Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

S mírným odstupem se jeví, že jediný, kdo pochopil propuštění vězně Jiřího Kajínka v patřičných proporcích a všech právně relevantních souvislostech, byla společnost Adidas, jež jej pro tento účel vybavila oděvem onu propagujícím. Škoda; kdyby Adidas následovali jiní, mohl Kajínek vystoupit z vězeňské fortny pokrytý logy nejrůznějších komerčních subjektů podobně jako cyklista na Giru, a před prvními dojatými slovy na svobodě se mohl podmíněně omilostněný osvěžit douškem některé stáčené kohoutkové vody s vyváženým poměrem minerálů.

Kterýmžto mírně znevažujícím úvodem chceme naznačit, že rozhodnutí o udělení milosti ani neschvalujeme, ani proti němu neprotestujeme, je nám víceméně lhostejné: pokud Kajínek vraždil, není proč, zbytek trestu mu promíjet, protože humanitární důvody u něho dány zkrátka nejsou – jedinými důvody jsou právě a jen ty mediální. Pokud naopak byl odsouzen nespravedlivě, měli by do jeho čerstvě uprázdněné cely putovat jiní, kteří mu ono příkoří způsobili.

Zbývá otázka, proč se tolik obyvatel této země s Kajínkem a jeho jímavým příběhem identifikuje a bez znalosti jediné stránky z jeho trestního spisu je přesvědčeno o jeho nevině. Kajínek jistě není první odsouzenec, jenž byl na výslovné přání davu propuštěn, vzpomeňme Barabáše (eventuálně, v apokryfním podání, Rogera), přičemž romantické okouzlení smrt očekávajím provinilcem je předmětem uměleckého ztvárnění v nespočtu případů, od Puškina a Máchy po Jaromíra Nohavicu.

Ale na druhé straně to není ani první případ, kdy byla milost udělena z důvodu pochybností o vině: pravomocně odsouzený vrah Anežky Hrůzové a Marie Klímové Leopold Hilsner byl omilostněn hned dvakrát, poprvé mu byl trest smrti přeměněn na doživotí a podruhé byl propuštěn poté, co strávil v žaláři 18 let.

Tedy nic nového pod sluncem, nový je, jak předesláno, pouze mediální a komerční potenciál, který se v nové době prozíravým podnikatelům skýtá: právně tu není k řešení nic.

Komentáře   

0 # Anonymní 2017-05-24 10:27
Nie že by som chcel byť hnidopich, ale nebol to Barabáš namiesto Barnabáša?

hefo
0 # Tomáš Pecina 2017-05-24 10:52
Byl. Děkuji, opraveno.
0 # Anonymní 2017-05-24 13:34
Protože od dob Nečesaného má čím dál více lidí pochybnosti o tom, zda se neodsuzují nevinní lidí. Přesněji, zda se soudci vůbec obtěžují nějakými důkazy, když odsuzují lidi za vraždy na mnoho let.

A čím dál více lidí se ptá, jak je to také s Kramným (kromě čtenářů Blesku, kteří nepochybují o vině). A zda soudci odsuzují na základě důkazů, nebo na základě redaktorů časopisu Blesk.

O Kájínkovi jsou rovněž už veřejné pochyby.

Jinak řečeno, Miloš Zeman využil současné pověsti justice. Kdyby justice neměla tyto šrámy, už veřejně diskutované mezi lidmi, nemělo by žádný smysl pro Miloše Zemana propouštět Kájínka - v očích lidí by si spíše uškodil a získal negativní obraz.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-05-24 14:34
Kdo pozdě dává, myslí především na sebe
k213.cz/.../...

Buranokracie a poloprobuzení mainstreamového poloidiota
k213.cz/.../...
0 # Anonymní 2017-05-24 14:44
Protože Anonymní odvádí pozornost off topic tématem, raději znovu připomínám, co jsem chtěl napsat jako jádro:

Pokud by česká justice soudila těžké zločiny spravedlivě a na základě skutečných objektivních důkazů - nikdy by si žádný politik nemohl nahrabat politické body tím, že by si rýpnul do justice - třeba omilostněním možná vraha.

