Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Mnohdy mi připadá, že česká justice je formou bojové hry, kterou stát se svými občany hraje a jejíž pravidla neustále zdokonaluje.

Vezměme fikci náhradního doručení: ta předstírá, že písemnost byla doručena adresátovi, ač ten ji nedostal a mnohdy se ani nedozvěděl, že by ji dostat měl. Pro soud je to pohodlné, účastník, který o něčem neví, se obvykle nebrání a soudní osoby mají s případem tím méně práce – a ovšem tím víc času na solitaire nebo jinou vhodnou náplň pracovní doby. Pro účastníka je to naopak devastující, osobně i finančně, arci o něj, občanský plebs, tu a limine nejde: soudy jsou přece zřízeny pro pohodlí soudců a dalších zaměstnanců.

Úřední desky dovolují sledovat takové bojové hry v přímém přenosu, takříkajíc online. Běžné jsou dokumenty jako Předvolání uprchlého (uprchlostí se obvykle míní, že policie se ani nepokusila jeho pobyt vypátrat), který se zpravidla nedostaví a tím spravedlivěji je poté odsouzen, ale někdy jsou to celé seriály. Příkladmo ministerstvem zahraničí objednané zrušení spolku Nely Liskové: úřední deska se tu stala základním, resp. jediným komunikačním mediem a soudu nepřišlo v žádné fasi této anabase nezbytným optat se, kam by si paní Lisková přála doručovat korespondenci. Proč taky: mají přece úřední desku, ta sprostému občanovi musí stačit.

Komentáře   

0 # gogo 2017-10-04 10:24
Nadporučík Lukáš také dostal spravedlivě vynadáno, že se opovážil nečíst inzerát podaný jeho nadřízeným.

Myslím, že režim si nepřeje být obtěžován a bude lépe přejít k oznamovacímu modu. Jen se vyvěsí, kdo se má dostavit k výkonu trestu - nač se zdržovat nějakým dokazováním, když ledvinky by mohly zchladnout.
Pokuty se budou inkasovat samozřejmě automaticky.
0 # Anonymní 2017-10-04 10:44
Předpokládám, že jste už zaznamenali další vydírání ze strany soudců, representovaných Soudcovskou unií: Požadavek na zvýšení důchodů bývalých soudců, protože současné důchody činí jen 17% platů soudců.

Evidentně dementní logika, neb kdyby nekřičeli o zvýšení platů, tak by nyní pro ně tak důležitý poměr nebyl jen 17%, Lol.

Evidentní účelová snaha o nastolení situace, zvané "vicious circle".

To u chátry, hrající si na soudech v ČR na prst boží aka spravedlnost, nepřekvapí.
0 # Anonymní 2017-10-04 10:51
demokracie s českými rysy
0 # Anonymní 2017-10-04 10:58
Za měsíc 4500 korun
liberec.idnes.cz/.../...

Kdo nechce lidem platit slušnou mzdu, je darebák, prohlásil Zaorálek
zpravy.idnes.cz/.../...
0 # Anonymní 2017-10-04 11:52
Proč spolek nepřebírá poštu na adrese svého sídla? Proč mu nelze doručovat do datové schránky? Proč s ohledem na tyto překážky na své straně spolek neoznámil soudu korespondenční adresu?
Ne, skutečně nevidím jako problém to, že soud doručuje fikcí účastníkovi, který se vyhýbá přebírání pošty.
JP
0 # Anonymní 2017-10-04 12:53
Velmi zajímavé. Údajně neschopný soud neumí najít adresáta, kterého hned najde exukutor?
0 # gogo 2017-10-04 13:07
Oni mají rozdělené funkce, jako sadaři. Např. revizor dopravního podniku zasadí stromek (podá žalobu na člověka na bagatelních 500Kč s úrokem), soud stromek zalévá (přizná úrok a nechává běžet čas), chrání před škůdci (doručuje zásadně fickí a dává pozor, aby omylem neposlal korespondenci na skutečnou adresu) a sleduje zrání (tj. nárůst úroků). Když jablko uzraje (částka je už zajímavá pro exekuci), předá se případ exekutorovi, který si k 5000 přirazí svých 15000, protože je z druhého konce republiky. Až nyní přijde na řadu skutečný kontakt s dlužníkem. Bývá na výběr, zda konfiskovat majetek v jeho bytě, nebo jej vyhmátnout někde jinde, pokud je vybavení toho jiného bytu lepší.
A nastává zasloužená sklizeň. Některé jabloně mají trny a brání se, někdy dokonce i palnou zbraní, ale od toho mají loupeživí exekutoři statut úřední osoby. Jak se o lup dělí všichni zúčastnění, není známo, ale odvětví vzkvétá.
0 # Anonymní 2017-10-04 13:59
Co znamená "dává pozor, aby omylem neposlal korespondenci na skutečnou adresu"? Soud doručuje do datové schránky; není-li DS, pak doručuje na adresu pro doručování, kterou si každý může (na místní ohlašovně pobytu) libovolně určit a je závazná pro všechny orgány veřejné moci. Neurčil-li si človek doručovací adresu, pak soud doručuje na adresu trvalého pobytu fyzické osoby. Jednoduchá pravidla daná zákonem.
A já se opět ptám, co komukoliv brání v tom, aby na úřadu nahlásil doručovací adresu, pokud už si z nějakého důvodu nechce přebírat poštu na adrese trvalého pobytu a není schopen si změnit ani ten trvalý pobyt? Na nahlášení doručovací adresy nepotřebujete vůbec nic, ani mít nájemní smlouvu, ani souhlas vlastníka, prostě nic.
Považuji za zvrácené, že státu žádným způsobem neoznámím, kam mi může doručovat, a pak se vztekám, že si nehrál na detektiva a nevypátral, kde si zrovna teď válím šunky.
JP
0 # Anonymní 2017-10-04 16:27
Šéfka exekutorů Fučíková dostala za vazby na Hicra reality pokutu 50 tisíc korun
lidovky.cz/.../...

To si vydělá čistého za 1 den nebo za půl dne?
0 # Anonymní 2017-10-04 17:05
Presne, tohle je loupez s miliardovyma skodama, ne nejaky upocenej Drockar, co po Vas chce misto 270,-Kc 3 Kila.
Neocon
0 # Anonymní 2017-10-04 17:18
To je "právní stát se specifickými českými rysy".
0 # Anonymní 2017-10-04 14:35
Pokračování bojovky, tentokrát za cca milion denně:

Na Česko míří žaloba. Dokud nezačne pomáhat pracovníkům z EU, má platit denně 900 tisíc
lidovky.cz/.../...
0 # Anonymní 2017-10-14 19:14
Fikce se zde probírá (a ne v dobrém, již poněkolikáté). zatím ve zdejším foru vč. p. Peciny, nikdo nenabídl lepší řešení. Z vlastní zkušenosti: ve Španělsku doručování fikcí neexistuje, doručujeme soudní rozhodnutí již déle než 2 roky - je to lepší? Žalobce resp. věřitel již 2 resp. 4 roky čeká na spravedlnost.... ale nelze doručit a tudíž ani následně nařídit.
0 # Tomáš Pecina 2017-10-14 19:29
Jistěže je to lepší! Stát musí doručit, nemůže fingovat, že tak učinil.
0 # Anonymní 2017-10-14 19:48
Neexistuje horší řešení, než doručování fikcí. Člověk musí dostat písemnost, na kterou má reagovat nebo která ho má zavazovat - cokoli jiného je zločin.

Miloslav Ponkrác

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)