Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Spropitné, trinkgeld, tuser (z fr. douceur), diskrece neboli dýško je dobrovolná, diskreční – tj. na úvaze ponechaná – přirážka k ceně služby, hrazená zákazníkem v hotovosti obvykle tomu, kdo cenu účtuje: vrchnímu v restaruaci, poslíčkovi, taxikáři apod.

Z textu Saši Uhlové o zážitcích pokladní vyplývá, že obchodní řetězec Albert, v němž se nechala brigádně zaměstnat, praktikuje vůči pokladním pozoruhodný přístup: dýška, která dostanou od zákazníků, jim sebere, případně se jimi zcela nebo zčásti vyrovná pokladní manko.

To máme za nepřijatelné ethicky i právně. Prvně, nelze mít řetězci za zlé, že stanoví svým zaměstnanců zákaz přijímat tusery: to je věcí firemní politiky a je to legitimní, lze to stanovit v rámci předpisů upravujících pracovní kázeň zaměstnance. Jestliže je ovšem prohlášeno přijímat tyto drobné dary za neethické, dost těžko si je může přivlastnit sám Albert, který od zákazníka žádnou pozornost nedostal – dar byl určen konkrétní pokladní. Tvářit se, že nejde o dýško, nýbrž o chybu při manipulaci s hotovostí – tedy záporné manko – zavání přinejmenším pokrytectvím, spíš je to arci vědomá nepravda, tedy lež.

Za druhé se domníváme, že pokladní nelze v souladu s právem zakázat, aby u sebe měla při obsluze pokladny vlastní hotovost. Takové omezení nemá žádný rozumný, aprobovatelný důvod a nevyplývá ani z pracovněprávních, ani z občanskoprávních předpisů. Jediným vysvětlením je, že řetězec právě tímto způsobem umožňuje ono shora popsané obírání, a takový důvod jako legitimní obstát nemůže.

Závěrem, pokud by pokladní měly fungující odborovou organisaci, mělo by být ukončení této hluboce amorální praxe tím prvním, o co by se zasadila.

Komentáře   

0 # Anonymní 2017-10-02 21:21
Pohled do zámoří se srdečným pozdravem vekslákům :-)
0 # Anonymní 2017-10-02 22:06
" hrazená zákazníkem v hotovosti obvykle"

Jen bych poopravil-tip je zpravidla, v 90%, bezhotovostni.

Neocon
0 # Tomáš Pecina 2017-10-02 23:13
Bezhotovostně dýško nedávám, protože nemám jistotu, že si ho nepřivlastní zaměstnavatel. Takže i když platím kartou, spropitné platím vždy hotově.
0 # Anonymní 2017-10-02 23:43
V CR, ale v US by jste musel potkat nekoho, kdo ma cash.
Neocon
0 # Anonymní 2017-10-03 08:04
0 # Anonymní 2017-10-03 12:49
Vážený pane Pecino, ve všech řetězcích existuje jednotná praxe: pokud peníze v pokladně chybí, tak to musí doplatit pokladní ze svého. Pokud peníze v pokladně přebývají, tak je to zisk společnosti.
0 # Tomáš Pecina 2017-10-03 12:57
Ale jistě, o tom přece ten post je!
0 # Anonymní 2017-10-03 13:02
Ted moc nerozumim-pani ma odevzdat vecer sve manazerce 27 530,-Kc, dle uzavirky, je tam 26 200,-, tak preci odevzda 27 530 a zbytek si logicky necha.
Neocon
0 # Anonymní 2017-10-03 13:12
Ano správně, bystrý Neocon odhalil, že paní si dluh logicky nechá.

Ovšem kdyby to bylo naopak a bylo by tam víc, než má odevzdat, tak si nemůže zbytek "logicky" nechat (§ 205).
0 # Anonymní 2017-10-03 13:22
Omlouvam se, melo byt, ze ma odevzdat 26200, ale ma tam 27 530,-Kc. Tedy ze ma prebytek, ktery je jeji, tudiz odevzda, co ma a zbytek si necha-jsou to jeji penize.
Neocon
0 # Anonymní 2017-10-03 14:11
§ 205 - krádež. Jsou tam kamery...
0 # Anonymní 2017-10-03 14:16
Jak mohu technicky ukrast neco, co je moje?
Neocon
0 # Anonymní 2017-10-03 15:59
Tak podle nějakých pravidel EET by měla firma, pokud dostane dýško ona a nikoliv zaměstnanec, dávat účtenku i na to dýško. Takhle je to černý příjem pro firmu, který není v tržbách uvedený. Taky je možné, že si peníze nechávají vedoucí oddělení pokladen po zaplacení všech dluhů na pokladnách. Nikdo o tom neví, protože oficiálně firma dostala jen to, co projede kasama.
0 # Anonymní 2017-10-03 17:02
Tak tipy se v US dani (bezhotovostni, hotovostni nikdo samozrejme nepriznava), protoze to je prijem jako kazdy jiny. To tu neresim.
Otazka byla, kdyz pingl/pokladni dostane za den 300 Kc na tipech (opet, neresim zdaneni), proc by se je jako nemohli vzit?

Neocon
0 # Unknown 2017-10-06 23:49
V Albertu to chodí tak, že dostaneš "šuplík" s penězi -> nevíš, kolik tam je -> šuplík s penězi po směně odevzdáš (opět nevíš, kolik tam je) -> authorita (vedoucí) to spočítá a řekne ti, kolik máš doplatit; jedinou spůsobou, jak zkontrolovat, že nekecá, je jí věřit. Když je tam přebytek, tak ti to neřekne, samozřejmě.

Prosím vás, v těchto řetězcích žádné právo neplatí.

Toto mám ověřené, stačí se zeptat prodavačky, samozřejmě, mimo práci.
0 # Anonymní 2017-10-07 13:57
Pokud nekdo nastoupi do zamestani, prebere si "suplik", ve kterem nema tuseni, kolik skutecne je penez a na konci sichty odevzda "suplik", aby opet nevedel, kolik v nem je penez, pak je to tezka demence, je-li Vas popis realny.
Neocon
0 # Tomáš Pecina 2017-10-07 14:55
To je v zemi s dysfunkcí práva dost obvyklé, Neocone. Zaměstnanci jdou vydáni zaměstnavateli na milost a nemilost, a když se jim to snad nelíbí, mohly by se v jejich skříňce najít ukradené věci zaměstnavatele a bylo by vymalováno. Snad nemusím dodávat, že vlastní zámek u skříňky je taky přísně zakázán.
0 # Anonymní 2017-10-07 15:13
V krizi? Dost mozna. Nyni? Absolutne nepochopitelne. Jak nekdo muze prijit do prace a prevzit si penize, aniz by vedel, kolik tam je a posleze se klepal, kolik ze manager nahlasi, jak vysoke je manko.

