Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

O putovní výstavě těl Bodies jsem kdysi slyšel, pak jsem fragmenty z její pražské instance viděl v bondovce Casino Royale, a nyní se dozvídám, že starosta sedmé pražské části Jan Čižinský hodlá exponáty pohřbít.

Nedomníváme se, že je to právně udržitelný postup, nicméně překazit výstavu zákon o pohřebnictví přesto umožňuje. Podle § 4 odst. 1 písm. c) zákona je zakázáno vystavovat lidské pozůstatky před pohřbením, s výjimkou nekonservovaného mrtvého lidského těla, které může být vystaveno v otevřené rakvi do 1 týdne od úmrtí, a s výjimkou konservovaného mrtvého lidského těla, které může být vystaveno v otevřené rakvi i po uplynutí 1 týdne od úmrtí, a podle písm. h) se nesmí zacházet s lidskými pozůstatky nebo lidskými ostatky způsobem dotýkajícím se důstojnosti zemřelého nebo mravního cítění pozůstalých a veřejnosti.

Konání výstavy je tudíž přestupkem, za který lze udělit pokutu do 20, resp. 50 tisíc korun, avšak, co je podstatné, Čižinský může poslat na výstavu městskou policii, která je oprávněna mrtvoly zabavit (§ 17 odst. 1 zákona o obecní policii), a v řízení o přestupku může – a mělo by – být vysloveno jejich propadnutí.

Nečekáme to: spíše, jak je u politiků zvykem, se o věci bude toliko ohnivě mediálně žvanit a skutek tradičně uteče.

Komentáře   

0 # Anonymní 2017-05-30 22:56
Osobne mi prijde tento bussines nechutny, ale takto bych nepostupoval.
Uz se tesim, jak soudruzi zavrou vsechny kostnice.
0 # Anonymní 2017-05-31 01:13
Ano, nechutné a prvoplánovitě odporné!
0 # 64871 2017-05-31 08:57
Osobně jsem vděčný za každou podobnou výstavu. Nikdo nemůže vyvrátit, že je přísně edukativního charakteru. S páně Čižinského přístupem může naběhnout na první lékařskou fakultu tým černých šerifů a zabavit v láku naložená embrya, aborce a orgány, neboť tyto měly by být pohřbeny.
Domnívám se správně, že pokud výstavě poskytne záštitu některá z univerzit se zdravotnickým oborem, bylo by to v pořádku?
0 # gogo 2017-05-31 09:11
Nepochopil jsem asi smysl. Zemí putuje obskurní cirkus vystavující lidské orgány a části těl. Po celou tu dobu ticho po pěšině - kdo chce, jde, kdo nechce, nejde. Ale jakmile někdo řekne, že ty kusy těl se poté pohřbí, je z toho, co se dosud několik let dělo, porušení zákona jen proto, že po cirkusu to maso pohřbí (a asi je i jedno jestli do země nebo žehem).
Pane Pecino, co byste tak očekával, že se s těmi exponáty po ukončení výstavních aktivit stane? Že to odkoupí Pohlreich nebo co?

Jestli se nepletu, už na počátku 17. století předváděl lidské orgány doktor Jesenius a bylo to v naší době pokládáno za osvětu.
0 # Anonymní 2017-05-31 16:02
Pokud se nemýlím, Dr. Jesenia vedly pohnutky ušlechtilé, nikoli sprostý zisk. V tom vidím značný rozdíl.
0 # gogo 2017-05-31 17:07
No jistě, ale v jeho době to bylo všeobecně pokládáno za velký hřích, takhle se chovat božímu výtvoru.

Já jsem na výstavě nebyl, ale např. moje dcera tam jela se školou, doporučila to učitelka biologie, hodilo se to k výuce. Školy nemají takové vzorky a poslední vývoj ve školství napovídá, že nebudou možné ani chemické pokusy, ani exponáty v lihu.
Nevím, co tam lidí táhlo, ale předpokládám, že zvědavost/zvídavost, jak vypadá reálné tělo. Takže asi totéž co za dob Jesenia.
Buďte rád, že si pan doktor nenechal patentovat tento formát zábavy jako to dělají současné televize. Muselo by se jeho potomkům platit za každé ukázání masa a kostí.
0 # Anonymní 2017-05-31 17:25
S tím nelze, než souhlasit. Víte, já jsem už alergický na vše, co není úplně konzervativní.

