Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Všechny kultivované evropské národy, co jich znám, mají prastaré, poněkud vulgární, rčení; nejmalebněji zní patrně ve francouzštině: Plus on remue la merde, plus elle pue. Ano, čím víc tou věcí mícháte, tím víc zapáchá.

Přesně to se nyní děje kolem utajované vyšetřovací zprávy OLAFu. Panika, která po jejím doručení do centrály Agrofertu (aka ministerstvo financí) několik dnů před Vánocemi vypukla, je nefalšovaná a obsah zprávy je výbušný – o tom svědčí zkroušený výraz Andreje Babiše v den, kdy se se zprávou seznámil.

Nedomníváme se, že by to nejhorší vězelo v konstatování, že došlo k účelovému vyčlenění farmy Čapí hnízdo z Babišova koncernu motivovanému snahou vylákat neoprávněně z ROP Střední Čechy dotaci určenou pro malé a střední podnikatele, to je celkem evidentní a řešit se bude pouze otázka, jaký okruh osob je za tento podvod trestně odpovědný (přičemž výsledky vyšetřování mohou být překvapivé a pro Babiše nikoli nutně tak nepříznivé, jako se nyní jeví: přesvědčit soud, že právě on byl hlavním osnovatelem dotačního podvodu, bude nesnadné, přestože právě tak to nad vší rozumnou pochybnost bylo).

Nejhorší dopad mají patrně pasáže, kde se popisuje proces, jímž OLAF získával pro svoje vyšetřování poznatky. Protože Andrej Babiš byl v té době ministrem financí, každá jednotlivá obstrukce, každá drobná sabotáž, každá snaha o manipulaci s dokumenty nebo záměrné uvedení inspektorů OLAFu v omyl bude mít přímý dopad do Babišovy věrohodnosti i do věrohodnosti země, v čele jejíž vlády nyní stojí. Jinými slovy, zpráva OLAFu je primárně zprávou o obrovské ostudě této země a authentickou reflexí skutečného stavu její správy.

Ne snad, že bychom na ostudy nebyli zvyklí: měli jsme presidenta, který na zahraničních cestách kradl pera, po něm nastoupil muž, kvůli němuž bylo nutné přesunout novoroční televisní projev na jiný termín, protože termín původní nepřijatelně kolidoval s jeho kocovinou po oslavě u řídicích důstojníků na ruské ambasádě, a menší, zato trvalejší ostudu si tato země dělá u všech svých návštěvníků, kteří neprozřetelně v metropoli použijí taxi, rozmění cizí měnu na nesprávném místě, setkají se v metru s revisorem anebo se, nedej Evropo, pokusí o smysluplnou komunikaci s českými policisty příkladmo na thema svého ukradeného automobilu.

Babišův případ není v Evropské unii prvním podobným, avšak precedens, trestní stíhání Silvia Berlusconiho, je stěží srovnatelný, protože italský expremier byl sice viněn z řady skutků, ale žádný z nich nebyl spojen s podvodem spáchaným na úkor rozpočtu Evropské unie. Přes veškerou snahu aeronetů líčit skutečnost opačně není dosud Evropská unie zkažená natolik, aby se v Bruselu dívali na člověka, který je z podobného jednání obviněn, jinak než skrz prsty a aby v něm viděli vhodného partnera k jednání. Není dokonce vyloučeno, že jednat s ním – a tím i s celou českou vládou – tam odmítnou všichni, od vrcholných představitelů Unie po poslední sekretářku, a nepomůže ani nabídka čerstvé koblihy.

Rozhodně, posuzováno optikou evropské diplomacie, ostuda jménem Čapí hnízdo je něčím, co v Bruselu dosud neřešili a není jisté, jak daleko negativní důsledky této malé domů naši zemi – dodejme, že právem – zasáhnou.

Aktualisováno.
Článek – bez odkazu na původní zdroj – převzal Pravý prostor. Oceňujeme: jen je poněkud směšné, jestliže vyňali zmínku o ukradeném chilském peru (jakož i o Zemanově virose).

