Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Pobavila nás ombudsmanka Anna Šabatová názorem, že živnostníci, např. hostinští, jsou oprávněni podmínit poskytnutí služby politickým názorem zákazníka, neboť i to je součástí svobody projevu.

Není. Svůj politický názor mohu vyjadřovat slovem, písmem i jinak, avšak nikoli tak, že provozuji-li pro veřejnost restauraci, budu z ní podle svého uvážení vykazovat ty hosty, s nimiž se politicky neshodnu.

Kdyby Šabatová a její melody boys & girls – skutečně dream team: tolik pitomců soustředěných v jednom úřadu se nikde jinde nevyskytuje, přinejmenším tedy na východ od Bruselu ne! – měli aspoň rudimentární vhled do zásad ústavního práva, museli by seznat, že právo živnostníka na politický názor zde koliduje s identickým právem zákazníka. Není zásadního rozdílu při odepření gastronomické nebo jiné veřejně nabízené služby ve smyslu § 1 odst. 1 písm. j) antidiskriminačního zákona komunistovi, přívrženci hnutí ANO nebo černochovi, Romovi nebo Židovi, a velmi pochybuji, že by naše ombudsmáňa tolerovala nápis z nadpisu tohoto postu.

Komentáře   

0 # Unknown 2017-12-01 11:15
V daném případě ale není test proporcionality - řekl bych - tak jednoduchý, jak jej prezentujete.

Politické "hnutí" o které jde, přeci vede např. proti hospodským celoplošnou kampaň, a to jak propagandistickou ("všetci kradnú"), tak zejména legislativně-represivní. Především tedy legislativním zaváděním plošné kontroly a exekutivní masové perzekuce prostřednictvím Finanční správy, která v minulém volebním období politicky (asi i jinak) podléhala ministrovi za toto "hnutí" (uvedený postup FS je mezi daňaři znám jako "daňový džihád").

Tedy, pokud se dané politické hnutí profiluje proti těmto živnostníkům a zavádí vůči nim nepřátelskou politiku, která je likviduje, není náhodou "odveta" v podobě svého druhu stávky legitimní vyjádření politického názoru. Jinak řečeno pokud ANO perzekuuje živnostníky, brání jim v provozování jejich živnosti a při tom se opírá o hlasy svých podporovatelů, je skutečně disproporční, pokud tito živnostníci odmítají v rámci své živnosti poskytovat služby těmto voličům hnutí ANO?

Abych to parafrázoval na Vašem příměru: pokud by (hypotetický, který by ještě mohl mít hospodu) židovský hospodský v Německu v roce 1934 vyvěsil na svou hospodu nápis "Nacistům nenaléváme!" - byla by to ošklivá diskriminace nacistů?

PV
0 # Tomáš Pecina 2017-12-01 12:19
pokud by (hypotetický, který by ještě mohl mít hospodu) židovský hospodský v Německu v roce 1934 vyvěsil na svou hospodu nápis "Nacistům nenaléváme!" - byla by to ošklivá diskriminace nacistů?

Samozřejmě! I lidé s koblihou/svastikou místo mozku mají právo být obslouženi v restauraci nebo u holiče.
0 # Unknown 2017-12-01 12:48
TP:
mluvím o něčem jiném. Konkrétně o tom, zda může být odepření poskytování služeb projevem politického názoru. Já tvrdím, že může - a v daném případě je.

Viděno z tohoto pohledu pak musí test proporcionality nutně vyznít tak, že takovýto projev politického názoru je realizací ústavou zaručeného práva a jako takový požívá nutně vyšší ochrany, než "právo", aby mi někdo nalil v hospodě.

PV
0 # Tomáš Pecina 2017-12-01 12:57
Zajímavý pohled. A měl byste něco proti tomu, kdyby hospodský-neonacista vykázal Roma nebo černocha? S odvoláním na své politické přesvědčení?
0 # Anonymní 2017-12-01 13:22
I lidé s koblihou/svastikou místo mozku mají právo být obslouženi v restauraci nebo u holiče.

Obvykle nelezu tam, kde nejsem vítán a respektuji autonomii vůle. Chápu správně, že vy tady dovozujete jakousi kontraktační povinnost? Z čeho přesně by ta povinnost měla vyplývat? Třeba Rakousko toto v zásadě odmítá a tuto povinnost dovozuje pouze tam, kde slabší smluvní strana službu/zboží nezbytně potřebuje a nemá jiné rozumné alternativy.
0 # gogo 2017-12-01 13:26
V Německu je to naprosto běžné. Objednáte si prostor, pár minut před konáním z politických důvodů zrušeno. Buď samotným pronajímatelem, nebo je na něj činěn nátlak ze strany bojůvek, aktivistů a nejspíš i lokálních politiků přímo, nebo skrze úřady či policii.

Mně přijde vhodnější mít zákonnou možnost takovou věc nahlásit dopředu - třeba "Zákaz vstupu v plavkách" nebo "Zákaz vstupu motorkářům" než muset naoko souhlasit a pak hledat výmluvy, jako to zase zrušit.
Anebo jak to zavedli Němci kdysi u nás "Politische Gespraeche verboten!".


Ostatně byl už takový případ, kdy si Šabatová najala provokatérku, která předstírala zájem o koupi bytu. Kdo nechtěl pronajmout byt Cikánské rodině, čelil žalobě.

Komu kdo omezí přístup a proč, to už je na jinou debatu. Pamatuji v hospodě i opatření typu "Lékaři a lékárníci - platí 50Kč při vstupu do hospody", které zcela jistě nebylo vynucováno, spíš mělo nastavit zrcadlo.
0 # Unknown 2017-12-01 13:40
TP:
diskuse, kterou spolu nyní vedeme, má jeden zásadní problém. Totiž, že se pokoušíme smysluplně diskutovat o výkladu pravidel, která jsou v zásadě nesmyslná.

Jak už tady padlo, provozování kupř. hospody je soukromá činnost. Z podstaty věci (a já jako libertarián tomu bytostně věřím) platí, že ve své hospodě nalévám komu chci. A komu chci nenalévám. Pokud se to někomu nelíbí, nemusí tam chodit. Stejně tak se mohu logicky rozhodnout, zda budu provozovat hospodu kuřáckou a nekuřáckou.

Zákonodárce se pokusil toto přirozeně logické uspořádání odstranit a nahradit jej uměle konstruovanou normou, která je ušita ve prospěch nějakého víceméně iluzorního lidského práva. V daném případě tedy "zákazu diskriminace". Tím pak založil nesmyslný stav, jehož absurdní důsledky se projevují v praxi a my se o nich bavíme.

Ale konkrétně k Vaší otázce: aktuální ideologie (ehm... způsob provedení testu proporcionality) přeci jasně staví na pozici, že právní ochrany požívají pouze takové politické projevy, kterou jsou momentálně salonfähig. Ostatní jsou naopak zakázány a přísně potírány.

Čili já osobně proti takovému přístupu hospodského/neonacisty nic nemám. Každý soud Vám ale samozřejmě řekne, že to je hnusné a protiústavní. A logicky vice versa vykázání hosta-neonacisty z hospody provozované hospodským-Romem by to naopak byl legitimně projevený politický názor a bylo by to v pořádku.

Nicméně právě to jsou dilemata výše uvedeného nesmyslného pojetí zákazu diskriminace.

PV
0 # Anonymní 2017-12-01 13:43
"Ostatně byl už takový případ, kdy si Šabatová najala provokatérku, která předstírala zájem o koupi bytu. Kdo nechtěl pronajmout byt Cikánské rodině, čelil žalobě. "

A Vam Gogo prijde normalni, nepronajmout nekomu byt na zaklade barvy jeho pleti?
Neocon
0 # Anonymní 2017-12-01 13:46
"Stejně tak se mohu logicky rozhodnout, zda budu provozovat hospodu kuřáckou a nekuřáckou."

Vzdyt to je nesmysl-ve svem soukromem byte take nemuzete tlouci svoji zenu/dite, ani v nem mit pohlavni styk s 13ti letou holkou, i kdyz ona souhlasi, na sve vlastni zahrade si nemuzete tezit ropu, a taktez si nemuzete ve sve vlastni garazi varit pervitin, prestoze jste za tu garaz na Smichove, pred 10ti lety radne zaplatil.
Neocon
0 # gogo 2017-12-01 14:07
Já si myslím, že pronajmout svůj byt mohu zcela libovolně komu chci a nemusím nikomu vysvětlovat proč.

V tom konkrétním případě ale vůbec nešlo o žádné barvy. Ti majitelé prostě nechtěli pronajímat svůj byt Cikánům.
0 # Anonymní 2017-12-01 14:12
A Vam Gogo prijde normalni, nepronajmout nekomu byt na zaklade barvy jeho pleti?

