Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Soudce Michal Kabelík dnes zprostil obviněného L. S. obžaloby za strasserovské tričko, a to způsobem, můžeme-li se vyjádřit poněkud prostořece, aby se establishment nažral a protisystémová oposice zůstala celá. Jistě, i on zná limity soudcovské nezávislosti a svobody slova v naší křehké demokracii, a v jejich rámci tedy učinil maximum možného. Státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání.

Podrobnosti a zvukový záznam připravujeme.

Druhé dnešní hlavní líčení, v Sokolově, se nekonalo a bylo odročeno na březen.

Aktualisováno.
Zatím na ČT (v čase 12:55; zde zpráva) a na iDnes. Ditto Deník.

Aktualisováno.
Zveřejňujeme odůvodnění rozsudku (mp3, 26 min.).

Soudce Kabelík v něm odmítl doktrinu ztrestňování a i s odkazem na nedávné mediální vyjádření Michala Mazla se vyslovil proti kriminalisaci tzv. zástupné symboliky. Plně souhlasím i s jeho hodnocením úrovně politické rhetoriky představitelů DSSS, potažmo praktičnosti a praktikability jimi proponovaných řešení.

Pokud jde o Kabelíkovu závěrečnou poznámku, že zveřejňováním zvukových záznamů ze soudního jednání může dojít k zásahu do osobnostního práva třetích osob (v jím konstruovaném hypothetickém případě oběti znásilnění), postačí konstatovat, že toho jsem si samozřejmě vědom a postupuji vždy tak, aby k zásahům tohoto druhu nedocházelo. Na straně druhé se ale nedomnívám, že by právo na podobnou ochranu svědčilo i osobám, které vystupují jako představitelé státní moci, případně jako znalci. Ti chráněni nejsou a pokud se před soudem chovají jako šašci, nechť to je co nejširší veřejnosti známo.

Komentáře   

0 # Tomáš Marný 2012-01-23 10:41
Řezník byl taky zproštěn ... co kdybyste byl uznalejší a férově řekl, že ne každý v justici je zaslepené pako, co vyhovuje společenské objednávce? A třeba přitom taky vynechal poznámky o mezích soudcovské nezávislosti?
0 # Tomáš Pecina 2012-01-23 10:44
Počkejme s hodnocením na zvukový záznam.
0 # Tomáš Marný 2012-01-23 11:04
Neříkejte, že i zproštění se dá udělat nějak závadně, to doufám ne?!
0 # Anonymní 2012-01-23 11:45
No, on pan soudce Kabelik umi taky ukazat zoubek.... ale je dost chytry, aby vycitil, ze jsou nektere mezni okolnosti (pripady), ve ktere neni dobre na sebe upirat zbytecnou pozornost, aby neriskoval ze bude za blbce.
0 # Jan Kasal 2012-01-23 15:47
Já bych se také přimlouval za věcnější styl, a nejen v tomto případu.

Dle článku na iDnes vystihl soudce to nejpodstatnější. Mohla by z toho být pěkná právní věta.
0 # Tomáš Pecina 2012-01-23 15:52
Ok, podstatou tohoto blogu je nicméně zprostředkování authentických materiálů, takže svůj názor nikomu nenutím, každý dostane dostatek podkladů pro vytvoření vlastního názoru.
0 # Jan Kasal 2012-01-23 16:58
Pane Pecino, názory klidně pište. To se s věcným stylem nevylučuje. Jen mi přijde mrzuté, pokud výrazný aktivista za svobodu projevu může být snadno označen za hulváta. Chápu, že se Vám uleví, když to napíšete od srdce, ale věci to může uškodit.
0 # Anonymní 2012-01-23 18:18
No ten znalec zas tak nestranný nebyl. Takže kdyby Otto Johann Maximilian Strasser na vše kýval (Policií počínaje ) nebránil se argumenty a nevzal si placeného advokáta tak nevím jak by ten kolotoč dopad. Copak pravda je pouze za peníze ? Pan Ukamín
0 # Leon Kreutzfeld 2012-01-23 20:06
Tak oni toho ulicnika propustili?! Poslechl jsem si ten rozsudek a prisel mi celkem dobry. Myslim si ale, ze tento blog se svym odbornym jazykem pouzivanym v clancich, prispevcich ucastniku i doprovodnych dokumentech a nahravkach stale vice vzdaluje potrebam a mysleni obycejnych lidi. Tady nejsme na Lucerne, aby to bylo jen pro ty nejchytrejsi. Abych tento deficit napravil, tak pro ty, kteri snad nenavstevovali stredni, nebo dokonce vysokou skolu, jsem jako pomucku pripravil maly slovnicek pojmu, ktery je vysvetluje:

- Zavadovost – mira souzneni se zavadovym diskurzem.

- Zavadovy diskurs – definujici cinnost PEX. Zavadovy diskurs urcuje znalec se specializaci “zavadovost textu a zastupnych symbolu” pomoci diskursivni analysy.