Pro me-nepochopitelne a neprijatelne.
Neocon
0 # Anonymní 2017-10-07 17:02
Neocone, to je velice jednoduché, všechny možnosti, jak zaměstnavatelé mohliu dosíci slušného postavení jsou komunistické přežitky - a tak jsou podávány.

Z8koník práce má nadržovat zaměstnavatelům, zaměstnanec i zaměstnavatel jsou přeci rovní a mají naprosto stjené vyjednávací právo. Tedy i korporace vůči prostému člověku. Tak je to podáváno, tak to podává Tomášem Pecinou oblíbený dfens & his boys, tak to podávají média, tak si to myslí prostý člověk.

Totéž je s odbory, ty jsou naprosto vždy fuj.

Ale korporace v ČR už si myslí, že jejich otrokem je i zákazník. Viz moje okradení ochrankou OBI, nebo obvecně ochování ochranek a jiných šmejdů.

Několik supermarketů mě alespoň jednou měsíčně přesvědčuje, že jiná cenovka u zboží a jiná cena k placení je součást její vnitřní politiky. V podvodech a šmejdském chování excelují zejména německé firmy a markety, jak jsem vypozoroval. Moje poznámka, že i pro ně platí zákony je překvapí, a náprava obvykle přijde poté, co se jich zeptám, zda České obchodní inspekci vysvětlí jejich inovativní přístup k českému právu stejně jako se to pokouší u mě.

Alespoň jendou do měsíce je objev í nějaký incident, kdy si supermarket či jeho zaměstnanec myslí, že mi může poroučet a já musím uposlechnout. Např. že pískání u rámu znamená, že se musím podrobit prohlídce ochrankou (ochranku ignoruji od ré doby, co mě ochranka OBI okradla). Nebo že může direktivně a ostrými příkazy požadovat poklandí doklad na zboží zavřeného v batohu a nakoupené v jiném obchodě. Apod. Rychle je vyvádím z omylu.

Ale stejně jako by soudný stát nedaroval obrovské zásoby lithia Australanům, tak soudný a svobodný český člověk by si toto nenechal líbit. Nicméně celá situace v ČR je nastavena tak, že je módní vlastizrádství a dupání po Češích.

Proto ti, co trvají na dodržování zákonů a pravidel (jako Jakub Čech z Prostějova) jsou popliváváni. To co chtějí slušná pravidla, tak jsou údajně komouši, soudruzi či rovnpou putinovi agenti. A dodržování pravidel a zákonů jako základní ideje se nesetkává s odezvou ani u úřadů, policie a soudů.

Vůbec netušíte, Neocone, jak to tu chodí. My nejsme hrdá česká země, my jsme hrdí na to, kdykoli se může Čech nechat pošlapat, zneužívat a vydírat. A tomuto tleskají a požadují to masy prostých lidí, a ještě více naší inteligence. To je velký rozdíl od USA.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-10-07 18:16
No nevim, vcera jsem mluvil s kamaradem, kazde leto, po dobu VS, ke me jezdil na J-1 Visa na praci.
Bydli v Liberci, maka pro jednu prazskou firmu jako IT, nic velkeho. Je mu 26 let, dela 50 mesicne, 13ty plat, benefity, obedy, dovolena 5 tydnu, telefon a notebook free, kazdy den dojizdi, platit mu naftu LIBerec-Vysocany, kazdy den, sluzebni auto, a vcera me volal, ze mu sebrali 2 roky starou Fabii v nafte, a dostal Brand New octavia, 1.4 T, combi s xenonama a GPS.

Takze, kdo chce makat, tak si pri te 3% nezamestnanosti najde praci, kde mu rano nedaji zamcenou kasu, kde nema tuseni, kolik tam je a vecer ji neodevzda a klepe se, kolik bude muset doplatit.
Pokud nekdo na takove podminky pristoupil, hadam ze dobrovolne-jeho/jeji blbost.

Neocon
0 # Tomáš Pecina 2017-10-07 18:59
Předpokládám, že váš kamarád nedělá v tom Liberci pokladního v supermarketu…

Za cca 15 let, co se zabývám právem, jsem se setkal s bezpočtem lidí, kteří by na podobné podmínky klidně přistoupili. Je to ale výsledek nejen jejich blbosti, ale selhání státu. Dobře vědí, že by se proti zaměstnavateli neubránili, ani kdyby byli v právu, a tak resignují a berou takové podmínky, jaké jsou jim poskytnuty.

Odbory se staly služkou komunistického režimu a z této degenerace (a oprávněného pohrdání) se stále nevzpamatovaly, zvlášť když v jejich čele působí směšné figury jako Štěch nebo Středula.

Myslím, že Jakuba Čecha nikdo rozumný neodsuzuje, dělá dobrou práci.
0 # Anonymní 2017-10-07 19:39
On nedela v Liberci, dela ve Vysocanech a dojizdi kazdy den z Liberce, kde bydli, do Ph, aniz by vytahnul korunu, vse mu plati firma, vc. Nove Octavie, bensinu nyni, co mu dali 1.4 T, dal.znamky atd.

Ano, nedela v Supermarketu, je to IT Guy, velice prumerny IT (ma Pedagogickou fakultu, zadny strelec z CVUT).

Je samozrejme neocekavam, ze pokladni ma sluzebni vozdilo pro soukrome ucely a firma ji plati pohonne hmoty-to je v poradku-pokladni je pokladni, ale za ty penize muze mit klidne nadobi v restauraci, vydela si 2x tolik, zadarmo se naji a nebude se kazdy den klepat, co ji manager, kteryho s prominutim nevykourila, rekne, bez dukazu a na dobry slovo, co ma doplatit ze svy uz tak mizerny mzdy.

Omlouvam se, ale v tomto pripade (mimo krizi, v regionu, kde je fakticky nulova nezamestanost) je kazdy sveho stesti strujcem.

Opakuji, mit bianco sek rano a bianco sek vecer a byt na (ne)milost smejda-to je pro me tezko predstavitelne.
Neocon
0 # Anonymní 2017-10-07 21:02
Neocon: Pokud znáte takových lidí alespoň deset tisíc mohlo by to dělat zhruba promile lidí.