Komentáře   

0 # Anonymní 2017-12-31 10:19
Kdyby pan Pecina občas dokázal se oprostit od toho českého sebemrskacstvi, tak by zjistil, ze podobne skandály jsou v zapadni Evropě na denním pořádku.... Stejne jako všude jinde...:)
0 # Tomáš Pecina 2017-12-31 10:23
Na denním pořádku? Můžete tedy uvést několik příkladů?
0 # Anonymní 2017-12-31 15:39
Anonymní 10:19 - ano, nejsme v tom sami, ale na západě politici dbají alespoň na zdání slušnosti a (skoro) každý skandálem postižený politik urychleně odstoupí, buď sám, nebo ho k tomu donutí jeho partaj. Maně vzpomínám na švédskou(?) političku, která odstoupila, poté co na ni prasklo, že zaplatila služební kreditní kartou svým dětem pytlík bonbónů. (existují výjimky, viz v článku citovaný italský S.B.)
0 # tkrystlik@yahoo.de 2018-01-01 12:15
Pletete si projev politické kultury (presumpce viny u politiků) s údajným sebemrskačstvím pana Peciny, které je v souvislosti s cz-politickými osobnostmi a jevy implicitně jevem dehonestujícím cz-národ. Kdyby to u Babiše byl jen pytlík bonbonů nebo doporučení nákupních vozíků (onehdy ministrem hospodářství SRN)! Po takovém masivním podezření ze zneužití dotací jako u Babiše by jeho strana na Západě ve volbách propadla. Jenže v ČR chybí politická kultura, presumpci viny u politiků nikdo nezná.
0 # Anonymní 2018-01-01 20:06
Tak třeba UK, znamy skandal pred ca 15 lety, kdy si poslanci a politici ze sluzebnich penez platili dovolene, navstevy sex clubu atd. Francie, kde je skoro kazdy president/predseda vlady vysetrovan pro korupci a kazdy druhy odsouzen... to same Spain, Italiem Recko... a jiste i v Nemcku a Rakousku by se naslo... Byt Nemcko je dodnes de facto okupovana zeme... ale muzeme jit treba i mimo Evrope J. KOrea, skoro kazdy president odsouzen za korupci, totez Izreal... ana to ceske sebemerskacstvi "jako, ze jsme nejhorsi na svete" opravdu nema realny zaklad a je zde sireno "pravdou a laskou", ktera tu posluhuje cizim panum...:-( ve Vaem pripade zcelazbytecna a podle me ji nemate za potrebi...:-)
0 # Tomáš Pecina 2018-01-01 20:11
Tak pozor, co citujete, jsou obvykle případy o dva a více řádů méně závažné (Babiš ukradl dotaci ve výši cca 2 miliony EUR), a ostuda spočívá v tom, že 1. člověk pro takové jednání stíhaný byl jmenován premierem; a 2. jeho vláda tají dokumenty orgánu EU, který podezření vyšetřil.
0 # Unknown 2018-01-02 00:03
Cechackove jsou jedinej narod kterej, kdyz pristizenej pri kradezi, najde vymluvu: No a co, dyt to dela kazdej! Zajimave je ze cesko je jediny misto kde se mi neustale snazi nekdo neco ukrast. Neni divy ze je u nas doma ctvrt milionu ilegalnich ekonomickych uprchliku z tehle mrnave republiky a vetsina z nich pacha zlociny. Pozor, ti co se u nas chteji ilegalne prizivovat - bez milosti udavam na imigracnim! Mame vas totiz plne zuby!
0 # gogo 2018-01-02 07:27
Je to tak, my ten výkvět exportujeme. Oni sami se označují za "ty schopnější" a my jsme rádi, že vypadli.
0 # gogo 2018-01-02 07:39
Presumpce viny.. to už se k nám bohužel dostalo od eurobolševiků. V oblastech sexuálního harašmentu a dalších pokrokových oblastí. Na Angelu bylo podáno na 500 žalob za porušení Grudgesetz a jiných .. ale i přes očividné naplnění to zatím soudy hrají do autu. Je veřejným tajemství, že za zákazem žárovek stály firmy Philips a Osram - to mi přijde mnohem horší, než když někdo obejde korupční pravidla ryze korupčního systému, kde se točí stovky miliard a ukousne si z toho 50 mega. Mnohem horší je, že tento gauner má skrze EU dotace možnost si koupit celou zemi. Nebýt eurobordelu s tzv. biopalivy, tak se možná ani ten Eurobureš nedostal tak rychle ke kortytu. Pamatujete na to hlasování tehdy?
Neřešte primárně patálii s 50 mega -věc, kterou dělají skoro všichni od Lisabonu po Dněpropetrovsk. Neřešte, jestli v eurohnoji není náhodou kažené jabko. Je potřeba vykydat eurohnůj a zbavit Bureše jeho oligarchátu, ke kterému přišel zejména díky eurobolševismu.
0 # Anonymní 2018-01-04 01:10
Myslím, že celá EU je tak prolezlá vším možným, od korupce přes lobing a neschopnost, že opravdu nějakých 50 mega je jen jedním v řadě.

