Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Hosana, sláva Bohu – či spíše bohyni, pro tento případ – na výsostech, Ústavní soud si konečně ve svém náročném programu vyšetřil pár minut a zamítl říjnovou námitku podjatosti ve věci stěžovatele Adriana Portmanna, jenž se marně a a limine, jako nevyléčitelný Nečech, naivně, pokoušel uspět ve výběrovém řízení na místo ředitele Ústavu pro studium totalitního režimu.

Soudruzi ústavní soudci Jaroslav Fenyk a Jan Filip sice nenaplnili naše očekávání a nevysvětlili hlupáčku-stěžovateli, že členství v Komunistické straně Československa a aktivní práce pro věc socialismu – tak se tehdy říkalo komunismu – nesvědčí o charakterové vadě, nýbrž je předností, s. Fenyk toliko podotkl, že vojenským prokurátorem byl než rok (proč se za to arci implicite omlouvá, když v tom nevidí problém?), a poté bylo rozhodnuto, že oba soudruzi mohou o otázce, kdo povede ústav vyšetřující mj. i jejich vlastní zločiny, nestranně rozhodnout.

Osobně jsem vždy byl proti existenci ÚSTRu, resp. proti jeho nestandardnímu statusu, a toto usnesení ve mně evokuje pocit resignace: tato země je komunismem nejen těžce poznamenaná, ona je jím dodnes nemocná, protože stát, ve kterém je normální, že vrcholný soud obsazují lidé, kteří pomáhali udržovat totalitní režim takovým způsobem, jako Fenyk a Filip, místo, aby – tak, jak je ukázáno např. v německém filmu Das Leben der Anderen (2006) – prokazovali své schopnosti na přiměřeném místě poštovních doručovatelů, je překonání totalitní minulosti stále nekonečně daleko.

O odmítnutí nebo zamítnutí Portmannovy ústavní stížnosti budeme na tomto místě informovat. A že by snad výsledek mohl být jiný? Jen klid, tohle si soudruzi vždycky uměli pohlídat!

Komentáře   

0 # Anonymní 2017-07-16 19:47
"...a poté bylo rozhodnuto, že oba soudruzi mohou o otázce, kdo povede ústav vyšetřující mj. i jejich vlastní zločiny, nestranně rozhodnout."

Ústav pro studium totalitních režimů nic nevyšetřuje, alespoň ne ve smyslu vyvozování trestní odpovědnosti vůči komukoliv. Jeho úkolem je pouze dané období zkoumat a své poznatky publikovat či jinak popularizovat.
0 # Tomáš Pecina 2017-07-17 00:17
O trestněprávním vyšetřování řeč není, toliko o šetření ve smyslu historického bádání.
0 # Anonymní 2017-07-16 20:33
...
V byte Marie Černe ovsem nadelalo pfepadove komando takovy brajgl, ze cely byt pfipominal spis kulnicku na dfivi nez obydli pro normalni lidi, a ke vsem dalsim problemum tak Cerne jeste pribyl tvrdy natlak od pojistovny Alianz, ze skodu v pojistenem byte zaplati jen tehdy, kdyz bude Marie Cerna bud' soudem osvobozena, nebo dostane milost od prezidenta Havla.
Samotny proces s Cernou pak probihal ve veznici Pankrac. A to z toho duvodu, ze jsem trval na pritomnosti Jiriho Kajinka v soudni sini, a policie si netroufla hlidat ho v bezne civilni soudni budove nekde na Ovocnem trhu ci ve Spalene ulici. A to jsem se jeste musel pohadat s predsedou senatu, ktery se osival jako cert nad mym pozadavkem.
„Vite pane doktore, kolik to bude stat penez, prevazet Kajinka z Valdic sem na Pankrac?" otazal se me tenkrat.
„Ale to me vubec nezajima, ja tady mam klientku, obvinenou z jeho ukryvani, tak ho tu chci mit a basta fidli," odsekl jsem mu nakvasene, a tak nakonec skutecne Kajinka z valdicke veznice do te pankracke eskortovali.
Nicmene abych se vratil k muzi, ktereho si tak oblibili mladi studaci i nadrzene panicky. Do soudni sine ho privleklo sest policajtu, z nichz jeden mu neustale mifil brokovnici na hlavu, a nohy i ruce mu zdobil dvojity medved - tedy tesna pouta spojena retezem s hlavnim opaskem uprostred tela. Uz jenom pohled na takoveho porizka musel nutne u kazdeho normalne uvazujiciho cloveka vyvolat dojem, ze postavit se mu a v necem mu odporovat, kdyz se zbrani v ruce nekoho prepadne, je hola hloupost a zahravani si s vlastnim zivotem.
Presto se predseda soudu tvafil, jako by nebylo nic jednodussiho a lehciho, nez si s Jirim Kajinkem poradit, kdyz s odjistenym kverem zadrncel na zvonek u bytu Cerne.
„Poslyste, pane predsedo, a co tedy podle vas mela Marie Cerna konkretne delat, kdyz se u ni Kajinek v noci necekane objevil?" zakroutil jsem hlavou nad jeho povysenou a zblblou suverenitou.
„No, mohla preci okamzite zavolat telefonem policii na cislo 158 a prokazat tim svou obcanskou statecnost!" vystekl jako podrazdeny hafan, cimz mi jenom prihral na paradni smec.
„A vy byste pane predsedo prokazal obcanskou statecnost, kdyby k vam vjedenact hodin v noci vrazil ramenaty chlap s pistoli a ohrozoval nejenom vas, ale i vase male dite, jako tomu bylo v pripade me klientky?"
No, pral bych vam videt, jak tenkrat predseda soudu zrudl a natekl v ksichte, jakmile jsem pronesl tato vysmesna slova na jeho adresu.
„To je neslychana urazka soudu!!!" bouchal kladivkem do stolu ostosest a hned mi naparil durazne upozorneni, abych ztratil chut V podobnem tonu pokracovat.
...
0 # Unknown 2017-07-20 19:43
To je dobré, hodně dobré!