Problém je, že jednotlivec je ve statistice pár miliónů lidí jen stantistická chyba.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-10-07 21:18
Tomáš Pecina: Já znám bezpočet takových lidí, kteří by na podmínky přistoupili i tehdy, pokud by za zlepšení jejich podmínek bojoval i někdo druhý - a jim by stačilo mu to pouze nehatit. Přesto přistoupí na potupné podmínky, a ještě shodí toho, kdo za něho bojuje.

Jen netuším, jestli je to česká povaha, nebo obecná lidská povaha v celém světě. Spíše se kloním ke světovosti.

Nicméně obecný člověk zde má velmi malé šance, a to je zase vina úřadů a státu. Spíše existující mocenské struktury se postaraly o to, aby si rozdělily moc a píseček a panují.

Jinak je to, jak píšete, pane Tomáši Pecino, mnoho struktur včetně odborů je degenerovaných z doby komunismu. Vlastně i ty soudy a justice. Takže mnoho lidí raději sklopí zrak a dělají ze sebe hadr, a je otázkou, jestli velké části lidí vůbec zbývá něco jiného.

Ale uznávám, že ředitelé General Motors, nebo Billu Gatesovi, nebo tomu člověku z Liberce - to vnímají jinak.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-10-07 22:49
Tak tech lidi bych Vam ted vyjmenoval ze startu 40, vyhody, penize a benefity, ktere dostavaji-vec pred 2-4 rokama v CR nemyslitelna. To je fakt.

Muj point byl-v dobe 3% nezamestnanosti muze za tech podminek (prijdu, netusim kolik tam je, makam jako kreten, odevzdam a znovu netusim, kolik tam, popr. neco zaplatim z nuzneho platu) delat jenom kreten/blbka. Taktez fakt.

A posledni-totez v US-ted jsem shanel na FL poslednich 14 dni, jednoho jedineho cechacka/holcinu, bez papiru a SSN, za podminek, o kterych se nikomu ani nesni-nesehnal jsem nikoho.
(A vzal bych klidne i tu Vami zminenou prodavacku z Lidlu, vydelala by si 8 tisic, akorat ze jeden jediny den/ 7 hodin denne.)

Ekonomika roste jako krava, vsude a lide holt nejsou. (Proto me vzdycky fascinuje, kdyz nekdo breci, ze ma nuznou mzdu v nuznych podminkach)

Neocon
0 # Anonymní 2017-10-08 00:25
Neocone, vyjmenujete jich z fleku 40, to znamená že se dostanete na pár ppm (parts per million) obyvatel. Tolik suchá statistika.

Kromě toho pořád mluvíte o Praze. Praha je specifická tím, že se do ní sáčkují a vznikají další a další programátorské firmy, přičemž další programátoři už nejsou a nebudou. Ti, co se do Prahy chtěli přestěhovat, případně dojíždět nebo žít kočovným životem Praha/Addis Abbeba (či jiná destinace) - ti tam jsou. Ale život v Praze je natolik drahý, že se to často nevyplatí.

S pražskou programátorskou firmou se nedomluvíte, že budete částečně dělat z domova, i když to charakter práce vyžaduje. Za posledních 10 let jsem byl v Praze nesčetněkrát, vždy jsem výběrová řízení na programátory i u velkých firem a náročných řízení. Moc o mě stáli, ale styl po čase částečná práce z domova - nemožné.

Takže jsem raději pracoval pro USA.

Všímám si, že nastávají anomálie - před několika měsíci jsem řešil spor se sousedem. Když zjistil, že dobře rozumím elektronice, byl ochoten spor prohrát, a dělal vše proto, abych šel pracovat do jeho elektronické firmy. Elektroniků je též nedostatek.

Ale toto se týká ani ne promile lidí. Skutečná realita je zcela jinde. A i když vyjmenujete 100 lidí vašeho ražení, já jich klidně vyjmenuji i několik stovek - pořád jde o zanedbatelnou statistiku, a zanedbatelnou část populace.

To je ovšem anomálie. Dokonce vám povím jak vznikla. Po roce 1989 sem vtrhly západní společnosti nadšené z toho, že v ČR je nadbytek velice znalých a kvalifikovaných lidí, co dělají za suché z nosu. Tedy těch techniků, elektroniků, strojařů a dalších fachmanů. A západní firmy je dojily za minimální platy s průpovídkami, že za branami stojí 30 dalších zájemců. Mladá generace není hloupá a odkoukala, že být dobrým technikem znamená dřít bídu s nouzí, a tak neměla o tyto obory zájem. A teď je o tyto obory velká nouze, zvláště v Praze.

Takže tuto anomálii můžete vynechat, skutečná situace pro většinu lidí je zcela jiná.

---

Ekonomika roste pouze naoko. Většina peněz z toho je vyvedena do zahraničí (loni či předloni 480 miliard Kč), a výsledkem je spíše klesající trend. Jinak řečeno, většina lidí z toho nic nemá.

Za posledních půl roku stouply ceny fakticky všech základních potravin o 20 %, to jest reálná inflace 44 % (pokud se vynechá cena lokomotiv či dalších věcí, co nižší vrstva nekupuje a opticky přitom snižují inflaci). Vynechávám excesy, jako je cena másla, kde reálné zdražení je 80 % p.a.

Pokud běžný člověk (nižší vrstvy) tento rok dostává mzdu, která se zvyšuje o 44 % ročně, pak je stále na stejném. Ekonomický růst začne tento prostý člověk pociťovat až tehdy, až růst jeho výplaty převýší 44 % za rok. A prodavaček ze supermarketů či prostých lidí s takovýmto růstem výplaty neznám ani jeden kus.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-10-08 00:57
Ale ja nemluvim o uzke skupine lidi, mluvim o tom, ze kdo chce, dobre placenou praci si najde, i za cenu takove drobnosti, jako je prestehovani.

Ze to lide na malych mestech a Severu nemaji jednoduche-to se vi, ale maji uplne tu stejnou moznost, jako ten Michal z Liberce, ktery neni liny kazdy rano jezdit do Prahy a po praci zase zpet.