Malí kradou, velcí si rovnou kradou skrze změny zákonů.

Philips a Osram měli nové linky na výrobu úsporných zářivek, a tak prostě mírně korupmpovali, ehm, co to povídám, lobovali v Bruselu. A výsledkem byl zákaz žárovek.

O tom, jak dopadá každoročně audit účetnictví evropských panovníků a institucí, si doporučuji speciálně pročíst - hodně se povavíte.

Celá šaráda s OLAFem není ani tak ostuda, jako tlak na Andreje Babiše, aby byl zcela prounijní a probruselský. Jiný význam to nemá. Až Andrej Babiš dá zřetelně a veřejně najevo, že EU je pro něho bůh a spasitel - tzv. Kiska illumination, tak najednou nebude žádný OLAF, žádná zpráva, žádná ostuda - i kdyby Andrej Babiš lil do kapes neoprávněně stovky miliónů.

Celý OLAF je součástí tlaku na Višegrádskou čtyřku, aby zamořili ochotně své země doktory a inženýry z Afriky a muslimských zemí. O Andreje Babiše jde jen jako side effect.

Stejně jako Adolf Hitler nejdříve sdělil Slovensku, že pokud se neodtrhnou, tak Slovensko bude rozděleno mezi Polsko a Maďarsko - tak Angela Merkelová, Juncker a Šulc jedou ve stejné agresivní linie Německa jako z doby nacistů: chtějí rozeštvat jednotlivé státy Višegrádu. U Slovenska už se to skoro podařilo. O Andreje Babiše tu fakticky vůbec nejde.

Miloslav Ponkrác
0 # Olin 2017-12-31 13:17
Ostuda to bezesporu je a EU na ČR bude koukat zkrz prsty. Posuzováno optikou většinové české populace a nejen Burešovo příznivců, však jde o Andrejův meisterstück jak vyzrál na dotaci, který mu bude přičítán k dobru a za pár týdnů se na to zapomene.
Co mě znepokujuje více a mělo by trvalé a fatální následky, je toto: tyden.cz/.../...
0 # Tomáš Pecina 2017-12-31 15:43
Pelikánovy návrhy dosud neprocházely, takže bych s obavami počkal. Nápad, aby byl procesně použitelný úřední záznam, je arci šílený. Nevinně odsouzených by rapidně přibylo.
0 # Anonymní 2017-12-31 21:10
To, že "vláda odborníků", resp. její člen, navrhne použitelnost úředního záznamu, jako důkazního prostředku před soudem, za obavu rozhodně stojí.
0 # Anonymní 2018-01-01 19:30
Neznám přesnou předlohu, ale jisté je, že úřední záznam může být důkazem již v dnes, a to ve zjednodušeném řízení, se souhlasem stran. Pokud by se to přeneslo i na ostatní věc, tedy se souhlasem stran by bylo možno ÚZ číst, tak co je na tom špatně?
0 # Tomáš Pecina 2018-01-01 19:43
Z článku jsem vyrozuměl, že by souhlas stran nebyl vyžadován.
0 # Jan Vojíř 2018-01-01 10:06
"kradl pera"?
V tu chvíli ten článek přestanou brát vážně i odpůrci Babiše.
0 # Tomáš Pecina 2018-01-01 11:02
A jak jinak chcete nazvat to, co je na videu s Klausem v Chile zachyceno? Nechal si protokolární pero, ale pro jistotu tak, aby to nikdo neviděl? :-)
0 # Anonymní 2018-01-01 14:37
Nu, je to jistě roztomilá variace našeho vysokoprevoschodítělstva na cosi, co naši bratři Rakušané nazývají České kružítko. Postavíte palec na stůl a zbytkem prstů uděláte kružnici se současným chňap....
0 # tkrystlik@yahoo.de 2018-01-01 15:08
Až na to, že etymologie je odlišná. Česká kružítka v rakouské němčině existují, odvozeno je to ze slovesa otočit (entwenden), mající stejný význam jako v češtině. Když už jsme u toho, tak v rakouské němčině je synonymem pro odbytou práci tschechisch gemacht (uděláno po česku) a pro nezřízené zpíjení se mají sloveso tschechern = čechovat. Celkem zajímavá pověst Čechů, čímpak si ji asi vysloužili?
0 # Anonymní 2018-01-01 15:56
Aha,děkuji, viděl v tv a přes němčinu šel český překlad...Nějakej Tyrolák líčil své zkušenosti s provozováním živnosti v Hodoníně nebo kde a to gesto udělal.
0 # tkrystlik@yahoo.de 2018-01-01 18:03
Viděl jste správně. Entwenden ztratilo v němčině svůj původní význam a znamená dnes ukrást, odcizit, nespisovně česky otočit. Graficky je ono kružítko vyjádřeno jako v onom pořadu.
0 # gogo 2018-01-01 16:26
To je opravdu hluboká fascinace vším rádoby českým. My se máme stydět .. jistě, bylo by za co. Co by pak měli dělat Němci, Francouzi, Italové, Britové.. ti by měli chodit kanály ještě 200 let.
Joooo, tihle Římané, to je výtečný národ.. a pro leckoho je i pocta plivnutí do tváře od římského pohůnka.