Mně přijde normální nepronajmout byt z jakéhokoliv důvodu nebo zcela bezdůvodně. Soudím totiž, že státu do toho naprosto nic není. Krom toho důvod, že nájemník s velkou pravděpodobností nebude nájemné platit, nastěhuje si tam další desítky příbuzných a s nimi byt tzv. "vybydlí" a ve finále ještě budu mít zatracený problém je vystěhovat, napravit škody a byt opět pronajmout, je zatraceně pádný.
0 # Anonymní 2017-12-01 14:29
"Já si myslím, že pronajmout svůj byt mohu zcela libovolně komu chci a nemusím nikomu vysvětlovat proč."
Ale to samozrejme nemuzete. Dnes ho nepronajmete "cikanum", zitra brylatym, v pondeli tlustym a ve stredu tem, co maji jiny nazor na EU/US, nez Vy.

Notabene-nepronajmout kvartyr nekomu apriori jenom proto, ze se narodil jako cikan, aniz by jste zjistoval jeho historii v minulem najmu, prijmy atd.atd., je tezka demence hodna malomestskeho burana.
Neocon
0 # Tomáš Pecina 2017-12-01 14:36
PC: No, to je pak podobná debata jako s marxistou o squattingu. Po chvíli se vyjasní, že podle něj je vlastnictví krádež, čímž smysluplný dialog skončí.
+1 # Anonymní 2017-12-01 14:37
Dnes ho nepronajmete "cikanum", zitra brylatym, v pondeli tlustym a ve stredu tem, co maji jiny nazor na EU/US, nez Vy.

Ano. A stále do toho bude státu stejné hovno.

Notabene-nepronajmout kvartyr nekomu apriori jenom proto, ze se narodil jako cikan ... je tezka demence hodna malomestskeho burana.

Zatímco nechat si zničit svůj majetek a utrpět statisícové škody je vrchol chytrosti.

cs.wikipedia.org/wiki/Lun%C3%ADk_IX
cs.wikipedia.org/.../...
cs.wikipedia.org/.../...)
0 # Anonymní 2017-12-01 14:50
Kde zijete? Jako ze cikan Vam vzdy znici byt, a bila rodina nikdy-kecy ala ABB, ktery je na socialce dele, nez podprumerny Cikan.

Ono se to casem v CR vyresi samo, myslim tim trh si to vyresi sam, jako se to stalo diky Bohu v US-kde domaci/realitka vubec netusi, kdo v tom dome bydli (jestli white guy, cernoch, hispanec, asiat, legal, ilegal....). Jen to jeste bude 3-5 let trvat.

Neocon
0 # Anonymní 2017-12-01 15:03
Jojo, ideální určitě bude, když jako vlastník nebudu vůbec tušit, komu byt pronajímám, to bude opravdu skvělé. Jinak trh to řeší velmi dobře: pokud je u jistého etnika pravděpodobnost, že nedostanu nájemné a navíc utrpím značné škody, o několik řádů vyšší, než u těch hnusných rasistických bělochů, tak to holt tomu etniku nepronajmu a tím to pro mne hasne. Nemám čas, chuť ani legální prostředky pátrat po údajných příjmech a nájemnické historii těch "diskriminovaných" chudinek. A to, že se z toho může zbláznit pomatený exvekslák, který si v USA udělal živnost ze zaměstnávání ilegálů, je mi opravdu ukradené...
0 # gogo 2017-12-01 15:10
Pakliže jsem vlastníkem já, tak by bylo logické, abych jen já rozhodoval, koho si tam pustím. Samozřejmě, že podmínky smlouvy nejsou zcela volné, ale o to důležitější je právě nedopustit, aby byt obsadili lidé, kteří budou dělat problémy a já se jich nebudu moci zbavit. Půjčit svoje věci někomu nebo pronajmout mu byt je akt, který vychází čistě z úvahy majitele a ten není povinen půjčovat komukoliv. Naopak, může kohokoliv odmítnout, aniž by byl povinen sdělovat nějaké zákonné důvody pro odmítnutí.
Pokud byste měl v domě např. 4 byty a jeden z nich pronajal Cikánům, tak s velkou pravděpodobností budete muset změnit obchodní model i u zbývajících. Z pronájmu bytů k solidnímu bydlení k etnobusinessu, který mimochodem vynáší mnohem víc. Ale je zajímavé, že nikdo z majitelů nikdy nebydlí ve stejném domě, ve kterém etnobusiness provozuje.

Analogicky může mít majitel představu, že chce/nechce v bytě 10 studentů, gastarbeitery, rodinu s dětmi, single tanečnici u tyče nebo třeba kuřáka. Nebo psy .. já vím, že to nesmí říkat nahlas, no tak to těm lidem neřekne, ale nevezme je.
0 # Anonymní 2017-12-01 15:29
Aaaa, pan Neznalek je zpatky na scene-tak Vas poucim, opet a znovu, aby jste byl trochu v obraze a nedelal ze sebe jeste vetsiho idiota, nez jim doopravdy jste, byt jsem to tu jiz popisoval tusim loni.

Realitka da na website rekneme 40 nabidek domu/apartmentu k pronajmu. Pan, treba cernoch, napise online, realitka nevi, jakou ma barvu kuze), ze ma zajem a ze by se prisel rad podivat.
Realitka posle panovi kod na zamek u dveri, s datumem a casem, kdy ma pan zajemce okno tam dorazit. realitka stale nezna barvu kuze). Pan tam rekneme dnes ve 4.30 pm dorazi, dum si prohledne, je tam sam.

Vecer dorazi domu, dum se mu libil, napise realitce email, (realitka stale nezna barvu kuze), ze ma o najem zajem, vyplni aplikaci (stale online), jmeno, prijmeni, stavajici address, tel.cislo, email, SSN, svoje prijmy+kontakt na sve 2 predchozi domaci/realitky, kde drive rentoval (nova realitka stale nezna barvu pleti, immigracni status, nic),
realitka zkontroluje panovi credit, zavola jeho byv.domacim/pronajimatelum a kdyz je vse ok, ten stejny den posle panovi do emailu smlouvu na jeden rok.

Ve smlouve je zaneseno, ze realitka ma pravo 3x rocne na inspekce domu ( se lhutou 48 hodin dopredu), ze chce 2 kauce dopredu+1 najem, pan to z emailu vytiskne, podepise, nascanuje a posle zpet, hodi do obalky 3 seky, odesle je a druhy den mu realitka da do emailu kod na vstupni dvere, ke garazi, k zadnimu vchodu atd.
Nikdo nikoho nevidel, realitka netusi, jestli je pan bily, hnedy, zluty, indian-nic.

A funguje to, soudruhu, protoze jedine, na cem zalezi, je zadatele credit a historie pronajimani. Nikoliv barva pleti...
Neocon
0 # Anonymní 2017-12-01 15:32
Gogo, vysvetleni, na cem zalezi doopravdy, mate v odpovedi pro soudruha Burana. Neocon
0 # gogo 2017-12-01 15:40
Já nevím, co jste tak háklivý na ty barvy - to je nějaká úchylka? Lidem nevadí barva, velikost chodidla, ani kadeřavost vlasů, lidem vadí demolování, bordel, špína a hluk. Často byt pronajímají jen dočasně, než např. dospějí děti, které ho pak dostanou. Tedy např. 15 let jej rodina pronajímá a jelikož je to jejich majetek a mají k němu i vztah, nechtějí jej nechat zdemolovat. Proto si nájemníky pečlivě vybírají - ne všichni, ale hodně lidí ano a je to jejich svaté právo.

Záleží tedy hlavně na tom, zda profil nájemce odpovídá představě a strategii pronajímatele.
0 # Unknown 2017-12-01 15:49
TP:
ale já to přeci neodůvodňuji svým politickým přesvědčením (byť považuji za vhodné poukázat na to, že tyto problémy jsou důsledkem sociálního inženýrství provozovaného v rámci levicových názorů).

Jenom říkám, že de lege lata je faktem rozsáhlá ingerence státu (a tím vládnoucí strany) do soukromého podnikání. Tj. např. zavedení kontrolních hlášení, ETT a opatření tohoto typu (nejen daňových).

Pokud některá strana učiní z takovéto šikany živnostníků předmět své politiky, pak v důsledku toho činí ze způsobu výkonu těchto živností rovněž politikum.

Odpor proti takovéto politice, vyjádřené konkrétními legislativními a exekutivními opatřeními, je pak politickým názorem. Pokud tato politika směřuje proti výkonu živnosti, pak je myslím legitimní vyjádřil svůj politický názor prostřednictvím této živnosti.