Jako příklad bych uvedl homosexuály. Nikdy mi nevadili, ale od dob politické podpory těch obscénních teploušských průvodů mi prostě vadí – reinkarnace bolševických prvních májů. A tak to je se vším.
0 # Anonymní 2017-05-31 10:46
Taktéž v museích se nacházejí kostry či jiné části těl dosud nepohřbených a jsou považovány za exponáty. V budově PřFUK je pokud vím kostra člověka, který jí daroval k vystavení. Delší dobu mu k ní prý jeho manželka nosila na narozeniny kytičku. V nár. museu taktéž byly vystaveny kosti, podle mě zřejmě z nepohřbených těl. O výše zmíněné medině ani nemluvě.

Takže ano, Dura lex, sed lex, nicméně co dobrého z toho povstane?
0 # Leo Tydlitát 2017-05-31 12:24
Není to všechno plastové? Je to přece jenom z Číny.

(V tom případě se zahrabání tohoto odpadu do země jeví jako výsostně české řešení.)
0 # David Schmidt 2017-05-31 16:03
Ad Jesenius a lékařské exponáty: argument odpůrců hlavně je, že není doloženo, že s tím ti Číňané souhlasili, nejde-li přímo o popravené politické vězně. Což by byl pak pro ně dost kuriózní konec. Tato nejistota původu sama o sobě může být důvod pro uplatnění zákona, jak citoval TP.
0 # Tomáš Pecina 2017-05-31 16:43
Úplně stačí, že nejsou vystaveni v otevřených rakvích, ostatní se řešit nemusí, od toho by se odvíjela toliko výše pokuty.
0 # André Pulgar 2017-05-31 19:52
Já osobně o edukativnosti Bodies pochybuju. Pokud vím, tak tam všichni jezdí jako do cirkusu, na senzaci, ne za vzděláním (koneckonců, to dnes zajímá koho?). V tom je tedy i rozdíl oproti exponátům na LF.
Pokud jde o Jesenia, doporučuji přečíst si jeho úvod k jeho popisu oné slavné pitvy ... možná přehodnotíte názor na jeho ušlechtilost.
Tím neříkám, že by se ta výstava měla zakázat, jen že já osobně v ní nic přínosného nevidím. Takové kostnice nebo krypty s mumiemi mají alespoň jakousi historicko-estetickou hodnotu, na rozdíl od tohoto, co by se do jisté míry opravdu dalo připodobnit ke Gay Pride, jak učinil někdo výše.
0 # Báša 2017-05-31 22:11
Já jen čumim, jak kdekdo neodolá, srát se na základě z prdele vycucanýho zákona do legálního kšeftu někoho jinýho. Co to kurva máte za nemoc, že musíte svýmu okolí říkat co má dělat a jak se má živit. Von ty lidi zabil? Nebo ty těla k preparaci ukrad? Starejte se kurva vo sebe a neserte se do okolí! Tolik tolerance na jednom místě. Vopravdu hezkej pohled.
0 # Anonymní 2017-05-31 23:11
Je docela možné, že ty lidi zabil, nebo k preparaci ukradl. Jedná se Číňany a ředitel výstavy se vyjádřil, že jde o neidentifikovaná a nebo nevyzvednutá těla lidí. Ovšem plastinace těl, která jsou na výstavách se musí provést do 1 dne po smrti - což je s tím v rozporu.

Jinak řečeno, je otázkou, jestli ti čínští vězni či disidenti chtěli umřít nebo oficiálně umřeli dobrovolně, třeba při mučení. I tato varianta je možná.

irozhlas.cz/.../...

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2017-06-01 00:08
Bášo, pokud by neexistovala pravidla, nemohl by existovat ani Váš liberalismus. To máte jako s tím Archimédem.

Všechno je otázka míry a tu míru tady, kurva, probíráme.
0 # Anonymní 2017-06-24 09:35
a uz to jede...
echo24.cz/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)