Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Tak takovou obžalobu, jakou minulý týden podala státní zástupkyně OSZ pro Prahu 1 Zdeňka Galková, jsem dlouho nečetl: není sice na Osla měsíce, spíš na čestnou stužku Věry Tydlitátové Nepřítel svobody II. stupně.

I když si odmyslíme, že dva hlavní obvinění, Patrik V. a Michaela D., sedí od loňského října ve vazbě (a letos v lednu k nim přibyl Richard L.), skutky, za které bylo osm obviněných v tomto monstrprocesu postaveno před soud, vyrážejí dech: v jednom případě vylepování nálepek se zakázaným textem Svobodně – Národně – Sociálně odpor.org Odpor! Odpor! Odpor!, ve druhém organisace veřejného shromáždění a ve třetím – cituji – účast na organisaci koncertu s vědomím, že na něm dojde ze strany účinkujících interpretů i dalších přítomných osob k šíření myšlenek a idejí nacismu a neonacismu a k oslavování a propagaci neregistrovaného neonacistického hnutí Národní odpor.

Taky máte takový příjemný, uklidňující pocit, když vidíte, jak dobře je v této zemi o vás a o vaši svobodu a ochranu před nesprávnými myšlenkami postaráno?

Obludným dílem jsou i v obžalobě zmiňované znalecké posudky plzeňského doktora práv Ivo Svobody (vzorek; hutný výklad začíná od str. 45) – ale o těch více až příště: tedy budu-li si ještě výdobytků této specifické formy demokracie moci užívat na svobodě, mám vtíravý pocit, že i můj diskurs začíná být, řečeno Svobodovými slovy, závadový.

Aktualisováno.

Komentáře   

0 # Qasinka 2010-06-29 10:53
...a to vše se děje za situace, kdy bolševičtí extremisté polehávají u parlamentních koryt a tiše pochrochtávají!
0 # Anonymní 2010-06-29 21:07
Nu, je to příběh o tom, jak internacionální socialisté bojují se socialisty nacionálními prostředky trestního práva. Obávám se ovšem, že kalená ocel §-u 58, pardon § 260 resp. nově § 403 trestního zákoníku dopadne i na hlavy zcela nevinné. Obžaloba je pak vskutku skvostná. Argumentace jako vystřižená z nehynoucích projevů JUDr. Karla Vaše, JUDr. Josefa Urválka, inspirovaná životním dílem JUDr. Rolanda Freislera a Andreje Januarjeviče Vyšinského!Nepochybuji o tom, že obžalované osm let napravně pracovního tábora za xenofobní agitaci a zřízení xenofobní-rasistické organizace nemine.
0 # Anonymní 2010-06-29 23:05
No, třeba slavný soud čeká osud soudružky Brožové-Polednové.
0 # Anonymní 2010-06-30 01:58
Trochu mi to začíná připomínat poněkud symericky postavený výrok pastora Niemollera:

Když přišli nacisté pro komunisty, mlčel jsem; nebyl jsem přece komunista.
Když zavírali sociální demokraty, mlčel jsem; nebyl jsem přece sociální demokrat.
Když přišli pro odboráře, mlčel jsem; nebyl jsem přece odborář.
Když přišli pro Židy, mlčel jsem, nebyl jsem přece Žid.
Když přišli pro mě, nebyl už nikdo, kdo by se mohl ozvat.

Nejsem fašista, jejich ideje a násilí nenávidím, ale stejně mohl pastor Niemoller vidět komunisty (já také). Ale mají právo na spravedlivý proces s velkou úctou ke svobodě svědomí, přesědčení i slova, byť by jí sami asi jiným nepřáli.

Proto budu tuto akci sledovat, už proto, že mám stejné zákonné soudce...

Karel Vážný
0 # Anonymní 2010-06-30 02:55
Jó, Niemoller to byl kos ...
0 # Stan 2010-06-30 06:47
Já se zatím zběžně podíval jen na ten znalecký posudek, a zajímalo by mě, o co se opírá kritický názor autora na něj. Dle mého názoru ty zabavené materiály splňují skutkovou podstatu trestného činu (jakkoliv jsem spíše příznivcem toho, aby podobné skutkové podstaty byly z našeho právního řádu odstraněny).