PV
0 # Anonymní 2017-12-01 15:53
"Já nevím, co jste tak háklivý na ty barvy"

Ja? Vubec ne. Jen jsem to zjednodusil, abych tu tady nemusel rozepisovat vsechny mensiny.
Pro me je dulezity, pisi Vam uz asi po 3ti-kredit, prijmy a hisotrie ve splaceni/placeni pri predchozim pronajimani. Nikoliv, jestli se pan narodil jako Rom, Ital, Zid, cernoch, Gogo...
Co na tom Gogo nechapete?
Neocon
0 # Anonymní 2017-12-01 16:15
Dotyčný je úplně pomatený. Jediný způsob, jak můžu někomu zkontrolovat "credit", je placený výpis z centrální evidence exekucí. Příjmy si vymyslí, jaké ho napadne, o "referencích" ani nemluvě (Fero, tady máš mobil, kdyby ti někdo volal, tak řekni, že jsem u tebe bydlel, všechno platil a nedělal nikde bordel. Jo a Dežo, tady máš ty další mobil, kdyby někdo volal, řekni, že makám jako ďas a beru 40 tisíc měsíčně...)

Tříměsíční kauce jaksi bohužel nepokryje ani dlužné nájemné za dobu, než se mi dotyčného povede nechat soudně/exekučně vystěhovat, natož škody na majetku. Jako bonus se mi z nadšení nad specifickými kulturního zvyklostmi daného nájemníka a jeho příbuzenstva vystěhuje min. polovina baráku, sestávajících z platících nájemníků, kteří chodí do práce a (překvapivě) se potřebují vyspat a nechtějí bydlet na skládce.

Pobavila zmínka o tom, jak je dotyčný při prohlídce sám a někdo mu přes internet posílá kódy k zámku. Nevím, jak to máte zavedeno v USA, tady se obvykle v bytě nachází nějaké základní vybavení, např. kuchyňská linka, kuchyňské spotřebiče, topení, záchody, umyvadla. Jestli si chcete nechat byt bezplatně "vyklidit", tak uvedený postup je skvělý nápad. V opačném případě si zbytek populace bude významně klepat na čele, jestli jste se opravdu pomátli. (Od pojišťovny samozřejmě nedostanete nic a od pachatele - 18x trestaného recidivisty - už tuplem ne.)

Jak již gogo konstatoval, lidi nemají problém s barvou a nebudou mít problém s tím, že pronajmou byt Vietnamcovi, Japoncovi, nebo třeba černochovi z JAR. S čím problém mít budou, je pronajmout byt etniku, se kterým tady mají stovky let veskrze negativní zkušenosti a které se za ty stovky let civilizačně jaksi neintergrovalo nijak, s výjimkou dojení sociálního systému, které jim jde na výbornou.
0 # Anonymní 2017-12-01 16:29
"Jediný způsob, jak můžu někomu zkontrolovat "credit", je placený výpis z centrální evidence exekucí. "
Ano, za celych 500 Kc. Kdyz nekomu pronajmu byt za rekneme 180 tis.Kc/rok a byt ma hdonotu, opet rekneme, 2 milionu Kc, tak ano, prvni co je, ze si ho za 5ti kilo ceskych necham vyjet v Cen.reg.Exe. Pokud Vam je lito 5ti kila-jste hlupak, jeste vetsi, nez jsem myslel.

"Příjmy si vymyslí, jaké ho napadne"

Nevymysli, protoze budu chtit videt, stejne jako v US, prijmy oficialni, za poslednich 12 mesicu, nikoliv co mi dotycny nahlasi na dobry slovo. Pokud jste liny to udelat, Vase chyba a opet Vase klasicka blbost.

"Dežo, tady máš ty další mobil, kdyby někdo volal".
Bavime se o realitkach, popr. existujicich domacich, nikoliv o payphone, ktery si zadatel koupil a sveril svemu kamaradovi, aby mu potvrdil excelentni platebni historii.

"Pobavila zmínka o tom, jak je dotyčný při prohlídce sám a někdo mu přes internet posílá kódy k zámku. "

Ano, tak to v US je, a jeste jsem nikdy nevidel nikoho, kdo by sel vykrast prazdny dum, kde neni, krome sporaku, mycky a kuchynske linky, vubec nic, zavolal si na to dodavku a za bileho dne veci, v hodnote par set $, po narocnem odmotovani, odvozil do nejake zastvarny, kdyz predtim komunikoval s Realitkou+dnes ma kazdy dum kamery (mozna se ridite heslem-podle sebe, soudim tebe).

Zase chcete zpochybnovat neco, co na tom prohnilem Zapade funguje leta bez problemu.
Neocon
0 # Anonymní 2017-12-01 16:42
Co budete chtít vidět? Výplatní pásky? Které si vyrobím na počítači za pět minut? Nebo co? Jaké oficiální příjmy? Existující domácí? Vy tam máte nějaký registr domácích? Tady opravdu žádný takový registr nemáme. Si kvůli tomu asi zařídím detektivní agenturu na prověřování referencí nájemníků, na to mám určitě náladu a čas. A jinak jestli jste něco neviděl, tak si prohlídněte ty průhledné baráky z Luníku IX, Chánova apod. Tady ukradnou železniční most, za bílého dne. Opakovaně.

Opravdu škoda času s vámi debatovat.
0 # Anonymní 2017-12-01 16:52
Delate si srandu, nebo jste vazne tak omezeny?

Pokud bude zadatel OSVC-budu chtit videt danove priznani za posledni rok, v US tzv. Tax returns, pokud bude zadatel zamestnanec, treba Tesca, Skoda MB, Resl Spediton atd.atd., budu chtit od jeho zamestnavatele jeho rocni prijem, uplne stejne, jako kdyz nekdo zada v CR v autobazaru o uver na auto, nebo v Bance o hypoteku.
Pokud bude zadatel bez zamestnani, tak nedostane rent, za 500,-Kc, cili za smesne drobne, zi ho proverim v centr.ev.exekuci.

O tom jste nikdy ve svem zivote neslysel?
Neocon
0 # Anonymní 2017-12-01 17:09
Zaměstnavatel se s vámi samozřejmě nebude vůbec bavit, natož aby vám sděloval nějaké příjmy potenciálního nájemníka a nechal si dávat flastry od ÚOOÚ. Takže jediné, co budete mít, je canc papíru, který si nemůžete nijak ověřit. "Analogie" s bankou je naprosto zcestná, úvěrový podvod je trestný čin (přesto se tyto podvody dějí dnes a denně, prostě ověřovat nějaký potvrzení o zaměstnání od firmy Vomáčka a syn není ani v silách banky nebo jiné úvěrové společnosti, natož někoho, kdo si přivydělává tím, že pronajímá momentálně volný byt.)

Víte co Vám poradím? Pronajímejte si svůj majetek, komu uznáte za vhodné a na základě čeho uznáte za vhodné, a neserte se mi do toho, jak se svým majetkem nakládám já. Když se rozhodnu, že to nepronajmu Cikánovi nebo třeba plešatému transvestitovi v paruce, tak prostě nepronajmu a nikomu do toho nic není, fakt se z toho nehodlám zpovídat.
0 # Anonymní 2017-12-01 17:27
Neocon 1. prosince 2017 16:52

Může pronajímatel v USA poté, co zájemce prolustruje s výsledkem 1+, byt dotyčnému nakonec stejně nepronajmout?

zrx
0 # Anonymní 2017-12-01 17:41
Samozrejme, ze mu to muze nepronajmout a take nepronajme. Vy, jako zadatel netusite, zda-li Vas bylo na dum 20 zajemcu, nebo 30 zajemcu, nebo jste byl jen Vy sam.
Realitka Vam jen napise strohy email, ze uz je dum obsazen, a Vy si najdete jiny.

(Druha vec je, ze se v US dela vsechno pro penize (tady se neresi, kdo jste, ci jste kamarad, jake mate auto, hodinky, odkud jste prisel atd.atd.) a ze je v zajmu realitky, pokud mate dobrou kreditni historii, prijmy a penize na kauce, Vam to pronajmout ted a hned.)

Neocon
0 # Anonymní 2017-12-01 17:42
No nevím zda ten první anonymní žije v USA. Je sice pravda, že pronajímatele teoreticky nezajímá barva kůže. Důvody jsou dva, první je že je to zakázáno podobným anti-diskriminačním zákonem, který je předmětem diskuze. Druhý je, že v modelovém případě by se jednalo o pronájem realitkou či velkou firmou. Té je to fakt jedno, protože inkasuje za sehnání zákazníka. Nevěřím ale tomu, že někomu něco pronajmou bez toho aby dotyčnou osobu viděli. Pokud jde o soukromou osobu, tak to jak člověk vypadá hraje zásadní roli. Jasně, systém je mnohem sofistikovanější, aby se vyhnul obvinění z rasismu. Funguje to zhruba tak, že se aplikuješ na pronájem a zaplatíš 50 USD (nevratných, za osobu). Do dvou, tří dnů se dozvíš zda ano či ne. Jako důvod postačí, že dali přednost někomu jinému (jasně, můžeš dotyčného zažalovat a on by teoreticky musel prokázat, že ten někdo jiný existoval; ale za to si musíš zaplatit). Pokud jeden z diskutujících neviděl vybydlený dům a žije v USA, doporučuji výlet do oblasti Detroitu. Může si takovou nemovitost i levně zakoupit (tedy bude muset pak platit daň z nemovitosti).

