Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Tak taková drzost se hned tak nevidí: Vlastimil Rampula, čerstvě odvolaný vrchní státní zástupce v Praze, požaduje po ministru spravedlnosti, aby podal kárnou žalobu na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana za to, že ten letos v březnu nepodepsal osobně dovolání v neprospěch obviněného, čímž způsobil, že je Nejvyšší soud odmítl jako podané neoprávněnou osobou.

Novináři, celkem podle předpokladů, do detailů problémů nevhlédli, avšak my máme k disposici rozhodnutí velkého senátu Nejvyššího soudu, z něhož (a z několika dalších judikátů) je zřejmé, že dříve prevalentní praxi, kdy dovolání podávali za NSZ jeho náměstci, označil tento soud za nepřípustnou až letos v září (s dodatkem, že možné je toliko zastoupení jednorázové, delegace pravomoci je nepřípustná).

Nelze proto vinit Zemana, že by odmítnutí dovolání vědomě způsobil, a naopak se lze podivovat nad drzostí Rampuly, že takovou nehoráznost vypustí do světa. Ještě, že už je z VSZ pryč – brrr!

Komentáře   

0 # Tomáš Marný 2011-12-14 09:05
Já bych to viděl v širším kontextu: tuhle šílenou praxe s hrozbami kárným řízením začala nová garnitura v souvislosti s dozvuky kauzy katarského "prince", kdy hrozí kárnými postihy, případně trestním stíháním soudcům a státním zástupcům, co měli jiný právní názor (zda správný či nesprávný, netroufnu si posoudit, kauzu jsem nestudoval).
Rampula tu prasárnu jen otočil nazpátek.
0 # Tomáš Pecina 2011-12-14 10:42
Jistě, to už je takový folklor: politici na sebe navzájem podávají trestní oznámení, justiční činovníci kárné žaloby :-)
0 # Anonymní 2011-12-14 19:12
Ale za zjevné excesy vůči účastníkům ještě žádná. Tam se ještě právo "na vlastní právní názor nezávislý na zákonu drží" I ty poslední kárné žaloby na soudce jsou fakticky jen za technikálie. Jde jenom o boje jednotlivých klik jak ubývá v korýtku. Když už se ÚS či NS vyjádří že jde o svévoli, což jak dobře víme už musí být hodně velké pochybení (a úmyslné), jak to, že nenásleduje kárná žaloba automaticky? Jiří Janečka
0 # Tomáš Marný 2012-01-19 13:32
Pozor, sága pokračuje:
novinky.cz/.../...
Ištván podal na Coufala kárnou žalobu za jednání, které (alespoň dle Ištvánovy citace na Novinkách) bylo naprosto v pořádku: podání vyhodnotil dle obsahu jako stížnost na sebe a poslal je poctivě výš k rozhodnutí. Že se podání posuzují podle obsahu a že se kdejaký blákol nadepsaný "trestní oznámení" nemá vyřizovat v trestním řízení, je snad každému jasné.
Naneštěstí se potvrdilo to, co jsem prorokoval, když nastupovala nová garnitura: nedělejte si ukvapené naděje, že budou lepší. Za Vesecké se sice taky dělo leccos, ale alespoň měli trochu studu a nedělali to takhle veřejně.
Tohle je fakt síla.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)