Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

V čele Nejvyššího soudu překvapivě končí Iva Brožová; jejím nástupcem by se měl stát Pavel Šámal, bývalý komunista a živá epitomisace komunistického pojetí trestního práva. Šámal jistě není tím nejhorším, co v České republice v tomto oboru působí, tím jsou bezesporu Jan Musil a Jiří Pácal (a po nich dlouho, dlouho nikdo), avšak jeho trestní zákoník byl minimálně pro mne zklamáním a jen malým pokrokem oproti předpisu z r. 1961. Bezesporu lepší a modernější obecná část pouze uvádí prakticky nezměněnou část zvláštní, se všemi jejími postkomunistickými specifiky: preferencí ochrany majetku a veřejného pořádku před ochranou života a zdraví, drakonickými tresty za banality, gumovými paragrafy typu výtržnictví, a celou pleïadou verbálek.

Přitom – možná překvapivě – Šámal není špatným trestním soudcem, jeho rozhodnutí vždy dávala smysl a měla občas i ústavněprávní přesah.

Vcelku tedy nemám za moudré, že Iva Brožová odchází, aniž by ji mohl nahradit lepší kandidát. Nemusela to být osobnost magnituda Pavla Majáčka Rychetského, stačil by někdo jako Josef Baxa. Pavel Šámal, bohužel, Nejvyšší soud k demokratickému pojetí výkladu práva neposune.

Aktualisováno.
Ivě Brožové přejeme příjemný důchod. Přes spor o minulost soudců, který jsme s ní měli (a který nechal Nejvyšší správní soud dopadnout v její prospěch jen díky hodně velké špinavosti Elišky Cihlářové – stížnost na svůj postup si podle ní měla I. Brožová sama projednat, vzpomínáte?), jsme jí vděčni za tento rozsudek v kause pana K.

Aktualisováno.
Podle ministryně Válkové je prý Šámal morálně integrovaným odborníkem. Věru: když bylo potřeba, vstoupil do Strany, a když to přestalo vynášet, rychle legitimaci zahodil a stal se přesvědčeným demokratem. Do této společnosti se tudíž integroval opravdu výborně. A pokud snad paní ministryně měla na mysli nikoli morální integraci, nýbrž morální integritu, můžeme jen zopakovat, co pravil nynější president kdysi na čísi adresu: i na Pavla Šámala se vaří voda.

Komentáře   

0 # Anonymní 2015-01-21 17:34
Přestupky nově: O kolik se "zdraží" krádež nebo gumový paragraf typu výtržnictví?
zpravy.aktualne.cz/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)