Nevím proč, ale nějak mně popouzí diskutující, kteří líčí že jinde je tráva zelenější.
0 # Anonymní 2017-12-01 17:47
"neserte se mi do toho, jak se svým majetkem nakládám já."

Vzhledem k tomu, jak a co sem nejmene rok pisete, tak hadam, ze zadny majetek nemate a nikdy jste nic netvoril, mysleno ze jste byl cely svuj zivot jen zamestnanec/ovce.

Samozrejme, ze nemate pravdu, a samozrejme, ze muzete pozadovat rocni prijem zadatele, original z uctarny jeho zamestnavatele.
Taktez si samozrejme muzete zkontrolovat, zda-li ma potize a je v exekuci, v CRE.

A samozrejme a ze se muzete dotazat jeho minulych pronajimatelu, zda-li to byl problemovy clovek, nebo chlap uplne v pohode s dobrou platebni moralkou.
Ale, to by jste pro to holt musel neco udelat, ne jen zvanit, ze neco nejde, nebo ze je neco slozite.
Neocon
0 # Anonymní 2017-12-01 17:52
"Je sice pravda, že pronajímatele teoreticky nezajímá barva kůže. "

Mozna me nerozumite-mozna ho to zajima, ale nema jak to zjistit. Ja osobne rentoval v zivote v US X krat, a mozna 12-15x jsem zarizoval rent mym zamestnancum, kteri treba nemeli credit, SSN, neumeli anglicky, nebo vsechno dohromady...

Postup, ktery jsem vyse popsal, byl vzdycky takovy-umyslne pisi o realitkach, nikdy jsem mnou vyse napsane netvrdil o soukromem pronajimateli nekdo uprostred Montana v 500 hlavem mestecku. Tam to je asi hodne o osobnim setkani a tam si asi cernoch neskrtne.

Detroit sem netahejte, to je extrem-bavime se tu o klasickem business realitka vs. pronajimatel. co kdo chce, co kdo pozaduje, jak to funguje).
A tam to funguje tak, jak jsem popsal, pomerne obsahle, vyse.

Neocon
0 # Báša 2017-12-01 17:57
Neocone, Vy jste živý příklad toho, proč jde Amerika do prdele. Sice ne tak rychle jako tady, ale jde. Ten rozdíl spočívá třeba i v tom, že vystěhovat někoho, kdo Vám ničí majetek a neplatí je u Vás otázka měsíce. Prostě se pak dostavi policie a dotyčného vynese na chodník. Tady Vám policie řekne, že se jedná o občanskoprávní spor a dostaví se ombudskráva a podá na Vás TO za diskriminaci, kterého se tatáž policie ochotně chytne, bo vyšetřovat Vás je mnohem bezpečnější, než vyšetřovat cikánskej gang. O tom, že se toho chytnou i mediální mrdky na popud nějaký (ne)ziskovky (placené od Vás) ani nemluvě.
0 # Anonymní 2017-12-01 18:12
"Vy jste živý příklad toho, proč jde Amerika do prdele"

Amerika jde do prdele? Od kdy chlape? Mame nejnizsi nezamestnanost od 9/11, ekonimika je v nejlepsi kondici v historii zeme a jediny nas problem je, ze nejsou lidi na praci.

"Prostě se pak dostavi policie a dotyčného vynese na chodník."

Tohle je vubec nerozporuji a netvrdim, ze nemate v tomto pravdu. O duvod vice, si cloveka v CR radne proverit a nekoukat na to, jestli je white v kravate, nebo Cikan, co maka 16tky v automobilce.
O duvod vic, byt opatrny....
Neocon
0 # Anonymní 2017-12-01 18:18
Neocon 1. prosince 2017 17:41

Takže celé vlákno je jen o možnostech výběru, které nakonec vůbec nemusí být podstatné, protože pravý důvod odmítnutí tak jako tak nebude zveřejněn.

zrx
0 # Anonymní 2017-12-01 18:27
Spravne. Akorat takovy detail-pokud realitka nevi a ani netusi, jestli je zadatel beloch/cernoch/hispanec/Ind/Polak/Pakistanec/India n/legal/ilegal a mnohdypodle jmena, ani jestli to je male, ci female, tak ten vyber realitka dela POUZE na zaklade informaci/skutecnosti:
Credit+Prijem a predevsim historie placeni rentu v poslednich 2 mistech.

A tak to ma preci byt-vybrat si najemnika podle toho, kolik vydelava, jaky ma credit a jak se PREDEVSIM choval poslednich 10 let.

Nikoliv na zaklade predsudku, ala CR-"...hele cikan, tomu naseru do huby, urcite ma 12 pribuznych, vybydli mi to a nebude platit najem....".

A to byl muj point-delat business (pronajem v tomto pripade), na zaklade skutecnosti, ne na zaklade dojmu.

Neocon
0 # Tomáš Pecina 2017-12-01 18:34
PV: Zdá se, že problém se rozpadá na dvě dílčí otázky a sice, 1. zda je nenalévání příznivcům hnutí ANO legitimním, tzn. ústavně chráněným, politickým projevem; a 2. zda je tato praxe de lege lata přípustná.

Oba asi připustíme, že odpověď na otázku 2 je negativní, cumulative z důvodu existence antidiskriminačního zákona a ochrany spotřebitele.

Já ovšem navíc tvrdím, že o politický projev se vůbec nejedná, protože vyjádřením názoru není, že bych dnes zůstal o hladu, protože majitel restaurace, kde dělají výborná pikantní játra s rýží, nemá rád monarchisty a proto mne vykázal.

Vlastností legitimního politického projevu je, že nezasahuje do právní sfery druhého jinak než případným úkorným pocitem: názory M. Semelové mne hrubě urážejí, ale nenechávají mne bez oběda. Je to možná argumentace slippery slope, ale za chvíli bychom mohli řešit, zda je legitimním politickým projevem i facka oponentovi.
0 # Anonymní 2017-12-01 22:24
Ve svém soukromém bytě můžete bít ženu, pokus s tím ona souhlasí - dokonce mám pocit, že se tomu říká BDSM neboli sado maso, a existuje nemalý počet lidí, kteří tomu holdují, samozřejmě se vzájemným souhlasem. Jakkoli je mi to cizí, je to legální.

Je zvláštní, že banky, pojišťovny a jiné korporace si dělají statistiky na big data - a provádějí třeba v případě půjček či sazeb pojištění rozsáhlou diskriminaci lidí. Rasisticky a xenofobně diskriminují v sazbách tu genderově, tu podle věku, tu podle povolání, tu podle nacionality, tu podle úplně všeho, co jejich statistický model může o člověku zjistit. Ale to přijde zřejmě Neoconovi i dalším zcela nromální.

Ale běda, když z toho co dělají banky a pojišťovny zcela normálně, veřejně to deklarují v médiích a nijak se tím netají - udělá tisícinu hospodský nebo pronajímatel nemovitosti. To už lítají hromy blesky.

Jo, to kdyby hospodský dal jinou cenu piva a jídla Rómům, jinou Židům a jinou ostatním - jde po něm půlka úředního a soudního aparátu České republiky. Přitom by dělal jen to samé, co v daleko větším dělají banky a pojišťovny.

Já bych jako promajímatel, kdyby mi hrozilo, že se po mně budou vozit, zavedl bonitu žadatele. Stvořil bych statistický model - tedy nerozhodoval bych to já, byl bych z obliga, ale statistický model, co na tom, že přesně podle mých požadavků. Tak, jak to dělají banky. V tom statickém modelu by klidně bylo, že Róm = mínus miliarda bodů dolů. A pak bych pouze sdělovat stylem bank, nemáte dostatečnou bonitu - nic více.

Zkrátka dvojí metr vždy a všude.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-12-01 22:47
Mysleno samozrejme bylo to, ze s tim zena/dite tak trochu nesouhlasi. Tak je vcelku logicke, ze zadateli o hypoteku na dum, kteremu je 79 let, nepujci Banka $350K na 30 let. Na tom neni nic zvlastniho, ani nepochopitelneho.

Jen jsem se Vasemu kolegovi, p. Buranovi jen snazil vysvetlit, ze kdyz si v US pronajimate byt, nebo kupujete auto na splatky, nebo si zadate o bezlimitni CC Amex, nebo si pujcujete auto v pujcovne na letisti, tak Vas nikdo nevidi, nezna,

nevi, jestli jste white, nebo black, nebo hispanic, jestli jste vysoky a stihly, nebo naopak maly a tlusty, vyplnite to, co mate vyplnit na online a budto jste to dostal, nebo jste byl odmitnut. Zadna 3ti varianty neexistuje.

Tohle se dozvite behem cca 3-5 vterin a pak uz nic neresite. Verim, ze to je fer, protoze kazdy by se mel posuzovat, p. Ponkrac, na zaklade sve platebni historie, moralky, prijmu a creditu.
Nikoliv na zaklade toho, jestli nekomu v Bance/Realitce/leasingovce/Creditni spolecnosti atd.atd. padnul nekomu do oka, ci nikoliv, nebo ma prilis tmavou/svetlou plet.
Snad tohle p. Ponkrac, pac Vas povazuju za chytreho a slusneho chlapa, chapete.