V Liberci by nikdy 50/mesic+novou Oktavku+zadarmo pohonne hmoty a dalsich mnou X vyjmenovanych benefitu, nedostal.
Ale neni liny a takovou moznost ma kazdy. Vsimnete si prosim slova liny, protoze rikat, ze "...u nas v Horni Dolni jsou mizerne platy a nebudu se preci stehovat, nebo dojizdet..."-to je kurva lenost.

Jak jsem zminil v predchozim-slibil jsem svemu best kamaradovi, ze mu sezenu holku z CR, protoze v US to je jeste horsi s lidma, na FL, do golfoveho resortu za bar, prace 7 hodin denne jen s extra bohatymi lidmi, prumer na den:

$70 cash/7 hodin prace, PLUS cca $200-$250 na tipech/den bydleni free 200 metru od resortu v dome s bazenem, jidlo, voda, elektrika, net free, prace od 10/01 do 05/31/2018, 350 metru od plaze ( Mexickeho zalivu), na papirech, nebo prac.povoleni nezalezi, vyplata denne cash, auto k dispozici free.

Myslite, ze jsem nekoho sehnal? Kazdy, uplne kazdy me rekl (bavime se o lidech, co sem jezdili na praci jako studenti, vc. Michala z LB-sorry kamo, mam super job, delam tyhle a tyhle penize, nechci o tu praci prijit atd.atd.atd.).

Opakuji Vam-pred 3-4 mi lety jsem jich sehnal 70 v CR, za sotva tretinovou mzdu. Casy se meni a kdo tvrdi, jako Vy, ze je v CR situace spatna, tak nerika pravdu-ono obcas staci jen nebyt liny a chtit....

Neocon
0 # Anonymní 2017-10-08 01:30
Neocone, ale vy mluvíte o úzké skupině lidí.

Následující není despekt k Západu či USA, ale uvědomte si, že zcela jinak jsme se dívali na toto v roce 1990, a zcela jinak v roce 2017.

---

Za prvé, přestěhování a doprava není drobnost. Něco to stojí, a nové zaměstnání to musí vyvážit jednak penězi druhak nějakou perspektivou té práce. Přestěhování je investice, a měla by se zaplatit.

---

Za druhé, dobří pracovníci, které hledáte, chtějí budovat kariéru - zvláště pokud mají ctižádost a nejsou líní, abych se tak vyjádřil vašimi slovy.

Já bych se na vaše nabídky taky rovnou vykašlal. Nabízíte tu jednodenní práci, tu několikaměsíční práci. Naprosto ignorujete, že pokud chcete "dobrou holku", tak o dobré pracovníky je zájem i jinde, a ona si chce budovat kariéru někde v trvalejším zaměstnání.

Jinak řečeno, nabídněte buď dlouhodobé zaměstnání, nebo dobrý start do nějakého oboru, nebo si vychovejte horšího pracovníka k lepšímu - všechny tři varianty budou úspěšnější.

---

Za třetí.

Ještě před několika lety jsme za Západ nahlíželi jako na boha. Také jsme často brali práce v zahraničí proto, abychom se mohli naučit dobře třeba tu angličtinu. Dnes už vyrostla maladá generace, která nezná komunismus ani v kolíbce a anglicky se učí povinně od základní školy. Tyto oba dva důvody tedy už padly.

Před několika lety mít v životopise "práce v zahraničí" bylo obrovské terno. Na každé lepší místo vás zkoušeli z angličtiny. Oba tyto móresy už padly.

Už je to v situaci, kdy každý ctižádostivější se naučil angličtinu v základní podobě. Dokonce i náš prezident Miloš Zeman to nějak seká, ač se na škole učil rusky.

---

Vy pořád všechno měříte přes ekonomiku a krátkodobé peníze - ale časy se mění.

Ti, co nejsou líní, chtějí nastartovat kariéru a stoupat v ní. Nějaké výpadky v krátkodobých štěcích jsou zajímavé jen někdy, zvláště pokud startujete lukrativnější obor.

To, co jsou líní, zase chtějí více času a svůj dům, kde vyrostli - a jsou ochotni ho vyměnit za méně peněz.

Mnozí aktivní už jsou dávno v zahraničí, proč by čekali na vaše nabídky, nebo na to, až se Praha uráčí si rozmyslet co chce.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-10-08 01:49
Pockejte, ted me asi nechapete. Od roku 2006 jsem tu mel mozna 300 studentu/nestudentu na praci, tedy trosku vim, o co jde.

Jednodenni praci? Spatne jste precetl-pro meho kamarada, mozna best kamarada, co je gen.manager na golfovem resortu, jsem se pokousel sehnat holcinu, ktera by delala a bydlela tam, kde 99% Cechu sni, se jednou podiva na blbych 14 dni na dovolenou od 1. Rijna do 31.5., nez pres leto zacne mimo sezona, pac je na golf moc velky vedro a vydelala by si 8 tisic kc/denne.

A samozrejme, kdyby chtela zustat dele, ci na veky, tak by mohla zustat dele, ci na veky. A Vy my v zasade napisete, ze to neni az zase tak zajimavy. No nevim, pro neho je 8 tis.kc denne/ 7 dni v tydnu, docela dost penez....

A posledni-muj point byl-ze kdyz jsem chtel, jeste pred par lety, po Student Agancy lidi na praci na J-1, tak jsem dostal 80-90 CV a vybral jsem si ty best a to byl kurz 16-18 kc/USD.

Dnes je kurz 22/USd, byl 26/USD a nikdo nemel z duvodu dobre placene prace s benefity zajem.
Tedy, situace neni tak spatna v CR, jak tvrdite-evidentne a bez otazek. (plati to samozrejme pro lidi, co chteji makat).

Neocon
0 # Anonymní 2017-10-08 05:39
Neocon: Tak to s tou holčinou jsem špatně pochopil, díky za vysvětlení.

Nicméně prostě situace v ČR je poměrně dost jiná, než byla před pár lety.

Situace v ČR je v zásadě horší. Česká ekonomika formálně v ukazateli HDP roky roste, ve skutečnosti z toho téměř nikdo nic nemá - kromě rostoucích cen a dražšího zboží.