Stejně jako Václav Klaus nezískal sympatie občanů svou amnestií na konci prezidentského období, kdy v podstatě omilostnil veškeré tuneláře a majetkové podvodníky jednou generální amnestií.

O mnoha milostech Václava Havla, kdy omilostnil mnohé podvodníky i vrahy, např. milost synovi naší gymnastky Čáslavské poté, co její syn se stal otcovrahem.

Je úplně u zadele, co Miloš Zeman. Miloš Zeman udělil milost, a získal za ní souhlas mnoha českých občanů právě proto a jedině proto, že už je naprosto zřejmé, že soudy se vůbec nezatěžují objektivními důkazy při odsuzování řady lidí na mnohaleté nepodmíněné tresty za vraždy. Kdyby fungovala česká justice spravedlivě - nikdy by nešlo touto milostí získat politické body.

O pochybnosti ve vině Jiřího Kájínka si štěbetají už i vrabci na střeše. Mluví se o tom, že policisté či jiná vysoká esa potřebovali prostě vraždu na něco hodit a vybrali si jako oběť Jiřího Kájínka. Jestli je to pravda či ne, nikdo neví.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-05-24 14:52
Odpoved na Vasi otazku p Pecina je:

pokud nevrazdil, mel byt davno venku, pokud vrazdil, tak s ohledem na tu dobu (znal jsem jednoho hospodskeho, ktery kvuli Pokosum se odstehoval z Plzne do Prahy a jako klukovi me vypravel, par let pred jejich zastrelenim a par let predtim, nez vubec nekdo Pokose mimo region znal, jaky mel s nima peklo),
kdy PCR nefungovala, tak udelal sluzbu lidem a Statu-tudiz mel byt take venku.
I kdyby byl vinen, coz je mozne, nemel za to, ze opakuji v te dobe, zbavil Plzensko navzdy tech smejdu, sedet tak dlouho.
Proto to lide vitaji.
Neocon
0 # Anonymní 2017-05-24 14:53
Česká justice a česká veřejná správa se mstila i na nevinné manželce:
www.youtube.com/watch?v=cwCXqVLlNO8
0 # Anonymní 2017-05-24 15:11
Bohuzel Vam Gogo nemohu odpovedet, ani si to vlastne precist, protoze tam je 250+ komentaru.
Kazdopadne co vidim-nic z toho neni pravda, Obama nikdy, opakuji nikdy nebombardoval Asadovy Troops, ani jeho zakladny, ani jeho konvoje, na rozdil od Trumpa. Toliko fakta.

Neocon
0 # beldor5 2017-05-24 15:21
Neocon : :D Ja mam uplne presne stejnou skusenost . Muj byvaly spolupracovnik ( bohuzel uz pred 4 lety zemrel ) Byl velky podporovatel propusteni kajinka . Ciste proto , ze kvuli tem s*inim prisel o barak a nasledne se i z rodinou odstehoval tusim v roce 1995 k nam do ostravy . Jeho vypraveni o tom , ze nemit deti , tak by ho zabil sam bylo celkem "oblibene" ...
0 # gogo 2017-05-24 15:31
To máte pravdu, Obama (na rozdíl od Libye) nebombardoval Sýrii přímo, on pro boj proti Syrské vládě používal právě ty islamisty.
Trump se tváří, že v tom nechce pokračovat a nejspíš je mu bližší přímější zapojení US armády, nad kterou má větší kontrolu (nebo si to aspoň myslí) než nad IS.
Já si hlavně myslím, že nynější americká politika nejen v Sýrii je dost chaotická a ve vleku vnitřního boje v administrativě a silových složkách. Ne všechno se dá Trumpovi přičítat ať už v dobrém nebo ve zlém. Tj. ve smyslu, že Obamova grupa určovala, rozhodovala a držela pod kontrolou USA mnohem víc, než Trump. Tj. jim se dalo přičítat prakticky vše, co se dělo, kdežto Trumpovi řádově méně. Je proto otázka, co by dělat Trump, kdyby měl volné ruce. Někteří očekávali téměř zázraky, a teď střízliví... my, co jsme nečekali nic, dál pozorujeme a snažíme se pochopit dění.
0 # Anonymní 2017-05-24 15:43
Ano, ale podpora islamistu brzy skoncila-Obama byl v tlaku McCaina, Grahama a GOP, aby vyzbrojoval tzv.umirnenou opozici, coz jako velky obdivovatel a sponzor obou zminenych panu, povazuji za obrovskou chybu a nepochopeni situace.