Neocon
0 # Unknown 2017-12-01 23:03
TP:
upřímně: nejsem si jist, nakolik je odpověď na otázku č. 2 jednoduchá. Resp. ve stávajícím diskursu asi ano, ale přál bych si, aby to mu tak nebylo, neboť se dle mého přehlíží širší rozměr věci.

1. V prvé řadě je volební právo tajné. Aby někdo mohl být takto "diskriminován" (pomíjím některé v článku zmiňované extrémní formy), musí se v hospodě ke své politické preferenci aktivně přihlásit - a to s přihlédnutím k okolnostem věci (zpravidla je tam nějaká varující cedule) - s plným vědomím toho, že na základě tohoto svého politického názoru nebude obsloužen.

Otázka pak zní, zda je takový člověk vlastně spotřebitelem. Spotřebitel je ten, kdo si pro svou potřebu pořizuje zboží nebo služby. Spotřebitelská legislativa chrání právo na pořizování zboží a služeb. Jenomže tenhle člověk - vědomě - upřednostnil projevení svého politického názoru před pořízením služby. Proč by měl být v této situaci chráněn spotřebitelskou legislativou?

2. V řadě druhé je dle mého přesvědčení právo na svobodu projevu, zejm. tam, kde jde o projevy politické, vysoce nadřazeno nad právem spotřebitelským. Jsme (máme být) přeci republikou občanů, nikoliv republikou spotřebitelů.

Jinak z mého pohledu to politický projev je - o tom se přeci nedá diskutovat. Je to jednání, které je politicky odůvodňováno, je to opatření, které je politicky zjevně skutečně myšleno a je to konečně opatření, které je politicky (výlučně!) zaměřeno.

Co jste chtěl asi říci je spíše to, že se jedná o politický projev, jehož forma se Vám nezamlouvá. Budiž, ale to s věcí přece nesouvisí.

V rámci testu proporcionality pak myslím musí vyjít vcelku jednoznačně pro svobodu politického projevu. Protože tomu Vašemu politickému spotřebiteli se žádná skutečná újma neděje. Abych parafrázoval klasika: "Když vám v hospodě nenalejou, tak si dejte koblihu".

PV
0 # Anonymní 2017-12-01 23:09
Já myslím, že není problém natrénovat neuronovou síť tak, aby odhadla rasu a nacionalitu člověka na základě jména, platební historie a pár dalších údajů, které má banka k dispozici - s přesností na 99,999 %.

Takže banka se na základě svých statistických modelů rozhoduje i podle rasy žadatele, který tam vypadne jako vnitřní proměnná. Ale protože je to vnitřní proměnná, je to politicko korektně v pořádku. Rasy se liší mnohem více, než jen svou barvou kůže.

To je právě důvod, proč v poslední době korporace a firmy začínají milovat umělou inteligenci. Ona totiž umoňuje udělat velice nekorektní rozhodnutí - klidně i segregaci a diskriminaci na základě rady - a přitom jsou všichni z obliga. Nebo podle toho, že jste volič ANO - a přitom vám to nikdo nemůže dokázat.

Nakonec politická korektnost se prostě začne řešit tak, jak ji řeší banky. Vyloučí se přímé rozhodování lidí. Do rozhodování se vloží počítačový, statistický nebo jiný model, který není přezkoumatelný z hlediska toho, proč se tak rozhodl. A "diskriminovaní" utřou nos a všichni budou spokojeni.

Pro ty "diskriminované" by nakonec bylo lepší, kdyby se napřímo dozvídali, proč je někdo nechce. Nemuseli by chodit po setkáním a žádostech, které budou předem zamítnuty - jen jim to druhá strana nesmí říci, a tak musí chvíli hrát divadýlko. "Diskriminovaní" nakonec mohli přímo zjistit, kde je chtějí a ušetřit si spoustu času, energie, peněz a nervů. Ale když si chtějí hrát na rasismus, mají smůlu.

V USA je pouze neslušné něco říci naplno, třeba "vy jste Róm, proto vás nechceme". A tak se to dělá v USA jinak. Projede se platební historie a další, a hledáte bič, který byste mu sdělil. V hlavě víte, že nechcete Róma, žadateli sdělíte, že bohužel nesplňuje nějaký chlup v kreditní historii. Politická korektnost zůstala zachována, pokrytecké divadlo veřejností vyžadované dostalo fasádu a rituál, který je kulturou vyžadován. A nejvíce je na tom bitý ten Róm.

Protřelý obchodník si uplatní jakékoli kritérium, a bez problémů ho schová za cokoli jiného. Jen vy si myslíte, že se to dělá férově.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-12-01 23:25
Ale vzdyt to je blbost-zapomente na tu svoji malomestackost. V US chce kazdy penize a jenom penize-nic vic.

Ja jako privandrovalec dostal neomezenou Amex za nekolik let-jen jsem si zaaplikoval na online-moje CZ jmeno+zadny zapis o mem detsvi v US, me dle Vasi blahovo-fantasmagoricke predpovedi, melo diskvalifikovat a dostal jsem ji-bez limitu. Kdyz z ni dneska vecer vysaju $130K, nikdo me ani nezavola.

Jen kecy a nic jineho-Banku/Creditni spolecnost/Leasingovky a dalsi institutce zajima jedna jedina vec-penize.
A jestli je Rom, Cernoch, Hispanec, Indian, Arab, Rus, p. Ponkrac, hubeny, ci tlusty, mate novou karu, nebo jezdite starym Focusem, to nikoho nezajima, jen ty prachy.

Neocon
0 # Anonymní 2017-12-01 23:59
Neocon: A co si myslíte, že chce pronajímatel nemovitosti, který odmítne Roma? Jen peníze a nic více.

Odmítá ho nikoli proto, že je Rom, ale proto, že ze zkušenosti Rom neplatí a zničením bytu způsobuje velkou škodu. Nic jiného, než peníze v tom nehledejte.

Nikoho nezajímá, jestli je někdo Rom, Indián, Hispánec, Arab, Rus - zajímají ho jen ty peníze, tedy zisk. Jen ty prachy.

Další peníze stojí to, že když je někdo z nedoktnutelného etnika, tak daleko hůře a s vyššími náklady dáváte věci do pořádku. Protože soudy stojí na jejich straněk, neziskovky se do vás pustí. A to celé zvyšuje rizikovost a snižuje zisk případné obchodní transakce.

Mimochodem to blbnutí s rasismem, to je neuvěřitelně pitomý vynález anglosaských zemí. Tento pitomý vynález pak tyto země mimo jiné importovaly i k nám. Ať jsou za toto Velká Británie a USA proklety do morku kostí!

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-12-02 00:39
Ano, v tom s Vami souhlasim, ze i CZ majitel nemovitosti chce jen penize a nic nez penize.

Rozdil je v tom, ze US system se soustredi z podstaty veci (!!!) na fakta a nic nez fakta (credit, income a historie placeni) a tim si snizi riziko toho, ze si do domu vezme majitel (prostrednictvim realitky) smejda.

Kdezto v CR je system takovy, ze realitni makler/pan domaci vidi toho cloveka na zivo a Roma odmitne ne proto, ze je bez penez, zadluzeny, s nulovou praci a platebni moralkou, ale proto, ze je Rom.

A to je tezky Buranstvi a cesta do pekla. Proto je CR v tkovy riti, v jaky je. Nic vice, p. Ponkrac.

Neocon
0 # Anonymní 2017-12-02 01:10
Neocon: A protože se US systém soustředí jen na money variables. Jen jaksi historie říká přesný opak. Tak rasisticky, jako se v historii i dnes chovaly VB a USA - se snad jiný stát na svět nechoval. Od méněcennosti černochů kdysi a jejich otrovckého postavení. A k vymyšlení pojmu affirmative action přímo na státní a politické úrovni, což není ve své podstatě nic jiného než principiální, státem podporovaný rasismus - diskriminace podle ras.

Neocone, to že USA je bandou rasistických buranů, to je snadno fakticky doložitelné po celou její historii i dnešek.

Univerzity i každé instituce mají kvóty v USA, kolik musí přijmout menšin, kolik žen, atd. Do prčič, kde jinde se na světě více rasisticky, genderově i jinak segreguje, než v dnešním USA?

Napsat, že USA nejsou rasističtí burani, jsou. Mnohonásobně větší, než kdy byli Čechové.

Nevšiml jsem si třeba, že by na české univerzitě kdy byl "den, kdy smí být jen určitá rasa". Žádný "no whites day" jako ve Washingtonu na Evergreen state college - jsme oproti rasisticko buranskému USA nikdy neměli.

Nedělalo by mi velký problém psát postupně dlouhý seznam rasistických skutků, které jsou běžnou denní rutinou v USA.

