Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Chcete vědět, kolik který zaměstnanec ministerstva vnitra bere? Žádný problém, vše je k disposici v dokumentu, který ministerstvo žadatelům poskytlo. Tak podrobně jsme to snad ani nepotřebovali!

Komentáře   

0 # Anonymní 2018-03-05 22:14
Za 753,- ... :D
0 # gogo 2018-03-06 12:52
Čísla x až y mají padáka. Nějak se tam domluvte :-)
0 # Anonymní 2018-03-06 13:39
Tak ještě získat seznam jmen. A pak na základě různých dalších faktů a indicií je začít přiřazovat.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2018-03-06 14:23
Zkusil jste se zeptat hvězd?

Astrolog Ing. Miloslav Ponkrác
ponkrac.net
+1 # Anonymní 2018-03-06 14:48
Nebo je lepší numerologie? V dokumentu jsou samá čísla!
ponkrac.net/miloslav-ponkrac
0 # Anonymní 2018-03-06 14:53
Děkuji za reklamu. Mrzí mě, že jste uveřejnil tak málo odkazů. A kdyby byly klikatelné, tak mi ještě vylepšíte pozici ve vyhledávačích a uděláte mi SEO zdarma. :-)

Já sám mám dostatek slušnosti, že bych si nikdy neodvážil dávat na web pana Peciny off topic.

Ještě jednou děkuji.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2018-03-06 15:02
To jste mel rici hned, p. Ponkrac, ze jste odbornik na hvezdy-pak neni divu, ze mate lepsi odhady nez ja, prosty smrtelnik.
Neocon
0 # Anonymní 2018-03-06 16:50
Tak pan Ponkrác je hvězdopravec a numerolog:-) Já nemám slov...

Glosátor
0 # gogo 2018-03-06 17:12
Tak co tady pak řešíme ... dáme dohromady litr a objednáme dotazový horoskop.
To je paráda, jak tyhle služby vzkvétají. Rodině Romancovových na oddělení pravdy a lásky se dají pokládat jen otázky typu je/není pravda, že... a pan Ponkrác dokonce dovede zodpovědět širší druh otázek.
Včera v TV opakovali starý film "Pane, vy jste vdova" .. hvězdy nelžou, Bobo.

To vůbec není offtopic, vy byste přece mohl pomoci dobré věci a ty lidi ztotožnit s čísly, ne?
0 # Anonymní 2018-03-06 19:11
Jaké astrologické prvky a techniky uživáte nejraději, nejčastěji a proč?

radix, tranzity, direkce, horár, synastrii, intuici.

mujweb.cz/apacific/enponkrac.html
0 # Anonymní 2018-03-06 19:14
Ing. Miloslav Ponkrác: Kurs předpovídání světových událostí
www.astrolot.cz/zajimavo/112kurs_predpovidani.html
0 # Anonymní 2018-03-06 19:50
Usti neni Praha:-)
Neocon
0 # Anonymní 2018-03-06 20:39
Děkuji všem za zájem. Moc mě těší. Když najdete ještě nějaký zajímavý odkaz, tak jej vyvěste. Napsal jsem řadu zajímavějších článků týkajících se astrologie. Napsal jsem cca tisíc článků. Některé i s přesahem do psychologie (např. ponkrac.net/logika-vedomi-a-logika-podvedomi)

Jedna oprava: Numerologii skutečně nedělám a nikdy jsem nedělal.

:-)

Miloslav Ponkrác
0 # Tomáš Pecina 2018-03-06 22:29
Numerolog nepomůže. Tohle vyžaduje kvalifikovaného jasnovidce.
0 # gogo 2018-03-07 07:52
Já bych rád pana Ponkráce vyzval, aby předvedl pár předpovědí. Dělat předpovědi na historické události zvládne opravdu každý, takže cennější by bylo předpovídat budoucnost, nikoliv minulost.
Myslím to zcela seriozně, toto je dobrá platforma - např. může pan Ponkrác předpovědět osud některých politiků, anebo předpovědět světové události. Je fajn, že máme mezi sebou špičku oboru a ne usmoleného podvodníčka, takže předpovědi budou mít nějakou hodnotu.
Pane Ponkráci, byl byste ochoten?
0 # Leon Kreutzfeld 2018-03-07 11:19
Gogo, kdyz mi date miliardu lidi, tak jsem ochoten pro padesat tisic z nich spravne predpovedet vysledky libovolneho clubu israelske prvni fotbalove ligy na pristich deset kol.
0 # gogo 2018-03-07 11:56
Jenže oni budou chtít taky vědět, pro kterých 50 000 ta předpověď správná.

Já docela obdivuji lidi jako je pan Ponkrác - vždyť oni by mohli se svou znalostí budoucnosti zničit všechna kasina a sázkové kanceláře. Já, který jsem prohrál stovku vsazenou na Marine Le Pen, můžu jen v tichém obdivu hledět na velikost ducha, který těm lidem nedovolí nečestně zneužívat znalosti budoucnosti. Naproti tomu inkasují poctivě svých 700Kč za individuální horoskop nebo kurs předpovídání světových událostí.
Co mi trošku vadí, je jejich neochota varovat lidi v případě katastrof. Vždyť co by to panu Ponkrácovi udělalo, kdyby varoval personál ve Fukušimě, nebo turisty v Thajsku.