Ale BS-o nasazeni armady hovoril v kampani, kde je jeho tajny plan, ze behem 30 dnu sfoukne ISIS jako svicku? Jenom kecy. Trump nema zadny plan a nikdy nemel zadny plan.
Ted zacal podkurovat SA, protoze tam ma sve resorty, dokonce ty smejdy nedal ani na ten jeho nepovedeny Ban.

Proste, bombardovat zakladnu, kde se nachazi RF Troops je demence nejvetsiho razeni, ktere nema obdoby.
Co by asi udelalo US, kdyby Putin bombardoval zakladnu, kde se nachazeji US SF?

Neocon
0 # Anonymní 2017-05-24 15:44
Beldor5-ano, proto verim, ze i kdyby byl vinen, tak ze 12 let, co si za to odsedel, je prilis. Videl bych to, sam za sebe, 3 na 5 podminku.

Neocon
0 # gogo 2017-05-24 16:05
Já si myslím, že to bombardování měl domluveno s Rusy .. resp. mu to tolerovali a umožnili mu se presentovat jako silný kus před domácím publikem .. jo, je to debilní, ale podle všeho na to řada lidí skočila ..
Že nemá plán je jasné, ono to ani moc nejde. Může mít maximálně plán, že nebude podporovat islámský stát, kajdu, nusru a další, ale jednak to není tak přehledné a druhak řadu věcí ani nemůže ovlivnit. Setrvačnost aparátu dělá hodně a taky v tom aparátu je většina lidí, pro které hůř znamená líp.
Ani jeden nevíme, čemu přesně Trump čelí a jestli náhodou není popostrkovaný ke konfrontaci s Ruskem akcemi, na které nemá vliv a Rusko je pod tlakem, kdy jim něco sestřelí (nebo zabijí někoho důležitého), ale oni ve snaze nepotopit Trumpa nemůžou adekvátně odpovědět.

Trump ale myslím není člověk, který by plánoval moc dopředu. Je to celoživotní hochštapler co se umí rychle rozhodovat a dosahovat taktických vítězství. Jestli to bude stačit na ochočení si jemu nepřátelského organismu řízení státu, to je otázka. Já si myslím, že proti nim to nezvládne - buď ho nějak po dohodě odstaví při zachování důstojnosti, nebo zastřelí. Anebo, což je nejpravděpodobnější, se přizpůsobí a zařadí do stáda.
Zatím má snahy dělat věci po svém a téměř nic ho udělat nenechají.
Jelikož se k nominaci dostal tak trochu podfukem, nemá ani podporu Republikánů a tím pádem si myslím, že se ani nikdy nedozvíme, co opravdu chtěl reálně dělat.
0 # Anonymní 2017-05-24 16:26
Bombardování Sýrie nebyla událost, která se vynořila zčista jasna jako deus ex machina. Donald Trump už ve volební kampani jasně sdělil, že jeho politika bude vše pro USA, a zahraničí dostane klepec - jakkoli drsný.

Kromě toho je Donald Trump evidentně silně rodinný typ člověka s uvažováním vše pro rodinu, za každou cenu a co se děje mimo rodinu mě nezajímá.

Jinak řečeno, silný vliv rodinných příslušníků a jejich přání, stejně jako jejich infiltrace do americké politiky bez patřičné kontroly aprověřování, je něco, co jsem odčekával od první chvíle.

Předtím bombardoval Jemen, pak Sýrii - je to konzistentní, a těžko za to mohli Rusové.

