Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

U Ústavního soudu mne už máloco dokáže překvapit, ale když čtvrtý senát ÚS odmítl vyloučit Pavla Rychetského z rozhodování v kause vítkovských žhářů, přestože se Rychetský k případu v mediích dosti explicitně vyjadřoval a v jeho advokátní kanceláři působí zmocněnec poškozených Pavel Uhl (úzké a dlouholeté přátelské vztahy mezi Rychetským a Uhlovou rodinou nebyly obhájci z důvodů, jimž nerozumím, namítány, ačkoli by nebyl problém je prokázat např. fotografiemi z rodinných akcí, příkladmo z loňské oslavy šedesátin Anny Šabatové, které se předseda Ústavního soudu zúčastnil), musel jsem konstatovat, že se tady nehraje fair.

Je mi líto, ale ač si myslím to samé, co Rychetský, a vítkovský útok pokládám za ohavnost, za kterou bylo na místě uložit pachatelům přísné tresty (problém mám toliko s právní kvalifikací skutku), o Rychetského podjatosti nemůže být pochyb. Spravedlnost je příliš vážná věc, než abychom se jí snažili dosáhnout lstí a podvodem, a vydávat Pavla Rychetského za nepodjatého jinak než podvodem bohužel nazvat nemohu.

Čtvrtý senát Ústavního soudu ve složení Jan Musil, Jiří Mucha a Vladimír Kůrka proto dostává prestižní cenu tohoto blogu Osel měsíce, k níž laureátům srdečně blahopřejeme. Zcela mimořádně jim však místo oslích uší ve tvaru paragrafů budou předány uši jiného zvířete, jež to, čeho se dopustili, vystihuje přesněji.

Komentáře   

0 # Anonymní 2012-10-05 23:28
Musil, Mucha a Kůrka. Slavný 3. senát.
0 # Tomáš Pecina 2012-10-06 01:47
Ano, tentokrát v přestrojení za čtvrtý.
0 # Tomáš Marný 2012-10-06 19:30
Ale dejte pokoj, vždyť akorát řekl, že je rád, že pachatel (tedy jinými slovy obviněný = pachatel) je rychle před soudem ... Co pak tím něco mohl předjímat, zvlášť když sám řekl, že to myslel nevinně?
Vy jste prostě rejpal, nic víc!
0 # Anonymní 2012-10-06 19:57
On se k tomu nemá vůbec co vyjadřovat, právě kvůli tomu, že to může v budoucnu řešit jako člen senátu Ústavního soudu. Jak to asi pro veřejnost vypadá, když si soudce otevře hubu veřejně ke kauze a potom ji dostane k řešení?
Zajímalo by mě, jak byste se tvářil, kdyby před tím než bude Váš případný spor přidělen soudci, si otevřel pusu soudce, který Váš případ dostane shodou okolností k řešení. Jistě byste měl sklony to zlehčovat.
Soudce má držet pusu ke všemu, co by se mu mohlo dostat v budoucnu k řešení. Až bude definitivně hotovo,pak ať si blábolí ve všech mediích, jak je mu libo.
Přirovnal bych to k judistovi Ivo Svobodovi, který si taky otevřel pusu a výsledkem byla jeho podjatost.
0 # Tomáš Pecina 2012-10-06 19:58
Nemáte pravdu, ale jste sveden.

Nejde vůbec o Rychetského uspokojení z rychlého průběhu trestního řízení, jak imputuje Musil, ale 1. o blízký vztah R. k Uhlovi (podobně to fungovalo v kause Mazelgate, to rozhodně nebyla od Rychetského )spontánní reakce); a 2. o výrok, kterým hovoří o obviněných jako o pachatelích, a současně kritisuje obhájce a jejich taktiku.

Důvod sub 1 je jasný, ten není třeba rozvádět (spíš by mě zajímalo, jak R. jako soudce zpravodaje vybral "počítač"), a ad 2 jde o učebnicový příklad, kdy se soudce sám vmanévroval do posice, ve které nemůže rozhodnout neutrálně, jak se od něj očekává, protože hovoří-li o určité osobě předsudečně jako o "pachateli" a má pak judikovat, že o pachatele nejde, může být s tímto svým výrokem konfrontován, a to minimálně v rovině vlastní pověsti.
0 # Tomáš Pecina 2012-10-06 19:58
Reaguji samozřejmě na TM, mezitím se nám tam někdo vmezeřil.
0 # Tomas Marny 2012-10-07 11:17
TP: chapeme pojem "ironie" oba stejne?
A blizky vztah k Uhlovi nebyl ani namitan, tak to je pak tezke.
0 # Anonymní 2012-10-07 12:04
On Rychetský kritisoval i taktiku obhájců vítkovských žhářů? To už je vrchol, Kočí je "na vyškrtnutí", tihle to dělají špatně, jak si to může Rychetský sakra dovolit? Asi by si představoval obhájce jak z padesátých let: přitakat rozsudku a tvrdě se distancovat od klienta. Hrozný úpadek justice, pokud někdo takový sedí na ÚS. Doufám, že až se vřadí opět mezi advokáty, bude naplňovat své kritiky a klientům navrhovat nejpřísnější tresty a taktiku vést maximálně líně. Klienti se jistě budou jen hrnout!
0 # Tomáš Pecina 2012-10-07 12:24
TP: chapeme pojem "ironie" oba stejne?

:-) Už ano.
0 # Anonymní 2012-10-06 20:22
spíš by mě zajímalo, jak R. jako soudce zpravodaje vybral "počítač"

Rychetský se střídá v I., II., III. a IV. senátu. Vybrat ho mohl.

Jinak způsob přidělování věcí na ÚS má mezery (již bylo vyzkoušeno), kterých (pokud víte jak) se dá využít k tomu, že si vyberete soudce zpravodaje. Je otázkou času, kdy jim to dojde (pokud bude zkoušen častěji) a systém změní.
0 # Tomas Marny 2012-10-07 10:54
Na to jsem slysel narazky jiz driv, ale nic konkretniho. O co ma jit?
0 # David Schmidt 2012-10-07 21:47
Model "abecedně seřazení navrhovatelé podle příjmení za daný den pospojovaní s abecedně seřazenými soudci Ústavního soudu" lze hacknout pouze tím, že bude před půlnocí vynesen celodenní nápad, doplněn třeba i zjevně nepodstatnými navrhovateli se správným příjmením, ale pořád tam je nejistota, že někdo jiný do toho pošle svůj návrh.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)