A pokud jde o Babiše a jeho vznikající oligarchát - je to smutná a tragická věc, bohužel stvrzená volbami, což je asi to nejhorší co se mohlo stát. Ale co do bordelu se to nemůže absolutně rovnat Eurobordelu, kde nejsou schopni vést ani podvojné účetnictví a udělat standardní roční uzávěrku hospodaření. Eurobordel uber alles a Babiš je jeho prorokem!
0 # tkrystlik@yahoo.de 2018-01-01 18:12
gogo, zajeďte si do Itálie, pobuďte tam nějaký čas bez cestovní kanceláře a bez skupiny cz-soukmenovců a poznáte, že ony více než dvě tisíciletí římské kultury nelze ničím nahradit. Vlídní, vstřícní, snažící se při potížích pomoci, bez předsudků proti cizincům... Protipól = národní nafoukance snad nemusím jmenovat. Češi jsou mezi nimi.
0 # Anonymní 2018-01-01 20:08
tak to jste me tedy rozesmal....asi jste nikdy nejednal s italskymi urady :-) ale mate pravdu jejich elity se nesnazi rozestvavat narod proti sobe.. byt ho hodily pres palubu, viz imigrantska krize... Italy is aldready lost to muslims...:-(
0 # gogo 2018-01-02 09:36
Tohle je moje chyba - ti zmínění Římané byl odkaz na povedený skeč z Life of Brian.
youtu.be/8EI7p2p1QJI?t=23
a neuvědomil jsem si, že ne každý to zná.

A pokud jde o Itálii, většinou ji středoevropan dělí na dvě části - Evropu a Afriku. Ti nejzlomyslnější vedou hranici hned za posledním hřbetem Alp, ti umírnění pod Římem a ti nejtoleratntější až v Sicílii.
Myslím, že Itálie je proslulá ledasčím, ale poslední rok-dva to rozhodne není římská kultura. Spíš ta africká... bohužel.
0 # Anonymní 2018-01-02 11:54
Poturčenec horší Turka, že jo, Krystlík?
0 # Anonymní 2018-01-04 01:18
Stejně je zvláštní, že kritika národností vane ze států, kde to dovedli až do fantasmu zvaného nacismus - a kteří na jejich základě těch 100 miliónů lidí odkráglovali. Jo, to jsou ta staletí německé kultury...

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2018-01-01 18:39
Nejsem Burešův příznivec, ale přiznám se, netuším, co je podstatou a proč takový ohňostroj.

V době "činu" měla společnost v souladu se zákonem anonymní majitele. Z principu věci se nedá určit, kdo měl v daný okamžik akcie v rukách.

To, že kdosi vypsal dotační titul tak, že se ho mohli účastnit i malé anonymní firmy, to je ten skutečný problém. Jestliže byly kladeny podmínky na vlastnickou struktury, tak jak to chtěli ověřit u anonymní společnosti? IHMO, takto neměl být dotační titul ani vypsán a už vůbec ne přiznána dotace. Podle mých zkušeností se všechny požadavky z dotačního titulu prokazují, jak tedy chtěli ověřit vlastnictví?