Vrabci na střeše si štěbetají, že koho bombardovat mu dohazuje dcera Ivanka Trumpová. V roce 2009 se vdala za židovského mediálního a realitního magnáta Jareda Kushnera. Kromě toho, a zrovínka od začátku roku 2017, Jared Kushner dělá "Senior advisor" Trumpovi. Donald Trump předal Jaredu Kusherovi odpovědnost za izraelsko-palestinský konflikt, stejně jako za zahraniční obchody. V dubnu 2017 zamlčel Jared Kushner tajné službě, že se setkal v Rusku se zástupcem ruské vlády a ředitelem moskevské banky - z toho byl velký poprask. Dále jsou tu nějaká jednání s Čínou, Japonskem, realitní transakce, které jsou za hrnaicí střetu zájmů, atd. atd. atp.

Takže je vcelku jasné, kdo má největší zájmy na východ od Evropy.

Nicméně Donald Trump bombardováním Sýrie prakticky prohrál.

Jaké jsou z druhé strany na Donalda Trumpa přesně tlaky, to si asi těžko dokáže představit.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-05-24 16:31
Domluveno? Nemel s Rusy nic domluveno, bylo to prekvapeni pro vsechny, krome me, ja to tady psal GPmu ten stejny den, ze se to stane.

Pred domacim publikem? Neznam nikoho, kdo to schavuje, kazdy vi, ze zadna Syrie nestoji za rozpoutani 3 WW. A notabene, kdo chce misto Asada v Damasku ISIS?
Zadna setrvacnost neni, protoze vsechny vyhazel jeste hluboko pred bombardovanim Syrie a ma kolem sebe stejne smyslejici tupce, jako je on.

Nikdo v US nema zajem na konfrontaci s RF-byl by to konec planety.

A posledni-i kdyby jste mel pravdu, nemate, ale kdyby, tak jak vysvetlite 3-4 dny tomu, ze US drones rozsekali cely konvoj Syrskych vojaku. Take po dohode s Putinem?

Obcas me Vase naivita zarazi.

Neocon
0 # Anonymní 2017-05-25 14:02
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
0 # Tomáš Pecina 2017-05-25 14:35
Pane Ponkráci, nedávejte, prosím, linky na web K213. J. Fialu jsem poznal jako naprosto nedůvěryhodnou osobu a odkazy na jeho web tu proto netrpím. Děkuji za pochopení.
0 # Anonymní 2017-05-25 15:02
Mně ten rozsudek o dítěti připadá naprosto a zcela v pořádku. Úřední otcovství není totéž co biologické otcovství. Dítě má svého otce a živitele, ten proti tomu neprotestuje, stejně jako matka s tím souhlasí. Dítě potřebuje někoho, kdo se o něj stará a pečuje, a odpovídá za něho - to mu prospěje mnohem více, než cokoli jiného.

Je otázkou, proč chce manžel živit cizí dítě. Mimochodem, nikde z článku není informace, která by potvrdila, že současný manžel partnerky je běloch. Třeba je sezdaná s jiným černochem.

Nigerijec nejspíše chce trvalý pobyt v České republice, nebo české občanství.

Podle mého je tento rozsudek Ústavního soudu nejlepší možný.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-05-25 15:04
Tomáš Pecina: Nejsem si vědom toho, že bych dal nějaký link na web K123. Nicméně, pokud jsem tak někdy v minulosti učinil, omlouvám se.

Miloslav Ponkrác
0 # gogo 2017-05-25 15:49
To je trochu ošidné. Když biologické matce vezmou děcko a přijme jej jiný pár, tak taky řeknete, že děcko potřebuje živitele a je to pro něj to nejlepší?
0 # Anonymní 2017-05-25 16:33
Gogo: To ovšem není ten případ. Biologická matka má své dítě. Její manžel se rozhodl jej živit a starat se o něho.

Pak je tu jakýsi černoch, který jí někde - možná na diskotéce, možná pod vlivem pár panáků - ohnul někde u stromu v parku. To je skutečný biologický otec.

Tento otec se vehementně domáhá svých otcovských práv. Prý má právo na rodinný život - všimněte si, že už ne na dítě, ale na rodinný život. Přestože jej žena nejspíše jako manžela nechce; a nebo ženu o manželství nepožádal. Zřejmě africký zvyk, ženy se neptá, rovnou chce, aby mu soud ženu přidělil a přikázal jí, že si ho musí vzít, atd. A hnal to až k Ústavnímu soudu.