Ne, tolik rasismu, jako je v USA, nikdy v historii ani dnes nebyl v Českoslovesku ani České republice. Problém je, že USA tento rasismus a segregaci podle ras strká do celého světa a nazývá to orwellovsky "bojem proti rasismu".

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-12-02 01:23
Mimochodem se podívejte, kam to USA dotáhlo se svým rasistickým chováním, a blbnutím mozku. To je dění přímo z amerických univerzit:

stredoevropan.cz/.../...

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-12-02 03:40
Pane Ponkrac, my tu neresime rasisimus v US, ktery tam bezpochybu z mnoha logickych duvodu je, vice nez kde jinde. To nebylo tema a s Vasim hodnocenim v zasade nemam problem.

Tema bylo, zda-li je lepsi US system pujcovani penez/pronajimani bytu atd., nez ten CZ. Za me a neco malo o tom vim, jasne vede system US.

Btw-Filipa Vavry Stredoevropan, je jen o trosku mene neobjektivnejsi, ci prolhanejsi, chcete-li, nez Sputnik a Parlamentni listy (coz je co rici). Na lzi, vymysly a blaboly, prominte mi, jiz od detsvi, nereaguji.
Neocon
0 # Tomáš Pecina 2017-12-02 09:14
PV: Jistě, je to politický projev, arci ve stejném smyslu jako ona, rovněž zákonem reprobovaná, facka. Ve svém textu jasně odlišuji politické projevy ústavní ochrany požívající a nepožívající, a tvrdím, na rozdíl od Šabatové, že tento druh projevu ústavou chráněn není.

Není obtížné představit si společnost, kde černoši budou chodit do černošských restaurací, Romové do romských, babišisté do babišistických, neonacisté do neonacistických a monarchisté do monarchistických. V takové společnosti je sice chráněno právo provozovatele na jeho "politický názor", avšak zároveň je potlačováno právo identické zákazníka, protože za to, že veřejně projevuji svůj monarchistický názor, jsem penalisován nutností jezdit na oběd přes půl Prahy, jelikož monarchistikých restaurací existuje jen několik. V testu proporcionality proto váš názor neobstojí.
0 # Unknown 2017-12-02 11:23
TP:
černoch je černochem na první pohled a tedy diskriminován za to, jakou má barvu kůže. O tom, že někdo hodil Andrejovi lístek do urny, ale nikdo neví. Dozví se to o něm jenom tak, že se k tomu v hospodě, ve které je nápis "Babišovcům nenaléváme" přizná. Jinak řečeno aktivně projeví svůj politický názor s plným vědomím toho, že pak nebude obsloužen a bude vykázán.

Nerozumím tomu, proč by měl být takový člověk chráněn jako spotřebitel. Zjevně svou spotřebitelskou potřebu (tj. zájem zákonem chráněný) upozadil proto, aby mohl projevit svůj politický názor.

Proporcionalita je pak jasná: jsi-li spotřebitel, pak si poruč pivo a mlč. Projevování politických názorů není spotřeba. Je to politika. Nemá tedy být chráněno spotřebitelskou legislativou, ale posuzováno v rámci svobody politického projevu.

To je přeci jiná situace, než když přijde černoch do hospody provozované KKK.

PV
0 # Tomáš Pecina 2017-12-02 11:40
PV: Na menších městech, o vesnicích nemluvě, přece každý ví, kdo se dal ke komunistům, kdo je kobliha a kdo lidovec! To není validní argument.
0 # Unknown 2017-12-02 15:43
TP:
to říkáte, jako kdyby jste někdy na nějakém takovém místě žil :-)

PV
0 # Tomáš Pecina 2017-12-02 17:03
PV: A ne snad!?
0 # Anonymní 2017-12-03 10:11
Neocon: Když vám nevoní fakta, protože jsou ve středevropanu, doufám, že zamítnete třeba existenci gravitační síly či Jupitera jen proto, že o nich napsal středoevropan. Ale vyberte si:

www.google.cz/.../

Doufám, že všech 11,8 miliónů zdrojů jen v angličtině, co našel Google nepovažujete za neobjektivní. Další milióny zdrojů byste našel v různých národních jazycích.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-12-03 13:21
Nevoni? Voni me fakta, jen Stredoevropan je snuzka lzi, coz jsem resil asi pred 3mi mesici na FcB profilu pana GP.
Ze 7mi clanku napsal 7 clanku FV, ktereho jsem si drive vazil, 7x absolutni lez-ne polopravdu, cistou lez, tedy SE nepovazuji za seriozni zdroj.

Ale opet a znovu-to nebyl point-ten byl-jestli je lepsi, kdyz poskytovatel nezna identitu zadatele a vychazi pouze z faktu, NEBO je lepsi, kdyz tomu je naopak. Ja tvrdim, sam za sebe, ze US system pujcovani penez (pronajimani bytu, koupe motoroveho vozidla atd.atd.) na online a pouze na online, je vyhodnjesi pro poskytovatele.
Nic vic, p. Ponkrac, rasismus v US jsem preci nepoprel a dokonce jsem s Vami souhlasil.
Neocon
0 # Anonymní 2017-12-03 22:17
Je identita žadatele faktum nebo není? Napsat: "Je lepší, když poskytovatel nezná identitu a vychází pouze z faktů..." nese podtón, že identita žadatele není faktum, ale lživá fikce.

Já si myslím, že nejlepší je pro rozhodování znát maximum faktů, tedy i identitu žadatele. Nechal bych na poskytovateli, jak se podle všech informací rozhodne.

A znovu, US systém půjčování peněz se rozhoduje i podle rasy a etnika, jen je to skryto v číslíčku zvané bonita a ve statistických a rozhodovacích modelech. USA systém chtěl prezentovat antirasismus, tak ho hubou dostal, a činy rasismus zvýšil. To je neviditelná ruka trhu.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-12-03 23:59
"A znovu, US systém půjčování peněz se rozhoduje i podle rasy a etnika"

Tak to je samorejme lez jako krava.

Pokud zadate online do systemu, rekneme pro priklad, do Capital One CC Company, Vase jmeno, datum narozeni, adresu, vysi prijmu, Vas mesicni rent/splatku hypoteky, SSN, email a za 2 vteriny (!!!!) se dozvite, zda-li jste dostal CC a pokud ano, tak jaky mate na zacatek Creditni limit, OR nikoliv a jste odmitnut,

tak SAMOZREJME, ze firma Capital One NEMA a NEMUZE mit tuseni, zda-li jste beloch, cernoch, hispanec, Polak, Pakistanec, Indian, Prostejovak, nebo jste se narodil v Idaho, Rom, nebo Portorikanec, legal, nebo ilegal.....

Budete li mit neurcite krestni jmeno, jako ma moje sousedka pres ulici- Lindsey, coz take muze byt muz, viz. US Senator Graham, tak ani nikdo nevi, zda-li jste muz, ci zena.

Pokud jste prosel, tak Vam bez dalsiho volani, ci psani, co osobni navstevy kdesi, prijde Vase nova Creditni card (CC) na adresu, kterou jste uvedl v zadosti na online a tim pribeh skoncil. (Resp. zacal-zacnete ji pouzivat a kazdy mesic ji nejakym zpusobem vyplatite, nebo take nevyplatite, to je na Vas)

Poskytovatel na online jenom vi, zda-li jste prosel tim jejich programem za ty jejich 2-3 vteriny, nebo jste byl odmitnut.

Coz Vam opakuji po 8me-je velky rozdil s tim, ze v CR jde dotycny Rom, nebo Vy, nebo kdokoliv jiny do Banky, ci Autobazaru, ci Autopujcovny, ci realitky a tam se zada Eye to Eye.

Neocon
0 # Anonymní 2017-12-04 01:28
Neocon: Tak už jsem se dozvěděl, že pokud něco uveřejní Středoevropan, je to vždy lež. Pak jsem se dozvěděl, že identita žadatele není faktum, jen nevím co tedy je.

A teď se dozvídám, že company nezná vaší identitu jen proto, že jí přímo nedostane napsanou na talíři, přestože dostane jméno, adresu a SSN.

Dejte mi vaše pravé jméno, adresu a SSN - a já vám dohledám co jste, kde jste se narodil, zda jste muž či žena. A to jsem prosím běžný nicotný občan bez obrovských možností bank a korporací.

V situaci, kdy se běžně prodávají úplné databáze občanů, či jiných miliónových skupin lidí s obrovskou spoustou dodatečných informací - korporace zcela určitě nepracují pouze s tím, co dostanou jako vstup.

A protože celý život pracuji s databázemi a viděl jsem už leccos - tak dokonce si troufám tvrdit, že i bez toho se dá natrénovat statistických model big data tvořený ze zákazníků korporace, že údaje o rase a necionalitě uhodně s pravděpodobností velice blízkou 100 %.

