Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Přinášíme rozsudek Městského soudu v Praze, jímž senát ve složení Naděžda Řeháková, Ivanka Havlíková a Martin Kříž zrušil rozhodnutí odvolacího kárného orgánu České advokátní komory, kterým byla advokátu Petru Kočímu za údajně antisemitskou námitku podjatosti uložena pokuta ve výši 100 tisíc korun.

Vzhledem k otřesné kvalitě napadeného rozhodnutí jsme tento výsledek předpokládali: ostatně, co jiného než pseudoprávní paskvil plný logických chyb a nesmyslů očekávat od lidí, které do svého čela postavila korporace, jež místo hájení zájmů svých členů advokáty, zejména ty, kteří nejsou kvalitou vedení Komory halasně nadšeni, rutinně šikanuje.

Komentáře   

0 # Anonymní 2017-01-26 19:11
Po dlouhé době konečně i logický soudní rozsudek. Kdy to bude běžné a normální?
0 # Anonymní 2017-01-26 19:42
No, už se těším na kasační stížnost od ČAKu. Opačný postup, tedy že by srazli paty a neudělali si ještě větší ostudu, neočekávám.
0 # Anonymní 2017-01-27 00:39
Proc nemuzu dat tomuto prispevku "like"
0 # Konfucius 2017-01-26 20:04
Mě by zajímalo, jestli by ČAK podal kárnou žalobu třeba při námitce podjatosti od advokáta ohledně jiného etnika, než je židovské.

Zda by stejně ČAK zasáhl, kdyby námitka podjatosti se týkala třeba etnicity německé, francouzské nebo ruské.
0 # Daniela 2017-01-27 06:40
Ja si myslim, ze etnicita-ethnicita neznamena jen narod nebo statni prislusnost. Ethnicita jsou hlavne geny, DNA a az pak kulturni znaky..Zidovska ethnicita v nacistickem Nemecku a i jinde v Evrope byla v minulosti pronasledovana az k vyhlazeni a proto je nutne byt k antizidovskym sklonum ostrazity..
Advokat Koci s jeho namitkou podjatosti balancoval na hrane justicni ethiky, me se jeho prohlaseni zdalo nevkusne a hrube ucelove, ovsem soudni senat nemusel reagovat tak politicky korektne.. Proste to mohli posoudit jako irelevantni namitku.
Objection denied a basta.
Paradoxne, ten kraval ohledne ethnicity pana Mazla pomohl panu Mazlovi tim, ze pak nikdo nepatral, jake prijmy za jeho znaleckou praci pobiral.
0 # gogo 2017-01-27 09:48
Měla byste si o tom něco přečíst.
V kostce jde o to, že někdo, kdo si na sousedech vymůže odškodnění za to, že jejich psi štěkají na základě tvrzení, že je biologicky a geneticky předurčen k fobii na štěkání a dělá mu to neuvěřitelné psychické problémy, se nerozpakuje účastnit jako porotce v soutěži o nejlepšího psího zpěváka.
No a když někdo upozorní na to, že člověk, který o sobě tvrdí, že má smrtelnou fobii na psí štěkot a vysoudil od sousedů na tom základě spoustu peněz, nemůže přece rozhodovat o kráse psího štěkání v porotě, nařknou ho z nenávisti k tomu člověku.

Tady prostě bylo privilegovaným decentně nastaveno zrcadlo.

Samozřejmě bez kontextu to vypadá jako dost trapná scénka, ale s kontextem to smysl dává ... samozřejmě to chce žaludek se v tom prostředí pohybovat.
0 # Tomáš Pecina 2017-01-27 11:21
V čem nevkusné, Danielo? Orgány ČAKu obou instancí na to nepřišly, soud na to nepřišel, tak by mě zajímalo, jak k takovému závěru dospěl člověk vašich analytických schopností.
0 # Konfucius 2017-01-27 16:41
Daniela: Myslet znamená houby vědět.

Etnicita je o kultuře a pocitu sounáležitosti. Tedy spokečný jazyk, osud, dějiny, náboženství, kulturní zvyky, ...

Rasa je o DNA a biologickém původu, či volněji skupina lidí s podobnými tělesnými a fyzickými znaky.

-----------------

V nacistickém Německu pronásledovali těch skupin lidí více, než jen Židy. Dokonce Židé ani zdaleka nejsou ve 2. světové válce na prvním místě v počtu obětí nacismu.

Navíc zákony tvrdě potírající jakoukoli kritiku Židů, která se až hystericky tvrdě potlačovala a trestala, byly v řadě zemí už před 2. světovou válkou - např. i v bolševickém Sovětském svazu prakticky od VŘSR v roce 1917, tedy desetiletí před nějakým nacistickým Německem.

-----------------

Mám ale dojem, že nejlépe se dosáhne kladného vztahu ke všem tak, že se nebude činit rozdíl v právu mezi etniky.

Má-li Rus rozhodovat spor mezi Rusem a Ukrajincem, hrozí podjatost. Má-li Němec rozhodovat spor mezi Němcem a Čechem, pak totéž.