Ministr vnitra by měl pro pana Ponkráce zařídit odbor podobný jako je ten pro rodinu Romancovových a pana Pornojandu.
Jeden předpoví, druhý odhalí, ministr přijme opatření - a vše bude OK, jako v tom filmu Minority report.

Navíc k předpovídní nepotřebuje ani kamna jako pan Hlavsa, takže se ušetří i na vybavení a palivu. Hvězdy stojí a planety se motají samy od sebe...
0 # Anonymní 2018-03-07 12:25
Ale to uz se Gogo preci stalo-vzpomente na minule Volby Ja tvrdil-vyhraje Drahos, Vy jste rikal-je to otevrene, nechme se prekvapit, p. Pecina veril v drtivou vyhru Zemana, JEN p. Ponkrac s ledovou jistotou opakovane psal, ze Zeman vyhraje bez otazek.
S takovym clovek tezko, v odhadech pochopitelne myslim, soutezit, clovek je pak akorat za idiota, ze...

Neocon
0 # gogo 2018-03-07 12:33
Právě tím oceňuji jeho skromnost. Já vědět jak věci dopadnou, tak chodím do práce jen pro zábavu a živím se sázením.
Vás bych tady všechny otravoval prozrazováním budoucnosti a byl bych ještě nesnesitelnější než jsem dnes.

Ale je teda pravda, že bych se zase asi snažil varovat lidi před katastrofami. Té Fukušimy je vysloveně škoda. Ale třeba alternativní budoucnost Fukušimy byla ještě horší. Ona je vlastně otázka, co pan Ponkrác vlastně předpovídá. Jestli když předpoví smrt pod autem a člověk pro jistotu nepůjde ven, jestli se jedná pořád ještě o budoucnost.
0 # Anonymní 2018-03-07 12:39
Ano, to je otazka.
Jen-mnoho o tom nevim-asi kdyby se nekdo zeptal p. Ponkrace 6 mesicu pred Fukusimou-zda-li tam neco vidi-zrejme by prislo varovani,
ALE jelikoz o Fukusime do te doby zadny hvezdopravec nikdy neslysel, tudiz o te tragedii nemohl nikdo referovat, teda, jestli mi rozumite.

Neocon
0 # gogo 2018-03-07 13:23
Uvidíme, jestli pan Ponkrác najde čas a domluvíme se na nějaké testovací předpovědi.
Na tom se dá vydělat i zcela čestně a získat celosvětový věhlas.
Tou cestou je tzv. Paranormální výzva, kterou v rámci ČR organizuje spolek Sysifos.
www.sysifos.cz/.../

Jde o to, že někdo např. tvrdí, že rozpozná, zda jsou v krabici talíře tak nebo naopak.. tak se udělá pokus a když má pravdu, vyhraje 10 000Kč a postupuje do dalšího kola, kde se už bude hrát o miliony. Tam ale zatím nikdo neprošel, pokud je mi známo.
Tak by mě třeba zajímalo, kdo tu cenu (nadace Jamese Randiho) vyhraje.

Jestli je pan Ponkrác schopen vyslovovat testovatelné předpovědi, stane se velkou celebritou světového významu.
0 # Anonymní 2018-03-07 13:48
Ano, a musim Vam dat Gogo za pravdu, ze jsem nikdy nedocenil, budiz mi ke cti, ze pouze z duvodu nevedomosti, skromnost p. Ponkrace.

Snad budu moci jednou rici vnoucatum-"....vidite toho frajera na Fox News..."? Tak s timhle clovekem jsem pred 30ti lety diskutoval jako rovny s rovnym..."

Neocon
0 # Anonymní 2018-03-07 14:19
Gogo:

1) Já předpovědi událostí běžně uvádím a netajím se s nimi. Když si prohledáte archív třeba i tady na paragraphosu, najdete zde řadu mých předpovědí, které uvozuji stylem "Píši to dopředu, abych mohl později psát: 'Já jsem to říkal'". Z tohoto hlediska výzvu moc nechápu.

Například opakovaně píši, že v letech 2022-2023 se rozpadne Evropská unie.

2) Já jsem nikdy o sobě netvrdil, že mám paranormální schopnosti. Možná by bylo dobré ve výzvách ke mně trochu rozlišovat: nejsem ani numerolog, ani paranormálně obdařený člověk, ani řadu dalšího co spletete dohromady stylem "hodinky jako holínky, obojí se natahuje".

3) Testovatelných předpovědí je schopen kde kdo. Například na otázku "kde se bude nacházet Pluto 1. prosince 2030 o půlnoci?" vám dá astronomie snadno předpověď. Stejně tak vám dá většina lidí dobrou předpověď byť nevědecky (heuristicky) získanou na otázku "co se stane, když skočíte z 200. patra mrakodrapu s dopadem na hlavu?" To všechno jsou testovatelné předpovědi.

