Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

V článku Circulus vitiosus jsme vyjádřili určitou míru znechucení nad tím, že díky nejhoršímu ústavnímu soudci všech dob Janu Musilovi vyhráli úředníci nad občany boj o veřejnou známost svých platů a odměn. Kdybychom chtěli usilovat o změnu judikatury, znamenalo by to zaplatit 3+5 tisíc na soudních poplatcích a nakonec, po třech-čtyřech letech, sledovat, jak na nás Musil, Suchánek nebo jiný ústavní výtečník dělá dlouhý nos. Pročež jsme – prozatím – resignovali.

Na blogu D-FENS se rozhodli, že to tak nenechají, a vyhlásili akci, při níž dobrovolníci žádají ministerstvo vnitra o soupis platů a odměn ne pro tři, jako my, ale pro všechny ministerské úředníky. Jak se dalo předpokládat, na ministerstvu si žádostmi vytřeli okolí všech toto užití umožňujících tělesných otvorů a rozhodli se, že žadatelům poskytnou požadované informace v anonymisované, rozuměj bezcenné, podobě – tedy pouze v případě, že si žadatelé anonymisaci nejprve zaplatí.

Tahle bitva je, bojím se, skutečně pro tuto chvíli prohraná, platy z našich daní placených státních zaměstnanců jsou prostě tabu.

Komentáře   

0 # Anonymní 2018-02-21 00:10
Jako prostý vidlák bych řekl, že se MV chová jako podomní obchodník, aka šmejd, vyžadující zaplatit nevyžádanou službu. :-)

zrx
0 # Anonymní 2018-02-21 09:08
Chtěl jsem ráno panu Pecinovi poslat vítězoslavně odpověď, že za 7 stovek je ta informace k mání, až jsem si všiml té drobné větičky "Do této doby je taktéž nutno započítat čas na identifikaci a anonymizaci
osobních údajů v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb."
Takže mám v datovce úplně tu samou zkopírovanou zprávu. Ale aspoň za ten hřejivý občansky aktivní pocit při psaní žádosti to stálo a doufám, že autorovi tohoto blogu poskytla D-fens akce aspoň morální podporu.
0 # Anonymní 2018-02-21 09:24
0 # Anonymní 2018-02-22 09:16
Píšou, že už ty informace vyhledali. Takže pak zřejmě už není důvod proč za to platit - ani jeden žadatel. A anonymizaci přeci už vůbec nemůžou chtít platit. Nebo se pletu?
0 # Anonymní 2018-02-22 10:57
Dle judikatury NSS je takový postup možný, myslím že to řešil i p. Pecina v rámci nějaké zde probírané kauzy. Pro povinný subjekt by to mohl být problém z hlediska nakládání s veřejnými rozpočty, pokud by ve velkém dopředu vyhledával informace, které jinak nepotřebuje, a nikdo by mu za ně neplatil.
0 # Anonymní 2018-03-01 15:13

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)