Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Díky nové funkci legal.pecina.cz zde máme usnesení, jímž Krajský soud v Ostravě nepravomocně zrušil Zastupitelské centrum DNR, z. s., Nely Liskové. Co v odůvodnění předvedla soudkyně Marcela Kernbachová, představuje naprostou resignaci soudu na vlastní nezávislost; místo kritického přezkumu byl návrh označen za důvodný už proto, že ho podalo ministerstvo zahraničních věcí, a tomu jsou, jak známo, v České republice soudy při svém rozhodování už z Ústavy bezvýhradně podřízeny.

Nezbývá než opakovat, že spolky nejsou zřizovány proto, aby prosazovaly zahraniční politiku momentální vlády, ale pro realisaci společných zájmů svých členů. Existuje-li v této zemi skupina občanů, která se domnívá, že se ruskému obyvatelstvu na východě Ukrajiny děje příkoří, a svou solidaritu chtějí vyjádřit formou, konkretisovanou ve stanovách spolku, mají na to plné právo, tak jako má naše Sudetoněmecké krajanské sdružení v Čechách, na Moravě a ve Slezsku právo jednat v rozporu s oficiální zahraničněpolitickou linií v otázce genocidy sudetských Němců.

Argument, že Lisková vystupovala jako honorární konsulka, jíž prokazatelně není, je směšný: i Bolek Polívka vystupoval bez jakýchkoli právních důsledků jako valašský král, jímž není o nic víc než Lisková konsulkou, a to vůbec nemluvím o Vítu Jedličkovi a jeho Liberlandu.

Komentáře   

0 # Anonymní 2017-09-07 10:43
Souhlasím s tím, že pitomcům by se neměla dělat reklama medializací a popotahováním po soudech. Jde jen o vyhazování peněz a je daleko lépe, když svou intelektuální impotenci svobodně realizují podobnou "činností", jejíž "výsledky" může každý vidět.

(P.S. Jakákoliv podobnost s českou pobočkou Landsmannschaftu je čistě náhodná. :-P)
0 # Anonymní 2017-09-07 10:54
Ač s Vašimi postřehy, pane Pecino, často souhlasím, v tomto případě se na rozdíl od Vás domnívám, že to rozhodnutí je poměrně slušně odůvodněno (na poměry české justice nadstandardně), a ani v něm nevidím Vámi popisované podlézání soudu moci výkonné.
Považuji za fakt, že Lisková si svým spolkem skutečně hrála na zastupitelský úřad, což dle mého názoru skutečně je v rozporu s § 145/1 d) OZ a má následovat postup dle 268/1 a) OZ.
JP
0 # Tomáš Pecina 2017-09-07 11:44
Dobře, ale pak měřte všem stejným metrem: proč Valaši smějí a Donští Rusové ne?
0 # Anonymní 2017-09-07 12:10
O zastupitelských úřadech Valachů jsem neměl ani tucha, teď se koukám, že ono Valašské království se také tak trochu tváří, že má "imigrační úřady, konzuláty a ambasády" a možná by se našly i další(kvazi)činnosti napodobující státní správu, ale když jsem se na jednotlivé "úřady" díval, tak žádná z těch právnických osob se reálně netváří jako oficiální zastupitelský úřad; jsou to různé hotely, restaurace, muzea a cestovní kanceláře, které jsou úplně standardními hotely, restauracemi, muzey a CK, akorát navíc prodávají jakési suvenýry Valašského království apod. A dále je z toho všeho zjevné, že celé Valašské království a "úřady" okolo jsou jen recese a hra.
Zastupitelské centrum DNR se tvářilo, že to všechno myslí vážně.
Víte, leckdy soudům a úřadům vyčítáme nedostatek zdravého rozumu a nadhledu. Takže bych jim nevyčítal, že se nesnaží tupě postihovat recesistický a neškodný projekt, jako je Val. království.
Netvrdím přitom, že můj názor je jediný správný, pouze nabízím odlišný pohled. Jenom na Vašem blogu však najdu tisíc jiných soudních rozhodnutí, které jsou mnohem horší, závažnější a v evidentním rozporu s platným právem i principy spravedlnosti.
JP
0 # Tomáš Pecina 2017-09-07 12:24
Valašské království má i pasy, což snad, je-li mi známo, Lisková prozatím nevydávala.

