Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Orgány činné v trestním řízení
chtějí stíhat nevinné poslance.
Zdroj: Wikimedia
Po včerejším vystoupení Piráta Jakuba Michálka, který naznačil, že se počíná vytvářet sněmovní většina potřebná pro zamítnutí žádosti o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kause Čapí hnízdo, se ukazuje potřebným probrat možnosti dalšího postupu trestních orgánů za situace, že Sněmovna své dva přední údy nevydá.

Podle toho, co je známo z minulé žádosti, jíž bylo vyhověno, se jeví nesporným, že stíháno je celkem jedenáct osob, a to za jediný skutek: dotační podvod. Máme za krajně nepravděpodobné, že by nevydání vedlo k pozastavení úkonů trestního řízení i u spolupachatelů; k tomu není důvod, nemožnost dočasně stíhat některého z podezřelých – příkladmo proto, že zatím nebyl dopaden – se obecně nepokládá za překážku stíhání ostatních, a je poněkud překvapivé, že státní zástupce – aspoň podle informací z medií – dosud nerozhodl o stížnosti proti usnesení o zahájení trestního stíhání u neimunisovaných obviněných, byť je zřejmé, že těm takové zdržení nebylo proti mysli.

Posuzováno v rovině ústavněprávní, existují-li důvody pro nevydání poslanců, představuje to důkaz o tak závažném pochybení orgánů činných v trestním řízení (na obrázku), že je nemyslitelné, aby ve svém zločinném jednání pokračovaly a je na místě zjednat pořádek: policistu Nevtípila pensionovat, dozorujícího státního zástupce poslat před kárný senát a zajistit, aby šikanosní trestní stíhání bylo neprodleně zastaveno, případně aby nový SZ rozhodl o stížnostech obviněných v souladu s vyřčeným názorem. A přirozeně se postarat, aby potrestáni byli i inspektoři OLAFu, kteří se do protibabišovského spiknutí aktivně zapojili a vydali o dotačním podvodu lživou zprávu.

Není-li tomu tak a nevydání je toliko prostředkem, jak vítězi voleb zajistit klid k vládnutí – což je, podotkněme, výrazně jiný než Ústavou předvídaný důvod – může trestní stíhání jejich spolupachatelů pokračovat.

To bude pro hnutí ANO, resp. Agrofert, který hnutí ovládá zhruba stejnou měrou, jako ovládal Farmu Čapí hnízdo, představovat problém, jehož magnitudo může s časem narůstat nad všechny myslitelné meze. Jestliže by byla podána obžaloba, padla by obrana Agrofertu neveřejností přípravného řízení a za stavu, že nejsou projednávány ani nemravné, ani tajné skutečnosti, bychom byli zásobováni podrobnostmi z jednací síně, včetně záběrů na manželku a dospělé děti premiera na lavici obžalovaných, přičemž fakt, že dva z podezřelých zatím stíháni být nemohou, by pikantnost soudního příběhu zvyšoval prakticky ve stejném stupni, jako kdyby souzena byla celá povedená jedenáctka.

Babiš proto nemá žádná dobrá řešení, nevydání je pro něj stejným politickým problémem jako vydání, a alternativy další, jako např. presidentská milost ve formě abolice, by jeho vládu delegitimisovaly způsobem, jaký nemá v polistopadové historii obdoby.

Jak by na tomto místě asi řekl Bohumil Doležal, protikorupční revoluce právě začala požírat své děti.

Komentáře   

0 # gogo 2018-01-10 08:58
Radost občana že by snad jednou padla kosa na kámen kalí jen podezření, že se tak neděje kvůli usmoleným 50 mega, ani kvůli nebezpečí ukrajinizace ČR, ani kvůli bezohledným metodám převzetí podniků a politické moci, dokonce ani nejde o tu kouzelnou historku, kterak poslanci schválili těsně před rozpuštěním sněmovny v nouzovém režimu ta eurounijní biopaliva s bonusem pro Babiše. Na to všechno měli soudruzi čas a možnosti v době, kdy s ním byli jedna ruka.
Takže se musí občan ptát, oč ve skutečnosti jde... do té doby je radost z honu na nenáviděného oligarchu předčasná. Vzpomínám, jak padla vláda kvůli kabelce a jak to s případem vypadá dnes. Předtím Havel pomohl položit jinou vládu, aby nás poté se svým komplicem okradl o značnou část zlatých rezerv.
Jak rád bych znal pravidla moštárny!
0 # Anonymní 2018-01-10 14:21
Součástí plánů jak potlačti spiknutí je zřejmě současný návrh s. Pelikána na reorganizaci zastupitelství, při které by všichni státní zástupci museli do konkursu. Inu vláda organizovaného zločinu, ta se musí zprvu ohánět!
0 # Anonymní 2018-01-10 16:53
Díky, jsem to přepísknul. Omlouvám se.
0 # Leo Tydlitát 2018-01-10 19:20
>Jak by na tomto místě asi řekl Bohumil Doležal, protikorupční revoluce právě začala požírat své děti.

A možná i své dědky.
0 # Martin Marx 2018-01-11 18:07
Podle mě klíčová otázka zní, co bude, až Zeman krátce po znovuzvolení zastaví trestní stíhání. Bude to startovní výstřel občanské války nebo to veřejnost nějak stráví?
0 # Anonymní 2018-01-11 18:18
Proc verite, ze Zeman bude znovuzvolen?
Neocon
0 # Tomáš Pecina 2018-01-11 18:22
Nestane se nic. Na Slovensku taky amnestovali únos presidentova syna a veřejnost to strávila.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)