Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Dnes byl doručen rozsudek Městského soudu v Praze, jímž soud vyhověl naší žalobě proti odmítnutí registrace Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Čechách, na Moravě a ve Slezsku.

Odůvodnění je podle očekávání skandální: komunistický senát městského soudu vysvětlil, že odmítnutí registrace bylo v podstatě v pořádku, soudruzi z ministerstva ho pouze nesprávně odůvodnili a budou proto muset vydat nové, lépe formulované rozhodnutí.

Soudkyně si ovšem nepřečetly sdružovací zákon, takže si nepovšimly, že k registraci dochází ipso facto právní mocí rozsudku, tudíž nové rozhodnutí již vydáváno nebude: bylo by nicotné. Jediný způsob, jak může nyní ministerstvo vnitra registraci zvrátit, je podat kasační stížnost.

Ministerstvo jsem v souladu se zákonem požádal o zaslání stanov s vyznačenou registrační doložkou. Pokud nevyhoví, dostane se věc znovu k soudu se žalobou na ochranu před nečinností.

Jménem přípravného výboru i jménem svým upřímně děkuji všem, kteří nás v naší právní bitvě s ministerskými úředníky podporovali a pomohli nám dovést ji k tomuto, byť zatím provisornímu, vítězství!

Komentáře   

0 # Mirek 2011-04-29 18:07
Koukám, že v posledních dnech máme zase veselo. Já zase čekám na poskytnutí informace od teplického soudu, kterému dnešním den končí patnáctidenní lhůta... nu což, dávám jim ještě čas do příštího pátku.
Ale stejně kolem toho krajanského sdružení je příliš velký humbuk - a to přeci pro nic, máme demokracii, že? Neinformovanost senátu městského soudu (tedy de facto krajského) je také velice pozoruhodná, ovšem na Obvodní soud pro Prahu 2 a jeho shledání ohledně Ústavního soudu jen tak někdo nedosáhne :)
0 # Anonymní 2011-04-29 18:09
Odůvodnění je podle očekávání skandální: komunistický senát městského soudu vysvětlil, že odmítnutí registrace bylo v podstatě v pořádku, soudruzi z ministerstva ho pouze nesprávně odůvodnili a budou proto muset vydat nové, lépe formulované rozhodnutí.

Podle me to z toho nevyplyva, podle me jen rikaji, ze to rozhodnuti je neprezkoumatelne a potom se v tom nechteji babrat.

Spise mi prijde zajimave, ze jste to asi vyhral nedopatrenim. Verim, ze by se snazili vic to potopit, kdyby vedeli, ze tim registrovali sdruzeni. :-)

Kazdopadne gratuluji
0 # Tomáš Pecina 2011-04-29 18:38
Je to tam doslova:

Na žalovaném bude, aby znovu rozhodl o žádosti žalobců na registraci předmětného sdružení.
0 # David Schmidt 2011-04-29 21:07
Není to jistě výklad § 8 odst. 4 jediný možný, ale je třeba mu dát přednost, neboť nepřezkoumatelnost rozhodnutí je vždy závažným pochybením správního orgánu, které by mělo jít k jeho tíži, nikoli k tíži účastníků řízení. V pochybnostech je proto třeba volit výklad příznivější právu na svobodné sdružování, a to tím spíše proto, že ministerstvu je zachována možnost takové sdružení rozpustit, pokud budou naplněny zákonné důvody. Konečně smyslem není získat povolení, ale registraci.
0 # Tomáš Pecina 2011-04-29 21:51
Přirozeně. Pro tento výklad svědčí i analogie se zakazováním shromáždění, kde má zrušující rozsudek rovněž konstitutivní účinky.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)