Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Babičko, herci jdou! volá dívka Valerie ve slavném Jirešově filmu. Podobný průvod kejklířů nám připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s Městským soudem v Praze, který, vyhověv pokynu Nejvyššího správního soudu, oslovil 52 osob zúčastněných na řízení, jejichž odměny za r. 2015 mají být žadateli, spolku Sodales Solonis z. s. Jana Šinágla, zprostředkovány.

Sir Humphrey Appleby by musel být na své následovníky hrdý: ze 27 vyjádření k žalobě, která tito soudu poslali, jsme ku potěše publika anonymisovali a vystavili vzorek osmi kusů: [Grégr], [Hronza], [Macák], [Májíček], [Očko], [Petera], [Pospíšil], [Sluková]; ostatní se nesou v podobném duchu, někdy jsou dokonce zcela shodné. Takto vypadá pro ilustraci jedna z replik, jimiž žalobce na vyjádření reaguje.

Míra úžasu, již úředníci projevili nad představou, že by jejich platy a odměny mohly být veřejně známé, je vskutku nesmírná (zde v podání Sira Humphreyho). Stalo-li by se to, dozvídáme se z dokumentů, zhroutila by se nebeská klenba a zahubila vše živé, žadatele o informace v to včítaje, nemluvě o důsledcích dalších: rodinný život úředníků by se ocitl v troskách, tito, opuštěni manželkami i milenkami, by se navíc museli odstěhovat, protože, jak píše jedna z úřednic, osobní střety na pracovišti nebo v soukromí (včetně například sousedů, známých atd.) vyvolané prozrazením výše příjmů nejsou žádnou výjimkou.

Z čistě praktického hlediska, protože každá replika má v průměru sedm stran, soud nyní bude muset všechny repliky vytisknout tak, aby je mohly dostat všechny zúčastněné osoby, což si vyžádá nějakých 5103 stran, a rozeslat jim je. Načež přijdou dupliky a případné další reakce, a než se sejde rok s rokem, nebo spíše desetiletí s desetiletím, informace poskytnuty nebudou. A tak to má v příkladné africké zemi být – to vše díky jednomu bizarnímu nápadu soudců Nejvyššího správního soudu, kteří dali úřednictvu vítanou příležitost, jak svoje příjmy dál utajovat.

Komentáře   

0 # Jakub 2017-05-28 11:19
Marně tahám tyto informace z místní samosprávy - Městského úřadu Chrudim - už asi dva roky. Argumentace podobná, informace neposkytnuty.
Asi proto, že jsem jako novinář napsal několik kritických článků o zdejších byrokratech..
0 # Anonymní 2017-05-28 20:09
Nejste sám, takovýchto sporů momentálně probíhají desítky. Těším se, až se podobné spisy začnou u NSS scházet. Nedávno MŽP obesílalo všechny účastníky řízení, zda mi může poskytnout rozhodnutí, v jehož rozdělovníku je napsána jejich adresa. Poskytování tak trvalo čtvrt roku. Jsem zvědav, kam se bude postup správních orgánů a judikatura vyvíjet dál.
+1 # 64871 2017-05-29 07:26
Justice ničí naše lesy!
0 # Anonymní 2017-05-29 10:21
To je Blbákov. K čemu je oslovování dotčených osob, když se stejně musí rozhodnout dle objektivních kritérií, nikoliv osobních přání oněch dotčených?
0 # Anonymní 2017-05-29 21:27
No, ja se zase tesim na vycisleni nakladu rizeni. To nebude tech 10 tisic, ale 50.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)