Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

O Pirátech nebylo dlouho slyšet, ale podobně jako u ABB se do předvolební popularisace zapojila policie: strana byla obviněna z neupřesněného trestného činu v souvislosti se stránkou www.sledujuserialy.cz. Tisková zpráva je legrační: ne, trestní stíhání opravdu není soudní spor, a Piráti se mýlí, jestliže prohlašují: Pokud bychom přijali optiku, kterou policie v této kauze uplatnila na Pirátskou stranu, musely by být v nejbližších dnech obviněny také servery Facebook, Twitter či Youtube. Ty totiž na rozdíl od odkazovacích webů videa nejen kopírují, ale na jejich šíření a přehrávání vydělávají. Jest velký rozdíl mezi tím, vloží-li odkaz na stránku uživatel, a umístí-li ho tam sám provozovatel serveru, resp. ten, kdo se k němu veřejně hlásí (ČPS je navíc registrovaným držitelem zmíněné domény).

Stíhaným trestným činem bude stěží co jiného než porušení autorského práva podle § 270 TrZ a klíčovou otázkou je dle mého soudu výklad ustanovení § 24 odst. 1 písm. c) TrZ. To obsahuje demonstrativní výčet situací, které jsou subsumovány pod účast na trestném činu formou pomoci. Pomocníkem je podle zákona ten, kdo umožnil nebo usnadnil jinému spáchání trestného činu, zejména opatřením prostředků, odstraněním překážek, vylákáním poškozeného na místo činu, hlídáním při činu, radou, utvrzováním v předsevzetí nebo slibem přispět po trestném činu. Podotýkám, že samotné stažení autorsky chráněného audiovisuálního obsahu je podle současného výkladu autorského zákona legální, nelegální je ovšem jeho vystavení nebo sdílení, a páchání právě tohoto trestného činu Piráti napomáhají.

Zveřejnění stránky s odkazy lze hodnotit jako obdobu inserátu nabízejícího služby nájemného vraha, vyděrače nebo jiného pachatele, přičemž v těchto případech nemůže být o odpovědnosti media, které takový inserát zveřejní (nebo dokonce k tomu účelu zřídí webserver, např. www.vrazdy-levne.cz), rozumných pochybností.

I když Pirátům nehrozí jiný než peněžitý trest, mám pocit, že tuto akci vzali za špatný konec; ostatně ani zahraniční judikatura závěru, že pouhým odkazem (anebo, a minori ad maius, torrentem) se nelze dopustit porušení autorského práva, nesvědčí.

Komentáře   

0 # Anonymní 2016-01-22 19:13
Otázka: pokud zcela vědomě linkujete na web Pirátů a čtenáře svého blogu lákáte (informováním o obsahu, který tam mohou najít), jedná se nebo se nejdená o trestný čin?
0 # Tomáš Pecina 2016-01-22 19:17
Nejedná. Chybí úmysl: účel je zpravodajský/publicistický.
0 # David Schmidt 2016-01-22 22:05
Ke sdílení informací musí být aprobovaný účel?
0 # Tomáš Pecina 2016-01-23 01:03
Ne, stačí, když není reprobovaný, resp. proskribovaný.
0 # David Schmidt 2016-01-23 06:56
Skutek byl dokonán ještě před sdílením informace o něm.
0 # Tomáš Pecina 2016-01-23 11:53
Skutkem byl v tomto případě nikoli akt vystavení souboru, ale zajištění jeho přístupnosti, ale právně by se na věci nic neměnilo ani v případě, kdyby pachatel nebyl schopen soubory znepřístupnit.
0 # David Schmidt 2016-01-23 13:22
Zajištění přístupnosti a vystavení souboru je jedno a totéž.
0 # Nobody 2016-01-23 12:20
Nezlobte se, ale podle mě je to celé postavené na hlavu. Jaký je rozdíl mezi autorským právem na nějakou podělanou písničku, nebo mizerný film a třeba obyčejným článkem s nějakým zajímavým obsahem? Tak si to teď předejme do internetové praxe. Vy jste zde napsal nějaké zajímavé pojednání o procesech s Kramným a Marešovou. Všiml jsem si, že dole na konci stránky máte copyright. No a já na svůj blog umístím odkaz na tento Váš článeček. Někdo na ten odkaz klikne, přečte si Váš článeček a zkopíruje do svého PC a možná vystaví na svém blogu, nebo také ne, ale já to nevím. Dle Vás jsem se dopustil trestného činu "pomoci k umožnění páchání trestné činnosti". OK, v tu ránu jsou všechny odkazy na Internetu na cokoliv "ilegální", a všem kdo je vložili do svých webů, hrozí obvinění z trestné činnosti. Jediné východisko - zrušit Internet!
0 # David Schmidt 2016-01-23 13:27
Ano. Je to teoreticky chybné. Stejně tak schvalování trestného činu, což je samostatná skutková podstata, nevytváří spolupachatelství.
0 # David Schmidt 2016-01-23 13:30
Resp. ani účastenství.
0 # Anonymní 2016-01-23 13:52
Pokud je stažení autorského díla legální, tak neobstojí Vaše paralela s hypotetickým www.vrazdy-levne.cz, protože vražda legální není. A už vůbec z toho imho nelze odvodit "pomocnictví", když trestná část činu již byla nezávisle dokonána. To je úplně absurdní.
0 # Bauer 2016-01-24 13:48
Zajímavé je, že policie trestně stíhá a st. zást. obžalovává jen případy, kdy na nějakém webu jsou filmy nebo software. Ale když vám někdo ukradne vaše texty, nebo fotografie, a vy jako poškozený podáte trestní oznámení, tak si policajti poklepou na čelo, oznámení převezmou jen s velkou nechutí, kterou vám dávají najevo a pak stejně případ odloží. (Moje zkušenost.)
0 # Anonymní 2016-01-24 19:11
§ 12/2 tr.z.
0 # Anonymní 2016-01-28 13:48
A co napriklad DNS? Je to vlastne forma odkazu, ne?

FB

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)