Filip Šudák
0 # gogo 2017-07-17 12:27
Kolik let tak může trvat, než odejde z funkce soudce poslední člen KSČ? 5..10?
0 # Tomáš Pecina 2017-07-17 13:05
Pokud se nezvýší věk odchodu do pense pro soudce, bude to kolem r. 2042.
0 # gogo 2017-07-17 15:56
Do té doby ale téměř jistě dojde ke změně režimu a bude se zase čekat, až odejdou soudci eurobolševičtí.
Bude to jak v kriminálech, kde se jednu dobu potkaly 2 generace komunistů s reakčními živly, které tam šly jako první.
Je to taková praktická dialektika.
0 # abba Hilarion 2017-07-18 07:01
Je fuk, kdy odejde poslední bolševik z funkce. Kdo formuje mladé soudce? Přece ta předchozí generace. Je to tak v každé profesi.
Oni bolševici dobře věděli, co dělají, když soudce, o nichž věděli, že nepůjdou s nimi, zlikvidovali. Tím tu "generační obměnu" urychlili.
Jde o způsob uvažování a jednání a to se, prostě, učíme od okolí a vyžaduje velkou osobní statečnost tyto cykly porušit/změnit, protože se to zpravidla neobejde bez negativních následků na vlastní kariéru ("Seš jinej/jiná, vyčníváš.")
0 # gogo 2017-07-18 14:17
Soudce formuje právě vládnoucí režim. Studují na školách, vedených a organizovaných režimem, který formuje jejich hodnotový žebříček i pojetí normality. Nevím, jak moc soudci přebírají od svých předchůdců, ale myslím, že méně než např. inženýři, u kterých je kontinuita jaksi podporovaná a kromě toho z principu věci i nezbytná.
Podívejte se, co leze ze všech dnešních právnických učilišť od těch rychlokurzů pro pologramotné strážníky až po slovutná učiliště universitní. Na půlce těch škol je etablované hnutí Hatefree a všichni bez výjimky jsou indoktrinovaní eurobolševismem.

Neříkám, že všichni tomu věří a všichni se tím řídí, ale tvrdím, že to má pro formování základního hodnotového systému větší vliv, než následná praxe. JUDr Trudák nezískal svoji orientaci a rozhodnost jen tím, že by sledoval práci svých starších a zkušenějších kolegů. Byl to 43 letý člen ČSSD a v roce 1950 poslal na smrt Miladu Horákovou.
0 # abba Hilarion 2017-07-19 08:39
Máte naprostou pravdu.

Přesto se domnívám, že (špatný) příklad služebně i lidsky starších a zkušenějších kolegů musí mít na nastupující čekatele, později soudce, také nemalý vliv. A když se jim nalejvárna z vejšky pozitivně střetnou s příkladem servility vládnoucí moci, je - takříkajíc - vymalováno.
0 # Anonymní 2017-07-18 13:43
"17. září 1939, když Sověti vstoupili do Polska, okupanti začali vytvářet utlačitelský soudní systém," zahájil svůj dramatický projev Michał Rachoń, bývalý mluvčí strany Právo a spravedlnost v Polské televizi (TVP). "Jmenováni a ovládáni Sověty, soudci jen v letech 1944-1945 odsoudili k smrti 8000 lidí. Komunistické soudy a politická policie zavraždily desetitisíce polských hrdinů bojujících proti okupantům (...) Na příkaz Jaruzelského a Kiszczaka odsuzovali přislušníky nezávislého odborového hnutí Solidarita. A přesně tito lidé si po roce 1989 začali náhle říkat "nezávislí soudci". (...) U všech soudů, u krajských soudůl až po Nejvyšší soud a Ústavní soud, pracovali kolaboranti tajné policie a lidé s krví polských hrdinů na rukou. (...) Bude červen 2017 dobou, kdy poprvé od sovětské invaze do Polska získají Poláci demokratickou kontrolu nad soudnictvím?"
0 # gogo 2017-07-18 14:02
Předtím dělali Poláci pořádky na Ukrajině a jistě jejich soudci byli věrní "Řečipospolité". Jinak by Stepan Bandera neohrožoval na životě polského ministra.