Miloslav Ponkrác
0 # gogo 2018-03-07 14:39
1. já jsem si žádné takové předpovědi nevšiml. Jestli o nějakých víte, které nebyly triviální (tipnout Zemana.. tím neříkám, že to měl jisté, ale byl to výběr ze známé dvouprvkové množiny) tak je prosím najděte a okomentujte.

ohledně EU .. dáváte bolševikovi víc času než já :-)

2. Já myslím, že i astrologie bude připuštěna, pokud budete schopen dělat ověřitelné předpovědi, které nejsou možné pomocí standardních prostředků. Prostě vymyslet test.

3. samozřejmě, předpovědět smrt odsouzenci na smrt není žádná velká dřina. O fyzikálních problémech se taky nebavíme.


Ještě mi povězte, pro ukojení mé zvědavosti: Kdybych přijal myšlenku, že z polohy a času narození člověka lze extrapolovat jeho budoucnost, dovedu si představit, že to lze dělat více či méně přesně. Je to tedy cosi jako základní úloha vývoje systému mám přesný start a předpovídám jeho vývoj.
Co ale stojí pod tím pojmem předpovídání událostí? Tam přece není nic jako počáteční podmínky konkrétního systému. V celé komplexnosti to dělat nemůžete, tak mi uniká podstata.
Když nepočítám normální lidskou zkušenost, odhad atd. což je mimo téma.
Tedy prakticky - domníváte se, že kdybyste např. vytvářel předpověd pro ten den, kdy voda zavalila Fukušimu, že byste byl schopen tu katastrofu předpovědět?
0 # Anonymní 2018-03-07 15:56
Ad 2) Já třeba vyzývám všechny vědce, aby mi přinesli vědecký důkaz, že astrologie nefunguje. Věda totiž důkaz o nefunkčnosti astrologie nikdy nepřinesla. Stále jsem ho nikde nenašel, a to jsem dokonce prohledal i celosvětovou databázi vědeckých prací.

Gogo, ke zbytku, byla by to zajímavá debata, a pokud chcete, napište mi na mail - tady je trochu málo prostoru (miloslav.ponkrac(zavináč)gmail.com).

---

Jen základ: Odpovím vám analogií z fyziky: Když jsem se učil matematiku/fyziku na ZŠ a SŠ, byla relativně komplexní v počtu různých zákonů a pravidel. Když jsem pak přišel na VŠ, tak najednou se objevilo pravidel mnohem méně, ale schopných obsáhnout mnohem více případů. Bylo to najednou jednodušší a zároveň mnohem mocnější.

Třeba elektromagnetismus (v makroskopickém světě) s většinou komplexností chování elektrického a magnetického pole (tedy i světla, rádiových vln, ...) je možné obsáhnout jednoduchoučkou čtveřicí Maxwellových rovnic.

Matematický/fyzikální/filozofický/astrologický/jakýkoli model je zjednodušením. Dobrou volbou základních principů ho lze neuvěřitelně drasticky zjednodušit. To dělá fyzika, to dělá i astrologie - každý na trochu jiném poli. To co se jeví nekonečně komplexní zvnějšku, nemusí být komplexní zevnitř.

---

Miloslav Ponkrác
0 # Tomáš Pecina 2018-03-07 16:48
Astrologie, podobně jako filosofie, není schopna formulovat jedinou thesi/hypothesu, kterou by bylo možno exaktně vyvrátit. Není to tudíž věda. Já k ní mám veskrze kladný vztah, ale jen jako k umění: příkladmo astrologické mapy a pomůcky jsou vyloženě krásné.
0 # Anonymní 2018-03-07 17:16
Astrologie je schopna formulovat prokazatelné/vyvratitelné hypotézy, a také takové vědecké studie jsou - řadu z nich j sem našel v databázi vědeckých prací.

Třeba jednu takovou studii mám zde: (ponkrac.net/.../)

Druhá věc je, že není "politická" vůle. Zato je politická vůle zahrnout do vědy takový nesmysl jako jsou třeba genderové vědy nebo současná podoba globálního oteplování.

Miloslav Ponkrác
0 # Tomáš Pecina 2018-03-07 17:48
MP: Bludné balvany sice uděluje konkurence, ale snad bychom vás mohli aspoň nominovat.
0 # Anonymní 2018-03-07 17:57
"třeba genderové vědy nebo současná podoba globálního oteplování."

Jen bych podotknul, pane Ponkrac, kdyz to je nesmysl, to globalni oteplovani, jak muze clovek jako Vy vysvetlit, ze lide prestali jezdit do CO na lyze, protoze prvni snih, za poslednich rekneme 5 let, se do Summit County, CO (vyska cca 3000-3500 m na morem) dostavuje az nekdy v unoru, v breznu tam je nejakych 15-17 stupnu celsia.
Take jak me vysvetlite, ze downtown v Miami je tak zhruba 3x tydne zaplavovan. Oba moje 2 priklady se nedely nikdy v histotrii.

Neocon
0 # Anonymní 2018-03-07 18:12
Tomáš Pecina: Obávám se, že Sisyfos už je hynoucí mršina nemající daleko ke smrti. Bez zapáleného anatoma Heřta to nedávají. V roce 2016 dali balvan za kreacionismus, ačkoli stanovy určují, že nebudou zasahovat do náboženských otázek.

