Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Zatímco jedni by chtěli mít jeho foto ve zlatém rámečku, jiní, jako například ředitel společnosti Svět knihy Radovan Auer, jsou náhledu, že amnestant Jiří Kajínek by neměl přijít do styku s nezletilci, a proto si nepřeje, aby se na onou pořádaném veletrhu konala Kajínkova autogramiáda. Obchodně je to rozhodnutí evidentně chybné, protože, upřímně, koho dnes zajímají knihy a koho propuštěný vrah, to jsou naprosto nesouměřitelné cílové skupiny, avšak na straně druhé se pomalu přesouváme do oblasti, jež je pokryta zčásti antidiskriminačním zákonem, zčásti zákony jinými. A tak, je-li Naše vojsko, Kajínkův promotor v záležitostech literárních, omezováno s odůvodněním, že jde o osobu pro konsumaci nezletilými čtenáři nevhodnou, mohl by Svět knihy narazit a u soudu s Naším vojskem utrpět citelnou porážku.

Předně, Kajínek není pedofil a pokud jde o jeho sexuální orientaci, tu prokázal během útěku, kdy mu jedna žena poskytovala útulek, all inclusive, a jiná se pro jeho ochranu pokoušela přeříznout slaňujícímu členu zásahové jednotky kuchyňským nožem lano.

Dále, vydávání kajínkensií nepředstavuje jednání ani zákonem zapovězené, ani nemravné v takovém smyslu, že by příslušnou představu sdílela většina společnosti; dokonce v mírnějším testu, zda jde o počin nevkusný, bychom stěží dostali výsledek pořadateli veletrhu nakloněný.

A za třetí, ať se nám to líbí nebo ne, udělením milosti, byť podmíněné, se až do případného pravomocného rozhodnutí, že se beneficient neosvědčil, na tohoto hledí stejně jako na osobu, která byla z výkonu trestu propuštěna, avšak její odsouzení nebylo dosud zahlazeno. Což znamená, že není-li aktivní účast na veletrhu zapovězena všem, kteří nemohou předložit čistý výpis z trestního rejstříku, jen obtížně lze odůvodnit tuto diskriminaci.

Z těchto důvodů se domníváme, že Svět knihy promarnil nejen skvělou příležitost marketingovou, ale zachoval se způsobem, který nemusí být schopen obhájit u soudu.

Komentáře   

0 # Anonymní 2018-03-26 10:30
Nechci tvrdit že se to týká zrovna tohoto případu, ale existují homosexuálové s vlastními dětmi stejně jako pedofilové ve vztahu manželském ... tvrdit že prokázal své sexuální preference jistým aktem není zrovna objektivní.
0 # Tomáš Pecina 2018-03-26 10:37
Jistě je pravda, že takový homosexuál Jean Marais byl rovněž miláčkem žen, ale přece jen bych si troufl tvrdit, že u Kajínka je věc jasná.
0 # Leon Kreutzfeld 2018-03-26 15:08
Ja myslim, ze Svet knihy musi mit nejaka interni pravidla pro vystavovatele. Napr. kdyby si tam nekdo misto Kajinka pozval stripteury, nebo hlasitou rockovou kapelu, tak prece taky asi budou mit ze Sveta knihy pravo do toho zasahovat.

Otazkou je, zdali se ty vnitrni/smluvni predpisy daji pouzit pro vylouceni pravomocne odsouzeneho amnestovaneho vraha z oficialniho programu.
0 # Tomáš Pecina 2018-03-26 15:29
Jenže veletrh, to není soutěž krásy na hasičském bále, to je business, za který se platí. Business jak ze strany pořadatele, tak vystavovatelů, a velmi pochybuji, že by měli ve smlouvě generální klausuli, že pořadatel smí zakázat všechno, co se mu nebude líbit.
0 # Leon Kreutzfeld 2018-03-26 16:40
Vsechno ne, ale mohl by napr. zakazat obsah, ktery poskozuje obchodni znacku poradatele nebo veletrhu, narusuje prubeh veletrhu, obtezuje ostatni vystavovatele, atd.

Daval jsem za priklad stripteury a hlasite vystoupeni, mimo Kajinka se mezi nimi take jednalo o prodej souveniru s portraitem A. Hitlera. Kajinek je kontroversni osoba a vedle stanku Naseho vojska mohou mit treba stanek nejaci taky platici nenasilni buddhiste, ti se mohou citit dotceni, ze budou v oblezeni fanousku najemneho vraha, a poradatel muze/mel by mit ve smluvnich podminkach nejakou klausuli jak zajistit klidny prubeh.

Jak to ovsem maji ve smlouvach osetrene to nevim.
0 # Tomáš Pecina 2018-03-26 17:18
O tom by právě rozhodoval soud, zda je možná taková subsumpce. S obecnými tvrzeními arci veletrh nevystačí, musí prokázat, že je Kajínek skutečně jako zavrženíhodná osoba oprávněně vnímána.
0 # Anonymní 2018-03-26 19:32
Striptýz myslím není nejvhodnější příklad - co se pamatuju, byl na Světě Knihy body painting (což, pravda, není striptýz, v tom smyslu že dámy se na veřejnosti nesvlékají, nýbrž vystupují trvale polosvlečené) opakovaně součástí programu.
0 # Anonymní 2018-03-28 09:32
No, pokud vim, pan Kajínek nechal sám o sobě natočit několikadílný dokument, kde se celkem upřímně vyznává z celoživotního a upřímného drbanství. Takže konkrétních důkazů, že jde resp. může jít (i přes sporné poslední odsouzení) o morálně páchnoucí osobu bude asi dost.
0 # Anonymní 2018-03-26 15:38
Bohužel je nutné se smířit s tím, že na tom, co je nevkusné, se asi většina společnosti v tuto chvíli doopravdy neshodne.

