Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

V boji s desinformacemi máme tradici.

Ministr Chovanec nechal zřídit útvar pro boj se štvavými vysílačkami – ne, opravuji, štvavé vysílačky už dnes nejsou potřeba – a se zahraničními ideodiversními centrálami, jehož úkolem má být vyvracení desinformací těmito fabrikovaných a naivním obětem, rozuměj občanům demokratické České republiky, pod záminkou realisace svobody projevu podstrkávaných a mezi tímto konspirativně a lstivě rozšiřovaných.

Je to směšná a zároveň nebezpečná hloupost, zejména jestliže vrchní vyvracečka desinformací při svých vystoupeních v mediích otevřeně prohlašuje, že její útvar nebude lidi za nevhodné názory přímo zavírat, pouze na ně upozorní orgány činné v trestním řízení, a na svém twitterovém účtu se censoři presentují grafickým overlayem s oranžově vyvedeným nápisem DEZINFORMACE, jímž hodlají označovat jakoukoli jinou než oficiální versi reality; zatím jen na svém profilu, později, v případě spolupracujících sociálních sítí, možná i tam.

Putinovi poradci si musejí mnout ruce, protože jestli akci CTHH sami neiniciovali, nemohli dopadnout lépe: stát, jehož ministerstvo vnitra považuje za nezbytné upozorňovat obyvatelstvo na to, co je pravda a co lež, stojí na hliněných nohou, jež jsou v případě České republiky možná ještě vratší, než jsme si dosud mysleli.

Komentáře   

0 # Anonymní 2017-01-03 04:42
Vylepit Vám na rámeček "Upozornění" tu trapnou estébáckou nálepku DEZINFORMACE, to se doufám neobejde bez následků. Pokud si pamatuji, kontaktoval Vás nějaký fízl a chtěl po Vás IP adresy a když jste mu řekl, že to nahráváte, moc se mu to nelíbilo a když jste nahrávku zvěřejnil, tlačil na Vás, abyste ji smazal. Takže jaká dezinformace? Po 30 letech opět estébácké praktiky.
0 # Anonymní 2017-01-03 09:10
Byl by odkaz na toho fízla?
Ten už teď asi dělá na Útvaru pro boj se štvavými vysílačkami...
Jinak...
Zdar Útvare!
0 # Anonymní 2017-01-03 09:22
0 # Anonymní 2017-01-03 10:42
Děkuji, opět jsem se z nahrávek málem počůral smíchy... :)))
0 # Anonymní 2017-01-03 14:36
Naše ministerstvo vnitra se zjevně nechalo inspirovat Kanceláří pro uvádění románových příběhů na pravou míru. Doufám, že práce útvaru bude taky fungovat obdobně jako v Jirotkově Saturninovi:
"Budeme Vás pravidelně informovat o výsledcích své práce a ujišťujeme Vás, že budete překvapen. Dovíte se, že tři mušketýři nebyli čtyři, nýbrž dva. Podáme Vám přesné informace, jak to bylo, když nastaly deště (zatím se zdá, že celá ta senzace spočívá v tom, že pršelo). Budete nucen konstatovat, že ostrov nebyl tajuplný, a když, tedy jen pět neděl, a to ještě ne v balóně. Odhalíme, proč se ve třech mužích ve člunu o psu nemluvilo, a dokážeme, že na žádné dlani nemůže být městečko, ani když to maminka řekla."
0 # Anonymní 2017-01-03 17:42
Pro nás drive narozené to neb nic nového :( takže soudruzi rozchod na pokoje
0 # Leo Tydlitát 2017-01-03 18:31
Zajímalo mne, zda Eva Romancovová jest manželkou Michaila Romancova, známého politruka (dlouze: „politický geograf“), a ano – je tomu věru tak.