Zkrátka, pojejte ten návrh na bludný balvan rychle, než Sisyfos chcípne, ať se ho dočkám. :-)

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2018-03-07 18:33
Neocon: A na Sibiři se globálně oteplilo na -65 °C.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2018-03-07 18:39
Na Sibiri se cas od casu vyskytovaly extremni mrazy, proto se Vas take neptam na extremni vykyv tam, ci onam, ale na dlohodobe, neoddiskutovatelne veci, tedy otazka znela, jak vysvetlite, ze:

"....ze lide prestali jezdit do CO na lyze, protoze prvni snih, za poslednich rekneme 5 let, se do Summit County, CO (vyska cca 3000-3500 m na morem) dostavuje az nekdy v unoru, v breznu tam je nejakych 15-17 stupnu celsia.

Take jak me vysvetlite, ze downtown v Miami je tak zhruba 3x tydne zaplavovan. Oba moje 2 priklady se nedely nikdy predtim v histotrii.

Neocon
0 # Anonymní 2018-03-07 19:02
Neocon: Pokud se něco "nedělo nikdy předtím v historii", tak se jedná o "extrémní výkyv tam či ona", ale nejsou to "dlouhodobé, neoddiskutovatelné věci".

Kromě toho i vědci pochopili, že jsou s globálním oteplováním směšní, a proto se už razí nový termín "klimatická změna".

---

Věda zkrátka dobře fungovala, když:

1) Bylo málo vědců a ne jako dnes desítky miliónů - i pro vědecké nádání/talent platí Gaussova křivka.

2) Když vědci stejného oboru měli řadu nezávislých středisek, které si vzájemně konkurovaly. Na rozdíl od dnešních centrál oborů (většinou v USA), které určují "co je věděcká pravda" zhruba stalinovským způsobem.

3) Vědci se hodnotili podle kvalit vědeckých výsledků, nikoli podle spisovatelské grafomanie alias počtu odborných článků/publikací.

V ekologii a globálním otpelování, pardon klimatické změně je víc peněz, než stačí na utlučneí velryby. Předpokládat, že ta hromada vědců jsou Mirkové Dušínové, kteří se raději nechají upálit jako Jan Hus pro vědeckou pravdu, než si sáhli po těch grantových penězích, když tu vědu trochu cinknou, je naivní.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2018-03-07 20:40
Ja nepochybuji o tom, ze je v tom hodne penez a fura lidi si s tim udelala business.
To ale nic nemeni na faktech, ktera jsem Vam vyse popsal. Kdyz jsem byl kluk a prijel jsem k pribuznym na Hradecko, tak jsme chodili celou zimu ve stoje v bunkrech ze snehu.
Poslednich 15-20 let tam nemaji vice nez 3-5 cm snehu za celou zimu. 20 let a predtim to bylo v metrech. Takze asi maji pravdu ti hloupi vedci, co tvrdi to, co kazdy clovek vidi.

Neocon
0 # Anonymní 2018-03-07 21:14
Neocon: Já netvrdím, že klimavědci jsou hloupí, jen se chovají podle hesla: koho chleba jíš, toho píseň zpívej.

VYSVĚTLENÍ ZMĚNY POČASÍ V ČESKÉ REPUBLICE
=========================================

Změna klimatu v České republice není žádná záhada, já vám to vysvětlím, a nepotřebuji k tomu žádné globální oteplování. Sledujte to:

1) Česká republika za posledních 30 let zastavila každý volný kousek půdy betonem, asfaltem, továrnami. Tam,kde jsou pole, tam se začalo intenzívněji hnojit, takže srážková voda už nevsakuje, půda je nepropustná. Výsledkem je, že se drasticky změnilo vodní hospodářství České republiky.

2) Voda už nevsakuje do půdy, proto se začaly objevovat často povodně. Kromě toho většina srážkové vody odteče ze státu pryč. => Důsledek: Česká republika se z klimatu vlhkého státu přesunula do klimatu suchého státu.

3) Jak jistě víte, voda má obrovskou měrnou tepelnou kapacitu 4,182 J/kg/K. Je to právě voda, která ukládá teplo či chlad a prodlužuje jejich působení.

Když je dlouho teplo, voda ho uloží - a teplo je pak ještě po řadu týdnů po odeznění tepla.

Když je dlouho zima, voda se ochladí - a zima je ještě dlouha po odeznění zimy.

A když je suché podnebí, které se nám za posledních cca 20-30 let podařilo v Čeksé republice vytvořit, tak chybí ta setrvačná tepelná práce vody. Takže teplota lítá velice rychle a proměnlivě podle toho, jaká je právě teplota. Tedy v zimě není zima, a v létě není pořádné teplo. Všechno trvá krátce, všechno se v počasí i teplotě rychle mění, protože tu není voda, která by setrvačností ty změny zpomalovala.

---

Doufám, že to už chápete! Žádné globální oteplování jsem k vysvětlení změn v České republice včetně vašeho Hradecka nepotřeboval. Anžto globální otpelování je podvod, na kterém si řada vykuků mastí kapsy.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2018-03-07 21:22
Dodatek: Možná to někomu přijde divné, ale i sníh je voda. Je-li v České republice méně vody jako celku (důvody viz můj předchozí příspěvek), je v České republice i méně sněhu - a to dokonce nezávisle na teplotě vzduchu.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2018-03-07 21:47
Takze strucne, pokud to chapu dobre-jelikoz byl v CR obrovsky narust ekonomiky po roce 89 a tudiz i vystavby, tak to je ten duvod, proc jsou v CR slabe, nebo zadne zimy?
Pokud ano-co tedy udelali spatne v CO, kde neni zadny prumysl a misto snehu 12-13 metru prasanu za zimni sezonu, maji metry 2, ci dokonce jeden a vsichi jezdi ve Vailu na prumyslovem snehu?

