Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Dnes byl doručen mostecký rozsudek týkající se závadového diskursu spočívajícího ve veřejném vystavování praporu (mezi OČTŘ spíše známého pod laickým označením vlajka) rozpuštěné Dělnické strany.

Soudce Pavel Plch v něm policisty v linii extremismus nijak nešetřil, a několik nelichotivých poznámek adresoval i znalci Ivo Svobodovi (jazyková vložka: historicky správný genitiv singuláru vlastního jména Ivo zní Ivona, avšak protože pracující lid neměl pro tyto nuance latinských deklinací příliš pochopení, zvulgarisovala v době lidovlády tato jména do nesprávných forem, tj. např. Iva, podobně třeba Otta – namísto OttonaCicera místo Cicerona nebo Cata místo Catona; ti, kteří těmito ohavnými tvary trpí stejně jako já, proto volí cestu menšího zla a nakládají s nimi jako se substantivy nesklonnými, kojíce se nadějí, že se jednoho dne vláda našich věcí vrátí znovu do našich rukou aspoň v oblasti orthografie a tvarosloví).

K rozsudku mám jedinou připomínku: jestliže obžalovaní jednali v omluvitelném právním omylu, totéž se nedá říct o Vojtěchu Šimíčkovi, který jako soudce NSS měl vědět, že presentace symboliky Dělnické strany může být trestným činem, a tím, že do medií tvrdil opak, dopustil se trestného činu podle § 404 TrZ/2009 formou návodu, neboť mohl a měl předpokládat, že jeho ujišťování vezmou potenciální pachatelé vážně a zachovají se podle něj.

Jsem si jist, že vezmou-li orgány činné v trestním řízení věc pevně do rukou a přiberou osvědčeného znalce Svobodu, soudce Šimíček potrestání neunikne.

Komentáře   

0 # Anonymní 2012-05-04 16:08
To je vynikající rozsudek. Klobouček
0 # Anonymní 2012-05-04 20:49
je dobré vědět, že dnešní mladí jsou aktivní a navíc k tomu čtou rozsudky NSS a vyjádření soudců NSS
0 # Leon Kreutzfeld 2012-05-04 22:04
Tento pripad naznacuje, ze zavadove struktury prorustaji ze svych dosud tradicnich utocist jako jsou extremisticka politicka shromazdeni, koncerty ci mikulasske besidky, i do struktur statni moci. Pamatuji se, ze podobny problem mela ceska spolecnost uz v 50. letech. Tenkrat se to pokousela resit “vnitrni ocistou” (vzpomenme na Slanskeho), v letech 70. pak "asanaci," ale nakonec desetileti neresene systemove rozpory vyustily koncem 80. let v metamorphosu demokracie lidove na demokracii bojujici, ktera je vyssim vyvojovym stupnem. Uvidime, kam to povede tentokrat.
0 # Anonymní 2012-05-05 08:14
Za správnost vyhotovení: Alena Holovlaská. Kdopak z multikulti aktivistů to napadne, že už podle toho jména musí být zapisovatelka skinhead a tedy pravickový extremista :)) ??
0 # Anonymní 2012-05-05 21:08
Jednali Louža a Plouža také v omluvitelném právním omylu, když doporučili veliteli zásahu zadržení vlajkonošů?
0 # Anonymní 2012-05-10 08:22
Jak je vidět, za identické činy se i nadále vesele odsuzuje
0 # Tomáš Marný 2012-05-10 15:23
A co "Ivoše"?
Ostatně soudím, že významu Ivoše Svobody nejlépe odpovídá právě tento tvar.
0 # Tomáš Pecina 2012-05-10 20:04
Dobrá alternata. Vokativ zní Ivošu.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)