IMHO, i kdybychom se přes toto přenesli, zodpovědnost mají orgány společnosti a ani tady nebyl.

Celkově považuji celou kauzu za bouři ve sklenici vody. Když uvážíme aktuálně se projevující podvody nedávných vlád typu OKD nebo církevních restitucí (a desítek dalších) je typ i rozsah provinění naprosto směšný.

Co se týká mezinárodní ostudy, jsem v celku klidný. STBák s i třeba s nepatrným a hlavně nejistým finančním podvodem docela zapadne do stávají (i nedávné), evropské politické elity: Merkelová, Macron, Berluscony, Kohl, řečtí politici, co falšovali národohospodářské údaje, opilec Junkers, šílenec Schulz, Baroso s gigantickým střetem zájmu... Určitě dokážete přidat desítky dalších jmen, co generují ostudy daleko podstatnější. Navíc, žijeme v zemi, kde nedávno proběhl státní převrat a establishmentu se nedaří ani opakovaně (nevím už kolikátý pokus) ho legitimovat. To je ostuda, ne nějaké Čapí hnízdo.

Takže pokud chce někdo Bureše odstřelit (a já jsem pro), ať proboha vymyslí něco pořádného!
0 # Tomáš Pecina 2018-01-01 18:53
To je stejný druh úvahy, jako že odmítnete zaplatit pokutu za překročení rychlosti na dálnici s odůvodněním, že stát neměl automobil schopný dosáhnout takové rychlosti schválit do provozu. Jestliže se Čapí hnízdo jako příjemce dotace nekvalifikovalo, je nerozhodné, bylo-li nebo nebylo-li to zřejmé z obchodního rejstříku: tvrzení o tom je bezpochyby obsaženo v žádosti a osoby, které ji podepsaly (orgány společnosti) musely vědět, jaký je skutečný stav věci.
0 # Anonymní 2018-01-01 19:32
S tím autem to není přesné. Přesné by to bylo, kdyby rychlost nebyla naměřena z důvodu, že zákon neumožňuje její měření a obžaloba by založena na domněnkách.

Podle mě ani orgány společnosti to vědět nemusely. Nejsem právník, ale IMO jediným okamžikem, kdy se jiná osoba dozví vlastníka, je valná hromada, kde se tento prokáže. A navíc, i kdyby to věděly, proti sobě svědčit nebudou. Nebo mohou ukázat na kohokoli, třeba Kalouska:) Bylo by zajímavé dokazovat, že nebyl majitelem:)

Obvinit někoho z vlastnictví anonymní společnosti, co z principu anonymní, je nelogické. Podle mne nelze prokázat ani že byl, ani že nebyl.
0 # Tomáš Pecina 2018-01-01 19:47
Existují přímé důkazy, jako např. zápisy z valných hromad nebo smlouvy o převodu akcií, ale rovněž nepřímé, jako např. ono prozrazení majitelů Babišem ve Sněmovně.
0 # Anonymní 2018-01-01 21:39
No, pokud existují, pak nebylo nutné pořádat takové mediální manévry. Stačilo je nechat "uniknout", což by jistě nebyl žádný problém při politické konstelaci na vnitru. To, že se tak nestalo, o něčem svědčí.

A prozrazení Bašem ve sněmovně? To má asi tak stejnou cenu, jako kdybych prohlásil, že mi to patřilo:) Stačí, když to údajní majitelé popřou.
0 # Tomáš Pecina 2018-01-01 21:56
Proč myslíte, že by mělo smysl je nechat uniknout? Babiš vlastníky prozradil, čímž si obhajobu jinými vlastníky fakticky uzavřel, a ohledně jeho vlastní účasti na trestném činu není příliš důležité, kdo bílí koně byli.
0 # Unknown 2018-01-02 10:55
TP:
upřímně mne překvapuje, jak všichni baští Babišův pokus s jeho dětmi. Pokud vím, tak na začátku to patřilo Agrofertu, na konci taky a v mezidobí na všech VH hlasovali s akciemi zaměstnanci Agrofertu.

Žádnému Babišovu dítěti to podle mě nepatřilo ani sekundu. Celá konstrukce je podle mě jenom chabý pokus o obhajobu, který zřejmě nějak (byť pro mne nepochopitelně) koreluje s právem odepřít výpověď.

