Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Tak pravil do telefonu Josef Bláha v roli šéfa Petru Kostkovi jakožto konstruktérovi stroje času ve starší, ale výborné české komedii Zítra vstanu a opařím se čajem. Stejně se má, podle názoru předsedy Městského soudu v Praze Libora Vávry, vyslovit na adresu soudce téže instituce Kamila Kydalky kárný senát za to, že Kydalka intimoval reporterce Sabině Slonkové své podezření, jak to bylo s Klausovou amnestií. A protože jde o recidivu (o předchozím případu jsme psali zde), měl by podle Vávry přijít relativně přísný finanční postih.

Problém je, že Kydalka se vyjádřil k thematu, které je doposud právně nadmíru žhavé a mohlo by ukázat nemoudrým v této oblasti natvrdo judikovat, protože není jisto, že kausa nebude ještě někdy vyšetřena (příkladmo švýcarské justiční orgány mají teď, po úspěšném uzavření případu Mostecké uhelné, volné kapacity). Kárný senát by tak mohl snadno skončit v roli toho, kdo v r. 1942 odsoudil za pomluvu člověka, který tvrdil, že Winston Churchill předem věděl o bombardování Coventry. A byly by i jiné příklady…

Komentáře   

0 # Anonymní 2018-02-01 12:26
Libor Vávra je - bohužel - stejná váhová kategorie, jako jeho předchůdce. Ani on není mužem na svém místě.
0 # Anonymní 2018-02-01 17:36
„...v divácích vzbudil pocit, že spravedlnost v České republice neexistuje.“
Jak neuvěřitelné a šokující! Sám jsem na okamžik zakolísal...
0 # Tomáš Pecina 2018-02-01 19:08
To jsou ty komické aspekty imitativní demokracie východoevropského typu. Všichni se tváří pohoršeně, když někdo nedodrží decorum a nazve věci pravým jménem.
0 # Báša 2018-02-02 02:33
Na rozdíl od pokrokového Německa, kde se nazývání věcí pravým jménem stalo zločinem, srovnatelným s genocidou. Holt... zase jsme pozadu.
0 # Unknown 2018-02-02 10:33
TP:
já si spíše myslím, že je to příznačné pro koncepční bezradnost justice jako takové. Především pokud jde o statut soudce a jeho nevyjasněnost. Není totiž zřejmé, jestli má být soudce veřejně činná osobnost a ústavní činitel, nebo dělník práva a státní úředník.

Dr. Kydalka si o sobě jistě myslí to první a proto dává rozhovory novinářům. Naopak státní správa soudů si zjevně myslí to druhé a pak - viděno z tohoto pohledu - je logické, že řadový úředník nemá co veřejně kritizovat ústavní akty prezidenta a vlády. A pokud to dělá, je potřeba ho "seknout".

PV

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)