Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Stalo se vám, že si soudce naříkal, že nemůže další jednání nařídit dřív než – řekněme – za tři měsíce, protože nemá volnou jednačku? Stačí se podívat do našeho přehledu soudních jednání, použít kouzelný SQL příkaz SELECT DAYOFWEEK(time), COUNT(*) FROM psj_hearing GROUP BY DAYOFWEEK(time) a vidíme tohle:



Takže kdyby naši soudruzi soudci – státem placení zaměstnanci – nepokládali pátek za v podstatě volný den, kdy se u soudu nepracuje, získali by pro svá jednání více než 10 % dalších volných termínů. To by ovšem nesměli být – státem placení zaměstnanci.

Komentáře   

0 # Anonymní 2016-08-22 12:14
phpmyadmin? no fuj.. ;-)

to nie je len na sudoch, skuste v zasade na akomkolvek urade vybavit cokolvek piatok po dvanastej hodine...
0 # Tomáš Pecina 2016-08-22 12:53
phpmyadmin? no fuj.. ;-)

Co jiného doporučíte? Mělo by to být v repu Fedory, jiná zásadní omezení nekladu.
0 # Jan Angelovič 2016-08-22 19:01
Dobrý den, já jsem přešel z phpMyAdmin na Adminer (www.adminer.org/cs/). Minimálně za vyzkoušení určitě stojí.
0 # Tomáš Pecina 2016-08-22 19:17
Adminer (phpMinAdmin) jsem zkoušel, ale připadá mi, minimálně po stránce HTML & spol., nedotažený, jako taková hodně časná alfa verse, jako když se osmák naučil programovat a teď něco zkouší.

Myslím si, že webový DB manager se dá udělat kvalitně, určitě líp než phpMyAdmin, ale chce to mít opravdu dobře vymyšlenou a napsanou dynamickou část v JavaScriptu, což Vrána rozhodně nemá.
0 # Anonymní 2016-08-22 20:15
A v čem vám phpMyAdmin (PMA) připadá lepší než Adminer? Že má barevné ikonky?

Používal jsem (PMA) asi 8 let, teď už asi tři roky adminer a nevrátil bych se zpět. Schválně jsem se podíval na aktuální demo PMA - a stále stejný moloch naprosto neergonomický...
0 # Tomáš Pecina 2016-08-22 20:55
Barevné ikonky jsou výhodou, ale to bych za nejdůležitější nepovažoval. Hlavní rozdíl je uspořádání a strukturování ovládacích prvků. PMA má při zobrazení tabulky cca 10 záložek, u kterých víceméně vím, co která obsahuje. Adminer jich má proměnný počet, cca čtyři, a nejsou graficky dobře provedeny, jsou to pouhé linky (v základních css jsou navíc všechny linky ošklivé, modré a visited dokonce měnící barvu; to bylo zastaralé už před 15 lety, informaci, že jste někde byl, potřebujete u blogu nebo zpravodajství, ne v databasovém manageru).

Dále, Vrána si neumí namalovat ani slušnou favicon.ico, natož aby se věnoval grafice rozhraní. Barvy jsou příšerné, nesladěné a matoucí, neodpovídají stavu (selected/unselected row apod.).

Kromě toho jsou tam desítky dalších drobností, třeba to, že kliknutím do řádku mimo link se checkuje box na jeho levé straně: nepředvídatelné, neergonomické.

Prostě, PMA není žádný zázrak, je otravně pomalý a některé věci neumí, ale Adminer je zatím jen nedotažený pokus.
0 # Anonymní 2016-08-23 03:06
Já bych dodal, že zatímco phpmyadmin je relativně seriozní software, adminer je dílo nedouka.

Autor adminera klade důraz na takové "podstatné" věci, jako je mít co nejkratší názvy proměnných, a nebo mít pokud možno veškerý kód v jediném zdrojovém souboru.

Osobně jsem nikomu Adminera nedoporučoval, už jen proto, že pan Vrána, autor Adminera, nemá ani základy znalostí databází - což se můžete snadno přesvědčit na interval.cz či jeho webu.

PhpMyAdmin je možná trochu rozlezlejší, a pomaleji vyvíjený nástroj, ale je seriózní, a tvoří ho lidé, kteří databázím rozumějí. Adminer je možná sympatičtější nástroj, ale to není na prvním místě při správě databází.