PV
0 # Tomáš Pecina 2018-01-02 11:32
PV: Zajímavá úvaha, a jistě dobrá volba bílých koní. Na druhou stranu není bez risika, protože na valných hromadách byly předkládány plné moci, které jména akcionářů uvádějí, a velmi pochybuji, že by na antedatované plné moci souhlasila ověřovací doložka; Nevtípil je sice policista, ale takový blbec, aby si to nedokázal ověřit, zase asi nebude. Kromě toho jsou všichni ti Babišem jmenovaní akcionáři stíháni, což rovněž svědčí o existenci dalších důkazů, že Babiš ve Sněmovně (výjimečně) nelhal.
0 # Unknown 2018-01-02 13:56
TP:
no já mám takový mlhavý dojem, že se všechny zápisy z VH "ztratily" (byť si současně vybavuji, že byly k přečtení ve sbírce listin OR).

Skoro bych řekl, že jsou všichni stíháni proto, že je do toho Babiš svým "přiznáním" navezl. Nemyslím si, že jinak existuje nějaký listinný důkaz o tom, že byli akcionáři. Zejm. proto, že nevěřím, že skutečně byli.

Myslím si to s ohledem na dvě věci: jednak pozemek pod Hnízdem patřil celou dobu Agrofertu, tj. nezdá se mi, že by Babiš svým dětem daroval akciovku a na straně druhé jim nedal pozemek, a druhak: po skončení monitorovacího období se společnost vlastnicky vrátila do Agrofertu. To jako Babiš dětem zabavil Hnízdo, protože měly špatné známky na vysvědčení nebo tak něco?

PV
0 # Tomáš Pecina 2018-01-02 14:21
PV: Plné moci s k zápisu do OR nepřikládají, a jestli se originály "ztratily", tím hůř pro Babiše: výpovědi před soudem ve stylu "Já to nebyl, pantáto!" mohou pobavit, ale fatálně ho poškodí i mezi jeho dosavadními příznivci. Toto bude vyžadovat pečlivý scenář (Marek Prchal už jistě program pro hlavní líčení připravuje).
0 # Unknown 2018-01-02 15:56
TP:
no akcie byly emitovány jako na majitele. Čili (pokud si správně vzpomínám na tehdy účinnou právní úpravu) neexistoval seznam akcionářů a jejich totožnost se ověřovala právě a pouze na VH. A tam byl akcionářem ten, kdo přišel s akcií v ruce. Takže žádné plné moci nemusely vůbec existovat. Natož s ověřenými podpisy.

V takovém případě by měl Bureš dvě varianty:
1) buď si dál tvrdit svou bez listin (což pro něj nebude nic příjemného), nebo
2) se dohodnout s tím notářem, který sedí v baráku Agrofertu a žije z něho a nějaké ověřené PM si vyrobit. Tohle dělají notáři celkem běžně. Má to pro něj taky výhodu v tom, že jak "orgány", tak i veřejnost přistupují k notářským zápisům a doložkám jako ke slovu božímu. Neví totiž, co za sviňárny se s nima dělá...

PV
0 # Tomáš Pecina 2018-01-02 18:16
PV: Jistě, to je varianta, kterou vyloučit nelze. Svědčí pro ni i ty dokumenty, které zveřejnil Šuman a které mají dokládat, že HBSC jednala jako s vlastníkem s Babišem. Ale nejeví se mi pravděpodobné, že by Babiš začal hledat bílé koně až dodatečně, jestliže ostatně ti akcionáři byli v orgánech akciovky.

Jinak, ani notáři už nejsou, co bývali ještě před 15 lety.
0 # Anonymní 2018-01-02 18:38
Myslím, že je to ještě jinak, Babiš nemusí dělat vůbec nic, to policie musí dokázat svou verzi. A zatím se nezdá, že by měla něco v ruce. Nedonutí ho ani politické ohledy. Justice a policie mají tak katastrofální pověst, že voličům budou "podezření" vcelku ukradená, když lidem splní něco líbivého. Aféry s Nečasem či Rathem vypadaly na počátku ve srovnání s Hnízdem zcela jasně a podívejte se, kde jsme dnes... Prostě nevěřím, že justice, která osvobodila všechny aktéry neštěstí ve Studénce je schopna dopadnout Bureše na základě takto slabých důkazů.
0 # Tomáš Pecina 2018-01-02 19:58
Kéž byste neměl pravdu… :-(
0 # Unknown 2018-01-03 09:57
TP:
já jsem spíš nakloněn tomu věřit, že bílé koně a vůbec celou kamufláž začal hledat až dodatečně. To jak je to popsáno v novinách působí dojmem dost ledabyle připraveného podvodu. S výjimkou anonymizace akcií vlastně neudělali vůbec žádné další opatření. Spíš naopak: pozemek Agrofertu, ručení za úvěr od Argofertu, sídlo tuším taky u Agrofertu, VH konané tamtéž apod. Vrchol stupidity je ta zpětná fúze.