---

Všichni mí známí, skoro do jednoho, při narození dítěte okamžitě navštívil pojišťovák - se jmenovitě připravenými produkty s vytištěným jménem maminky i dítěte. Kdepak se k nim asi dostal? Že by na černém trhu fičely jiné informační toky, než se přiznává oficiálně?

Banky a pojišťovny pracují s databázemi, které si získaly různými způsoby, často i legálně od státu. Pak tam stačí to jeméno, adresu a SSN dosadit - a vyjde zbytek.

V USA si prostě člověk buduje kreditní bonitu, jinak si skoro ani neškrtne. V ČR zatím není otroctví občanů a označkovávání občanů skrze banky a pojišťovny ještě přijímáno, tak se lidé rozhodují jinak.

A až se v některém státě třeba uzákoní, že každý občan-muž bude mít povinně na penisu záznamové zařízení o jeho používání - změní se i způsob, jakým si ženy budou zjišťovat nevěru z původních ošklivých metod na civilizovanou úřední žádost o záznam. To je analogicky vysvětlený rozdíl mezi USA (kreditní důvěra) a ČR (důvěra daná odhadem osobnosti, tedy i rasy).

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-12-04 02:21
Pane Ponkrac, asi si nerozumime. Samozrejme ze kdyz nekdo v dnesni dobe bude chtit o nekom neco zjistit, da si tu praci, cas a investuje nejake penize, tak si o dotycnem zjisti cokoliv.

Akorat ze Capital One ma 40 milionu zakazniku, denne tisice pribyvaji a tisice ubyvaji. Na rozdil od CR je v US nejdrazsi prace-nikoliv suroviny, dane, energie, jenom lidska prace. Proc by si nekdo za nehorazne penize neco zjistoval o 40 milionech lidech? (Jak vypadaji, jakou maji barvu pleti, narodnost, im.status etc.etc.)

Pripominate mi teoretiky spiknuti, kteri tvrdi, ze NSA slysi kazdy telefonat, cte kazdou msg a email.
Problem je, p. Ponkrac, ze na tom oddeleni sedi 1800 lidi, a denne je 5 miliard telefonatu, 2 miliardy sms a 3 miliardy emailu, opakuji denne.

Proc by si company, ktera minimalizuje sve naklady a jedine, co ji zajima, jsou penize/zisk, najimala statisice lidi, aby jim proverovali 40 milionu zakazniku? Kde by je vubec vzala? K cemu by ji to bylo dobre? Ta firma (Capital One, nebo kdokoliv jiny) by byla pristi pondeli v bankrotu....

Jen pro Vasi informaci o cenne prace v US-nastupni plat, uplne nastupni do Statni Posty USPS, za 40 hodin tydnne, a ani o hodinu navic, jako blbecek vzadu ve skladu (nikoliv na prepazce, tam je to placene lepe), ktery prenasi balicky z bodu A do bodu B, je $62 000,-/rok+pojistka pro rodinu zadarmo+sporeni $500/mesic do duchodoveho fondu, 3 tydny placene dovolene. To jen pro Vasi informaci....

Tedy, jeste jednou, poskytovatelske firmy vubec nezajima, kdo jste, ale jestli splnujete podminky: credit, historie a Vase prijmy. Ostatni jsou jen kecy.

Neocon
0 # Anonymní 2017-12-04 17:17
Neocone, ještě tu o Červené Karkulce prosím. Nebo mluvíme o jiném US (tady je nástupní plat na USPS asi 11 USD/hodinu a full time se zdravotním pojištěním dostanete za 2 roky; abychom se vyhnuli odpovědi že bydlím v nějaké díře, tak living wage je zde 17 až 18 USD/hodinu).

Podstatné to ale v celé diskusi, kterou vedete není. Prostě jste odešel z Česka a mentálně se utvrzujete v tom, že jste dobře udělal. Já osobně si nejsem jist, že situace v USA je tak růžová, ale pro Vás zcela jistě je (pro mne nejspíše taky). Pokud jde o sledování, tak se občas divím, co se o sobě dovím pouhým vyhledáním svého jména na internetu. No nevím, ale mne z Capital One neustále chodí nabídky na kreditku. Takže nejspíše se si zjišťují něco i o lidech, kteří nejsou jejich zákazníku. Navíc vůbec neřešíte situace, kdy Vám někdo zcizí identitu (jasně, můžete se pojistit ale to je spíš sranda). Pak fakt máte problém a řešení je na dlouhé lokte = zejména proto, že pro ony 3 agentury nejste zákazník, ale pouze obtížný hmyz. Takže místo toho, aby jste musel přesvědčit pronajímatele, že jste slušný afro-američan, stojíte proti anonymnímu oblaku zákaznického servisu z Indie, kterém je vše zcela fuk.

Já neobhajuji hodnocení lidí podle barvy kůže, mne jen vytáčí vaše argumentace o USA.
0 # Anonymní 2017-12-04 17:41
Naprosto zbytecne lzete, uplne zbytecne. Nejen ze na me USPS local Post office je manager muj kamarad a tydne resime, ze nema lidi, ani za ty penize a bonusy, ale tady to mate cerne na bilem, patecni datum, nastupni plat:

"Early Morning Postal Worker, USPS
$62,640 per year - Phoenix, AZ"

Part Time Postal Worker, USPS
$23.52 per hour - Phoenix, AZ.

I ten pitomec na Part time- STARTUJE za $24/hodinu.

Za $11/hodinu Vam Mexik bez papiru, co vcera presel Nogales, ani neposeka zahradu.
(Platim $45/hod mexikovi, co neumi anglicky ani pozdravit, a jsem za neho kurva vdecny).

A ted nechame Vase pohadky ovci babicky o USPS a zareaguji na Vas text-samozrejme ze Vam chodi nabidky, stejne jako me a kazdemu dalsimu.

Samozrejme ze vsechny banky sdileji database-ale to nic nemeni na tom, ze se penize (a auto a renty a tisice dalsich veci) delaji v US online a v CR pri osobnim setkani,
Nic dalsiho netvrdim.

Neocon
0 # Karel Danihelka 2017-12-05 21:45
Budeme řešit plat poštovních úředníků.

According to the Bureau of Labor Statistics' Occupational Outlook Handbook there are 78,660 postal clerks nationwide. The hourly pay ranges from $15.63 ($32,520 per year) to $27.88 ($57,990 per year). All states employ clerks at thousands of locations with California employing the largest number, 7,480.

Aktuálně pro Arizonu mi web USPS dává 5 volných míst na doručovatele s tím, že nejlepší příjem je 17.40 USD. Je pravda že jsem našel jedno místo, co nabízí 15.11 až 24.48 USD (zjevně nějaký manažer, který musí projít zkouškou). Ve všech případech dostanete příspěvek na zdravotní pojištění a po 360 dnech máte nárok na federální zdravotní pojištění. Nebo existuje jiný web než USPS.com? Nicméně musím se omluvit za mé tvrzení o 11 USD, asi jsem si to mentálně spojil s nějakou jinou nabídkou co jsem viděl.

Ale ono je to asi komplikované (s 16 USD za hodinu v Arizoně na venkově přežijete, v San Francisku těžko) a tohle nebylo důvodem proč jsem na Váš příspěvek reagoval. Můj problém byl v tom, že přistupujete k problémům v ČR z pozice, že v USA je vše dávno vyřešeno a vše je skvělé. Nemohu se ubránit dojmu, že tomu tak zdaleka není.




Nevím, tady u Home Depotu stojí spousta chlapců co ten trávník posekají za méně.
0 # Anonymní 2017-12-05 22:38
Vazne? Moje zkusenost a znamy v USPS rikaji jinak, muj kamarad/manager rika jinak, nabidka oficialni rika jinak a kdyz si to z volny nohy vygoogluju, tak to take rika jinak:
www.google.com/.../.

Kdyby Vam to neslo otevrit:

Image result for usps salary

U.S. Postal Service (USPS) Median Salary by Job
Job Average
United States Postal Worker (Carrier) $52,837
Postal Service Mail Carrier $53,155
Postmaster $70,527
Customer Service Supervisor $62,681

Ke zbytku se vyjadrim pozdeji.

Neocon
0 # Anonymní 2017-12-06 01:51
"Za $32,520 per year" na zadne poste v US samozrejme nikdo nepracuje, jiz radu let. Viz. moje tabulka vyse, u bezneho kyvala se bavime o $53K/rok.

Jen pro Vasi info-nas rodinny pritel, rikejme mu treba Mike, 8 let ridic u UPS, pracuje pondeli-patek, so/ne a svatky volno, stale stejna residencni trasa, kazdy den je doma okolo 6pm,
si jako zamestnanec za rok 2016 vydelal $108 000+ 5tydnu dovolene+cela jeho rodina (zena a 18ti leta dcera- free zdr.pojistku).