Miloslav Ponkrác
0 # Tomáš Pecina 2017-10-08 09:31
Neocone, toto jsou dva úplně jiné světy. Pokladní, nebo jiná žena, která vezme takové zaměstnání "přes agenturu", o kterém píše Uhlová, neumí ani programovat, ani neumí anglicky – mnohdy ani dobře česky – takže jít k pokladně, balit kuřata nebo třídit odpad je to jediné, co může v České republice dělat.
0 # Anonymní 2017-10-08 13:34
TP-tomu ja rozumim. Proto jsem Vam napsal, kdyz se bavime o lidech bez vzdelani a bez anglictiny, ze mohla, takova zena, klidne jit umyvat nadobi do restaurace (na to nepotrebuje ani anglictinu, ani cestinu, ani umet programovat), mohla by si vydelat 2x tolik a nemusela se nervovat, ze bude neco doplacet.

Nebo mohla jit makat do Amazonu, tam je startovne 150Kc/h+10% extra bonus, kdyz neni clovek nemocny+dalsi benefity.

Proste nerozumim, proc nekdo jde makat na pokladnu za mrzky peniz, kde je ohrozen tim, ze nepadne do oka managerovi a bude doplacet neco, na co nemel nikdy vliv.
Opakuji-v krizi-ok, ale v dobe 3% nezamestnanosti to je absolutni hloupost.

Neocon
0 # Anonymní 2017-10-08 15:15
Neocon: Protože nerozumíte českému prostředí. Já sám jsem se před cca 15 rozhodl, že už nikdy nechci mít českého vedoucího či manažera.

Tady v ČR je rozšířena fáma, že všichni veoducí či manažeři jsou strašně kompetentní - ale pokud je průšvih nebo problém, vždy za to může zaměstnanec. To jen oni dělají problém. A to platí ať děláte kde děláte. Je to pohrobek komunistického režimu, prostě lidi se tu snaží být antikomunističtí a prokapitalističtí až za hrob stylem poturčenec horší Turka. Je to prostě mindset, který nepochopíte, protože jste jinde.

Kdybych si měl vybrat mezi prací v Amazonu a za pokladnou, jasně volím to druhé. Kromě toho Amazon není v každém českém městě ani jeho blízkosti.

Ono těch volných míst na výběr zase tolik není, aby si lidé mohli vybírat z x variant. Zvláště když jdete mimo Prahu. Je to stejný přelud, jako když z čísla HDP usoudíte, že lidé se mají stále lépe.

Víte o tom, že letos skončilo a zabalilo podnikání rekordní počet podnikatelů? 1. 3. 2017 skončilo historicky obrovské množství firem a zaměstnavatelů. Kvůli Andreji Babišovi a jeho EET.

Zkrátka život prostého člověka je trochu jiný, než život člověka, kterému Bůh nadělil větší schopnosti.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-10-08 15:51
"Kdybych si měl vybrat mezi prací v Amazonu a za pokladnou..."

Vazne? Muzete mit nekde s bonusama v delnicke profesi cca 200,-Kc/hodinu, udelate 200 hodin za mesic, tedy vydelate 40 taliru ceskych, aniz by jste neco riskoval,
a Vy by jste radeji zvolil praci za pokladnou za 18 tis.hrubeho (kdyz mate stesti) a riskoval, ze Vam manager kazdou druhou smenu rekne, ze mate doplatit 200,-Kc manko?
Pak Vam neni pomoci, v dobrem mysleno.

"....Kromě toho Amazon není v každém českém městě ani jeho blízkosti....".

Pokud vim, Amazon svazi do Prahy lidi zadarmo i ze Severu, Mostu/Chomutova a okoli + jsem Vam psal, ze prestehovat se muze kazdy.

"....Zvláště když jste mimo Prahu...."

Opet to same, prestehovat se muze kazdy.

V US je oficialni prumer, ze se bezny clovek stehuje za svuj zivot 12x. Hadejte proc-mozna na stari/duchod, se stehuji lide na FL, AZ a CA-kvuli pocasi, ale tak 6-8x z toho je kvuli praci. Zadny problem v tom neni, to jen v CR se lide nekde narodi a na stejnem miste umrou. To je CZ unikat.

"Protože nerozumíte českému prostředí."

Nevim, z ceho tak usuzujete, mam v CR pomerne uspesnou firmu s 30 mil. rocnim obratem.

Neocon
0 # Anonymní 2017-10-08 17:01
Ad 1) Můžete si vybrat práci mezi opravářem Fukušimy v radioaktivním prostředí za $10000000/měsíc nebo kasu v supermarketu za 18 tisíc/měsíc - také beru to druhé. Mzda není všechno.

Např. Tesco nežádá po pokladních doplatit manko.

Ad 2, 3) Samozřejmě že se může přestěhovat každý... Ale to přestěhování také není zadarmo a přináší dodatečné fixní, daňové a stálé variabilní náklady.

USA není ČR. USA je víceméně země vyděděných imigrantů bez původních kořenů, takže to nikoho nepřekvapuje. Původní obyvatele USA zamordovalo v genocidách.

Ad 4) Jste na jiné straně barikády. Připomíná mi to jistou ženu, která odpověděla prostým lidem: "Když nemají na chleba, ať jedí koláče."

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-10-08 17:17
"Samozřejmě že se může přestěhovat každý... Ale to přestěhování také není zadarmo a přináší dodatečné fixní, daňové a stálé variabilní náklady."

Ano, to jiste ano, ale pokud diky jednorazovemu prestehovani vydelate rocne o 200 tis.Kc vice, tedy za 10 let o 2 milinoy Kc, tak nejakych par (desitek) tisic nakladu je vice nez smesne.

"USA není ČR. USA je víceméně země vyděděných imigrantů bez původních kořenů, takže to nikoho nepřekvapuje."

Taktez souhlasim, ze US neni CR, ale kazdy strujcem sveho stesti a za lenost/blbost se plati.

"Jste na jiné straně barikády."

Kdybych nevidel desitky holek z Ostravy a Severu, kterych je plna Praha, ktere se odhodlaly jit za praci a dnes jsou uspesne (a prijely do Prahy s jednou igelitkou), kdybych nevidel X lidi v US, kteri sem prijeli a opet z velke casti z Ostravy, Karvine a Severu a udelali diru do sveta, tak bych s Vami mozna souhlasil, ale ja u toho byl a souhlasit tedy proste nemohu.
Neocon
0 # Anonymní 2017-10-08 17:43
Neocone, a co vlastně řešíte?

Připomínáte mi můj první střet s Američanem. Měl jsem starší notebook se sériovým portem a koupil jsme si nový. Američan potřeboval notebook s tímto portem a tak jsem mu ho dal. Dal, ne prodal, protože bych notebook stejně vyhodil. Američan byl perplex a vlastně dodnes nechápe, proč jsem mu ho dal zadarmo a neřekl si o peníze. Tento mindset je mimo něj. Mám od té doby u něho pověst nejmorálnějšího člověka na světě, hned těsně za Ježíšem Kristem a panenkou Marií - mimo jeho chápání.