Dokumentu od HBSC věřím taky - AML předpisy bank jsou dost přísné a banka by jen tak neposlala čtvrt giga někam, aniž by věděla kam. Nehledě na to, že by takový úvěr nějaké Farmě Čapí hnízdo neposkytla. Takže chtěli identifikovat skutečného vlastníka a Babiš jim to ostatně taky řekl. Koneckonců to, že je to celé jeho, bylo veřejné tajemství.

On totiž Babiš tehdy nepotřeboval nic utajovat a nějak se zajišťovat. Byl si zcela jist tím, že mu to projde, nikdo nebude dělat žádné problémy a je fakticky beztrestný.

PV
0 # Unknown 2018-01-03 10:00
TP:
PS - notáři jsou stejní, jako byli před lety. Výměna stránky v NZtu, ověření průběhu VH bez akcií, zpětná ověřovací doložka apod., to je běžný servis. Svého času byly taky v kurzu bianco papíry s ověřovací doložkou - ale je fakt, že to jsem už pár let neviděl.

PV
0 # Anonymní 2018-01-04 00:55
Andrej Babiš, co jsem za poslední roky sledoval, se choval spíše naivně a věřil ve štěstí. Pokud nastal problém, řešil věci až ex post. Něco za něho vyleštili jeho poradci a agentury, něco jeho lidi - a zbytek jeho drzost jako nyní.

Takže spíše věřím PV s tím, že bílé koně a další indicie začal hledat Andrej Babiš až dodatečně. Je to jeho typický modus operandi.

Miloslav Ponkrác
0 # Tomáš Pecina 2018-01-04 08:02
MP & PV: Ano, máte pravdu, tak to docela dobře být mohlo. Uvidíme.
0 # Jan Vojíř 2018-01-01 20:18
Už bylo, že byl Topolánek na dovolené v soukromí nahý a měl penis?:)
0 # Anonymní 2018-01-02 09:38
Ostuda, ostuda...
Vůbec netuším, proč bych se měl stydět za jiné, kór za příslušníka jiného národa.
Takový Juncker - kmotr systematické a organizované formy hospodářské kriminality - ten by se asi měl stydět. A stydí se? Odchází z politiky se svěšeným ocasem? Nezdá se mi. Proti takovému lotrovi je Čapí hnízdo jen bezvýznamnou hromádkou roští. Nehledě na tom, že opravdovým zločinem je rozdávání takovýchto dotací, až sekundárním obcházení podmínek pro jejich přiznání.
0 # gogo 2018-01-02 10:56
"V roce 2005 (a znovu v roce 2006) odmítl finanční auditorský orgán EU schválit jedenáctý rok po sobě účetnictví EU, protože bylo plné podvodů. Evropský auditorský soud odmítl vydat prohlášení o záruce za rozpočet za rok 2004 ve výši 160 miliard dolarů. „Velká většina výdajů byla opět postižena právními chybami“, prohlásil. Obzvláště odmítl schválit rozpočet na zahraniční politiku EU a na programy pomoci, z nichž mnoho bylo zaměřeno na arabské a muslimské země. Polovina výdajů na projekty schválené Evropskou komisí byla nedostatečně monitorována."

A to bylo ještě před šířením eurohodnot do Afriky a importem afrických hodnot do Evropy. A před topolánkovským Lisabonem..
Před vznikem ESM, rabování států prostřednicvím tzv. německé záchrany Řecka a následném gigantickém penězokazectví.
Dnešní eurobordel se už vymyká představám největších kreativců.

Ale styďme se za Slováka, co ošidil na náš úkor nějakou formální reguli Bruselské moštárny.
0 # Unknown 2018-01-02 10:59
Bojím se, že OLAF přeceňujete. Politické zadání jistě funguje i v Bruselu. Skoro bych se vsadil, že v té zprávě nebude nic, resp. se to tam nějak neutrálně okecá. Např. výměnou za vstřícný postoj Babišovy vlády k nějaké EU agendě.