Miloslav Ponkrác
0 # Tomáš Pecina 2016-08-23 03:14
PMA má ovšem spoustu vad. Příkladmo pokud se zadávají ruční SQL dotazy, ukládá jen poslední, což je ještě menší komfort než posté CLI z mysql, a když máte výsledek operace, je tam pod sebou snad osm různých barevných/grafických motivů. Ale souhlasím, že je profesionální, víceméně použitelný nástroj; adminer je hračka, hobby-produkt.
0 # Anonymní 2016-08-23 03:39
PMA není ani zdaleka dokonalým nástrojem. Pracoval jsem u mysql se vším možným, včetně pma, řádkového klienta, různých desktoppových správců databází, apod. A tvrdím, že všechno z toho se nějak (ne ideálně) použít dá, ale Adminer je pro seriózní práci naprosto nepoužitelný. Je to nablýskaná hračka na efekt, a to je tak všechno.

Možná toho PMA dělá už moc. Asi by měli vyhodit skinování úplně.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2016-08-22 14:32
V rozvrhu práce zjistíte, že soudce (senát) má v týdnu obvykle 2 jednací dny. V jednačce se střídají dva, pátek nikdo nechce, takže zbyde prázdný. Musel byste změnit rozvrh práce a o něm rozhoduje předseda soudu po projednání se soudcovskou radou (6/2002 Sb., § 41 (2)). Na páteční soudcovské prázniny si podle zákona stěžovat nelze (6/2002 Sb., § 164 (1), ...osoby jsou oprávněny obracet se na orgány státní správy soudů se stížnostmi, jen jde-li o průtahy v řízení nebo o nevhodné chování soudních osob anebo narušování důstojnosti řízení před soudem. Zda jde o stížnost, se posuzuje podle obsahu podání bez ohledu na to, jak bylo označeno.) Vaši stížnost soud podle obsahu posoudí jako „žádost o právní pomoc,“ takže Vám jen tohle zopakuje, a dále oficiálně tvrdí a eviduje, že žádnou „stížnost“ od nikoho neobdržel.
(Stížnost dle správního řádu, § 175, použít není možné, neboť zákon č. 500/2004 Sb., říká: § 1 (1) Tento zákon upravuje postup orgánů moci..., (2) Tento zákon nebo jeho jednotlivá ustanovení se použijí, nestanoví-li zvláštní zákon jiný postup. //Zvláštním zákonem je zde právě 6/2002 Sb.//)
Podobné je to u všech správních činností soudů. Vyřizování správní agendy provádí soudní osoby ke své činnosti rozhodovací. Zaplacenou mají celou pracovní dobu, přitom kdykoli můžou říct, že na Vás nemají čas, protože musí rozhodovat, na rozhodování se připravovat, atd. Běžné je, že si rozvrhem navíc určí „úřední hodiny,“ které se nekryjí s jejich pracovní dobou, ale kryjí se s pracovní dobou většiny občanů. Soudce část úvazku může vykonávat jako tzv. klouzavou pracovní dobu, po kterou od něj z pozice občana prakticky nelze jakoukoli pracovní aktivitu vymoci ani ho kontrolovat.
Český soud je patrně jediným orgánem státní správy na světě, jehož pochybení (při správních činnostech) nelze řešit žádnými opravnými prostředky.
Náprava je velmi jednoduchá. Ministr spravedlnosti do příslušné instrukce připíše: „Fyzické a právnické osoby jsou oprávněny obracet se na orgány státní správy soudů se stížnostmi na porušování povinností soudními osobami při správních činnostech soudu jako orgánu státní správy. Pro takové stížnosti platí stejná pravidla, jako pro přípustné stížnosti uvedené v § 164 zákona č. 6/2002 Sb.“
Nejde o změnu zákona, pouze o drobnou úpravu instrukce vydávané Ministerstvem spravedlnosti. MS mi na dopisy v tomto duchu neodpovídá. Poradí mi někdo, jak to prosadit? Blíží se volby, nechce si tohle nějaká partaj dát do programu, promluvit o tom v médiích?
0 # Jirka K 213 2016-08-22 15:36
A kdy by soudili disidenty, když by neměli pátky volné a soud plný lidí, jako jindy ???
0 # Anonymní 2016-08-22 17:48
O jednacich dnech a jejich poctu nerozhoduje radovy soudce, ale predseda soudu. Takze narazky na soudce jsou mimo.
0 # Sekal 2016-08-24 11:50
Znám soudce, který má jednací dny v pátek. Pravidelně.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)