Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Blahopřejeme Janu Cibulkovi, který u Městského soudu v Praze porazil na hlavu pražský dopravní podnik ve věci své žádosti týkající se přístupu k informacím o polohách tramvají a autobusů v reálném čase. Rozsudek Ladislava Hejtmánka, Naděždy Treschlové a Hany Kadaňové odmítl veškeré argumenty žalovaného, od zjevně nesmyslných po relativně plausibilní, a poskytnout informace mu nařídil.

Je to důležitý judikatorní krok na cestě k otevřenosti veřejné správy, který snad bude mít dopad i do dalších podobných informačních řízení. Jedno takové vedeme s ministerstvem spravedlnosti, jemuž bylo ministrem Pelikánem předchozí rozhodnutí zrušeno, avšak zároveň dostalo návod, jak žádost o informace odmítnout. Tento návod je nyní, ve světle rozsudku městského soudu, z větší části nepoužitelný.
Mimochodem, překvapuje vás, že rozhodnutí o rozkladu je z dubna 2017 a od té doby se nic dalšího nestalo, zejména tedy že nebylo o žádosti nově rozhodnuto? To je na tomto ministerstvu normální stav. Věc byla odložena ad acta a dvě naše žádosti o odstranění průtahů adresované ministru ([1], [2]) zůstaly bez odpovědi. Asi rušíme při vládnutí.

Komentáře   

0 # Anonymní 2018-01-06 20:15
Můžu mít obecný dotaz... Jak připravujete Váš web na GDPR?
0 # Tomáš Pecina 2018-01-06 20:55
To se musíte zeptat ministerstva spravedlnosti. Mám za to, že infoSoud a ISIR ve stávající podobě nejsou s GDPR konformní.
0 # Anonymní 2018-01-07 08:01
Tak u těchto subjektu případně pokuty platí daňový poplatník, vy to také tak budete mít?
0 # Tomáš Pecina 2018-01-07 09:01
Pokud přebírám a archivuji data publikovaná veřejnou správou, k čemuž mi navíc dal atest ÚOOÚ, že je to v souladu se zákonem, nemám se čeho obávat.
0 # Anonymní 2018-01-08 19:25
Ale to platilo dříve. To že to nevadilo úřadu včera neni pro futuro alibi.

Viz treba toto ihned.cz/.../...
0 # Tomáš Pecina 2018-01-08 21:49
Jistě, ale vyčkám, jak bude reagovat MSpr, a tomu se přizpůsobím. Neviděl bych to nijak dramaticky.
0 # Anonymní 2018-01-07 07:55
Takže soud tady zadal objednat a nechat naprogramovat modul, který bude generovat webovou stránku poskytující polohu tramvají. A ještě stanovil, že dodávka od externí firmy firmy bude v termínu 3 měsíců.

Neměly by soudy rovnou řídit IT oddělení? Pak uz jen na základě dotazu na informaci, kterou sice subjekt má, ale neni zatím zpracovávána automatem, tak nařídit zakázku a termín pro nákup počítačů, IT systému, čidel, aby bylo možné on-line on-time poskytovat...?
0 # Tomáš Pecina 2018-01-07 09:01
Nikoli, pouze zpřístupnit data, která už v systému existují.
0 # Anonymní 2018-01-08 12:32
Jedná se o věc, kterou naprogramuji sám za večer či dva a ještě se budu flákat - a vy z ní děláte nejsložitější projekt lidstva.

Miloslav Ponkrác
0 # Tomáš Pecina 2018-01-08 13:07
Zapomínáte, že zjistit počet záznamů v databasi trvá týden a stojí to skoro deset tisíc!
0 # Pefi 2018-01-08 18:09
Vážně za večer či dva naprogramujete a otestujete webovou aplikaci napojenou na interní informační systém (nebo systémy) tak, aby to bylo zaručeně bezpečné a reálně nehrozilo, že se útočník přes otevřené webové rozhraní prolomí někam dál?

