by byl konecne pokoj.
0 # Anonymní 2016-03-30 16:03
Následně to neziskovky poženou do Štrasburgu a bude po precensu.

Daleko lepší by bylo založit náboženské hnutí adamitů a začít se důrazně domáhat stejným ústupků a práv jako muslimové. S tím, že chtějí mít ve šklách stejná práva na jejich náboženský úbor, totiž naprostou nahotu, jako mají muslimové na svůj náboženský hábit. Ona totiž nahota také nenarušuje z technického pohledu nijak výuku.

Miloslav Ponkrác
0 # Tomáš Pecina 2016-03-30 17:24
To není špatný nápad!
0 # Anonymní 2016-03-31 02:36
A kdyby se to vysvětlilo panu Rosenbergovi a pár dalším exhibicionistům, on by se jistě rád na nějakou střední či vysokou školu přihlásil, a jako adamita se tam důrazně dožadoval svých práv.

Nehledě na to, že by tam mohl i natáčet reakce lidí, apod.

Adamité by se také mohli odvolávat na právo Pussy Riot předvádět své nahé hrudníky kdekoli – k čemuž se přihlásila většina politiků i naší české umělecké scény.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2016-03-31 11:16
Není už nějaký precedent? Nemáte někdo odkaz?

www.ivcrn.cz/.../
0 # Tomáš Pecina 2016-03-31 11:41
To jsou staré věci: link.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)