Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Míněna známka poštovní, na níž vyobrazena athletka Zuzana Hejnová. Námi všemi milovaná Česká pošta, inspirovavši se patrně u tria třídních gaunerů Rousek, Bujnoch a Adámek, již, poškodivše město dotud zdobivší sochu Napoléona, hájili se chabě tvrzením, že delikt nespáchali oni, ale někdo jiný že se za ně musel převléct, prohlásila, že na známce není Hejnová, nýbrž fiktivní athletka, která by arci oné jak z oka vypadla.

Věc putuje k soudu. Pro Českou poštu máme nepotěšivou zprávu: otázka dvojníků byla pevně adjudikována již v 80. letech ve slavné kause Onassis v. Christian Dior, přičemž Nejvyšší soud Státu New York s odkazem na predjudikaturu rozhodl, že there need not be, as defendants suggest, a coupling of name and picture. The essence of what is prohibited, as the statute, the cases, and the dictionary definitions make clear, is the exploitation of one's identity as that is conveyed verbally or graphically.

S čímž se zcela ztotožňujeme a doufáme, že si pošta vezme poučení a příště se u vyobrazované osobnosti dovolí. Být na známce je jistě čest, ale souhlas s využitím podoby v tomto případě rozhodně nelze presumovat.

Komentáře   

0 # Báša 2017-12-02 00:15
Odysseu a Illiadu prý taky nenapsal Homér, ale jiný Řek téhož jména.
0 # Anonymní 2017-12-02 00:33
Marka Kubišová si také bez jakýchkoli skrupulí přivlastnila řadu písní cizích autorů a zpívá je dodnes. Namátkou Hej Jude od Beatles. Neviděl jsem, že by za to byla kdy popotahovaná.

Píseň "Modlitba pro Martu" si přivlastnila alespoň názvem, protože se původně jmenovala jen "Modlitba". A její text, původně přivlastněný Petrem Radou je ve skutečnosti doslovný text Jana Ámose Komenského, který jej psal jako odkaz jezuitů. Ale Komenskému už autorská práva bezpečně vypršela.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-12-02 11:41
Vůbec nepochybuji o tom, že na známce je Zuzana Hejnová, ale neviděl bych v tom žádný úmysl ji poškodit, ale pouhou lenost "tvůrce", který se nenamáhal vytvořit vlastní obrázek. Zřejmě bych souhlasil s poškozením osobnostních práv, ale nějak nechápu argumentaci (dle médií) že se pošta měla nějak obohatit. Pošta přece prodá jakoukoliv známku. Až na zanedbatelné množství sběratelů je to každému fuk co na dopis nalepí. Ovšem otázka je, zda jiným zobrazeným platí. Není to osobní, ale napadá mne pan prezident Zeman. Dokonce jsem nedávno zachytil informaci, že významný zisk z prodeje známek měl Hitler. Nevíte to někdo?
0 # Tomáš Pecina 2017-12-02 12:01
Jde především o otázku informačního sebeurčení v podobě práva na ochranu podoby, ne o zisk, kterého pošta dosáhla; lze zřejmě souhlasit, že své známky by prodávala stejně úspěšně, i kdyby na nich byla pouze cena.

Na webu jsem našel, že velké bohatství takto získal Hitlerův osobní fotograf Heinrich Hoffmann, protože spolu s Martinem Bormannem prosadil, že se za tato vyobrazení Vůdcovy podoby na známkách platily honoráře; Hoffmann po válce tvrdil, že část zisku přenechával Hitlerovi. Důkazy pro to ovšem asi neexistují.
0 # Anonymní 2017-12-02 17:06
Adolf Hitler se jako říšský kancléř veřejně vzdal nároku na mzdu, aby si ji později nechal znovu vyplácet. Tentokrát ovšem bez toho aby se obtěžoval tuto drobnou maličkost oznámit německé veřejnosti. To zmiňuji jen jako kontext k placení autorských poplatků za užití Hitlerovy podoby. Skutečně se domníváte, že by Adolf Hitler připustil stav, kdy by jeho osobní fotograf profitoval z jeho podoby více než on sám. Což je interpretace, kterou Vaše druhá věta přímo vyvolává. Heinrich Hoffmann byl tím, kdo podle historických pramenů navrhl Hitlerovi získávat další příjmy z poplatků za užití jeho podoby na známkách a on s tím souhlasil. Osobně věřím, že tím byl dokonce velmi nadšen, i když žádné důkazy pro to nemám. Pan Hoffmann profitoval na autorských poplatcích za užití fotografií Hitlera, které sám udělal, ale rozhodně se nedomnívám, že se to týkalo Hitlerova portrétu na známkách Deutsche Reichspost. Ty putovaly přímo do kapsy Hitlerovi.
0 # Anonymní 2017-12-03 02:57
Zde je ta zdrojová fotka :
sport.cz/.../...
0 # Anonymní 2017-12-03 09:49
Děkuji za informaci. Nemůže Vás někdo popotahovat za to, že píšete vůdce s velkým v?
0 # Tomáš Pecina 2017-12-03 09:51
Analogicky, a tím spíš, by mne mohli popotahovat, kdybych ho psal s malým, protože tím bych Hitlerovu postavení přiznával generický obsah. Obecně by mne tedy mohli popotahovat, že toto slovo napíši jakkoli, resp. že píši vůbec.
0 # Báša 2017-12-04 12:24
Ne, pana Pecinu nebudou popotahovat. OČTŘ už si zvykly.
0 # Anonymní 2017-12-13 15:14
Většina zásilek v třídícím depu je po noční naházena v klecích, přijde řidič narovná dodávku k vratům, přiveze klec a uź to lítá, a to fakt lítá vzduchem do prázdný dodávky, takhle to dělaj jak brigoši tak i stálí zaměstnanci. Tam nestojej dva u jednoho auta že by jeden podával a druhej rovnal, ale jeden to tam mrská jak uhlí do sklepa. To že se někdo z vedení veřejně omluví a druhého za to vyhoděj znamená v překladu "my to víme ale jinak to v tom množství nejde, a ty jseš tele že jsi se nechal u toho natočit tak mazej jinam, a za 3 měsíce se vrať protože za ty peníze to nikdo dělat nechce".

Balíky létaly z auta do dálky, pošta pracovníka vyhodila
zlin.idnes.cz/.../...
0 # Anonymní 2017-12-13 15:16
přístup České pošty k reklamacím
Sice existují důkazy, že se balíky hází, ale když se něco reklamuje, tak jejich tiskový mluvčí hrdě hlásí, že reklamaci neuznávají a že balík byl špatně zabalen již od odesílatele a tudíž příjemce po šetření nemá na reklamaci nárok a musí prokázat, že škodu způsobila pošta.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)