Vznikly nám tedy takové Evropské hodnoty II, rodinný podnik. Blahopřejeme.
0 # Konfucius 2017-01-04 11:46
Jestli samotné Ministerstvo pravdy není ruská pátá kolona. Jméno "Romancóvova" - je ryze ruské.
0 # Leo Tydlitát 2017-01-04 17:20
No vidíte. Van der Bellen je zase holandské jméno, a přitom je to stejný sovětský Žid jako pan Romancov.
0 # Konfucius 2017-01-05 15:43
Leo Tydlidát: Jestli to nebude tím, že Van der Bellen je holandsko-německý rod, a tedy skutečně pochází odsud. To, že si na jednu dvě generace odskočil do Ruska na tom nic nemění. Současný Van der Bellen v Rusku nežil a rusky ani neumí.
0 # Niki 2017-01-03 19:49
Tady na tom blogu bude ta nálepka DEZINFORMACE přes celou titulní stránku, anebo bude ministerstvo lži, pardon pravdy, posuzovat každý článek samostatně?
0 # David Schmidt 2017-01-03 22:32
Je to spíše zvláštní a divné, ale srovnávat to s cenzurou je nesmyslné.
Zvláštní a divné to je proto, že toto by měla zajišťovat občanská sféra mimo jiné i přes právo na přístup k informacím (soukromé informace pravděpodobně nebudou příliš obsahem agendy: jak by byly získávány).
0 # Anonymní 2017-01-04 10:41
Rozumné státy se dezinformačním kampaním a snahám ovlivňovat vnitřní bezpečnost a stabilitu státu brání. Nejde o fiktivní nebezpečí, viz třeba nizozemské referendum o asociační dohodě s Ukrajinou. Není to divné, spíš nám již ujel vlak, a toto je "pozdě, ale přece" snaha se bránit. Nelze spoléhat jen na občanskou sféru, tohle má zajišťovat stát, ve vlastním zájmu i v zájmu svých občanů.
0 # Konfucius 2017-01-04 11:43
Anonymní: Na to je jednoduchá taktika, kterou zavedl Izrael nebo USA. Důsledná kontrola neziskovek, a důsledná kontrola finančních toků a zdrojů těchto neziskovek. To jsou v první řadě vojáci, kteří přinášejí nejen dezinformace ve jménu cizích mocností, které je platí.

Déle se proti dezinformaci bojuje podstatně lépe s pravdivými a objektivními médii - což ČR poněkud nezvládlo. Zde je ta část, kterou má zajišťovat stát skrze veřejnoprávní média, ale zajišťuje to tak kvalitně, že médiím už nevěří ani chovanci ústavů pro mentálně retardované.

Také příliš důvěryhodnosti nepřidávají akce jako rozšiřování počtu "pravd", kterým musí český občan povinnně věřit - do trestního zákoníku. Jen idiot by se nezačal zamýšlet nad tím, jak moc "pravda" to je, když se musí vymáhat skrze soudy, policii a vězení.

Tyto snahy o Ministerstva pravdy povedou přesně k tomu, že státu a mainstreamu bude věřit čím dál menší procento lidí. Tedy k přesnému opaku. Skutečným cílem těchto ministerstev pravdy není ani ochrana českých občanů, ale úplně neco jiného.

Chovancův-Jandův-Romanovův ústav chce jen prodloužit možnost vyjadřovat státem a veřejnoprávnými médii lež. Počkají si do voleb, aby nevystrašili ukolébané občany. A po volbách rozjedou tvrdě represe za "neschválené názory".

Teze postavení jakéhokoli kritického názoru na českou vládu, EU, NATO či cokoli západního na úroveň putinovské propagandy - je poslední zoufalství oligarchů ve vládě či pupečními šňůrami spojenými.

To zoufalství bude stát mnoho zničených životů, a za rok za dva možná tento režim bude mít více obětí politické perzekuce, než celá komunistická éra. Předem je nám blivno z historického znemožnění moderní "demokracie" - která bude stejně zrůdným režimem jako komunismus.