Nebo jenom naprogramujete webovou aplikaci a bezpečnost neřešíte?
0 # Anonymní 2018-01-08 20:05
Otázka je, co je vzdálený přístup - vyhovělo by ukládat do nějakého internetového fóra obsah txt souboru jako příspěvek a žadateli zaslat odkaz na toto forum?
0 # Anonymní 2018-01-08 23:39
Pefi: Ne, protože něco jako "zaručená bezpečnost" je něco, co ještě nikdy na světě neexistovalo, neexistuje a existovat nebude. A to proto, že "zaručená bezpečnost" je něco, co nedovolují fyzikální zákony tohoto světa.

Pokud dokážete "zaručit bezpečnost", pak budete absolutně první na tomto světě, ale ve skutečnosti budete jen prachsprostý podvodník, pokud toto budete zaručovat.

Takže reálně lze zajistit rozumnou míru bezpečnosti. U webové aplikace, která je pouze read only, tedy data pouze čte a nikdy je nemá jakkoli měnit (jako je tomu v tomto případě) - lze zajistit vysokou míru bezpečnosti poměrně snadno, pokud programátor a implementátor není idiot.

Je to stejné, jako když pan Pecina udělal webovou aplikaci na prohlížení soudů - a neohrozil tím nijhak zvláště interní informační systémy soudní.

Možná vás to překvapí, ale zkušený programátor nepracuje na zelené louce, ale používá frameworky. Tedy odladěné bloky kódů, a vlastní program je jen pár řádek.

Dále se v databázi založí nový uživatel, který dostane práva pouze pro čtení některých databázových tabulek a dalších databázových objektů - a nemá absolutně práva k zápisu.

Počítač nebo virtuální server, na kterém bude běžet webová aplikace bude jinde. A s tím si můžete hrát včetně dalších bezpečnostních prvků.

Takže odladit kukátko do existujících dat, které reálně může mít pár desítek KB kódu nad frameworkem není problém. Pokud v něm bude chyba, která by ohrozila bezpečnost, zastaví to databáze nebo další prvky v cestě.

A nebo můžete mít na webovém serveru replikovanou kopii databáze, čímž to celé ještě více odstíníte. To už je jedno.

Napsat dostatečně bezpečné webové kukátko do interního systému s jednoduchými daty za dva dny je triviální. Pokud máte zkušeného člověka, bude si u toho houpat nohama.

Tím spíše, že toto kukátko existuje v interním informačním systému pro zaměstnance - byť ne ve webovém podání.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2018-01-08 23:49
"Otázka je, co je vzdálený přístup - vyhovělo by ukládat do nějakého internetového fóra obsah txt souboru jako příspěvek a žadateli zaslat odkaz na toto forum?"

Vzdálený přístup znamená, že musí poskytnout nějakou metodu, obvykle API, do potřebných dat. Nemusejí vůbec tvořit webovou aplikaci. Stačí poskytnout suchá data v jakémkoli formátu, třeba XML, nebo jiném. Je třeba jen zdokumentovat metodu, jak tato data vzdáleně získat, a zdokumentovat daný formát.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2018-01-09 00:04
Ale soud zadne Api nedefinoval. Vzdáleny přistup na obsah souboru musi vyhovovat ...
0 # Anonymní 2018-01-09 00:55
Soud nic nedefinoval, nicméně obsah nějakého "souboru" dat, popis jeho formátu a popis přístup k němu, který vede k jeho získání -- je to, čemu se říká API.

Kdyby chtěli švejkovat, tak jim dají přístup k JPG obrázkům s informacemi o zpoždění tramvají, čímž splní zadání soudu, ale udělají žalobci nesmírné problémy. Pro další použití to budou muset prohnat OCR, které je nespolehlivé, zvláště pokud se vhodně zvolí nízká kvalita JPEG.

Miloslav Ponkrác
0 # Niki 2018-01-07 20:30
Nerušíte při vládnutí. Ale pokud se stát řídí jako firma, tak prostě osoby vně nemají do chodu co kecat.
0 # Anonymní 2018-01-09 01:02
Pokud osoby vně patří do stejného holdingu, tak je to trochu jinak. :-) Na úrovni státu se příslušnost k holdingu nazývá "zařazení jako hlídací pes demokracie".