- PEX (syn. ulicnik, strasser) - stupidni deprivovane hovado.

- Zastupny symbol – symbol ktery by ve skutecnosti mohl znamenat uplne neco jineho. Miru zastupnosti urcuje znalec za pomoci diskursivni analysy.

- Diskursivni analysa - TBD

- Kontextualni extremism – cinnost, ktera se stava zavadovym diskursem, dopusti-li se ji PEX.

- Samosoudce – soudce, ktery muze soudit jine i sam sebe. Rozhoduje automaticky a bez zduvodneni.

- Bojujici demokracie (syn. zostrena demokracie, plysova demokracie) – demokraticke politicke zrizeni vyznacujici se obecnou uctou k lidskym pravum, s vyjimkou linii znalci definovanych zavadovych diskursu a zavadovych skupin osob.

- Politicka satira - literarni forma, ktera pranyruje hloupost, zneuziti a nedostatky moci za ucelem jejich odstraneni.

Jsa v pravu nehonen, pripominam, ze tento slovnicek se vztahuje pouze k pojmum pouzivanym na tomto blogu. Nepripravoval jsem jej v cele siri a kontextu spolecnosti, pripadna doplneni a zpresneni s diky prijimam.
0 # Tomáš Pecina 2012-01-24 14:46
Děkuji, vp. Kreutzfeld, za váš cenný popularisační příspěvek. Souhlasím, že stupidním deprivovaným hovadům je potřeba podávat všechny ty advanced vědecké poznatky ohledně závadovosti jejich projevů srozumitelným a přiměřeným způsobem, tak aby pochopila, co vlastně chtěla říct a jak to to znalec přišel.

A až doroste nová mladá znalecká generace, bude třeba možné, že znalce přivedou na demonstraci, a on bude ukazovat "Toho seberte, toho taky, a tamty dva ve vysokých botách rovnou pošlete do vazby", protože znalec dokáže zjistit, nejen co propagujete svými řečmi a symboly na oblečení, ale diskursivní analysou se dobere i skrytého obsahu vašich myšlenek a určí, zda nejsou závadové. A teprve pak bojující demokracie definitivně zvítězí nad lží a nenávistí!
0 # Daniela 2012-01-24 20:02
Dekuji p.Pecinovi, ze poskytl soudni zaznam svym ctenarum, je zajimave poslechnout si aktualni deni---alla prima--

Pro laika jako jsem ja byl pan Kabelik velmi srozumitelny. Jisteze nebude shazovat znalce a priklanet se na na stranu opo-znalcu...Mne se zdal projev soudce vyrovnany a vecny, jestlize si to nekdo vysvetli, ze se vlk nazral a koza zustala cela, budiz---balance je prece zaklad spravedlnosti, ne?
Velmi se mi libilo zduvodneni, ktere je, podle meho chapani, presne v ramci demokratickeho smysleni. A to je ohled na verejnost, jak celkove lide vnimaji nacistickou symboliku.
Objektivne usoudil, ze se u Strasserova nametu jedna vice o symbol urceny smerem k neonacisticke komunite, jako prostredek spolunalezitosti a poznavajiciho znameni. Jelikoz pravy vyznam neni ceske verejnosti prilis znam, verejnost tudiz nevnima hrozbu, tricko neterorisuje jine obcany..Zkratka to neevokuje nacisticke hruzy, ktere v obcanech vzbuzuje prima propagace...
Nebo zase jinak: Tato svoboda extremistu nezasahuje do ustavni svobody druhych...
0 # Anonymní 2012-01-25 01:39
Danielo souhlasím s Vámi. Balancoval dobře ,proto je tam kde je ,ale hlavně prokázal odvahu ( at´mu vydrží ) Takže na pivo bych sním zašel Danielo ;-) Tomáš Pecina je jeden z prvních vlaštovek ,díky jeho vyjádřování svoboda dostává reálné rozměry. Pokud bude víc lidí s takovou pozoruhodnou vlastností, pak se podaří třeba i pár zákonů změnit. Jinak vzhledem k závěrečné řeči část našich Nacionalistů klade důraz na Slovanské národy. Snad nám výhledově nebude k tíži upřednostnění Slovanského před Germánským ( ač problém imigrační nás spojuje ) Pan Ukamínek
0 # Vodník 2012-01-26 13:19
Snad to nebyl soudce Kabelík!?
0 # Anonymní 2012-01-26 14:26
Kabelik je na meste, tohle mel byt kraj. Pokud se neujme (ci neplati) verze o osobnich problemech, tak by to mohlo byt spis neco z kategorie jako je treba Tofluv gang a jinych privydelku soucasnych a byvalych pracovniku stat. spravy a justice...
0 # Anonymní 2012-01-27 18:22
Je vidět, ze Kabelík má strach z toho Poláka a nechce riskovat.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)