Taktez-co udelali spatne na Jizni Floride, ze jim more, poslednich par let, tece do downtown?
Neocon
0 # Tomáš Pecina 2018-03-07 22:04
Pánové, tuto diskusi, prosím, přeneste na vhodné oteplovací forum. Děkuji.
0 # Báša 2018-03-08 13:28
Hele... nechte pana Ponkráce na pokoji. Proč by se nemohl živit lidskou blbostí? Té je všude dost. Ostatně, pane Pecino, v podstatě děláte to samé.
Mimochodem, já sám si vždy rád poslechni, jak mi nějaký astrolog vysvětluje, proč jsou horoskopy poslední milenia furt stejné, když se za to dobu hvězdné pozadí posunulo, a i precese a nutace udělaly své.
0 # gogo 2018-03-08 14:15
To, že horoskopům osobně nevěřím a nedomnívám se, že by bylo možné z času a místa narození odvodit budoucnost, ještě neznamená, že mě nezajímá, jak to mají nastaveno ti, kteří tomu věří.
Proč to fungovat nemůže, mi nikdo vysvětlovat nemusí, to si vysvětlím sám, mě naopak zajímá, jak si jejich tvůrce ten mechanismus představuje - to je pro mne cenná informace a nepotkal jsem zatím nikoho, kdo by byl ochoten o tom normálně diskutovat.
Na světě je hodně věcí, u kterých přesně nevíme, jak fungují, a přesto je intuitivně využíváme. Lidé, kteří neznají základy přírodních věd k nim snadno přiřazují i ty případy, kdy to víme přesně nebo se přímo jedná o inženýrské výrobky.

Každopádně obraz světa inteligentního astrologa je pro mne zajímavý podobně jako světonázor inteligentního theologa nebo kohokoliv jiného, kdo má aspoň upřímnou snahu přijít věcem na kloub a nepodvádí.
Stokrát se může mýlit, ale jeho "algebra" je pro mě zajímavá.
0 # Anonymní 2018-03-08 19:09
Báša: Protože hvězdné pozadí (alias souhvězdí) se v (západní) astrologii nepoužívá. Není proto důvod, proč by to mělo cokoli ve výsledku ovlivňovat.

Plus si přečtěte, že astrologická znamení nemají absolutně nic společného s hvězdami a souhvězdími. Tudíž jejich poloha nezávisí na hvězdách a nikdy nezávisela. Jen nešťastně sdílí znamení jména se souhvězdími - ale také nečekáte od tenisové rakety, že zvládne dopravit skupinu lidí do vesmíru jen proto, že je to raketa, že ne?

gogo: Děkuji mnohokrát. Stále nabízím mail komukoli (miloslav.ponkrac(zavináč)gmail.com) na diskuse. Nechci tu zbytečně dávat off topic panu Pecinovi.

Miloslav Ponkrác
0 # Tomáš Pecina 2018-03-08 19:37
Čekal jsem, Bášo, že vás pan Ponkrác takhle utře: tzv. sektory horoskopu (domy) jsou po souhvězdích toliko pojmenovány, ale jsou odvozeny od bodu jarní rovnodennosti a mají každý stejnou úhlovou velikost (30°).
0 # Tomáš Pecina 2018-03-08 19:41
Stokrát se může mýlit, ale jeho "algebra" je pro mě zajímavá.

Vanýskovu knihu Základy astronomie a astrofysiky jsem hltal už coby gymnasista a zájem o tyto obory mi zůstal dodnes, ale pokud jde o astrologie, ta podle toho, co jsem se kdy dozvěděl, žádný racionální podklad nemá. Nelze proto např. ani odlišit astrologa dobrého od špatného: oba produkují stejně bezcenné výsledky.
0 # Anonymní 2018-03-08 19:53
Tomáš Pecina: a) Astrologická znamení a astrologické domy jsou dvě totálně různé věci. A obojí v astrologii existuje.

b) Já ten racionální podklad vidím, a umím ho i vysvětlit. Mimo jiné i astrofyzikům, což jsem už v minulosti dělal. A dokonce umím (podle výsledků) odlišit dobrého a špatného astrologa.

Pro všechny: Ostatně až tedy najdete nějaký seriózní vědecký důkaz, že astrologie je blábol, dejte mi vědět. Sázím se o 10 000 Kč. Nic takového nenajdete - ani u vědy, ani u vědců, ani jinak. Platí stále.

Miloslav Ponkrác
0 # Tomáš Pecina 2018-03-08 20:14
MP: Není třeba důkazu, že astrologie je blábol. Postačí neexistence důkazu, že astrologie produkuje validní predikce. Vím pouze o pokusech, které skončily fiaskem (na wiki je např. link na tenhle).