Typický Američan je vykořeněnec a vyděděnec, který v zásadě nic nemá - jen půjčky a dluhy. Jestli bude splácet bankám a nájem platit tam či onde je mu jedno. Jeho finanční saldo je záporné, a co může ztratit?

Část mladých také nic nemá, a je jim jedno, jestli budou zkoušet štěstí v Canbeře, Hamburku či jinde. O nic nemohou přijít. Jako mladý jsem se 6 x přestěhoval a zakotvil jsem nakonec úplně jinde, než kde jste vyrostl.

Velká část prostých lidí má nemovitosti - byty a domy. To je jedna z věcí, které přinesl lidem minulý režim. Na ně by si nikdy nevydělali nebo se silně celoživotně zadlužili. V současné situaci už na ně nevydělají.

Plánovat/argumentovat na 10 let dopředu v době, kdy je to každý půlrok jinak, a vývoj ve světě, ekonomice i oborech neodhadne skoro už ani pámbů - je strategický fail, to se na mě nezlobte.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-10-08 17:50
Ja vubec nic neresim, jen jsem tu napsal, uplne na zacatku, pokud se podivate vyse, ze "nechapu, jak nekdo, kdo sice nema vzdelani a neumi rec, muze jit pracovat za 18 tisic hrubeho na pokladnu,
kde je odkazan na milost, ci nemilost managera a neprebere si rano penize, aniz by si je spocital a taktez vecer neodevzdava penize, aniz by vedel, kolik tam prebyva/chybi..."

Misto toho dotycna mohla jit, napr. umyvat nadobi za vetsi mzdu bez jakehokoliv rizika, ci pracovat do Amazonu, za dvojnasobnou mzdu.

To byl muj point-jenom pozastaveni se nad tim, proc to ty zensky delaji, kdyz maji na vyber-nic vic.

S tim US mate v zasade pravdu.
Neocon
0 # Tomáš Pecina 2017-10-08 18:12
Některé věci jsou obtížně pochopitelné, příkladmo proč lidé neustále podepisují zjevně nevýhodné smlouvy, např. na spotřebitelské úvěry. Mnohdy je to výraz bezmoci, jak jsem napsal, a hluboké, a ovšem důvodné, nedůvěry v orgány veřejné moci.

Dfens to kdysi charakterizoval geniálním článkem o společnosti zmrdů a vohnoutů. Vohnout nemá možnost škodit zmrdovi přímo, tak to dělá po svém, třeba tím, že udává. Je to arci tragicky chybný model společnosti, ve které jsou nakonec poraženými všichni, vyjma těch největších zmrdů, jako je Babiš nebo Kellner. Ale i na ty se už někde vaří voda.
0 # Anonymní 2017-10-08 18:52
Srovnavate 2 nesrovnatelne veci. Kdyz je clovek v uzkych, u zdi, drti ho exekutori, musi nekde neco zplatit, tak je vcelku logicke, ze podepise cokoliv-tedy i krajne nevyhodne veci.

My se ale bavime o zamestnani, mimo krizi, kdyz ma pani na vyber jit:

Umyvat nadobi, cista hlava, mlady kolektiv, jidlo a piti zadarmo za 25 taliru, nebo pujde na kasu, kde se nezastavi, rano prebere penize, o kterych nema tuseni, vecer neco odevzda, o cemz opet nema tuseni a ceka, kolik ze ji manager/zmrd rekne, ze ma eventualne doplatit.
To vse za 18 tisic hrubeho.

To proste je pro me nepochopitelny. Asi jako bych mohl jit do 2 bordelu-v jednom budou mlady hezky stihly holky, podnik na urovni, kde chteji 1000,-Kc/hodinu, nebo bych mohl jit do spinaveho zaplivaneho privatu vedle Bohemky, kde jsou 2 tlusty 50ti lety zensky, spina a smrad a chteji za hodku 3500,-kc.

Kam pak bych asi sel?

Neocon
0 # Tomáš Pecina 2017-10-08 19:56
Nehovořím o této situaci, tam je to jasné, ale o běžném případě, kdy si lidé kupují na úvěr spotřební zboží; přesto jsou schopni podepsat šílené věci, např. se vzdát práva na soud a svěřit svůj osud pochybnému rozhodci vybranému věřitelem, přijmout sankční platby (smluvní pokuty) v násobcích jistiny atp.
0 # Anonymní 2017-10-08 20:52
Tomáš Pecina: To s tím rozhodčím soudem byla polovina programátorských smluv, co mi zaměstnavatelé v minulosti dávali podepsat. A já nepodepisoval. A titíž zaměstnavatelé často do mediálního éteru rozhlašují, jak nemůžou sehnat lidi, zvláště schopnější. A rozhlašují o lenosti lidí.

Neocon: Já vám rozumím, a vaše tvrzení i přemýšlení jsou rozumná v mnoha ohledech.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-10-08 22:29
TP-tak to je preci prirozena lidska vlastnost, mit vsechno hned. Ja se tem lidem ani nedivim-soused ma Superba, sef ma Superba, svagr ma Superba a muzu ho mit zitra bez jedne jedine koruny a na splatku tu "desitku" preci vzdycky sezenu.

Lide to podepisuji proto, ze nikdy neveri, ze nebudou schopni splacet, proto jim jsou pokuty a ruzne dolozky u riti. "Nam se to preci nestane". (Stejne jako si byl Rath jisty, ze jeho zrovna nikdo nikdy nesbali).
Jsem milovnik kapitalismu, ale za tohle trosku muze system, tak jak je nastaveny, ne tak uplne spotrebitel.

Ja prisel do Statu a rikal jsem si, ze si nikdy nevezmu auto na splatky a nebudu mit kreditky-preci nejsem magor, jako ty americani, co vydelaji $5000/mesic, ale splatky na hypoteku, 3x auto, pracky, iphony, tv, summer house atd. jim delaji $8000/mesic.
No, dneska mam 12 creditek, 6ty auto na splatky, 3 hypoteky...

Neocon
0 # Anonymní 2017-10-08 22:55
Neocone: A budujete si kredit u bank. :-)

Lidi to podepisují, protože to dělají všichni ostatní. A protože jim všichni říkají, že je to normální. Přeci to ostatní nedělelají blbě, že ano?