Miloslav Ponkrác
0 # Báša 2018-01-08 02:50
Btw... jakej může mít kdo důvod k tomu, aby chtěl znát polohu tramvají. Proč ne metra? Nebo aut. Našich. Nebo proč neznat třeba Vaší polohu, pane Pecino. Nebo pana Posselta (to by zajímalo i mne, přiznám se, a taky kolik místa zabírá tam, kde je).
Hele, skvělá myšlénka. Nechtěl von si pan Cibulka tak trochu zabuzerovat?
0 # Anonymní 2018-01-08 06:41
Obávám se, že moudrost Vašeho příspěvku přesahuje naše chápání ...
0 # gogo 2018-01-08 08:29
Třeba aby věděl, jestli má ještě cenu čekat na tramvaj, nebo zvolit jinou metodu přepravy.
Teď máte v Praze v dopravě zrovna brajgl, tak by se to vyplatilo o to víc.
Když bude interface do systému dobře udělaný, může dotyčný třeba udělat aplikaci, kde se budete moci podívat jak to zrovna jezdí. Zase.. ve standardním režimu spíš hračka, ale při sněhové kalamitě s 5 cm sněhu, to může být opět užitečný pomocník.
Takto vznikají synergické projekty.
0 # Anonymní 2018-01-08 09:16
kam.mff.cuni.cz/~babilon/zpmapa2.html například. Ono není nad to čumět zbytečně půl hodiny na zastávce bez informací, proč to nejede a co se děje.
0 # gogo 2018-01-08 09:28
V letecké dopravě se např. streamuje komunikace letových dispečerů s piloty. Dokonce je na to aplikace.

V autodopravě jsou také aplikace, kde se dá online připojit, hlásit situaci a pomoci tak ostatním řidičům. Tam je to ale podmíněno ochotou řidiče. Poměrně velkou ránu tomu zasadil jeden z výrobců navigace, který sesbíral data od řidičů a pak je předal policii, která následně začala stavět radary tam, kde lidé jezdili nad limit (přesto bez nehod).
Takže v této oblasti to kvůli bolševikům vypadá spíš na komunitní přístup, kdy vidíme polohy jen těch aut, která si to navzájem povolí. Ale výše uvedená hlášení o stavu nebo automatická identifikace kolon je normálně funkční věc.

Ale pražské tramvaje.. ty je panečku potřeba držet v tajnosti až do příjezdu. Kdepak aby obyčejný nevolník věděl dopředu, že už je šalina za rohem!!
0 # Báša 2018-01-08 14:14
Mno, my tu v Práglu máme na zastávkách take hen té oné, červené... jo, displeje, a na nich čas, který zbývá do příjezdu té které tramvaje. Pravda, zatine úplně všude, ale dělají na tom. V metru némlich tak a na zastávkách autobusu jsem to zahlédl taky už před rokem (já tý MHD moc nedám). Takže znova, a pomalu: nechtěl von si pan Cibulka tak trochu zabuzerovat?
0 # gogo 2018-01-08 14:31
Nevím, ale třeba pan Cibulka bydlí za rohem a rád by věděl, kdy přesně vyjít. Má to na zastávku 30 sekund, ale na tabuli tam nevidí kvůli přímočarému šíření světla ani dalekohledem. Jistě, může tam poslat manželku, aby mu zavolala, že už má vyjít.
A taky má souseda Lorence s oknem na zkoseném rohu ulice, který vidí do ulice za rohem. A tak bývá slyšet v domě: "Pane Lorenc, stihnu to ještě?" a pan Lorenc řekne JO, nebo NE podle polohy tramvaje v ulici a kondice tazatele a dostává za JIT informace každou sobotu teplé buchty. Pan Lorenc je proti zveřejňování akutální polohy šalin.
0 # Anonymní 2018-01-08 14:39
"jo, displeje"
Nekecejte! Fakt? Dyk sem Pražák, to už jsem tak dlouho nejel trambají?

"pan Cibulka tak trochu zabuzerovat"
Buzerování zkurveného oficiálu je ctnostná činnost hodná úcty! Více Cibulků! (Pecinů taky.)
0 # Anonymní 2018-01-08 23:29
Pan Báša svým vesmírně moudrým dotazem stanovuje nové etalony mentální pofidérnosti.
0 # Anonymní 2018-01-09 17:31
…a formalista se pohoršuje, cítě se intelektuálem.
0 # Tomáš Pecina 2018-01-09 18:12
Dle mého soudu, mohu-li, se v tom příspěvku vp. Báši vzácně snoubí imbecilita formální s idiocií obsahovou.
0 # Anonymní 2018-01-08 14:40
A taková aplikace v mobilu může být mnohonásobně levnější, než provoz a instalace tisíců displejů s údajem kdy dorazí šalina. :-) Dokonce by mohla pro DP být i zdrojem příjmů.

