Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

President Miloš Zeman vystoupil na veřejnosti a v projevu k nově jmenovaným soudcům zazněla výzva k mírnosti v případě, že obžalovanými jsou funkcionáři malých obcí. Zní to trochu jako exponát do musea postkomunistických bizarností a kuriosit, ale výzva byla míněna vážně a nepostrádá ratio.

Jde o to, že ve svaté válce proti korupci, která se arci zatím spíše předstírá než vede, není snadné dosáhnout reálných výsledků. Důkazy o korupčním jednání jsou obvykle nedostupné, ne každý korupčník je dopaden se škatulí bankovek a ne každému je instalován do ložnice odposlech, a tak, protože rozkaz zněl jasně, přicházejí na řadu důkazy nepřímé, v daném případě zpravidla důkaz nevýhodností určitého kolektivního nebo individuálního rozhodnutí. Kromě toho nelze zapomínat na četné případy, kdy je trestní oznámení jen jednou z forem vedení politického boje, pohříchu stále velice účinnou.

Ne snad, že by korupční jednání neexistovalo a úplatek, případně jiná protislužba, poskytnuty velmi často nebyly, leč praktické provedení těchto trestních řízení vede k paradoxnímu závěru, že česká politika je čistší než sám křišťál, jak kdysi ve Sněmovně pravil tehdejší král všech korupčníků Stanislav Gross. Zda si M. Zeman osmdesát pět procent neúspěšných stíhání zastupitelů vycucal z prognostického palce, netušíme, avšak číslo odpovídá tomu, co o těchto případech víme z praxe.

Nikde na světě není stíhána veškerá trestná činnost, což lze snadno prokázat tím, že kdyby tomu tak bylo, zločin by se v dané zemi nevyplácel a zanikl by; ve skutečnosti trestná činnost patří k nejvýnosnějším řemeslům, co jich lidstvo zná. Podstatné ovšem je, aby bylo stíháno významné procento trestné činnosti, tedy aby risiko bylo dostatečně vysoké, a aby výsledkem trestního stíhání bylo v drtivé většině případů odsouzení pachatelů, tedy aby obviněni byli skuteční viníci a jen v případech, kdy je dostatek důkazů, a aby se justiční omyly, nejen na úrovni rozsudku, ale i nedůvodného obvinění, dály jen ve výjimečných případech.

Jinak se stane, že lidé začnou chápat jako omyl celý tento režim, a rozhodnou se nahradit ho jiným, říznějším; v posledních volbách ostatně hlasovala pro tvrdou ruku, Okamurovu nebo Babišovu, bezmála polovina voličů, tedy zhruba tolik, kolik měla v r. 1933 NSDAP a v r. 1946 KSČ.

Komentáře   

0 # gogo 2018-02-02 11:01
Jako právní bezvědomec jsem to Zemanovo gesto pochopil jako praktický projev resignace na slušný stav justice.
Na jedné straně máme oligarchy a politické šíbry, kteří se těší beztrestnosti po dekády a pokud náhodou někdo z nich narazí, je to na objednávku a ve věci, která je svým způsobem banální.
Na straně druhé máme eurobordelní dotace, které nelze zprocesovat tak, aby prospěly obci a zároveň bylo dodrženo naprosto vše a neprůstřelně.
I kdyby to tak bylo, vždy se dá na objednávku nepohodlného člověka obvinit.
Starostové malých obcí tedy stojí v nepříjemné situaci. Obec potřebuje racionální řízení, systém je nastaven na eurobordel a neefektivitu, vedení je velmi často stavěno do situace, kdy dle zákona musí přiklepnout zakázku firmě notoricky známé svojí nesolidností, lež mající přímo odbor, zabývající se eurobordelem, takže mají vše v pořádku, razítka, certifikáty... vše potěmniknovské. A proti ní stojí solidní firma, která prostě slušně dělá... a nyní ve starostovi bouchnou saze, řekne, jak to je, všichni to vědí, a třeba se rozhodnou, že tu školu potřebují spravit reálně, podle obecních a nikoliv eurounijních standardů.
A pak je čeká soud, protože eurofirma má ten odbor, bude se soudit...

