Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Aniž by byl policii poskytnut čas k vyšetření week-endového incidentu mezi Štěpánem Kotrbou a dvěma bezdomovci, ke kterému mělo dojít během sjezdu sociální demokracie v Hradci Králové, dostavila se, zjevně silně nakažlivá, vlna akutní distanciosy: kdo může, od někdejšího spolupracovníka Britských listů a člena Rady Českého rozhlasu se distancuje, případně jej přímo ze svých řad vyobcovává. Učinil tak Český rozhlas, Britský listy i obskurní novinářský syndikát; posledně jmenovaný se od Kotrby distancoval dokonce výslovně jako od svého nečlena, patrně v domnění, že je jednotnou organisací sdružující všechny novináře.

My si počkáme na výsledek šetření, které může prokázat leccos: od výtržnictví přes přestupek proti občanskému soužití po pouhou nutnou obranu. A dokud nebude jasno, spokojíme se s konstatováním, že se tu opět někomu neměří stejným metrem: tak jako vulgární výraz v ústech Karla Schwarzenberga je něžnou roztomilostí, kdežto ten samý výraz pronesený Milošem Zemanem důkazem jeho inveterátní sprostoty, tak jako opilecké sklony Václava Havla jsou milým osobnostním rysem, zatímco u jiných jde o netolerovatelnou charakterovou vadu a další důkaz toho, jak odporné hovado okupuje Pražský hrad, umíme si plasticky představit, jak by zněly novinové titulky, kdyby se identický incident přihodil někomu z opačné strany názorové barikády.

Komentáře   

0 # gogo 2018-02-20 07:32
Podle všeho mělo jít o bizarní incident, při kterém řečený nastříkal slzný spray do očí dvěma osobám, z nichž jedna jej žádala o drobné.
Možná tedy dojde i na poučky Járy Cimrmana, který točníkům dobře radil, že při žebrání se zásadně nemá vyhrožovat.
Ti dva pánové patrně nepatřili mezi členy ČSSD, tak mne hned napadlo téma na sociologickou studii zkoumající, jaké lidi přitahuje sjezd ČSSD a proč. A zda se typově liší např. od lidí, pro které je atraktivní sjezd KSČM nebo třeba SPD či ano.
Případně statistika, kolik drobných vyberou ti dva aktéři v prostředí jiných akcí.
0 # Anonymní 2018-02-20 08:02
No, sjezd ČSSD ... Štěpán Kotrba je příznivec Zemana a Putina, takže trefnější by bylo srovnání s děním třeba na oslavě zvolení Miloše Zemana. Tam už by se jisté analogie našly ...
0 # gogo 2018-02-20 10:32
Nebo třeba při korunovaci Karla Schwarzenberga a jeho provolání králem pravdy a lásky.
Tam ale nejspíš žádní žebráci nebyli, ty by biřicové pravdy a lásky do blízkosti krále a jeho věrných panošů vůbec nepustili.
0 # Anonymní 2018-02-20 10:58
Kritizovat syndikát novinářů, a pak psát sám o sobě v plurálu. Rokytka hadr.
0 # Tomáš Pecina 2018-02-20 11:01
0 # Anonymní 2018-02-21 15:27
Dle dostupných vyjádření svědků to nutná obrana spíše nebude.
0 # Anonymní 2018-02-25 05:05
A oni tam byli i nějací důvěryhodní svědkové, nebo jen samá pochybná příživa?
0 # Anonymní 2018-02-27 18:33
Poslanec Poche, který stál vedle pana Kotrby, a nějaká novinářka. Oba se vyjádřili jednoznačně v tom smyslu, že Kotrba napaden nebyl.
0 # Jan Petrov 2018-02-22 07:22
Chápu, že chcete předvést svou nestrannost, ale jistý rozdíl bych tu viděl: o Havlových údajných opileckých sklonech se dozvídáme leda v diskuzi na Novinkách a teď zde na Vašem webu. V prezidentské funkci působil vždy střízlivě a jeho konzumace alkoholu nikdy nebyla téma. Natož aby nás někdo oblažoval informacemi typu "šest skleniček vína a tři panáky denně".
0 # Tomáš Pecina 2018-02-22 14:53
Jistě, Zeman provokuje, jak jazykem, tak vystupováním. Havel byl zdrženlivější a jeho okolí dokázalo víc věcí tutlat; vedle sklonů k alkoholismu příkladmo jeho nemanželské intimní poměry a děti, které z nich vzešly. Moje poznámka není kritikou Havla, jen připomínkou běžně aplikovaného dvojího metru.
0 # Jan Petrov 2018-02-23 15:29
Je mi sympatická Vaše snaha o rovné posuzování téhož. Zde však, myslím, o totéž nejde. Upřímně, o Havlově alkoholismu, natož nemanželských dětech, nic nevím. A i kdyby snad existoval, neměl vliv na ten džob. Možná by mi přišlo přesnější poukazovat na rovnost (ne-li na prostou slušnost) v jiné souvislosti: být tolerantní k Zemanově zdravotní indispozici stejně, jako jsme byli k té Havlově.
0 # Tomáš Pecina 2018-02-23 15:39
Havlova disposice k alkoholismu je poměrně dobře zdokumentována, a máte pravdu, neměla na výkon jeho úřadu významný vliv; také se tím, na rozdíl od současného inkumbenta, nechlubil. O všech nemanželských dětech přehled nemám, vím o jediném, s jehož matkou se osobně znám ještě z doby před Listopadem.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)