Myslet si, že soudce je osoba apolitická, je obecně velmi naivní. To platí pouze a jen pro oblast násilné kriminality, částečně i hospodářské nebo rodinné (i když tam je zase vliv náboženství). Ale jinak samozřejmě hájí soudci právě vládnoucí režim a je v důsledku jeho vykonavatelem jako nikdo jiný. Armáda většinou proti vlastním občanům nezasahuje, to dělá policie, ale její akce musí přejít v zatčení a pak je to už věcí soudu. Tedy soudce je nejdůležitějším pilířem režimu.
Jediné, co zařídit lze, je soulad mezi rozhodováním soudů s pojetím spravedlnosti v populaci. A to lze zařídit víceméně jen pokud je v zemi dlouhé roky stabilní a poměrně akceptovaný režim, nejlépe orientovaný na domorodce.

Pokud je režim dosazený zvenčí, odsud držený a potentáti orientovaní na zahraničí, nebývá stabilní a hlavně obecné pojetí spravedlnosti se hrubě rozchází se soudní a policejní praxí.
0 # Anonymní 2017-07-18 21:30
A když Polsko vstoupilo nepatrně dříve 2. října 1938 na Těšínsko, a začali anektovat toto původně české území - jako důsledek Mnichovské zrady 1938, byla to ještě původní morálka a spravedlnost neovlivněná sovětskými okupanty.

Zřejmě je to trochu jinak, a ona čistá polská morálka a soudnictví nejsou úplně andělské - a nikdo tam nemusel moc rýpat do soudnictví.

Miloslav Ponkrác
0 # gogo 2017-07-20 13:35
Shodou okolností polští PiS přišli zrovna teď s reformou soudního systému a používají jako záminku vypořádání se s komunistickými krtky tam usazenými.
Je zde někdo, kdo se v tom vyzná trochu víc včetně polských reálií?
0 # Leo Tydlitát 2017-07-20 13:51
Ennio Flaiano řekl: «V Itálii máme dva druhy fašistů: fašisty a antifašisty.»

Možná, že něco podobného lze říci i o dnešním Polsku…
0 # gogo 2017-07-28 18:51
Zaznamenal jsem výrok, že i PO plánované změně v Polsku bude tamní systém jmenování soudců stále mnohem nezávislejší na vládě než ve většině zemí EU a rozhodně ČR.
Docela bych tomu i věřil, ale radši bych to měl někde ověřené. Bohužel se dostatečně neorientuji v právních systémech a sousedních států. Může to někdo potvrdit/vyvrátit?
0 # Unknown 2017-07-20 19:49
Nejprve proběhla čistka na základě jazyků (jazykový zákon Republiky Československé a vyřazení Němců že státní služby), potom čistka na základě rasy (tzv. Druhá republika a Protektorát a židovský původ), potom čistka na základě původu třídního, potom čistka na základě schopnosti ohýbat hřbet #1 (Souhlasíte se vstupem vojsk, tak to tady podepíšete, tady podepíšete antichartu ...) a nakonec čistka na základě schopnosti ohýbat hřbet #2 (víte, to je známý...., víte vůbec, kdo to je!? Jako rozhodněte si,jak chcete, ale ...).

To se opravdu s vyměním jedné kommunistické generace nezmění....

Filip Šudák
0 # Anonymní 2017-07-20 20:01
Tomu se říká Eintopf, aneb splácání jedno s druhým dohromady. Hodinky jako holínky.
0 # Unknown 2017-07-21 01:07
Proč?

Pokud si spočítáte, jaký byl procentuální podíl německy hovořících Čechů / Moravanů / Slezanů ve státní správě a v obchodě, kolik Židů bylo věhlasnými lékaři, například, ti lidé prostě někde musí chybět.

Ještě jsem zapomněl na genocidu německy hovořícího obyvatelstva...
0 # Anonymní 2017-07-26 14:34
Polská soda aneb Co se v českých médiích nedočtete
sklenenykostel.net/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)