Spatřujete-li kriterion ve vážnost úmyslu, já ho naopak vidím právě v rozporu s oficiální politikou vlády. Kurdům nebo Kosovanům bylo dovolováno to, co donským Rusům zakazují.
0 # gogo 2017-09-07 12:39
Podle mě by jediným případem, kdy by stát měl zasahovat, byla činnost, která jej ohrožuje. Míněno stát, společnost, nikoliv aktuální politickou representaci.
Tj. třeba chápu, že stát bude potírat organizace usilující o přenesení klíčových pravomocí na subjekt mimo kontrolu obyvatelstva. To se ale očividně neděje, právě naopak.

Případ Lisková je evidentní politická šikana, tam není co řešit. Jedlička myslí svůj Liberland smrtelně vážně a má moje sympatie. Tibet s agentem Dalajlámou se v ČR stává cyklicky symbolem uctívání a taky je to v podstatě na úrovni Donbasu.
Kdyby se bral jako precedent Kosovo, tak bychom museli Kyjev po havlovsku humanitárně vybombardovat.

Moje zkušenost říká, že když musí být aplikován dvojí metr příliš okatě, znamená to většinou pěkné svinstvo a nedodržování přirozených pravidel.

Měli nechat Liskovou na pokoji, sledovat, kdo za ní jezdí a mapovat terén. Většina aktivistů stejně propadne své věci natolik nekriticky, že se ztrapní sami.
Tímto politickým procesem se ztrapnila akorát část aparátu ČR a bude jim to možno kdykoliv hodit na hlavu, až zase budou kvákat po potřebě plurality a svobodné občanské společnosti v jiných státech.
0 # Anonymní 2017-09-07 12:51
Kam se dá jet na pas Valašského království?

Do markrabství Lašského? beskydskalikerka.webnode.cz/.../markrabstvi-lasske

Do Svobodné republiky Žižkov?
www.republikazizkov.cz

Do Svobodné spolkové republiky Kraví Hora?
www.republikakravihora.cz
0 # gogo 2017-09-07 12:59
asi tam, co s pasem DNR.

Pamatuji dobu, kdy si na sklonku existence SSSR dovolila Litva vyrobit razítka s Vitautasem a razítkovat jimi pasy turistů.

Předpokládám, že kdyby se tehdy mladá Lisková rozhodla založit litevský konsulát, že by ji tehdejší úřady kleply přes prsty, ale na druhé straně by velká část populace byla v podstatě na její straně, Svobodná Evropa by o tom třeba i pochvalně referovala a třeba i dostala metál za statečnost.

Vypadá, že bude zase potřeba počkat na změnu režimu.
0 # Anonymní 2017-09-07 13:08
Правила получения паспорта ДНР
colonelcassad.livejournal.com/2642065.html

Обладательница паспорта ДНР рассказала о его использовании в России
mk.ru/.../...
0 # Anonymní 2017-09-07 13:54
TP: Ano, Kurdům ani Kosovanům bych nic podobného rovněž nedovolil (tam je to stejné, jako u DNR) a souhlasím s Vaší kritikou, že zde stát selhal, pokud to toleroval. Ještě víc mi pije krev to velvyslanectví Palestiny v Praze.
JP
0 # gogo 2017-09-07 14:50
k těm pasům .. když nevydává Kyjev a Rusko papíry požaduje, tak moc na výběr není...
"Паспорта создавались по причине отказа Киева соблюдать социальные обязательства перед жителями Донбасса. Люди не могли получить никаких документов, будь то дипломы, или справки из каких-либо учреждений. Для того, чтобы граждане могли нормально жить, у России было два варианта: либо выдать им свои паспорта, либо признать их...."