Premisa, že jsou lidské životy ovlivněny polohou nebeských těles v okamžiku narození, je arci prima facie tak nesmyslná, že ji nemohu přijmout ani jako pracovní hypothesu. Jedinec může být ovlivněn fasí vegetačního cyklu, kdy je počat a kdy se narodí, to je asi tak všechno: určitě nikoli tím, zda byl v okamžiku jeho zrození Uran ve kvinkunkci (či v čem) s Alfou Centauri.

Epistemologicky chápu astrologii jako předchůdkyni moderní astrofysiky. Lidé byli hvězdnou oblohou odedávna fascinováni a chtěli pochopit něco z jejího smyslu. Astronomická pozorování byla klíčem k zásadním fysikálním objevům, od Newtonovy theorie gravitace přes theorii relativity po theorii velkého třesku. Kosmos je pro fysika navíc úžasnou laboratoří; vzpomeňme např. kosmické záření, které mu dodává až téměř "pod nos", na hranici atmosfery, částice s energií o mnoho řádů vyšší, než kolik umíme vytvořit v urychlovačích, nebo procesy, které bychom nemohli ani přibližně nasimulovat na Zemi, jako je explose supernovy nebo gravitační kolaps. Vesmír je důležitý a posunul naše poznání daleko dopředu, ale určitě nemá schopnost predikovat cokoli z lidského osudu. To byl naivní pokus, na úrovni snahy vytvořit zlato z olova pomocí kovadliny a perlíku.
0 # Anonymní 2018-03-08 21:56
Tomáš Pecina: Já vytvořím stejný důkaz, že fyzika je blábol. Vezmi si partičku lidí, kteří se prohlásí za fyziky a nechám je spočítat nějakou fyzikální úlohu. Pak to porovnám s realitou, která většině "fyziků" nevyjde. Zvláště pokud naberu "fyziky" třeba na hlavním nádraží.

Neexistuje důkaz, že astrologie nefunguje, protože ona funguje.

Ale když tedy po vzoru "Sisyfosu" chci ten důkaz nefunkčnosti astrologie. A to důkaz, který má správně celou vědeckou metodologii a průběh vědeckého pokusu (což ani náhodou není příklad vámi odkazovaného článku) - a jsem ochoten za to i zaplatit, a klidně částku 10 000 Kč zvýším třeba o jednu nulu - tak najednou houby s octem.

Najednou se dozvím "to je takový nesmysl, že to není třeba dokazovat" nebo odkazy na vědecké experimenty se špatnou metodikou, jako ten váš.

Zkrátka stejně jako v Sisyfosu: Kdo mi dá seriózní vědecký důkaz, že astrologie je blábol, ten ode mě dostane 100 000 Kč. Uvidí se, jak prázdné ruce mají kritici astrologie. Rychle se ukáže, že nikde nic.

Miloslav Ponkrác
0 # Tomáš Pecina 2018-03-08 22:10
MP: Takového důkazu, jak vysvětluji, netřeba. Stačí, že její předpovědi nefungují. Podobně alchymie: ona musí prokázat, že dokáže vyrobit kámen mudrců, nemusím já prokazovat, že nic takového vyrobit nelze.
0 # Anonymní 2018-03-08 22:37
Tomáš Pecina: Ale ony ty předpovědi fungují. Dokonce jsou i vědecky dokázány, např. mohu poslat na mail článek z impaktovaného vědeckého časopisu, kde je výzkum vztahu mezi polohou Urana a zemětřesením. Způsobilo to tehdy značné rozhořčení, ale nebylo to jak metodicky napadnout. :-)

Důkazy stylem (váš odkaz), že mezi zkoumaný jev vložíte několik mezivrstev a v následném přídatném šumu a zkreslení máme "důkaz". Ve vašem odkazu jsou to hned tři mezivrstvy. To znamená mezivrstva 1) "astrologů" nezjištěné kvality a schopní těchto astrologů číst jev; 2) mezivrstva schopní těchto astrologů srozumitelně popsat přečtené; 3) mezivrstva lidí s nezjištěnou schopností číst a chápat psaný text. Zkuste si tichou poštu s nějakým sdělením přes 4 lidi, jednohou vysílače a 3 mezivrstvy a uvidíte jaké kraviny na konci vyjdou.

Zkrátka, nechci váš server protěžovat, ale vědecký důkaz neplatnosti astrologie neexistuje. Ale zato existuje řada důkazů platnosti (korelace/předpovědi jevu s atrologií) a sem tam pronikly - přes snahu je nepouštět - i do odborných časopisů.

Můžu hned doporučit první dětskou astrologickou korelaci: Vztah mezi právě probíhajícím astrologickým znamení (tedy znamením Slunce) a venkovní teplotou v Praze. Vcelku nebude překvapen, že v létě (znamení Raka, Lva, Panny) bude prokazatelně vyšší teplota než v zimě (znamení Kozoroha, Vodnáře, Ryb).