Překvapilo mě, s jakou samozřejmostí a nenuceností Zeman přiznal tak tristní až tragický stav nejen justice, ale zejména stav právní jistoty v obecním hospodaření.
0 # Anonymní 2018-02-02 11:23
Ten Vas "liberalism" mi zacina vadit. Ja jsem volil SPD ("Okamuru"), ale ani Ano ("Babis" jak hezky propagandisticky rikate) bych nepovazoval za takovou tragedii. Skutecnym nebezpecim budovani totality jsou trosku jine strany, o kterych by tady podle pravdy melo byt mnohem vic slyset, arci neni tomu tak. A pozoruhodne si v tomto clanku protirecite. Coz jen doklada silu zapadni propagandy. Vas dostali na pohadce o Babisovi. Jednoho autora, BT, zase dostali o pohadce o zlem Rusovi na Krymu. Jednoduse vytvori pseudo-moralni paniku, a nakonec se na nejakou historku chytnou. Nakonec prijde prineh, ktery presvedci o akutni hrozbe toho a toho, at uz je to biblicke vyhazovani nevinatek z inkubatoru, hrozba genocidy tu ci tam, apod. Anebo je libo nejakou pseudostatistiku? Vnimani korrupce na pr.?

Obavam se, ze tady to bylo podobne. Muzu se mylit.

FB
0 # Tomáš Pecina 2018-02-02 17:44
Skutečným a smrtelným nebezpečím pro demokracii je volič, to je stará pravda :-)

Ale pokud jde o Babiše, problémem není on sám, ale to, jak vystavěl své "hnutí": jako hierarchii pěšáků plně oddaných jedinému vůdci, který může cokoliv, včetně změn v kandidátkách. ANO by nebylo nic tak hrozného, kdyby šlo o skutečně demokratickou stranu, s vnitřními mechanismy, umožňujícími kolektivní rozhodování. Tím ANO není. Taková mocenská struktura, pokud se dostane k moci, "nakazí" svým charakterem i stát.

Na zlého Rusa na Krymu, jak víte, nevěřím, tak aspoň nějaké kladné body u vás získávám.
0 # Anonymní 2018-02-06 11:38
vp Pecina, problém je v tom, že i strany "starého střihu" fungují stejně; i ony si vyhrazují pro svou oligarchii právo rozhodovat o kandidátkách a představa "demokratického" rozhodování je dnes již zcela iluzorní. Platí to minimálně pro ODS, TOP09 a ČSSD. Jinými slovy, to ohrožení demokracie tu bylo dávno před Babišem, on ho vůbec nevymyslel, patrně mu naopak jeho styl připadá zcela standardní, v čemž má pravdu.
Jediný rozdíl těmito stranami a Babišem je ten, že Babiš se za to nestydí a dělá to zcela otevřeně.
0 # Anonymní 2018-02-06 13:09
Já bych jako velmi pochybné viděl už tvrzení, že vetším problémem, než sám Babiš, je stavba jeho hnutí jakožto "strany jednoho muže". To bych řekl, že je spíše slabinou. Jakmile se podaří svrhnout hlavu (například oblečením v tepláky nebo jakkoli jinak), zbytek se zhroutí jak hromádka karet. Pěšáci bez velení se buď rozprchnou, nebo začnou starat hlavně sami o sebe (přeběhnou, kolaborují) Kdyby mělo hnutí nějakou funkční horizontální strukturu, bylo by to horší. Srovnejte jak snadno rozložili v minulém volebním období obdobně stavěný Úsvit.
Proto je stále ještě ANO menším zlem, než pseudodemokratické strany.
0 # Anonymní 2018-02-02 11:57
V jedné malé obci žiji. Městskému úřadu mnozí stále říkají Národní výbor. Lidé z jeho vedení se ale již neoslovují „ty, soudruhu,“ i když by mohli. Starosta má dnes vlastní ozbrojenou složku, které se říká Městská policie. Můžete si na ni stěžovat třeba na policii, které předtím šéfoval starosta. Na policii dohlíží státní zástupce, bývalý soudruh, ostatně jako většina jeho podřízených. Nebo u soudu, který dosud kontroluje soudruh předseda s chotí.
Buďte na ně mírní! (Nebo uvidíte!!!)
0 # Anonymní 2018-02-05 19:30
Načerveno nalakovaná bečka s fošnou za 1M a přelakování za 150k. Jo, já bych na ně byl určitě taky mírny - veřejně prospěšné práce v hodnotě této "investice" by to spravily. Samozřejmě hodinovka na úrovni minimální mzdy...
0 # Anonymní 2018-02-05 21:25
Chtěl jsem si poslechnout kompletní záznam Česko hledá prezidenta vysílaným z Hudebního divadla Karlín (provázel Karel Voříšek) a nemohu jej dohledat. Dokonce i tento záznam je už vymazán play.iprima.cz/.../ Nemáte někdo platný odkaz? Děkuji.

JFK

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)