Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Velké zklamání připravil každému, kdo se o justiční problematiku zajímá, kárný senát Karla Šimky, který uznal vinnou soudkyni Obvodního soudu pro Prahu 1 Helenu Královou, formálně obviněnou z nerespektování právního názoru odvolacího soudu, fakticky však z toho, že odmítla dat soudní razítko na razii Ištvana a Šlachty v Úřadu vlády a jí iniciovaný pád Nečasovy vlády, následovaný postupným převzetím moci Zemanem a Babišem v procesu, jenž bývá nazýván Velkou protikorupční revolucí.

Rozhodnutí budeme podrobněji komentovat, jakmile bude v anonymisované podobě vystaveno, prozatím jen připomínáme, že vázanost právním názorem odvolacího soudu je koncept, který byl opakovaně přezkoumáván Ústavním soudem, přičemž argumentace tohoto soudu je značně strohá a nepřesvědčivá a nadto je v daném případě Králové, inter alia, vytýkáno, jak hodnotila důkazy – výpověď milence obviněné Nagyové Petra Nečase – a nikoli, jak věc posoudila právně.

Signál byl vyslán a byl, žel, Karlem Šimkou vyslyšen; čeští soudci, jakkoli špatní, mají nyní o důvod víc poslouchat přání svého ministra, zejména v politicky citlivých věcech – ledaže by se Králové rozhodl pomoci Ústavní soud, v což arci nevěříme.

Komentáře   

0 # Tomáš Marný 2018-03-09 11:35
1) Taky jsem na to hooodně zvědavý!
Kárný postih za šílené vyhodnocení důkazů je naprostý unikát vzbuzuje to dohady (i když sám nemám pochybnosti o tom, že skutečně šlo o šílené vyhodnocení důkazů).
2) ÚS už vyhověl v kauze Matula (a i tam to nápadně připomínalo nějaké vyřizování účtů).
3) Vázanost právním názorem je zajímavá věc. Zejména mě matou případy, kdy odvolací soud zruší prvostupňové rozhodnutí s odůvodněním "prvostupňový soud chybně vyhodnotil důkazy a nebral v úvahu X/Y/Z" - aniž ty důkazy provedl odvolací soud.
Jako laik a člověk, který tomu nerozumí, bych laicky řekl, že pokud soud tvrdí, že někdo chybně vyhodnotil důkazy, tak z povahy věci soud ty důkazy vyhodnotil (jinak by je nemohl vyhodnocovat s odchylným závěrem). Ale jak je mohl vyhodnocovat, když je neprováděl?
Hrozně mě to mate. Umíte mi to jako naprostému laikovi vysvětlit?
0 # Anonymní 2018-03-09 15:50
ad Tomáš Marný: Hrozně mě to mate. Umíte mi to jako naprostému laikovi vysvětlit?
- To máš marný.
0 # FORTUNA 2018-03-10 12:33
ad Tomáš Marný: Jako laik a člověk, který tomu nerozumí.

Tím bych se neoháněl. I já jsem ale zmaten. I já jako laik jsem si musel vyslechnout, že neznalost zákona neomlouvá (drze jsem se pak ptal, zda neznalost vyhlášek a nařízení také neomlouvá), ale k věci:

Čl.82 Ústavy (tedy zákon vyšší než obyčejný zákon) jasně (a logicky, dodám já) říká:

Soudci jsou při výkonu své funkce nezávislí. Jejich nestrannost nesmí nikdo ohrožovat.

Když nikdo tak nikdo.
Jak je tedy možné, že soudkyni někdo smí uznat vinnou z nerespektování jiného právního názoru a ji trestat?
0 # Anonymní 2018-03-12 17:07
I hloupá soudkyně má právo na spravedlivé kárné říení, avšak za soudní nezávislost se nedá schovávat každý justiční zmetek, nezákonnost a šlendrián. Buď byla žaloba na Nečasovu metresu tak slabá, jiank nechápu, proč Nagyovou neodsoudila. Budou ji ještě popotahovat aspoň za nezdaněné kabelky a dary? Páleník s Kovandou by měli použít služební zbrań a přestat dělat ostudu. Pan prezident by je mohl jinak degradovat.
0 # Tomáš Pecina 2018-03-12 17:17
Byzantské poměry ve vojenské rozvědce ještě nutně neznamenají, že se v daném případě stal trestný čin.
0 # FORTUNA 2018-03-17 12:52
k Anon. 12.3.2018, 17:07

Spravedlivé kárné řízení-to jistě ano, ale především povinnost a právo poskytovat ochranu právům (čl.90 Ústavy), a pak je zde patřičný i slib soudce, tedy:

dle pana Peciny byla soudkyně obviněna, že nerespektovala PRÁVNÍ NÁZOR odvolacího soudu. Trvala na svém nezávislém rozhodování. Nutit ji, aby jako soudkyně činila jinak, Ústava článkem 82 zakazuje.

Justiční zmetky mají něco společného se soudní nezávislostí? S tím, že některé rozsudky se projeví jako nesprávné nebo mylné, se v normálním systému počítá! K jejich nápravě slouží přece odvolací soudy, jak z jejich názvu vyplývá.

Hloupost není trestný čin a těžko důvod k tomu býti kárán. Vyjde-li najevo, že soudce rozhoduje hloupě nebo špatně, je jistě právem a hlavně povinností moci soudní situaci napravit. A to třeba i proto, aby lidé nezískali dojem, soudci hloupě rozhodují jako celek.

Český soudní systém a státní obecně, je pro administrativu spravedlnosti a udržování pořádku v demokratickém státě nefunkční.
0 # Anonymní 2018-03-21 15:41
Už jste poznali českou soudkyni, která dobrovolně přiznala svůj omyl a nsprávný názor? Nezaměňujte nikdy subjektivní, svévolný a nazákonný výklad a soudní postup za soudcovskou nezávislost. Paní Králová má za sebou evidentní justiční zmetek. A svůj zmetek přesvědčivě nezdůvodnila.

Podobně senát v HK, který opakovaně odsuzoval nevinného Nečesaného. Nebo senát dříve odsouzeného nevinného Šafránka. A nyní i Kramného. Mafie si žádá někoho potrestat, klidně i nevinného.

Nekritickým obhájcům justičních zmetků přeji, aby nemuseli prozřít až sami ve vězení jako nevinné osoby, eventuelně někdo z jejich blízkých. V ČR se jedná naprosto o selhání systému, to množství už dávno nejsou ojedinělé chyby.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)