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2018-03-08 23:35
Pro mě za mě, ať si astrologie zkoumá a vyvozuje, co chce. Dokud se mi nebude snažit ovlivnit tím život, já na astrologii nevěřím, tak mi do ní nic není. Třeba jednou na něco, co mi k něčemu bude, přijde.
Stejně tak alchymie, ať si kdo chce vyrábí doma Kameny mudrců ve velkém. Já myslím, že to nejde, tak to zkoušet ani nebudu. Ale občas se najde ten blbec, co neví, že něco nejde, a udělá to :)

Můj svět třeba funguje daleko lépe, když mám dobrou náladu. Asi bych to mohl i exaktně ověřit. Nevím, proč to tak je, a nevím, jestli to tak funguje jen mně. Stačí mi ta víra, a využít toho.

Jestli někdo ráno z postele musí vstávat správnou nohou, věří na černé kočky přes cestu, numerologii, astrologii, náboženství, nebo třeba matematiku, je to jeho věc, dokud mi to nevnucuje. Stejně tak ale očekávám, že se nikdo nebude plést do mě.
0 # Anonymní 2018-03-09 06:15
Takhle ale přece dnešní společnost nefunguje, milej pane. Příklady toho, co je nám vnucováno bez ohledu na to, jestli se nám to líbí nebo ne, často dokonce antidemokraticky v přímém rozporu s většinovým názorem občanů, přičemž rozhodování mají na starosti nikým nevolení úředníci, naleznete kam se jen podíváte - dopravní buzerace, nekontrolovaná imigrace ...

Takže až EK rozhodne o tom, že všichni občané EU se musí konzultovat s astrologem před tím než učiní důležíté rozhodnutí, nebo třeba o tom, že se každé ráno musíte pomodlit směrem k Mekce, nezbyde Vám nic jiného, než se těmito podivnými rozhodnutími řídit.
0 # Tomáš Pecina 2018-03-09 06:37
MP: Předpověď ohledně vyšší teploty v létě a nižší v zimě není astrologická, ale jde o výsledek kumulace příčin: polohy pozorovatele na severní polokouli, úhlu, pod kterým dopadají sluneční paprsky na zemský povrch a v malé míře rovněž vzdálenosti Země od Slunce. Jde tedy o jevy konkomitantní, nikoli kausálně propojené.

A s Uranem se to má tak, že podobných korelací můžeme najít libovolný počet, avšak s jednou potíží: budou fungovat toliko pro præterito, nikoli pro futuro; okamžikem pozorování korelace zmizí.
0 # Tomáš Pecina 2018-03-09 06:44
Právo věřit v astrologii je stejně silné jako právo věřit v čertovu babičku, v Boha nebo ve vědu. Nikomu v tom nebráním, jen mi, prosím, nechte právo některým věcem nevěřit a nahlas to říkat, na svém blogu i jinde.
0 # Báša 2018-03-09 07:37
Já s píš chtěl vědět jestli to ví pan Ponkrác. Mechanismus na vyloučení hochštaplerů, co si za 25 kolíků koupí astrologický sw a dělaj vlny. Ovšem o precesní odchylku ani nezavadil.
0 # gogo 2018-03-09 08:12
TP: k té algebře
Pro mě je astrologie asi na úrovně věštění ze sedliny, karet nebo čtení z orákula. Dokonce i trochu níž než solidní náboženství, kde přece jen chápu pohnutky a beru na vědomí přirozenou inklinaci lidí k této potřebě.
Jak jsem psal, já nepotřebuji přesvědčovat, že astrologie nemůže fungovat, že je absurdní, já bych spíš potřeboval od astrologa vysvětlit, jak to v tom jeho světě funguje. Solidní náboženství má všemocného boha, který je v důsledku koncem každé myslitelné diskuse. Astrologie je divná v tom, že se tváří, že dovede extrapolovat osud entity pouze na základě dvou údajů: času a místa jeho zrodu. A ještě k tomu pro předpověď používají zcela přesně známých a v měřítkách existence lidstva stabilních orbit několika málo objektů Sluneční soustavy.
To je dost brutální redukce a pokud domyslíme důsledky, vyvstává spousta otázek.
Základní otázkou je například opakovatelnost a přezkoumatelnost předpovědi. Ptal jsem se několika zastánců astrologie, zda je to disciplina umělecká (každý si věští intuitivně, asi jako se maluje obraz a nelze říci, který obraz je hezčí... lze jen srovnat obraz s předlohou, pokud předloha existuje) nebo exaktní (případ Galilei/Koperník/Newton - metoda a předpovědi lze zpřesňovat, lze určit správnou metodu a provedení, lze porovnávat).
Nikdo mi nebyl schopen říci, oni spíš vypichovali to, na co člověk víc slyšel. Někomu vykládají o vědeckosti metody, jinému o esoterice.

Pan Ponkrác bohužel místo stručné charakteristiky metody (např. Galielo, Koperník i Newton byli schopni k kostce vysvětlit funkci svého modelu.. udělal to pro laiky i Feynmann pro QED), zatímco pan Ponkrác pouze umanutě tvrdí, že "to funguje" a jediný příklad dal střídání ročních dob, což je znalost z pravěku a řídí se tím intuitivně i všichni obratlovci.

