Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Existují lidé, kteří by si pokládali za poctu, že o jejich smrti masmedia typu Mladá fronta téměř nereferují, a opak by cítíli jako pohanu. Mezi takové lidi patřil i Jakub Polák, anarchistický vůdce, který včera ve věku šedesáti let zemřel. Skutečně, J. Polák nikdy nepatřil k mainstreamu, a nikdy si ani nepřál být do něj počítán; jeho ambice byly jiného druhu.

Poznal jsem jej asi před patnácti lety, ještě jako praktikujícího squattera, a vždy jsem jej pokládal za čestného, zásadového, nesmírně svobodomyslného a zároveň i velmi pragmatického a skromného člověka, který se kromě publicistické činnosti věnoval tomu snad vůbec nejméně vděčnému, co lze v právu podnikat, totiž zastupování poškozených Romů, povětšinou v trestních věcech. Dělal to svědomitě a většinou – v mezích možností daných diskriminačním právním systémem – i relativně úspěšně.

Vzpomínám si, jak byl před deseti lety za příliš vehementní obhajobu poškozeného Roma sám v Karviné postaven před soud. Ten případ mě zaujal, a jel jsem se na jedno z hlavních líčení podívat (reportáž, protokol). Polák vystupoval sebevědomě, svou výpověď sám diktoval zapisovatelce a rozhodně nebyl ochoten dát svou kůži lacino – a nakonec i zvítězil.

Vážil jsem si jej i jako publicisty. Jeho články o romské problematice nebyly žádné kostlánovské, ideologické žvásty, ale vyjadřovaly racionální pohled člověka, který problematice rozumí a má s ní dlouholetou osobní zkušenost. V tomto směru zůstal Polák osamocen, žádné své následovníky nevychoval, mladá generace je buď tupě ideologická, nebo pragmatická, orientovaná na co nejpohodlnější přístup k ethnobusinessovým dotacím. Tím větší škoda, že Jakub Polák zemřel.

Komentáře   

0 # gogo 2012-09-26 16:18
Mohl byste prosím uvést odkaz na některý z článků?
0 # Tomáš Pecina 2012-09-26 16:21
0 # Anonymní 2012-09-27 08:55
Existuje ještě jiná verze příběhu, tedy zejména toho, co se stalo před slavným přejetím cikána policejcím vozidlem. On se totiž ožral a pobil (se svými) v nedalené "speciální" hospodě a byl nalezen ostříhanými chlapíky uprostřed cesty, opřeli o kandelábr a šli si po svých. Načež je obvinili, posadili do basy i když ho prokazatelně zabil policista autem (dostal podmínku). Prostě se dostali do soukolí dvou privilegovaných skupin, policistů (tendenčnost vyšetřování je zcela jasná, dokonce vymysleli i nákladní auto) a cikánů (zde je příběh zcela neprokazatelný vzhledek k nedostatku nezávislých svědků).

Výsledkem je pouze další etnomýtus o útlaku hodných cikánů škaredou většinou a incident patří do nezapomenutelné galerie rasových vražd dodnes.

cnemo
0 # Anonymní 2012-09-27 10:19
Za neopomenutelnou pokládám Polákovu angažovanost v kauze na 17 let odsouzeného Vlastimila Pechance
0 # Tomáš Pecina 2012-09-27 11:06
To je pravda, on se v praktických věcech choval vzácně neideologicky, takže jsem se ním téměř ve všem shodl, zatímco s Kalibovou se neshodnu prakticky nikdy (a nejen proto, že má na rozdíl od Poláka v hlavě seno).
0 # Anonymní 2012-09-27 13:31
Kdyz jsem vcera v radiozurnale slysel, jak "politolog Slacalek" vyuziva chudaka Polaka k propagaci svych ideonesmyslu a antify, tak me Jakuba bylo lito.. jeste neni ani pohrbeny a uz je zneuzivan formou a zpusobem, vuci ktere by se asi vice nez ohrazoval..
0 # Tomáš Pecina 2012-09-28 08:27
To mne nepřekvapuje: v anarchistických kruzích je sklon ke žvanivosti odedávna endemický.
0 # Anonymní 2012-09-28 12:01
Výborný článek, pane Pecino. Klobou dolů před Polákem, který byl ochotný hájit spravedlnost i v případě, že se věc týkala člověka z opačné části pol. spektra. Respekt. Jakub
0 # Anonymní 2012-09-29 12:26
Jakub Oláh (vlastním jménem)
Svědomitě zastupoval tedy svou vlastní rasu,dalo by se tak říci.
0 # Anonymní 2012-09-29 12:29
Naštestí jsme Oláha potkával pouze po dopadu mých dlažebních kostek směrem na jeho lebku...kupodivu přežil a já ho zase přežil doufám,že půjdou do pekla ateistů všichni jemu podobní.
0 # Anonymní 2012-09-29 19:04
Ubohost, co jste dokázal Vy? Veliké hovno, že?
0 # Anonymní 2012-10-04 13:34
Bílý cikán, co dodat...
0 # Anonymní 2012-09-29 12:32
Ještě se vrátím abych okomentoval váš chystaný článek a o pokusu o vraždu prezidenta.Doufám,že bvude ten článek tučný a útočný.
0 # Tomáš Pecina 2012-09-29 14:02
Některé události jsou, řekl bych, samokomentující :-)

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)