Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Czech Lion Tour, jíž se definitivě nepodařilo prosadit – minimálně v celém rozsahu – demonstraci v Duchcově, podává nyní správní žalobu proti dvěma dalším zákazům, v Českých Budějovicích (rozhodnutí, žaloba) a v Havířově (rozhodnutí, žaloba).

Žalobní argumentace, ač poměrně rozsáhlá, je vedena čistě v rovině ústavního práva, a jsem upřímně zvědav, jak se s ní oba krajské soudy dokážou vypořádat, resp. zda se o to vůbec pokusí. Nejvyšší správní soud byl dosud v otázce, zda může být důvodem zákazu nevhodnost osoby svolavatele, zčásti rozdělen (mazanco-passerovská frakce je ochotna tyto zákazy aprobovat, ostatní soudci nikoli), proto může být možnost konat demonstraci odvislá od toho, který senát NSS dostane kasační stížnost k rozhodnutí. A protože nejednotný se zdá být i Ústavní soud, zejména poté, co byl posílen o neliberální exkomunistické soudce Fenyka a Filipa, mohou se zajímavé věci dít i tam.

Aby úřady nemohly zakazovat shromáždění jen proto, že na nich mají nebo mohou zaznít menšinové a radikální názory, pokládám za věc kardinální důležitosti, a byl bych velmi rád, kdyby se mi podařilo přispět k definitivnímu vyřešení této otázky ve prospěch respektování politických svobod.

Komentáře   

0 # Anonymní 2013-08-10 13:40
Nebylo by vhodné zeptat se dle 106ky ČB i Havířova, odkud mají ten nápad s osobou svolavatele a jeho zástupce? To vypadá na nějaký "manuál" z min. vnitra..
0 # Tomáš Pecina 2013-08-10 13:48
To nemusím zjišťovat, zkoumání vhodnosti svolavatele je přece obsaženo v tom slavném rozpouštěcím manuálu, na str. 20.
0 # Anonymní 2013-08-10 23:52
To není "jen proto...". Kdyby náckové nedělali bordel (Duchcov I., ČB I. a II.), tolik zákazů by nebylo. Respektovat politické právo na létající flašky, hořící popelnice, bitky s policajty, pokus o pogrom ("jdeme na ně", tj. na "černý svině"), hmm... Cikáni ať mají žaludeční vředy nebo rozbitou hlavu a jejich děti ať se budí ze sna, hlavně ty politický práva dodržet. Copak Kristallnacht, to bylo také politické právo. Autor by zasloužil být aspoň rok Cikánem vystaveným působení politických práv menšinově názorových skupin. Zum kotzen.
0 # Tomáš Pecina 2013-08-11 00:02
Zkuste si přečíst ten citát z rozsudku o pochodu ve Skokie, a pochopit ho. Zákaz problém nevyřeší, jen se všichni budeme tvářit, že neexistuje, a tím víc se pak budeme divit. Vždyť to tam píšu.
0 # Anonymní 2013-08-11 00:19
Je legitimní bránit bordelu, pogromu, zastrašování. To už není názor, ale násilí. Nezakazuje se mluvit o problému, zakazuje se řešit ho tak, že se určitá skupina stane terčem násilí a šikany, aby se problémem (údajně) zasaženým ulevilo.
0 # Guy Peters 2013-08-11 02:15
Jo a zákaz shromáždění v Ústí nad Labem nebyl snad zákaz mluvit o problému?
0 # Anonymní 2013-08-12 18:46
GP: Nebyl, však o něm mluvit můžete. Ale vztek je špatný rádce a nasranost není program.
0 # Tomáš Pecina 2013-08-12 19:04
Nenasraní lidé příliš demonstrovat nechodí, nikde na světě.
0 # Anonymní 2013-08-11 12:30
takze kuhn je oporou boje proti pravu shromazdovacimu?j.
0 # Guy Peters 2013-08-12 11:16
Ne. Za prvé to není Kuhn, ale Kühn. Za druhé aproboval rozhodnutí krajského soudu, které zrušilo nezákonný zákaz shromažďování vydaný úřadem městského obvodu.
0 # Anonymní 2013-08-12 22:41
Problém je s příliš velkým počtem "veřejných prostranství"... Tzv. tragedy of common (tragédie veřejné pastviny... ) Kdyby obce co nejvíce prostor zprivatizovaly/prodaly, tak by neměly takovéto problémy. Každý by si pronajal od soukromníka plácek pro demostraci tak jak mu to vyhovuje... Proč vlastně všichni, musejí demonstrovat tam kde je k tomu potřeba úřední štempl? To se pak nemůžu divit, že mi to byrokracie zakáže, hájí přeci vždy za každého režimu Status Quo ( a tak je to samozřejmě správně, nemůže podporovat revoluční hordy ať už mají názor jaké chtějí... ! )

Petr V

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)