Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Jako kapka vody na poušti fachidiotství a formalismu působí rozsudek Nejvyššího správního soudu v kause sporu mezi Advokátní kanceláří Brož & Sokol & Novák s redaktorkou České televise Norou Fridrichovou (dříve Novákovou) – podobnosti viz zpráva ČTK.

Ve sporu, který se táhne již pět let, šlo o to, že advokátní kancelář, bráníc se televisní reportáži, jíž byla osočena z nekalých praktik při zastupování Dopravního podniku hl. m. Prahy, na oplátku napadla autorku reportáže Noru Novákovou jako notorickou, šestkrát odsouzenou a v jednom případě exekuovanou černou pasažérku. Při tom byly zjevně využity údaje pocházející z poskytování právních služeb dopravnímu podniku, což Úřad pro ochranu osobních údajů vyhodnotil jako delikt a ocenil to pokutou 25 tisíc korun. Městský soud v Praze rozhodnutí potvrdil.

Senát NSS pod vedením Vojtěcha Šimíčka nyní rozsudek soudu první stolice zrušil a judikoval, že použité osobní údaje bylo možno získat i z jiných zdrojů než z database dlužníků dopravního podniku a, zjednodušeně řečeno, jejich zpracování bylo vedeno legitimním záměrem a směřovalo k legitimnímu cíli.

S čímž lze jen souhlasit: prorůstání ochrany osobních údajů tam, kde nemá místo (Google Street View, zápisy ze zasedání orgánů obcí), a naopak neschopnost poskytovat subjektům údajů ochranu před skutečně škodlivým a zlovolným zpracováním (spam), toť v kostce výsledek zhoubného působení politického šíbra Igora Němce v úřadě, na který nestačí.

Komentáře   

0 # Jan Vaněk jr. 2011-03-29 09:17
Šimíčkova definice "přiměřené snahy" je žalostné fachidiotství a formalismus; doufám, že ho ve Štrasburku poučí.

Nebyl ještě včera odkaz na NSS v HTML?
0 # Stan 2011-03-29 11:33
Tak z tohohle sporu mám pachuť v ústech. A soudcům se nedivím, že se jim těžko hledá spravedlnost. Tady jsou totiž dle mého názoru "křivé" obě strany sporu.
0 # Tomáš Pecina 2011-03-29 14:06
Nebyl ještě včera odkaz na NSS v HTML?

Jejich nový systém to neumožňuje.
0 # Anonymní 2011-03-29 15:21
Nerozumím závěru rozsudku "shledal, že osobní údaje obsažené v předmětném tiskovém prohlášení byly dostupné i z jiných zdrojů než z databáze, kterou stěžovatel disponoval". Podle mého názoru se k nim T. Sokol dostal přes databázi Dopravního podniku. Těžko někdo jiný se k nim může dostat (tzn. jak byste třeba Vy se mohl dozvědět, u kterého soudu, pod kterou značkou byla dotyčná osoba souzena).

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)