Možná ale dříve bude nastoleno právo šaríja jako nejvyšší právo nadřazené nad ústavu a mezinárodní dohody.
0 # Anonymní 2017-01-04 16:51
Důsledná kontrola v USA? A jak je možné, že kampaň Jeba! platila Čína? leclerc
0 # Konfucius 2017-01-05 15:41
Anonymní: To je stejně hloupé tvrzení, jako kdybyste tvrdil, že pan X je špatný truhlář, protože sice 40 let dělá nejlepší stoly na světě a udělat jich desítky tisíc, ale jednou za těch 40 let se mu povedlo omylem špatně uříznout lať - a to ho zcela dehonestuje jako truhláře.
0 # Leon Kreutzfeld 2017-01-04 12:40
Az se War on Fake News zdarne rozbehne, bylo by vhodne aby se chlapci a devcata z CTHH zamerili i na na mozny ideodiversni obsah literatury, divadelnich her, pisnovyh textu nebo vtipu.

Tato valka probiha na nekolika frontach a pochybuji, ze by se Putin soustredil pouze na clanky na alternativnich webech.

Nejlepsi je takova propaganda, kde vubec nevime, ze jsme jeji obeti. Vnitrni nepritel muze byt klidne Karel Gott, Zdenek Sverak nebo pratelsky se tvarici pan od vedlejsiho stolu, ktery Vam vcera vypravel jak leti Sobotka s Babisem letadlem...
0 # gogo 2017-01-04 15:37
Měli by také vydat sborník povolených vtipů a korektní výklady ke vtipům dvojsmyslným.

Pak si taky myslím, že by měl vziknout dobrovolnický projekt, který by
1. analyzoval aktuální výstupy Cenzurního koutku
2. Vracel se k archivním a hodnotil s odstupem času jejich relevantnost
3. Navrhoval analogická témata/výroky k těm již jimi komentovaným a žádal o analogické zhodnocení

Myslím, že by se celá rodina Romancovových zapotila i s celým příbuzenstvem.
Mohlo by se začít rovnou rešerší dosavadních mediálních výstupů členů cenzurní komise. Jestli třeba už kdysi varovali, že v Iráku žádné ZHN nejsou a kdo tvrdí opak, že lže. Že lhal Keňan co sedí v Bílém domě atd.. Jako iniciální nastavení laťky věrohodnosti sboru politruků by to bylo velmi potřebné.
0 # Tomáš Pecina 2017-01-04 15:42
Na začátku filmu The Day of the Jackal je pěkná sarkastická zmínka, jak získaly francouzské státní orgány své elitní detektivy. To je universální: největší lháři budou nejúspěšnějšími bojovníky s desinformacemi.

Ostatně, už Konrad Adenauer říkal, když mu vytýkali, že ve vysokých posicích jsou bývalí členové NSDAP, že je mu jedno, jakou barvu má kočka, hlavní je, že chytá dobře myši.
0 # gogo 2017-01-04 16:10
Já mám mnohem víc sympatií k bývalým členům NSDAP, kteří pracovali v oblasti řízení a organizace po té procesní stránce, než k politrukům, kteří se neštítí lhát a podvádět a ještě mají tu drzost buzerovat ostatní a předstírat objektivitu nebo dokonce se stavět jako majitelé jediné pravdy.
Mám poslední dobou silné pocity déja vu, vrací se mi vzpomínky z konce 80. let 20.století.
Nikdy jsem si nemyslel, že se to vrátí tak brzo a jen doufám, že ta vlna neokomsomolského nadšení vyprchá z dnešních politruků a pražských komediantů rychleji, než tomu bylo od 50. let. Přece jen čekat dalších 20 let nemůžeme.
Ale jak praví klasik, všechno se zkracuje a zrychluje, tak snad se dočkáme obratu ještě před "no return point".
0 # Tomáš Pecina 2017-01-04 16:15
Jazykový koutek: říká se point of no return.

Klasik pravil, že historie se opakuje, podruhé jako fraška. V to nám nyní nezbývá než pevně věřit.
0 # Konfucius 2017-01-05 15:50
Otázkou je, zda jde o neokomsomolské nadšení, nebo o "pouze dělám svou práci, za kterou dostávám prachy".

Největší lháři málokdy budou nejúspěšnějšími bojovníky proti dezinformaci. S tím superlativem mám velký problém. Budou sice znát praxi a nebudou naivní - ale k tomu "nejúspěšnějšími" ještě hodně chybí.
0 # Anonymní 2017-01-04 13:20
A budou si vše zapisovat na manžety...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)