Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Nebyl jsem u včerejšího hlavního líčení soudcem, ale kdybych byl, zřejmě bych se ve chvíli, kdy se pod Janem Šináglem ulomila v jednací síni budovy nového justičního paláce v Brně sedačka, musel hanbou propadnout. Pomiňme fakt, že řečená upadla právě pod J. Šináglem, kdokoli jej zná, chápe, že si náhoda musela vybrat právě jeho, a bylo by tomu nepochybně zcela stejně, i kdyby jednací síň měla stejně míst jako stadion Maracanã. Položme si však jednoduchou otázku, co si má občan pomyslet o justici, jestliže ta nedokáže zajistit ani takovou samozřejmou věc, jako jsou bezpečná místa k sezení u soudu.

Máme ještě vůbec právo dívat se svrchu na tzv. rozvojové země, když náš stát nedokáže zařídit ani tohle? A jestliže si náhodný pozorovatel zároveň může přečíst, že bývalý předseda Krajského soudu v Brně Jaromír Pořízek stojí za nedostatky při stavbě a jejím zadání před soudem a že Nejvyšší správní soud řeší, zda si stát za chyby při stavbě objektu vyměřil pokutu ve správné výši, chtě-nechtě si musí připadat nikoli jako v zemi rozvojové, ale jako ve filmových Hošticích, kde před návštěvou italských zemědělců připravují erotickou show.

Po skončení hlavního líčení jsem stál u architektonického objektu, do něhož autoři umístili mramorový stojan s názvy institucí, které v onom domě hrůzy sídlí, jejž jsem pracovně nazval okrasná louže, a přemýšlel, je-li této zemi vůbec ještě pomoci, anebo bude nutno prostě se smířit se současným stavem jako s daností a uvažovat, jak z této země co nejrychleji emigrovat a vraceje se ne víc než jednou do roka např. na Vánoce, pohlížet na ni jako na jeden velký zábavní park, jehož obyvatelstvo je, řečeno s jiným filmovým klasikem, tak nádherně zaostalé.

Aktualisováno.
Jan Šinágl, pádem zjevně neotřesen, pořídil, opouštěje soudní budovu, tuto fotografii desky, jež je na ní umístěna:


Princip presumpce neviny brání minimálně do pravomocného skončení trestního řízení desku odstranit, to je jasné. Otázkou je, co s ní pak. Škoda, že grafik neponechal mezi řádky víc místa, to by bylo řešení jednoduché: prostě by se ke jménům obou pánů doleptaly tresty, které jim soud uložil, a deska by mohla sloužit svému účelu dál.

PS: A povšimněte si i vytříbeného slohu, neznámým autorem užitého: realisace výstavby stavby! Kam se na brněnského genia, viditelně právnického vzdělání i duševního obzoru, hrabe Horatius se svým exegi monumentum ære perennius regalique situ pyramidum altius!

Komentáře   

0 # gogo 2014-06-03 09:25
Dotyčný nebyl postižen náhodou nebo nějakým esoterickým zásahem. On se na sedačce pohupoval a vzpíral. Myslím, že by takhle praskla dejme tomu půlka z nich. A důvod?
Samozřejmě debilní konstrukce. Dva drobné svary v příčném směru. Je zřejmé, že tohle nemůže vydržet dlouhodobě převažující namáhání zkrutem. Ale to je zbytečné komentovat - stačí se podívat na koncepci celé té budovy a vlastně většiny novostaveb financovaných z veřejných prostředků. Málokdy se člověk potká a účelným a robustním designem. A není to bohužel specialita ČR.
0 # Tomáš Pecina 2014-06-03 09:32
Vidíte, to jsem netušil. Ale umím si představit, jako to soud vyřeší: do Poučení pro osoby vstupující do soudní síně bude doplněn odstavec o přísném zákazu houpat se na sedačce a justiční strážci budou dodržování tohoto zákazu ostřížím zrakem kontrolovat.
0 # Anonymní 2014-06-03 20:27
Kde je ta sedačka k vidění?