Příroda to nedělá hloupě, lidé se učí a přejímají vzorce chování od okolí. Jen nepočítá s moderním světem korporací a médií.

Když se budou od kolébky učit, že je normální podepisovat smlouvy, co je požanou do otroctví, tak to budou dělat. Když se budou od malička učit, že všichni v Čechách utlačujeme homosexuály a ženy, budou tomu věřit. Když se budou od kolébky učit, že občané USA (nebo Ruska nebo Austrálie) žerou malé děti, budou tomu věřit. Vlastní uši, oči a mozek použije málokdo.

Dříve v ČR bylo výhodné platit hotově. Dnes se prodavači snaží seč mohou, abyste si auto či elektroniku pořídil na splátky. Dají vám slevu splátek, ale hotově peníze nechtějí. Asi mají astronomické bonusy od těch půjčovních firem.

Dlužník je otrok. Dlužník musí dokazovat bance, a banka ho může kdykoli zlikvidovat. Stačí úvěr zesplatnit a je v zadeli.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-10-08 23:19
Credit si budujete na zacatku, pak uz ne, ale jakmile jednou okusite tenhle postup, uz nikdy se nevratite k old school.
Jinak mate v podstate pravdu.
Neocon
0 # Anonymní 2017-10-03 15:54
Osobne keď som svojho času pred viac ako 10 rokmi brigádovával v Kauflande na Slovensku, tak nejaké sprepitné nikto veľmi neriešil. Vždy to bolo aj tak len pár vtedy ešte korún (žeby tým, že som bol muž a nijako zvlášť atraktívny?), som si to vždy odkladal bokom a na konci zmeny vopchal do vrecka. Veľká časť pokladníkov na to úplne kašľala a hádzali to normálne do kasy.

A ešte si dovolím polemizovať, že všade vraj musí manko pokladník doplatiť zo svojho - ja som síce mal manko len raz (za obdobie asi 1.5 roka, aspoň 2 šichty týždenne), nejakých 400 slovenských korún, ale len mi to dali podpísať (s pár týždňovým odstupom) a nikto nič nestrhával. Neviem ako to ale robili s takými, čo sa im to dialo často...
0 # Anonymní 2017-10-03 17:04
"...som si to vždy odkladal bokom a na konci zmeny vopchal do vrecka..."

Ano, presne tak to vidim-proc by to mel byt problem? Odevzdam, co odevzdat mam a zbytek je moje.

Neocon
0 # Unknown 2017-10-06 23:52
Protože žijete někde úplně jinde a nemáte o realitě tady ani ponětí.

Průměrná pokladní neumí napočítat do deseti, výjimky samozřejmě jsou. Kasa jí ukáže, kolik má vydat - vydá.

Pokud je frmol, tak na to stejně není čas.
0 # Anonymní 2017-10-03 17:16
Souhlasím s autorem, pokud jde o pozornosti, u kterých dal zákazník zřetelně najevo (třeba i dodatečně), že jsou zamýšleny pro osobní prospěch pokladní/ho. Tam, kde takový zřetelný projev vůle chybí, jedná pokladní jako zástupce právnické osoby "v rozsahu obvyklém vzhledem k jeho/jejímu zařazení nebo funkci", § 166 I ObčZ, a přijatá hotovost se stává majetkem "Alberta", resp. obchodní společnosti, která ho provozuje. Už to, že se Albert rozhodne tato "dýška" použít na vyrovnání manka z jiného dne, je jeho dobrá vůle - a rozumný přístup - nikoli však právní povinnost. Teoreticky by si mohl všechna dýška ponechat a všechna manka vymáhat v plné výši.

Na ethický rozměr lze rovněž nahlížet jinou optikou, než používá autor: Albert zakazuje pokladním přijímat dýška v pracovní době ne proto, že by samotné obdarování pokladní/ho drobným obnosem bylo neethické, ale proto, že je neethické obstarávat si vlastní záležitosti (dýško pro osobní přilepšení) v době, ve které má zaměstnanec vykonávat činnost pro zaměstnavatele a dostává za ni (sice bídně, ale přesto nějak) zaplaceno.
0 # Anonymní 2017-10-03 17:43
je neethické obstarávat si vlastní záležitosti (dýško pro osobní přilepšení) v době, ve které má zaměstnanec vykonávat činnost pro zaměstnavatele

To jste vymyslel sám, nebo na podobné hlody máte v Albertu nějakého pyj-ár managora? Zaměstnanec na pokladně markuje a kasíruje - s dýškem nebo bez něj úplně stejně. A když skončí, tak mu buď něco zbyde, nebo nezbyde nic, nebo bude v mínusu, no. Kdy přesně si obstarává ty vlastní záležitosti?
0 # Tomáš Pecina 2017-10-03 19:28
Nikde jsem neuvedl, že se dají pokrýt manka za jiný den: pokud vím, nedají. S názorem, že chybí-li výslovný projev vůle směřovaný k pokladnímu jako k obdarovanému, je beneficientem Albert, arci nemohu souhlasit.
0 # Anonymní 2017-10-04 10:38
to: Anonymní, 3. října 2017 17:16
Jak jsou na tom jednotlivé prodavačky? Jedné furt chybí a jiné furt přebývá?

Ale asi je to při hučení v hlavě jedno...
0 # Unknown 2017-10-07 00:03
Nastudujte si právo. Pramenem práva je rovněž právní mrav, usance, obyčej.

Dávání spropitného je starou evropskou tradicí (v Japonsku například nepředstavitelnou), a v rámci tohoto právního mravu se presumuje, že jsem chtěl "obdarovat" přímo osobu, která mne obsloužila.

Spropitné plní obvykle dvojí funkci: tou první (a nejčastější) je poděkování za professionálně a kvalitně odvedenou službu a podle míry a professionality se odvíjí (nebo by se odvíjet měla) výše spropitného. Druhou funkcí je tzv. všimné, tj. že při příjezdu do hotelu nechám vhodnou částku na recepci. V hotelu pak o mě ví a docílím tím větší míry péče a pozornosti.

Vždy však chci, aby tyto peníze dostal zaměstnanec / kolektiv zaměstnanců.

