Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Když Ústavní soud rozhodl, že soudruzi soudci Jaroslav Fenyk a Jan Filip, oba za minulého režimu zastávající v establishmentu funkce tak významné, že, jak se druhdy říkávalo, to nemohly být žádné malé svině, nejsou vyloučeni z projednávání ústavní stížnosti neúspěšného kandidáta na místo ředitele ÚSTRu Adriana Portmanna, byl zbytek, šachovou terminologií, věcí techniky.

Výsledek nezaujatého posouzení ústavní stížnosti si můžete přečíst sami. Aby mohl vojenský prokurátor Fenyk dospět k závěru o zjevné nedůvodnosti (zjevně důvodné) Portmannovy ústavní stížnosti, musel zkonstruovat thesi, že ÚSTR není veřejnou institucí a místo jeho ředitele tak není veřejnou funkcí a vztahy mezi ním a Radou ústavu jsou ryze soukromoprávní – pracovněprávní – povahy. Kandidovat na ředitele ÚSTRu je něco podobného jako ucházet se o místo nočního hlídače v cementárně. Neúspěšný kandidát o místo má právo bránit se toliko diskriminaci, nikoli tomu, že konkurs proběhl frapantně nezákonným způsobem, příkladmo že, jako v daném případě, členy Rady ÚSTRu, která nového ředitele vybrala, byly osoby, které jejími členy podle zákona být nesměly.
Opakujeme: ředitel Ústavu nezastává veřejnou funkci a účastník zmanipulovaného výběrového řízení proto nemá právo na soudní ochranu. Že je to nesmysl a svědčí-li podle čl. 21 odst. 4 Listiny občanům za rovných podmínek přístup k voleným a jiným veřejným funkcím (A. Portmann měl už v dané době české občanství, tedy není nutné zabývat se otázkou extensivního výkladu tohoto ustanovení), musí být situace, kdy je někomu mu přístup k veřejné funkci protiprávně odepřen, přezkoumatelná soudem, vyplývá z ústavního řádu bez nutnosti hlubšího studia a výkladu.
Výsledkem soudního přezkumu cinknutého konkursu by musel být závěr, že A. Portmann byl nejlepším z kandidátů a Ústav by řídil efektivněji a nestranněji než konformní a vláčný, sociální demokracií a novou levicí (radní Michal Uhl a Lukáš Jelínek) do funkce protlačený Zdeněk Hazdra. Tedy představa každému bývalému komunistovi odporná: jistě si umíme představit, co by se stalo, kdyby se ÚSTR začal vážně zabývat působením vojenských prokuratur a podílem vojenských prokurátorů na chodu totalitní mašinerie, anebo kdyby se vůbec začal zabývat porušováním lidských práv v době normalisace.
K ceně Osel měsíce srpna, kterou svěží judikatorní dílko oceňujeme, a k právu nosit oslí uši ve tvaru paragrafů soudruhu prokurátorovi do Brna blahopřejeme, konstatujíce, že dokud se nepodaří justici vyčistit a jemu podobné, minulým režimem tam zanechané morální zrůdy z ní odstranit, nepohne se tato země směrem k právnímu státu ani o píď.

Komentáře   

0 # Anonymní 2017-08-26 13:19
Obávám se, že si pletete pojmy. "Nová levice" je generace Havla, Clintona, Clintonové, Zemana. Uhl a Jelínek tam jistě nepatří.

Tady je pěkný článek o jejich generaci.https://www.theatlantic.com/politics/archive/2016/10/how-democrats-killed-their-populist-soul/504710/

leclerc
0 # Anonymní 2017-08-28 13:22
Nebuďte hnidopich, všichni vědí, o co se jedná. "Nová levice" vládne, ať už ve formě socanů nebo amorfní oportunní verbeže estébáka u nás, beztvarých "systémových" stran v Evropě (naposledy metrosexuální nekrofil, případně naopak?), nebo neokonů v US. Suďte po ovoci.
0 # Anonymní 2017-08-28 13:26
Neokoni v US jsou levice? A Putin s Michael Moore jsou pravicaci, ze ano?
Neocon
0 # Anonymní 2017-08-28 14:30
Suďte po ovoci.

Ano, Putin se v mnoha ohledech chová pravicově. Stejně, jako se Hitler choval v mnoha ohledech levicově.

Opravdu s Vámi, Neocone, nechci vést debatu, co je pravice a co je levice. Bylo by to mlácení prázdné slámy.
0 # Anonymní 2017-08-28 14:37
Aha, "Putin se chova pravicove",
neco jako malinkaty stat s co mozna nejvetsi svobodou svych obcanu, RF take nema temer zadne statni a polostatni podniky, nezavisle soudnictvi/policie a relativne nove podpora Talibanu.
Dale jeho vzhlizeni ke Stalinovi a kazdorocni prohlaseni, ze nejvetsi chybou Sovetskeho svazu byl jeho rozpad a Gorbacova osobne Putin povazuje za nejvetsiho zradce v dejinach zeme...

Pravicak jako poleno-bez ironie a nadsazovani-uz dlouho jsem se takhle nepobavil (bez ohledu na to, zda-li chcete vest debatu-tohle mozna vazne stacilo, vice neni treba).