PV
0 # gogo 2018-01-02 13:29
Toto je moc pěkná charakteristika:
parlamentnilisty.cz/.../...

"Pohrdání k téhle společenské vrstvě asi bytostně patří, ale dnešní Česko podle mě docela obyčejné pohrdání extrapolovalo až k čemusi hvězdnému. Žijeme v umělecky velmi podnětné situaci. Vyšší vrstvy, které formálně odsuzují nacionalismus, zároveň jako stádo volů propadají nacionalismu toho nejhrubšího zrna, když se stydí za to, že jsou příslušníky českého národa! … Copak je s tímto národem pojí? Snad krev?! … Podle mě přece platí, že buď jsem národovec, nacionalista, a zajímám se o národ, vše pro národ, jsem hrdý na národ, stydím se za národ a tak dále, nebo jsem na druhé straně kosmopolitní individualista a národ mi vůbec nepřijde na mysl, štítím se ho. Ale pokud se prohlašuji za odpůrce nacionalismu a zároveň se za národ stydím, něco se mnou asi není v pořádku. Co? Podle mě je z toho možné udělat jediný možný závěr, a to ten, že se chci stydět, že mi to dělá dobře… A že jsem v hloubi duše nácek… "
0 # Dracedih Tomáš 2018-01-02 23:53
Pan Pecina se plete. Na obra Babiše se jinak než skrz prsty budou dívat jen jeho političtí konkurenti, nic se na bublině nemění, lidem je nějaká nehmotná EU zcela ukradená. A naše slavná EU si nového nepřítele nemůže dovolit, myslím, že si Bureše naopak oblíbí. A stejně dříve než padne rozsudek Brusel&Šuman tu dávno nebude. Naše Babiška z toho výleze jak vítěz. Umí Rátat
0 # gogo 2018-01-03 08:52
Oni (Bureš s eurobolševiky) se budou navzájem potřebovat a vyjdou si (na náš úkor) vstříc. Oproti čistému kolaborantovi Sobotkovi si to Babiš nechá vždycky zaplatit, ale prodá nás kdykoliv se mu naskytne možnost. Je s eurobordelem spojený dotační šňůrou už od svého zrození. Imigranty nebude chtít (obrazně řečeno) do té doby, dokud nepředělá za eurodotace a státní subvence svoje prasečáky na kozí farmy.
0 # gogo 2018-01-03 11:06
Ostuda je například nový německý Netzwerkdurchsetzungsgesetz.

A už mají na to i bonzovací formulář .. a prý i tisíce hlášení
www.bundesjustizamt.de/.../Formular_node.html

A už také zablokovali Twiterový účet poslankyni za AfD a budou ji vyšetřovat za hate crime. Myslím, že nyní bude možné v Germánistánu zákonně zavřít kohokoliv za prakticky jakýkoliv výrok. A jistě se tento výdobytek rychle rozšíří i do zaostalého Česka - zkusme hádat, zda ten zákon navrhne Dienstbier, Pelikán, nebo to bude iniciativa Jiřího Payna, který je v oblasti omezování svobody slova opravdovým odborníkem.

To si ale necháme na PF 2019.
0 # Anonymní 2018-01-03 13:04
Mně se líbil ujišťování Babiše, že zprávu nečetl. Tak ona se ta (možná) výbušná zpráva týká jeho velkého maléru, a on si ji ani nepřečte?
Věří tu člověku ještě někdo nos mezi očima?
Zbytečná otázka: příznivci mu to samozřejmě rádi uvěří a pro ostatní Andrej Babiš nehraje.
0 # Anonymní 2018-01-03 19:53
Jak je to s přebíráním článků? Je-li jednou zveřejněno, lze tedy převzít a vystavit na jiném webu?
Je povinnost přidat jméno autora...?
Je povoleno zasáhnout do díla? ( tj. vyjmout část o virose a protokolárním peru? )
0 # Tomáš Pecina 2018-01-03 20:02
Ne, tím porušili podmínky licence, které najdete, když kliknete na banner vpravo zcela dole. Jejich povinnosti bylo uvést zdroj a pokud článek zkrátili, měli to tam napsat.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)