" v San Francisku těžko prezijete"

No, pokud Vy delate bezny CA plat, $60K/rok a Vase pani/druzka/pritelkyne dela prumernych $60 K rocne (v CA, v tech ruznych AL, WV, MS, LA, IO etc.jsou platy samozrejme nizsi, ale take naklady), date dohromady jako zamestnanci s benefity a zdr.pojistkou, cca $120 K/rok, tak si vyzijete velmi dobre.

V loni jsem ztravil, jak jsem tu jiz psal, 2 tydny v SF a krome bydleni jsou ceny obvykle (jidlo v restauraci, nakupy ve Stores, pohonne hmoty atd.). Tedy $120 K/rok pro 2 lidi, budete si zit velmi velmi slusne.

"Můj problém byl v tom, že přistupujete k problémům v ČR z pozice, že v USA je vše dávno vyřešeno a vše je skvělé. "

Tak to jste si me s nekym vazne spletl-vecne tu kritizuji, kdyz na to prijde rec, US nehorazne tresty+3x a dost, US imigracni politiku, US neskutecne nefer volne ruce pro Policisty a jejich beztrestnost a hlavne US nesmyslny system zdravotnictvi, ktery nesaha CZ ani po kotniky, i kdyz se diky tzv. Obama Care zasadne zlepsil.

Nicmene, kdyz si o necem myslim, ze je v US lepsi (pocasi, vstricni a mili lide, system pujcovani penez (zodpovednost poskytovatele a az pote dluznika) a v neposledni rade system provadeni sluzeb ve sfere pronajimani bytu, pujcovani penez, creditnich karet, pujcek na auta atd.atd.-systemem na online, bez toho, ze by nekdo osobne videl zadatele, tak to holt napisu a stojim si za tim.
Ale nikdy jsem nenapsal to, co tu tvrdite.

"Nevím, tady u Home Depotu stojí spousta chlapců co ten trávník posekají za méně."

Nevim, za tu vice nez dekadu v US si myslim, ze neco malo vim, a $45/hod je velmi slusna cena.
Nikdo totiz nestoji o "nejake chlapy u HD", (uz jen to, ze dnes, kdyz je kazdy busy, ma nekdo "seriozni" cas, byt pres den u HD a cekat na zakazku), kteri Vam dnes prijedou a pristi tyden uz se neukazou.

Seriozni firma, ktera Vam provadi sevis cely rok, opakuji konsistentne cely rok, kdyz platite pod $50/hod, tak je to velmi velmi slusna cena.

Neocon
0 # Anonymní 2017-12-01 11:53
Zákaz diskriminace se podle mě má uplatňovat jen v přístupu státu k občanům. Je snad moje věc komu a za jakých podmínek budu nabízet služby a zboží. Pokud je přípustné, aby mě do restaurace nevpustili bez saka nebo mě vykázali z tramvaje pro zašpiněné montérky, pak by mělo být přípustné, aby hostinský neobsloužil nebo ze své nemovitosti vykázal jakkoli definovanou skupinu hostů. Občan přece nemá nárok na to, aby mu někde nalili.
0 # Anonymní 2017-12-01 14:21
Vzdyt to je nesmysl-ve svem soukromem byte take nemuzete tlouci svoji zenu/dite, ani v nem mit pohlavni styk s 13ti letou holkou, i kdyz ona souhlasi, na sve vlastni zahrade si nemuzete tezit ropu, a taktez si nemuzete ve sve vlastni garazi varit pervitin, prestoze jste za tu garaz na Smichove, pred 10ti lety radne zaplatil.
Vše se odvíjí od dobrovolnosti (a svéprávnosti - viz ta holka). Násilí na soukromém pozemku je pořád stejné jako na veřejném. Ale nikdo nikoho nenutí chodit do nekuřácké hospody nebo do hospody jen pro černé nebo bílé. Je to z obou stran dobrovolné. Chčijeme tu hostům do piva. Nelíbí? Jdi jinam.
0 # Anonymní 2017-12-01 14:35
Pamatuji, kdyz jsem byl kluk, tak se kourilo v CR ve vlacich, mnohdy kouril ridic autobusu v MHD, u soudu, v letadlech, ve spitalech-vsude. Dnes se nikde tam nekouri a nikdo s tim nema problem, i kdyz treba letecke spolecnosti jsou privatni.

Ted se holt ted nekouri v restauracich-a kdo chce jit na cigo, jde ty 3 metry ven. Nechapu, ze kdyz jste nemel problem se nechat "okrast o tu svobodu koureni ve vlaku, ci v letadle", ze Vam ted vadi, ze nekourite v baru-zvlastni...

Neocon
0 # Anonymní 2017-12-01 16:43
Jsem nekuřák a zahulená hospoda mi vadí. Ale neposuzuju svobodu stylem vadí-nevadí. Stát opět utáhl kus závitu a zreguloval další vztah mezi smluvními stranami. Letecké společnosti se rozhodly zakázat kouření z vlastních důvodů. Při koupi letenky akceptuji(nebo taky ne) podmínky dopravce. Při vstupu do hospody musím akceptovat podmínky státu. Stát si přivlastnil zase další kus našich svobod tím, že prohlásil hospodu za veřejný prostor.(akceptoval bych ještě povinné označení na dveřích, aby se uspokojili militantní nekuřáci, kteří nesnáší kouření a přesto omylem vlezou do zahulené hospody)
0 # Anonymní 2017-12-01 19:33
Ja jsem prilzeitostny kurak a vubec nemam problem jit ven, naopak, poznal jsem a seznamil jsem se diky tomu s hromadou zajimavych lidi.

Nicmene-koureni je zabijak, stat nam zakazuje nakup tvrdych drog a nikdo s tim nema problem.
Stat Vam v CR zakazuje, do 18ti let, si koupit pivo, v US do 21 let a nikdo s tim take nema problem.
Tedy vubec nechapu, proc ma nekdo problem s tim, ze stat jeden den rozhodnul, ze studenti/ucednici/zamestnanci/pinglove nekuraci nemusi z dychat 8-12 hodin denne kour, kdyz si to sami tak uplne nevybrali.

Opakuji, jsem bytostne a celozivotne pro maly stat, male restrikce, ale tohle za omezovani svobody nepovazuji, protoze nikdo koureni nikomu nezakazal, jen si clovek musi dojit ven, coz neni pro nikoho zadny problem.

Neocon
0 # Leon Kreutzfeld 2017-12-01 19:18
Tady je to jak za starych casu na serveru Sprcha! Clanek s boulevardnim nadpisem o Zidech vyvolava rekordni mnozstvi kommentaru a flamewar.
0 # Anonymní 2017-12-03 01:47
Osobně tuhle debatu považuji za zcela zbytečnou.
1) Majitel hospody samozřejmě může nenalít hostovi, protože se nachází v jeho hospodě a je tudíž zcela jasné, že pokud mu nechce nalít, tak mu prostě nenalije. Protože můůůůže. Osobně nevím, co proti tomu může host udělat, zvát tam fízly je hovadina, když vedle je další hospoda, kde mu nalijou. Je to úplně stejná debata jako na téma, proč některá slečna roztáhne jenom tomu, kdo se jí zamlouvá a ne každýmu, protože kdyby ne, tak to by přece byla přece dyskrymynáce, no ne? Racionálně vzato, práce s vyhledáním nového poskytovatele < úsilí vynaložené se sháněním fízlů, právníků, psaním soudružce Šabatové abych mohl dělat vlny a měřit si pindíka s majitelem.

2) už mi ovšem není jasné, jak majitel hospody pozná člena elektorátní chamradě soudruha StB Babiše. Tihle to (bohužel) nemají napsané na čele (což je škoda, protože to by jeho elektorátu bylo mnohem méně), čili zde máme problém s rekognicí, který bohužel nelze vyřešit, neboť příslušník Babišovy elektorátní chamradi se zřejmě ke svému Velkému Führerovi a Guru v takové hospodě hlásit asi nebude. Jinými slovy majitel hospody hrozí něčím, co nemůže splnit. Pokud bude nějaký příslušník Babišovy chamradi na svoji volbu hrdý, což nepředpokládám, tak předem věděl, byl srozuměn a koneckonců dokonce vědět měl a mohl i kdyby tam hospodský neměl napsané, že nedostane nalito.

čili si za svoji blbost může sám. Hospodský má legitimní právo být nasraný na někoho, kdo ho sprostě pomlouvá a okrádá a má také legitimně právo nenávidět voliče takového ksindla. Je to úplně stejná situace, jako kdybych chodil kolem hezké slečny, měl oplzlé poznámky a divil se, že mi slečna stříkne do očí pepřák a ještě na Twitter napíše #MeeTooo.

Čili jinými slovy právně i de facto je uvedená tabulka pouze politickou agitací. Stejně tak je politickou agitací například to, že napíšu na tabulku "Nevolte Babiše, jinak zařídím, že na vás spadne meteorit" a nejde spáchání trestného činu o šíření poplašné zprávy ani nebezpečné vyhrožování, že.
0 # Tomáš Pecina 2017-12-03 07:53
V tom posledním se mýlíte.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)