Neocon
0 # gogo 2017-08-28 15:22
Tak to pardon, ale nic z toho (kromě malého státu) snad nemá co dočinění s pravicí nebo levicí. Podpora Talibanu byla doménou USA - a tady s pravicí a levicí už vůbec nemá cenu šermovat.
0 # Anonymní 2017-08-28 16:31
Pravice se vyznacuje pokud mozno nizkymi danemi Gogo, svobodou projevu, svobodou medii, malymi restrikcemi, malym statem, fizlama na uzde, spravedl.soudy atd.
Proto je US pravicova zeme-pokud si pujcite auto v Diegu, projedete US krizem, krazem, najedete 8 tis. mil-nikdy Vas zadny fizl nezastavi. Nikdy k Vam domu nikdo bez soud.povoleni nevlezem ani kvuli kotli, ani kvuli nicemu jinemu.

SROcko, bez ohledu na to, jestli jste US obcan, ilegal, cerny, nebo hnedy, si v US zalozite za pul minuty, za 30 vterin, za $10. Za mene nez jednu minutu jste vlastnikem spolecnosti.
Kdyz si otevrete restauraci, nebo hotel, nebo pradelnu, nebo cokoliv, tak Vam nikdo nenarizuje, jestli mate mit 4 musle a 3 hajzly, nebo zadnou musli a wc venku za budovou. Muzete sve vyrobky vyrabet kde chcete a jak chcete, v Cine, MX, Vietnamu....
Muzete chodit se swastikou po ulici, rikat si co chcete a stat Vas nebude stihat.
To je definice pravicoveho statu.

Nic z toho, mnou vyse popsaneho, v Rusku neni-Rusko cenzuruje tisk a tv, mizi novinari, zakazuji se opozicni demostrace, zaviraji se lide za ucast na nich. Vetsina velkych firem je statnich, nebo polostatnich. Zalozeni obch.spolecnosti trva 6+ mesicu, miliarda bumazek a restrikci.

Taliban-Vy jste nekde zamrznul? V 80tych letech Taliban neexistoval, ale Putin vyzbrojuje Taliban od rijna 2016.

Neocon
0 # Anonymní 2017-08-28 19:12
0 # Niki 2017-08-26 21:01
Nějak jsem nepochopil, proč přišel soudruh Filip zkrátka.
0 # Tomáš Pecina 2017-08-27 07:53
Protože soudcem zpravodajem byl Fenyk.
0 # Anonymní 2017-08-28 19:41
Ten úřad je zřízen zákonem jako státní instituce, ne? Jak to nemůže být veřejná funkce?
0 # Anonymní 2017-08-29 00:51
"Protiprávní odepření přístupu k funkci"? Jako že se někam přihlásím, nevyberou mě, rozhodnu se, že jsem byl nejlepší, a jdu se soudit, že mě protiprávně nevybrali? Není to přece jen trochu ulítlé?
0 # Tomáš Pecina 2017-08-29 06:41
V určitých případech není, příkladmo pokud mě nevybrali ti, kteří k tomu ze zákona nebyli oprávněni.
0 # Anonymní 2017-08-29 07:15
Nestudoval jsem to - jak k tomu mělo dojít?
Jinak bych si dovolil pochybovat o výroku, že se jednalo o nejlepšího kandidáta. Takovou jistotu nelze mít nikdy. Upřímně řečeno ani kandidát, o kterého se jedná, nevyniká z mého pohledu přesvědčivostí. Přesvědčivý kandidát se nemusí v takových případech dovolávat ochrany soudu, neb se sám uplatní jinde.
0 # Tomáš Pecina 2017-08-29 08:08
Pokud je v rozhodování přítomen subjektivní prvek, jistotu nemáte nikdy. Jediné, co můžete vyžadovat, je aby ten, kdo rozhoduje, k tomu byl oprávněn; to zde bylo porušeno.

Portmann se samozřejmě uplatnil, ale nesouhlasím, že nemá smysl dovolávat se soudní ochrany. Bezpráví bychom neměli tolerovat.
0 # Anonymní 2017-08-30 13:03
Komunisté jeho rodinu v 50. letech vyhnali ze statku. Od státu dostane odškodné 200 korun
zpravy.aktualne.cz/.../...
0 # Anonymní 2017-08-30 13:38
Výborně, soudruzi!!!
0 # Anonymní 2017-08-30 14:38
"17. září 1939, když Sověti vstoupili do Polska, okupanti začali vytvářet utlačitelský soudní systém," zahájil svůj dramatický projev v Polské televizi (TVP) Michał Rachoń, bývalý mluvčí strany Právo a spravedlnost (PiS). "Jmenováni a ovládáni Sověty, soudci jen v letech 1944-1945 odsoudili k smrti 8000 lidí. Komunistické soudy a politická policie zavraždily desetitisíce polských hrdinů bojujících proti okupantům (...) Na příkaz Jaruzelského a Kiszczaka odsuzovali přislušníky nezávislého odborového hnutí Solidarita. A přesně tito lidé si po roce 1989 začali náhle říkat "nezávislí soudci". (...) U všech soudů, u krajských soudůl až po Nejvyšší soud a Ústavní soud, pracovali kolaboranti tajné policie a lidé s krví polských hrdinů na rukou. (...) Bude červen 2017 dobou, kdy poprvé od sovětské invaze do Polska získají Poláci demokratickou kontrolu nad soudnictvím?"

Polská soda aneb Co se v českých médiích nedočtete
sklenenykostel.net/.../...
0 # Anna Howze 2017-09-26 10:30
Děkuji moc za takový zajímavý příspěvek. cool math games watch full movies online

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)