Nedovolil ... ono je to poměrně komplikované, když si domorodci chtějí rozhodnout o vlastním území, na kterém mají absolutní většinu. Pokud to dospěje k situaci, že celé území jednomyslně neuznává svrchovanost nějakého centra, tak nějaké dovolování pozbývá smysl. Dá se to udržet terorem, ale většinou to bez genocidy udržet nejde.

Myslím, že zvenčí by se to mělo posuzovat velmi obezřetně a s ohledem na poklidné řešení bez násilí - a to z obou stran.
Není možné nechat Albánce rabovat a vraždit a Srbské milice pak vinit z násilností při protiakcích.
0 # Anonymní 2017-09-07 15:54
Ad Palestina: palestinský zastupitelský úřad u nás uznávali už komunisté. Pokud se správně pamatuji na přednášky z mezinárodního práva veřejného, okruh útvarů, které mají mezinárodněprávní subjektivitu, je dosti mlhavý, a spadají tam i tak exotické subjekty jako maltézští rytíři. Nezajímám se o ten region blíže, takže neznám přesný statut palestinské autonomie, ale nějakou subjektivitu nepochybně mají (tu lze mít i bez plné suverenity). Na uznání jejich zastupitelského úřadu tedy nic divného není.
("okruh útvarů" ... divný obrat)
0 # Anonymní 2017-09-07 20:26
0 # Anonymní 2017-10-26 14:07
“Nejsilnější” cestovní pas světa mají Singapurci. Češi jsou osmí, Američané si od zvolení Trumpa pohoršili
zahranicni.ihned.cz/.../...
0 # gogo 2017-10-26 14:14
Pche.. pas.. na ten vás tak akorát budou úředníci buzerovat a živit se na výletě musíte beztak sám.
To už je lepší přijít do Německa bez dokladů, zahlásit, že jsem Syřan bez dokladů, pronásledovaný Režimem (radši nespecifikovat) a dostanete kapesné, jídlo, ubytko, relativní beztrestnost. Je lepší se registrovat víckrát, protože kapesné se sčítá. Jediné riziko hrozí v tom, že vás teoreticky můžou přesídlit někam do Prčic v rámci povinných kvot, ale zatím to nefunguje, tak co si lámat hlavu předčasně. Po nějaké době se dá domluvit s kamarády a nechat je přivézt v rámci spojování rodin.
0 # gogo 2017-10-27 12:42
A eurobolševici zašli ještě dál:
neviditelnypes.lidovky.cz/.../...