Těch otázek by byla spousta, kdyby se bylo koho ptát a dotyčný odpovídal otevřeně. Já jsem se bohužel dosud setkal pouze s naivními laiky, kteří pouze věřili esoterickým způsobem někomu, kdo to jistě umí, nebo těmi, kdo o sobě tvrdili, že to umí, ale chovali se jako typičtí podvodníci, kde podstatou je podfuk a ty čáranice kolem jsou jen dekorací, na které má ulpět pozornost.
Oni nejsou schopni odpovědět ani to, zda vliv např. Uranu na osud člověka je přírodní (chci se vyhnout slovu fyzikální, aby nevznikl dojem, že mi jde o současnou vědeckou disciplinu jako takovou), časoměrný, nebo nějaký esoterický-nepřírodní.
Anebo co se stalo s osudy lidí poté, co se porody provádějí v porodnicích - došlo přece k diskretizaci místa. Co by se stalo, kdyby lidé vznikali uměle na jednom místě planety v sériích, jak to bývá zobrazováno ve sci fi románech (nedávno dávali zase Sexmisi).

Mě proto zajímá ta jejich algebra vlastně víc, než korelace výsledků s realitou. To samozřejmě taky, ale tam mám zkušenost, že konkrétní předpověď do budoucna neumění, předpovídání minulosti je většinou podfuk a když už někdo předpoví budoucnost, tak buď tautologicky, nebo tak obecně, že to musí vždycky vyjít.
I proto jsem se ptal na tu Fukušimu. Já chápu, že nelze generovat předpovědi na všechno online. Ale pokud někdo tvrdí, že tyto předpovědi jsou možné, tak by si přece mohl vzít data týden před událostí a poctivě udělat předpověď .. já kdybych byl astrolog, tak si na tom budu kalibrovat svůj předpovědní engine.
0 # Tomáš Pecina 2018-03-09 08:16
To máte přece jedno: zemská osa i apsidy vám mohou putovat jak chtějí, astrology to nezajímá a jsem přesvědčen, že kvalita jejich výsledků by byla úplně identická, kdybyste jim domy jakkoli zpermutoval. V theorii informace se hovoří o Shannonově zákonu a o pravidle rubbish in, rubbish out, což platí i v tomto posunutém smyslu: nesprávná theorie vám (obvykle) dá nesprávný výsledek i z nesprávných dat.
0 # Tomáš Pecina 2018-03-09 08:37
Nebo explicitněji a na příkladu: když máte v jednom souboru obraz Mony Lisy jako JPG a v druhém šum, a oba necháte projít filtrem, ve kterém každý bit xorujete s daty stejně velkého náhodného šumu, výsledek se neliší a nelze ho odlišit: obojí bude jen šum. Tak je tomu s astrologií: nesprávnost vstupních dat, např. s ohledem na precesi zemské osy, nemá vliv na kvalitu výsledku.
0 # Anonymní 2018-03-10 19:39
Za pár let budeme lidem číst myšlenky a sny
archiv.ihned.cz/c1-66072350-vyvoj-nezastavite
0 # Anonymní 2018-03-06 17:30
Dva a půl tisíce lidí :o
0 # Anonymní 2018-03-06 23:19
A jakym oduvodnenim by odmitly dalsi zcela samostatnou zadost ohledne cisel zamestnancu jim pridelenych? Prece takova informace neni nic soukromeho a nic zasadniho nerika :D
0 # Anonymní 2018-03-07 10:42
Chápu tabulku správně, že za poslední dva roky přibylo víc než 400 zaměstnanců?
0 # Tomáš Pecina 2018-03-07 11:04
Chápete ji naprosto nesprávně: bylo to ještě víc, cca 560 zaměstnanců. A také se z tabulky dá vyčíst, že v r. 2015 činily celkové odměny 711 milionů, v r. 2016 to bylo 846 milionů a loni 1 109 milionů korun.

Pro další kalkulace si můžete spreadsheet stáhnout jako dokument ODS.
0 # Anonymní 2018-03-07 14:44
Tohle jsou pouze odměny, nikoliv roční mzda ?
0 # Anonymní 2018-03-07 22:37
Děkuji. Prostě nekecáme a makáme, už je mi to jasné...
0 # Anonymní 2018-03-08 23:26
Jestli jsem to pochopil dobře, ministerstvo těhle věcí vyhotovilo více. Já požadoval ODS, tak mi za 753Kč poslali OpenDocument Sheet. Někdo jiný chtěl PDF, tak mu za jiných(?) 753Kč poslali PDF. A bůhví kolik verzí udělali.
753Kč mi za tu práci nepřijde přehnaná částka. Ale za export PDF už je to trochu moc. Dá se to nějak ověřit?

A jinak fakt dík za offtopic s astrologií. Astrologie se mě nijak netýká, nijak mi do života nezasahuje, ani nežije z mých daní. Žij a nech žít.
0 # Anonymní 2018-03-09 11:50
Mylite se, vystupy z astrologie se tykaji nas vsech ikdyz to tolik nevnimame. Napr. Slunce je pro nas prirozeny zdroj elektromagnetickeho zareni (teplo, svetlo, atd.) ...
0 # Anonymní 2018-03-09 12:12
Fyzika na začátku minulého století prokázala, že všechno souvisí se vším.
To bych se zbláznil, uvažovat všechno. Zjednodušuju si to, je to určitě škoda, ale astrologie mě v této chvíli nezajímá.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)