Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Jak odhalil Tomáš Němeček, letošní ročník udělování ceny Právník roku, pořádaného společností epravo.cz, a. s., provázel drobný skandál, protože dvě kategorie musely být zrušeny poté, co laureáti odmítli cenu přijmout.

Jde o soudce Nejvyššího správního soudu Vojtěcha Šimíčka a soudce ESLP Karla Jungwierta. Pikantní je, že dva další soudci NSS, Josef Baxa a Michal Mazanec, v minulých letech cenu přijali, takže Šimíčkovo odmítnutí nemůže nepůsobit i jako jemné morální napomenutí směřované vůči jeho služebně starším kolegům.

Odhlédneme-li od toho, že světská sláva podobných cen nevypovídá vůbec nic o kvalitách dekorovaného, ale spíš o jeho obratnosti v oblasti P.R., je zřejmě nutné souhlasit s názorem, že přijetím jakéhokoli metálu se soudce kompromituje a ztrácí díl své nestrannosti.

Navíc je tu kausa Dělnické strany, ve které NSS pomohl vládě umlčet významnou oposiční sílu, a cena pro Vojtěcha Šimíčka by tak nesla i určité stigma jidášských třiceti stříbrných.

Oč jednodušší je situace s naším Oslem měsíce, který je udělován zásadně nedobrovolně a osobní přítomnost dekorovaného jedince při ceremoniálu není nezbytná!

Komentáře   

0 # Tomáš Marný 2011-01-29 17:18
Domnívám se, že o kvalitách P.R. daného advokáta vypovídá daleko více kategorie, v níž volí veřejnost. Zde je vazba na relativní odbornou kvalitu ještě menší.
0 # Anonymní 2011-01-29 22:48
Jaky byl postoj Simicka v pripadu delniku? Nechapu co chcete rict

jg
0 # Tomáš Pecina 2011-01-30 02:56
Šimíček byl předsedou "rozpouštěcího" senátu, a navíc se při odůvodnění a na následné tiskovce tvářil tak loyalně, že nikoho o svém hlasu nenechal na pochybách.
0 # Anonymní 2011-01-31 17:27
Myslím, že lepší je ten text od p. Němečka, z něhož přesvědčivě plynou důvody, proč Šimíček odmítl, i další okolnosti. Mluvit o 30 stříbrných mi přijde nevkusné - pokud má někdo shodný názor se stranou A a odlišný od strany B, preferované p. Pecinou, kandiduje hned na Jidáše?
0 # Tomáš Pecina 2011-01-31 17:48
Ok, máte pravdu, vyjádřil jsem se zbytečně emotivně.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)