Pokud je sebere zaměstnavatel, tak de facto okrade mne - zasáhne tím do mého práva vlastnit a pokojně užívat majetek.
0 # Anonymní 2017-10-07 13:36
Protiřečíte si. Jednou tvrdíte, že obdarováváte přímo konkrétní obsluhující osobu, pak tam najednou máte zaměstnanec/kolektiv zaměstnanců.
Takže bych byl rád, kdybyste "presumoval" výhradně sám za sebe. Já za sebe, když dám spropitné, kdyby se mě zeptali komu patří, asi bych většinou řekl - všem, kteří se na mém dobrém dojmu podíleli - zpravidla především kuchaři, obsluze, ale i majiteli, že to tak dobře vede. Ani by mi asi většinou nebylo proti mysli, kdyby o rozdělení mezi zúčastněné rozhodl právě majitel. Kdyby spravedlivě vyhodnotil, kdo má na výsledku největší podíl. Jak to mají ve Vekslákově, to nám, myslím, může být šum a fuk. Tomu majiteli bych to dal samozřejmě jen v případě, že není depersonifikován, jako je tomu u Alberta. V tomhle případě ale spropitné nedávám. Určitě bych tak neříkal situaci, že nepřijmu zpátky pár drobáků.
0 # Anonymní 2017-10-07 18:00
Anonymní: Nicméně má naprostou pravdu, ajkkoli se to snažíte zpochybnit.

Pokud dávám dýško pokladní, dávám to pouze jí - a tento mindset mají všichni, které znám.

Pokud dávám dýško v restauraci, tak pokud se podělí třeba s kuchařem, souhlasím s tím - a tento mindset zastávají všichni, které znám.

Jinak řečeno, má plnou pravdu v tom, že zvyk a úzus je zde naprosto jasný.

Neznám naprosto nikoho, kdo by souhlasil s tím, že dýško prodavačce sebere korporace. Vnímám to jako prachsprostou krádež, a vůbec bych nebyl proti, kdyby vedoucí byl žalován v přestupkovén řízení či z trestného činu krádeže při vyšší částce. Bylo by to sakra třeba, aby si to markety uvědomily.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-10-07 18:57
Myslim, ze korporace nedostane nic. Zcela jiste to sbali ten hlavni manager za temi zavrenymi dvermi.
Firma z toho nema ani korunu.
Neocon
0 # Anonymní 2017-10-07 21:08
Neocon: Asi to tak bude. Ale ti si přilepšují i jinak. Jednou jsem byl v nejemenovaném supermarketu a poměrně kvalitní fotbalové míče původně za cca 500 Kč najednou zlevnily na pár desetikorun. Přímo přede mnou. Naházel jsem jich tedy do košíku několik s tím, že to za to stojí. O vteřinu později zaměstnankyně vzala celý koš s míči a tahala to do skladu s tím, že celou várku kupuje hlavní manažer. A za necelou hodinu už stála nová várka míčů opět za cca 500 Kč.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-10-08 01:58
Tomuhle verim, protoze manager je jenom clovek, cesky clovek, tak vyuzil situaci, jiste ne poprve a jiste ne naposledy.
Neocon
0 # Anonymní 2017-10-04 10:32
Jak se díváte na praktiku McDonaldu, který dělá to samé, akorát peníze, které přebývají po zaplacení manka a chybějících skladových zásob*, posílá na charitu?

Já na to názor moc nemám, proto by mě zajímal ten Váš.

*V McDonaldu jsou porce na hranolky přesně definovány, avšak obsluha je nemá možnost jejich váhu zkontrolovat (prostě jen naplní pytlík), běžně se tak stává, že bylo vydáno více kg hranolek než podle objednávek býti vydáno mělo, to je potom počítáno jako škoda, kterou je třeba uhradit z provozního zisku restaurace.
0 # Anonymní 2017-10-04 10:39
Já jsem si myslel, že se potřebují starých hranolek naopak zbavit, když je tak vždycky nabízejí k objednávce navíc.
0 # Tomáš Pecina 2017-10-04 10:42
Jako na praxi jen o málo lepší než v Albertu.

Něco jiného je třeba Costa Coffee, kde to deklarují otevřeně a na spropitné mají příslušným způsobem označenou nádobu.
0 # gogo 2017-10-04 12:55
Jaký pak má smysl nechávat peníze navíc obsluze za nadstandardní přístup, když to skončí jinde?
To už je absurdistán, jako by prachy navíc byla povinnost a danou organizaci to těžce obtěžovalo.

To je jako by v Turecku přestali na tržišti smlouvat a vyhradili pro to speciální koutek, kam si může zájemce ještě před odchodem z tržiště zasmlouvat, když na tom trvá.
Asi jako zde:
www.youtube.com/watch?v=XNkjDuSVXiE
0 # Anonymní 2017-10-04 15:56
Vzhledem k tomu, že "charita" je dnes soubor aktivit, kde z 99,9 % činností označovaných jako "charitativní" bytostně nesouhlasím, tak je to ještě horší případ.

Tím spíše si dokáži představit, jaké hodnoty korporace, tedy i McDonals, zastávají, a jaký druh "charity" bude z dýška podporován.

Před cca 10 lety jsem úplně přestal dávat peníze na charitu, když jsem zjistil, co se za ty peníze ve skutečnosti financuje. Namísto toho podporuji přímo některé lidi a některé sociální služby - a to ty, které jsem si přímo vybral v okolí a které vidím, a se kterými souhlasím.

Takže to vypadá, že přestanu dávat úplně dýška. Jestli je pravdu, co se píše v článku i komentářích, firmy lidem dýška kradou - a já tak nechtěně podporuji něco, co bych nikdy podporovat nechtěl.

Miíloslav Ponkrác
0 # Unknown 2017-10-07 00:08
Žádný.

U toho McDonald's jsem to kdysi četl na webu, ale já jejich služeb stejně nevyužívám, takže i to bylo jedno.

Majiteli se podle etiquette spropitné nedává, rovněž ne řidičům autobusů, tramway či konduktorům. Prodavačce, či prodavači, v jakémkoliv řetězci to právě proto nemá smysl, má to smysl v restauraci, a to vždy hotově. Jinak to mafie - spaghetti - černý knír stejně ukradne.
0 # Anonymní 2017-10-08 01:34
A když dám prodavačce láhev whisky s mašličkou a nápisem "Rád bych vás ještě někdy viděl" - také to sebere majitel, nebo si to může ponechat? :-)

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-10-26 14:02
Prodavačky, které si veřejně stěžovaly na nízké platy, přišly o prémie
hradec.idnes.cz/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)