Ale jinak, být v kůže soudce nikam se nepropadám a dokonce bych podle sedačky českou justici nehodnotil. Viděl jsem už tolik trapasů a katastrof způsobených zákeřnou a škodolibou hmotou, že nějaká prasklá sedačka mne nerozhází. V okamžiku, kdy se něco zkazí je okolo vždycky milión moudrých, kteří ví přesně, co a jak se to mělo udělat. Do té doby je to vždy ten taková nevýznamná část kontraktu - technické řešení. Vyrobit přece umí každý, ale prodat, to je dílo...:) A tak technici dostávají každý rok stejný úkol, snížit výrobní náklady o 3-5% a toto jsou konce.

Škoda, že se všichni tito mudrlanti nehlásí na technické obory, bylo by méně prasklých sedaček:)
0 # Tomáš Pecina 2014-06-03 20:40
Sedačka bude slavnostně převezena do Prahy a vystavena v síni slávy ministerstva spravedlnosti. Trubka v místě, kde byla instalována, bude poté provisorně zabroušena a bude tam umístěna drobná pamětní deska na počest inženýrského výkonu dodavatele stavby s nápisem velebícím ochotného sponsora toho šlendriánu, českého daňového poplatníka. Detaily nejsou dosud zřejmé, avšak již nyní se ví, že deska bude odlita z bronzu a v rozích bude mít plastiku volských rohů.
0 # gogo 2014-06-03 09:48
Coby (slovy Ivo Jahlky) "pořádný člověk", jsem dosud neměl příležitost do justičního paláce zavítat, takže můj včerejší prvotní dojem bezprostředně po průchodu bezpečnostním rámem byl "termitiště". Skleněný příkrov budovy ukrývá uvnitř "věže", takto jakoby malé paneláčky, skrývající síně a kanceláře, kolem spousta volného prostoru, chaotických eskalátorů a výtahů. Nepřehlednost dostahuje nebývalé míry, člověk nejen že má problém podle čísla najít správnou věž (barevně odlišené), ale následně musí také řešit cestu do ní. Bezúčelnost ve své krystalické podobě jako výsledek architektonické onanie.
0 # Tomáš Pecina 2014-06-03 10:12
Říkal jsem si sice, co by člověk za pouhé dvě miliardy a něco chtěl, ale máte pravdu, že jako architektura je to celé jeden velký funkční potrat. Ani by mě moc nepřekvapilo, kdyby socha archanděla Michaela v atriu byla pojata jako tři volně spojené komolé jehlany (ale není, má i ohnivý meč, jen mi není jasné, koho jím vyhání – tedy ne, že bych nevěděl, koho by odtamtud vyhnat měl).
0 # FORTUNA 2014-06-03 12:24
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
0 # Břetislav Včelař 2014-06-03 13:05
Já vím, kam se řítí, řítí se do ...!
:-)
Jinak děkuji, nezklamal jste mne svou poznámkou o LAW. Už mi to chybělo.
0 # gogo 2014-06-04 07:46
To je samozřejmě už druhý level newspeaku. Já ještě pamatuji doby, kdy se normálně stavělo, v devadesátých se začaly stavby realizovat a jak vidíme, u termitiště došlo k "realizaci výstavby stavby". To abych se bál pohlédnout na nějakou tabulku na novostavbě. Můžeme si ale zahrát na proroky a pokusit se odhadnout další vývoj úředničiny.
Já tipuji "provedení realizace výstavby stavby"
0 # Anonymní 2014-06-04 20:10
Já tedy nevím, proč by se po skončení TŘ měla cedulka odstraňovat. Naopak bude potřeba pohlídat, aby nebyla odstraněna, ale byly na ni dopsány skutky a škoda, které výstavbou stavby vznikly.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)