Ste Sta
0 # Tomáš Pecina 2018-03-26 15:58
Já bych to neviděl jako problém dnešní doby: dav si také zvolil propuštění populárního lupiče Barabáše namísto nudného moralisty Ježíše.
0 # abba Hilarion 2018-03-26 17:08
Ve svatém týdnu velmi trefné přirovnání. 9 z 10 poustevníků doporučuje.
0 # Anonymní 2018-03-26 20:46
Tomáš Pecina: Vydání Barabáše byla "mediální manipulace", nikoli přirozené přání davu:

Matouš, 27, 20: "Velekněží a starší ale navedli zástupy, aby si vyžádali Barabáše a Ježíše aby dali zahubit."

Tedy zhruba stejná situace, jako kdyby rozhodovaly dnes Evropské hodnoty, Člověk v tísni nebo Drtinová s Veselovským.

Miloslav Ponkrác
0 # Tomáš Pecina 2018-03-26 21:07
Jenže Matouš měl svou agendu a zrovna v tomhle bych mu nevěřil. Smiřme se s tím, že někdo jako Ježíš Kristus se bez dostatečně mocného spin-doctoringu miláčkem davů nestane.
0 # abba Hilarion 2018-03-27 08:13
To si nemyslím, že máte pravdu. Čtěte Jan XII:12-13: "Druhého dne se dovědělo mnoho poutníků, kteří přišli na svátky, že Ježíš přichází do Jeruzaléma.
Vzali palmové ratolesti, šli ho uvítat a volali: „Hosanna, požehnaný, jenž přichází ve jménu Hospodinově, král izraelský.“ "
O to jsou celé události Velkého Pátku tíživější u vědomí, že krátce předtím Spasiteli týž dav volal "Hosana"
0 # Tomáš Pecina 2018-03-27 09:25
Dav vždy velebí toho, kdo se jeví být mocným. To se za 2000 let nezměnilo. Čím jsem starší, milý abbé, tím víc dávám za pravdu V+W, ani zpívali: "Čtěte Bibli, tak to všechno je." I Pravda a Láska, i televisní revoluce, i Zeman, i Janda, všechno. A to vám říkám jako věřící atheista.
0 # Anonymní 2018-03-27 10:46
Tomáš Pecina: A vzhledem k tomu, že Matoušovo evangelium byla psána až po smrti Ježíše. A verze, která se dochovala je navíc kopiemi kopií - tak je to jako hra na tichou poštu. Navíc několikrát byla snaha bibli upravit a upravila se. Možná, že Barnabáš ani neexistoval, a je to fantazie autora či invence zanesená někde v mezidobí.

Dav podle mého spíše velebí toho, kdo ovládá davovou psychózu, než toho, kdo se jeví být mocným. Nemám dojem, že by třeba fanoušci Baníku oslavovali mocné představitele státu na fotbalovém zápase.

Základ psychologie lidí je stejný. Když ale budete mít hodně fantazie, můžete klidně zajít tak daleko, že napaříte na 40 let bloudění po poušti analogii s komunismem v Československu.

Miloslav Ponkrác
0 # abba Hilarion 2018-03-27 16:11
Miloslav Ponkrác: Huš, běžte si hrát s křišťálovou koulí a neuršte dospělé. Kromě toho Barabáš a ne Barnabáš.
TP: Abba, nikoliv abbé. Abbé je kněz bez ustanovení. Já nejsem ani kněz ani bez ustanovení. :) Ale máte pravdu, neříkám, že ne.
0 # Anonymní 2018-03-27 20:31
abba Hilarion: A co jste mi vlastně chtěl sdělit? Jaksi málokdo dokáže psát vatu bez informací jako vy s informační hodnotou krásných nula bitů přesně. Takže huš, a už pište jen když máte co sdělit, a nerušte dospělé.

Miloslav Ponkrác
0 # Tomáš Pecina 2018-03-27 21:34
Vp. Ponkráci a vp. Hilarione, ke standardu kultivované biblické exegese patří, že si při ní navzájem nenadáváme. Děkuji za pochopení.
0 # abba Hilarion 2018-03-29 11:48
Zdejšímu blogmasteru se ubohý hříšník za svou indiskreci omlouvá.

Na apriorním odmítání apokryfních pseudo-evangelií a vývodů z nich provedených za použití křišťálových koulích a jiných paraphernaliích spiritismu však v synovské poslušnosti matce Církvi i zdravému rozumu musí kajícník třetího řádu trvat.

Kromě toho jsou tyto gnostické žvásty nesmyslem horším znaleckého posudku z oblasti extremismu a podobně škodlivé duchu i duši.
0 # Anonymní 2018-03-27 11:43
Kde je P+L a televizní revoluce? Snad nejsou P+L dva z Jezdců Apokalypsy?
0 # Tomáš Pecina 2018-03-27 16:10
Nikoli, to byla prvotní křesťanská církev. Většina pohodlně kolaborovala s Římany a pro její morální apely měla jen posměšky. Arci mínil jsem své přirovnání na poněkud subtilnější úrovni, třeba jak se chová dav: to je v Novém zákoně popsáno zcela v souladu se soudobou zkušeností.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)