Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Pro zájemce o dění v Hajanech zveřejňujeme rozsudek nad starostou Jaroslavem Kokrhánkem. Toho nyní čeká tříapůlletý trest vězení, který je, vezmeme-li v úvahu všechny okolnosti případu, poněkud nespravedlivý: J. Kokrhánek byl jen malou, nezkušenou rybou v rybníce obhospodařovaném jihomoravskou pozemkovou mafií.

Tomu, že tu máme co do činění s profesionálními podvodníky, nasvědčuje i další osud neplatně prodaných pozemků. Aby bylo jejich vlastnictví legalisováno, nechali je noví vlastníci projít dražbou, což podle platné české legislativy zakládá nové, originární a tedy nezpochybnitelné vlastnické právo.

Princip je prostý: něco ukradnete, převedete to na osobu (bílého koně), kterou pošlete do exekuce nebo do konkursu, a v dražbě to opět koupíte, nyní již jako skutečný vlastník s čistoskvoucím, nezpochybnitelným nabývacím titulem. Podle prevalentního výkladu doktriny i judikatury nejvyšších soudů má okradený smůlu, na věci nabyté ve veřejné dražbě se nevztahuje zásada nemo plus iuris, takže ukradená věc je už definitivně vaše.

Jedinou možností je zpochybnit jako simulovanou pohledávku, na jejímž základě byla dražba nařízena; prakticky je to ale téměř nemožné, protože úkon byl učiněn mezi ve shodě jednajícími kontrahenty, jejichž skutečné ekonomické vztahy nemají soudy ani možnost, ani trpělivost rozplétat.

Komentáře   

0 # Anonymní 2012-05-08 12:00
Není ten odkaz na poněkud jiný rozsudek? ;)
0 # Tomáš Pecina 2012-05-08 12:26
Byl. Díky!
0 # Guy Peters 2012-05-08 15:54
Aby bylo jejich vlastnictví "legalisováno", nechali je noví vlastníci projít dražbou, což podle platné české legislativy zakládá nové, originární a tedy nezpochybnitelné vlastnické právo.
Ano, doktrína, že dražba je přechodem, nikoliv pouhým převodem oprávnění, je absurdní.
0 # Tribun 2012-05-09 12:13
Ale musíte uznat, že český právní řád je po čertech dobře vymyšlený.
0 # Commura 2012-05-09 15:00
Brilatní - jste právní hacker... ;o)
-1 # Tomáš Pecina 2012-05-09 16:40
Spíš bych řekl, že Kokrhánek je právní loser :-)

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)