Pokud proběhla domovní prohlídka v souladu se zákonem, a pokud tam byly opravdu tyto předměty nalezeny v takovém množství, a pokud existují ještě nějaké další důkazy o tom, že je obžalovaní vyráběli a prodávali, či rozdávali, budou mít asi velký problém dokázat, že neporušili zákon.
0 # Tomáš Pecina 2010-06-30 09:46
Ad Stan:

Držení, a dokonce ani výroba takových předmětů trestné nejsou.

Znalecký posudek je zajímavý v té foucaultovské pasáži, v různých těch Svobodových závadových diskursech a vnořeních.
0 # Anonymní 2010-06-30 15:59
-SF-


To co se tu jedná je tak maximálně na jejich morální odsouzení. Nikoliv na trestní stíhání.

a) ty předměty našli u nich DOMA, takže jak mohli něco VEŘEJNĚ propagovat?

b) jak použít k propagandě materiál když na její rozklíčování je nutný znalec specialista.

Jeden Ivo Svoboda byl kdysi policejním mluvčím a následně novinářem Blesku. Jde o tohoto "specialistu"?
0 # Tomáš Pecina 2010-06-30 16:10
Jeden Ivo Svoboda byl kdysi policejním mluvčím a následně novinářem Blesku. Jde o tohoto "specialistu"?

Zřejmě ne. Jiný Ivo Svoboda byl ostatně ministrem a následně vězněm.
0 # Stan 2010-07-01 08:57
Tomáši, vždyť říkám "...vyráběli a prodávali či rozdávali." :)

...A dodávám vylepovali na veřejnosti, což se zdá z důkazů v obžalobě zřejmé. Čili podpora a propagace hnutí směřujících k omezení práv a svobod občanů podle § 260 odst. 1, 2 písm. a) tr. zákona jak řemen.

A znova opakuji, nejsem příznivcem toho paragrafu, radikálové všeho druhu by měli mít právo svobodně hlásat své myšlenky, a my ostatní bychom měli mít právo (a morální povinnost) říci, co si o nich myslíme. (Od toho by přece měla být svobodná média, politické strany, občanská sdružení atd.)
0 # Anonymní 2010-07-03 10:13
A co jako? Ať je klidně zavřou. To jsme viděli na Queer Parade v Brně jak nacionalisté respektují nepohodlné názory. Dokuď se nezačnete chovat jako demokraté, tak není důvod se k vám demokraticky chovat.
0 # Anonymní 2010-07-03 13:28
To je velice demokratické, anonyme
0 # Anonymní 2010-07-14 19:59
Na qeer parade doslo k obycejne demonstraci,nikdo nebyl napaden atd.Anonyme,mas nazory,jako totalitar.
0 # Anonymní 2010-07-16 23:33
Stane, tak pokud vylepovali nalepky s textem:
"Svobodně – Národně – Sociálně odpor.org Odpor! Odpor! Odpor!"

tak nechapu jak z tohoto textu dovozujete propagaci ...

uzivani ktereho z tech slov tech je dla vas naplneni toho paragrafu?
0 # Stan 2010-07-19 16:10
No, jestli jste si to celé prošel, byly tam i jiné typy propagačních materiálů. Otázka je, co z toho skutečně vylepovali, rozdávali či prodávali, ale zdá se, že byli po celou tu dobu sledováni...
0 # Anonymní 2010-07-26 19:44
Přiznám se, že Stanův citát příslušného paragrafu (podpora a propagace hnutí směřujících k omezení práv a svobod občanů) mi nápadně připomíná konání většiny pravicových stran a hnutí v ČR. Budou jejich představitelé, příznivci a propagátoři stíháni dle stejného zákona?
0 # Anonymní 2010-08-19 09:29
Nejsem sympatizantem nikoho, ale opravdu v plné síle nenávidím komunisty. Citovaný paragraf Stanem ze dne 30.června již neexistuje od 1.1.2010. Byl nahrazen jiným a dále byl trestný zákon doplněn o popírání zločinů komunismu ...... Doufám, že bude využíván. S pozdravem David L.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)