Všichni mají práva, práva, práva.

Dítě je u své biologické matky. Biologičtí rodiče se svobodně a dobrovolně rozhodli nebýt spolu a nežít spolu - nebo alespoň jeden z nich to odmítl. Biologická matka si našla svého nového manžela, který převzal a souhlasil s tím, že převezme starost a odpovědnost za dítě jako otec. A podle zákonné domněnky také úředním otcem je.

Vše je naprosto v pořádku.

Černoch mohl chodit za ženou s kytkami. Psát jí zamilované dopisy. A ujišťovat ji o tom, že se o ní a o dítě postará, co bude moci. Mohl ji žádat o ruku, mohl tisíce věcí.

Ale nejspíše ženu jen obtáhl jako casual sex někde v parku. A pak mu došlo, že by toho mohl využít k získání českého občanství. Najednou si vzpomněl na svá otcovská a rodičovská práva.

Miloslav Ponkrác
0 # Tomáš Pecina 2017-05-25 19:00
MP: Nebyl-li jste to vy, omlouvám se. Zákaz a výstraha ale platí pro každého :-)
0 # Anonymní 2017-05-26 00:03
Tomáš Pecina: Plně respektuji pravidla na vašem diskusním serveru, ať je určíte jakkoli - není třeba se omlouvat. Cením si toho, že zde spravujete a dáváte čas do svého webu a diskusních vláken.

Všechny své příspěvky poctivě podepisuji svým jménem. Nepíši žádné anonymní příspěvky bez mého podpisu. Ten s tím odkazem byl od jakéhosi anonyma.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-05-26 09:13
Takže cenzura. Ale, ale, pane Pecino.....
0 # Anonymní 2017-05-26 14:40
Anonymní: Na cenzuru má každý, kdo vede diskusní fóra právo. Vedl jsem diskusní fórum také, a bez mazání nesmyslů a útoků bych nikdy roky diskusní fórum nevedl. Byla by to stoka a žumpa hned první měsíc.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-05-27 13:21
Jak - mimochodem - dopadla kauza Roztocil, Kajinkovi dost podobna? Nemci odmitli Roztocila vydat pro spatnou povest ceskych soudu, a Roztocil chtel pokracovat ku ECHR. Asi to je nekde v poradi. Jediny konecny happyend je snad jen Safranek.
0 # Anonymní 2017-05-24 14:38
Propuštěný Kajínek se okamžitě stal terčem vtipálků
novinky.cz/.../...
0 # Anonymní 2017-05-24 14:50
Mě nejvíce zaujalo, že žádný aktivista ála Tomasz Peczynski nezorganizoval uličky hanby, kterou by musel projít Jiří Kájínek. Přeci jenom jeho muskulatura dává najevo, že by aktivisté mohli dojít k úhoně - a kde hrozí bebí nebo něco, tak aktivisté nejsou.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-05-24 19:54
Kajínek byl registrován jako spolupracovník VB, tvrdí historik
tyden.cz/.../...
0 # Anonymní 2017-05-25 00:57
To by mě zajímalo, jak to chce prokázat.
0 # Anonymní 2017-05-25 21:24
0 # Anonymní 2017-05-28 07:10
Znovu se vrací postava Ladislava Kadeřábka, ex-náměstka ředitele Úřadu služby kriminální policie, který různými chybami celou kauzu vyvolal, a pak neumožnil její skutečné vyšetření. Nicméně s plnými poctami a rentou nakonec odešel do výslužby.
0 # Anonymní 2017-05-29 10:32
Plzeň jako historicky první dostihla úrovně Palerma:

lidovky.cz/.../...

lidovky.cz/.../...
0 # Anonymní 2017-09-14 14:36
Kajínkova autogramiáda budí nevoli. Přesuňte ji na Pankrác, píšou lidé
kultura.zpravy.idnes.cz/.../...

P. S.
Knihy Dobrovský (Praha Arkády Pankrác)
www.knihydobrovsky.cz/.../praha-arkady-pankrac

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)