Richard
0 # gogo 2018-01-08 15:20
Tak všechno má svoje, jak říká pan vrchní z restaurace U nudle v podání Felixe Holzmanna.
Když zveřejníte data, tak pak nemůžete bratranci přihrát zakázku z obecních peněz za půl miliardy na displeje, zobrazující reálný dojezdový čas.
To by tak hrálo, aby to měl každý jouda na telefonu zdarma!
0 # Báša 2018-01-08 15:36
Ta aplikace samozřejmě existuje a je na ní docela spoleh:
jizdnirady.idnes.cz/praha/spojeni/
Jsou tam i výluky a zpoždění.
A ty displeje jsou, jen co jsem naposled viděl, z konečné Řepy dolů.
0 # Anonymní 2018-01-09 07:54
Ano, a data o okamžité poloze v této aplikaci doplňujete pomocí jasnovidce.
0 # Tomáš Pecina 2018-01-08 15:00
Nechci vás nějak hromadně zklamat, pánové, ale na těch displayích se zobrazuje čas pravidelného, ne skutečného, resp. očekávaného příjezdu. Kromě toho jich zas tak moc není, já si vybavuji jen jednu nebo dvě takto vybavené zastávky, na Barrandově.
0 # gogo 2018-01-08 15:16
Mám dojem, že jsem viděl na displejích i čas zpoždění (nevím, zda pravidelného, nebo skutečného a zda to bylo v Praze)
0 # Tomáš Pecina 2018-01-08 15:45
Jediný display, na kterém jsem viděl, u některých autobusů, aktuální polohu a předpokládané zpoždění, mají v Praze-Uhříněvsi na Novém náměstí. Trochu málo, Antone Pavloviči.
0 # Anonymní 2018-01-08 19:39
Technické služby jsou placené z daní - veřejných peněz.

Technické služby mají informaci kam dnes vyslaly koště, dvoukolák, sekačku a multikáru.

Žadatel má právo znát informaci, kde se zrovna nachází sekačka, koště a multikára.

Soud nemůže mít tedy problém, na žádost o informaci, vypracovat zadání na IT zakázku implementace on-line systému na sdělování informací, které technické technické služby přeci mají...
0 # Anonymní 2018-01-09 01:06
Pokud košťata, sekačky a multikáry vydávají všem občanům města jako veřejnou službu - pak zcela jistě mají občané právo vědět, kdy budou k dispozici veřejně rozdělované/pronajímané věci. Tak jak je tomu u tramvají.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2018-01-08 22:32
Není mi jasné, v čem je reálně pro pražský dp problém.
V Brně to funguje už nějakou dobu, viz:
iris.bmhd.cz/
DS
0 # Anonymní 2018-01-08 22:37
Vite, možná to nepochopite, je rozdíl mezi tim, ze neco zpristupnite a mezi tim, ze vas k tomu z pozice moci nekdo dobuzeruje...
0 # Anonymní 2018-01-08 22:54
zadost podle 106 ale zadne dobuzerovani prece, tim spis, ze lide v jinych mestech k temt datum maji pristup bez problemu.
Pokud povazujete za "buzeraci" to, ze vy DPHLMP mel ve svych sluzbach drzet krok s dobou (jinymi mesty) tak to za chvili bude "buzerace" i to, ze popelar ma vysypat popelnici :-)
0 # Anonymní 2018-01-08 23:25
Když mne k tomu - vysypat popelnici - bude úřad nutit, tak je to buserace. Ale to vy soudruhu nepochopíte - rozdíl mezi tím vynést odpadky a muset roztřídit ostatky....
0 # Anonymní 2018-01-09 12:15
Pokud jste ha vynášení odpadků placen z verejnych rozpočtu tak účty skládat budete. Nebo se pan cítí příslušníkem nové oligatchie přidáte na společnosti pro kterou zákon neplatí?

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)