to bude teprve veselo!
0 # Anonymní 2017-10-27 17:08
Tyve, a jsme v <|>i!
0 # Anonymní 2017-09-07 22:24
Zřízení palestinského zastupitelského úřadu připustil komunistický režim, který byl později prohlášen za zločinný. Což už by samo o sobě mělo být dobrým důvodem pro to, aby politická rozhodnutí tohoto režimu nový režim, který (prozatím) za zločinný prohlášen nebyl, zkontroloval a přehodnotil. Dospěl-li by k názoru, že poskytovat pod rouškou diplomatické mise výsadu exteritoriality muničnímu skladu na periferii Prahy není v zájmu České republiky, měl by nezpochybnitelné právo (a vůči českému obyvatelstvu i povinnost) Jeho Explodenci pana velvyslance i s jeho pyrotechnickým sborem z této republiky vypoklonkovat. Bývalo by bylo konsekventní udělat takový krok již v 90. letech, ale lépe pozdě, než nikdy.
0 # Anonymní 2017-09-08 11:45
Však se tak stalo. Nový režim je "zkontroloval a přehodnotil" v čl. 5 odst. 1 ústavního zákona č. 4/1993 Sb.: "Česká republika uznává všechny státy a vlády, které ke dni svého zániku uznávala Česká a Slovenská Federativní Republika."
0 # Anonymní 2017-09-10 22:51
Nevím, jakou metodou jste došel k natolik extenzivnímu výkladu slova "uznává", abyste do něj zahrnul i přehodnocení politického rozhodnutí, které k uznání vedlo. Teleologickým výkladem vycházejícím z názvu citovaného předpisu ("o opatřeních souvisejících se zánikem České a Slovenské Federativní Republiky") lze mnohem spíše podpořit tezi, že zákonodárce nic nekontroloval, nic nepřehodnocoval, do ničeho nevrtal, pouze provedl technická opatření aby zajistil kontinuitu. Režim v letech 1990-1992 jako zločinný ocejchován nebyl (a ani fakticky nevidím důvod ho považovat za více zločinný než režim od r. 1993 dále...), nebyl tedy důvod se od něj celkově distancovat. U jednotlivách součástí tohoto režimu, a obzvlášť u těch, které si režim nevybral, nýbrž je "zdědil" po předcházejícím ("zločinnějším") režimu a z nějakého důvodu se s nimi během své existence nestihl vypořádat, takový důvod ovšem najít lze.
0 # Anonymní 2017-09-07 23:53
No, je zajímavé, jak jednou p. Pecina nachází ústavní rozměry a různé abstraktní ideje i tam, kde je to sporné, a jindy je zas formalistou, a obcházení zákona či jeho účelu obhajuje.
0 # Anonymní 2017-09-08 20:33
Je to duší vekslák.
0 # Anonymní 2017-09-11 05:18
Tak doufám, že se paní Lisková odvolala a státní zvůli patřičně prodá v médiích...:-))
0 # Tomáš Pecina 2017-09-11 06:57
Pokud se o usnesení vůbec dozví; bylo "doručeno" vyvěšením na úřední desce.
0 # Jan Šinágl 2017-09-12 08:16
Anonymové nedokáží být vždy věcní. Místo věcné debaty s
názorem a s respektem k jinému názoru, mnohdy sklouzávají do osobního
napadání a urážení autora jiného názoru, přímo či nepřímo.Jakoby jim chyběl třídní boj.
Měli by se dívat na předvolební debaty na ARD, jako např. včera s kacléřkou,
aby viděli a věděli, co to je demokratická diskuze. Pokud mají
zájem. Anonym je většinou výrazem osobní nesvobody, v tom lepším případě.
0 # gogo 2017-09-12 08:50
To jste uvedl výborný příklad. A ještě byste mohl doplnit, že s nepohodlnými názory by se mělo zatočit jako s AfD tamtéž.

Jak uvedl jeden německý občan, když chtěl charakterizovat tu volbu mezi Merkel a Schulz, uvedl doslova "Pest und Cholera".
0 # Leon Kreutzfeld 2017-09-12 12:42
Rizena demokracie muze mit nekolik forem vp. gogo.

Ozraly rusky mouzhik musi dostat k volbe ten samy gesicht, nebo se v te zaplave demokratickych myslenek ztrati. Proto tam porad kandiduje ve svobodnych volbach Putin.

American je tak nejak demokraticky vyspelejsi, jeho brand loyalty je vetsinou nikoliv k osobe, nybrz ke strane. Proto na rozdil od Ruska ma volby dve, ktere na sebe navzajem lejou skopiky spiny, i kdyz vysledek je podobne jako v Rusku vzdycky stejny a predem dany.

Nemec je nekde mezi temito dvema poly. Volit mezi Merkel a Merkel by mu pripadalo podezrele,ale formalni konflikt mezi dvema kandidaty by nemusel ustat, proto mu media nabizi nikoliv chaoticky duel, nybrz srozumitelny duet.
0 # gogo 2017-09-27 07:54
Lisková se odvolala a bude to projednávat Vrchní soud v Olomouci.
Chci se zeptat, zda to budete monitorovat a včas zveřejníte pozvánku. Olomoučáci, jak jsem zjistil, jsou mentálně zakotvení v týdenních menu, a podle toho vypadá i jejich rozvrh
www.prehledjednani.cz/.../vrchni-soud-olomouc.html

Co budou vařit příští týden, ještě asi nevědí.
0 # Tomáš Pecina 2017-09-27 08:30
V rejstříkových věcech se obvykle jednání nenařizuje, nicméně vše podstatné se dozvíme: Liskovou i její spolek mám ve svém systému jak jako sledovaného účastníka řízení, tak sleduji i změny rejstříkového řízení.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)