Má-li rozhodovat Žid o "nacistických projevech", podjatost je jasná, a dobrý advokát ji musí namítnout. Tedy v demokratických zemích.

V opačném případě, kdy organizace jako ČAK vyvolají hysterii typu Kočí, je dobrá cesta salámovou taktikou dojít k tomu, že advokát bude zbytečný. Advokát pak bude muset mít povinně stejný názor a postup k obviněnému jako obžaloba - jinak se dočká represí. O vině pak bude rozhodovat nějaká z boží vůle ideologická strana - typu komunisté či jiní samozvanci.
0 # Daniela 2017-01-27 21:42
"Etnicita je o kultuře a pocitu sounáležitosti. Tedy spokečný jazyk, osud, dějiny, náboženství, kulturní zvyky"..
Tak urcite, - slovo mudrce.
To pak nevim, proc existuje ve svetovem badani zvlastni vedecka enklava, ktera se zabyva nemocemi ethnicity, nemocemi, ktere jsou dedicne a vyskytuji se v daleko vyznacnejsi mire ve specifickem ethnicum.
Stredoevropan ma ve svych genech tisiciletou evoluci, tudiz ma jinou immunitu, nez treba americky Indian. Proto Cherokee umirali na detske spalnicky, treba. Stredoevropane, dle ruznych ethnik, maji ale take zvlastni mutace v mitrochondialni DNA, ktere poukazuji na urcitou degeneraci.
Kdyz uz jsme u zidovskeho ethnika, tak skupina Askenazy ma velmi podobne geny jako stredni Evropane, Cesi take nejsou nejake zvlastni ethnikum, jejich DNA se v zasade nelisi od sousednich narodu. Evropane, spolu s Zidy a i Romy se v podstate lisi jen pocitem sounalezitosti k te ci one kmenove kupine. Cesi si svuj kmen vyrobili narodnim obrozenim. Vlastenectvi, ktere se zaklada na diskriminaci jinych ethnik- v Cesku neni rasove rozdeleni- tak takove vlastenectvi je hloupy nacionalismus.

Zide si proste prisahali na veky veku, ze uz nikdy vice je nebude nikdo vyhlazovat ani usurpovat. Smirte se s tim.

Za to ja nemuzu, ze Ceska advokatni komora je zkostnatela a "over reacted" na namitku p.Kociho. Zrejme v tom bude hrat roli vliv nemeckych a rakouskaych zakonu, ktere jsou tam, vzhledem k historii, vice prisne na nacistickou thematiku.
V Cesku, dle meho nazoru, je verejne mineni vinne stejnym dilem. Na jedne strane ideologicka justice a na druhe strane boratska nesnasenlivost, coz se vyznacuje revnivosti a radostneho trestani mezi sebou.
0 # Anonymní 2017-01-28 10:56
Takto zmiešať dohromady vlastenectvo, nacionalizmus a sovinizmus...
-FG-
0 # Konfucius 2017-01-28 12:28
Danielo, a co do toho přihodit ještě šachy, výrobu trubek, textilní průmysl, aby ten váš myšmaš a chaos spletení mnoha věcí naráz ve vašem příspěvku byl dokonalý.

Mně je jedno, co si přísahali Židé. Pokud se z nich budou dělat zlatá telata, ke kterým se jako nadrase budeme modlit a přinášet jim zápalné oběti - něco je špatně.

Pokud jsou Židé nekritizovatelní, pak je něco špatně. Pak je tu v Čechách silný rasismus a xenofobie, kdy Židé jsou nadrasou/nadetnikem nadraženou jiným rasám, protože ty tuto hysterickou ochranu proti kritice nemají.

Udělat z někoho předmět uctívání a nekritizovatelnosti je nejrychlejší cesta k dalšímu vyhlazování. Protože zbožštění někoho se velice rychle obrací - při prvním zklamání - k jeho největšímu zavržení.
0 # David Schmidt 2017-01-28 19:41
Jiné etnikum by se neřešilo. Židy ale prostě ti pokrytci nevědomě pohrdají, tak proto ta hysterie.

Podle mě námitka byla formulována možná trošku nevkusně, něco na způsob selfie uprostřed památníku bývalého koncentráku, ale měla racionální základ, nebyla nijak extravagantní, dvojsmyslná atp.

Úplně nejlepší by bylo bývalo zvýraznit nejen židovský původ, ale i "což zakládá zvláštní poměr k věci" (nebo jak to tam bylo). Tak by bylo zřejmé, že nejde o formulaci ve stylu "píšeme za norimberských zákonů, čárka, vlastně ne...".
0 # Daniela 2017-01-28 21:49
Samo, Konfucie,
ze lidem jednodussim pripada muj prispevek jako mischmasch.
Neumi rychle presaltovat myslenku a nechapou, ze se divam z jineho kontinentu, kde je "cesky" mindset naprosto irelevantni.
Ale to je jedno, znova vysvetlim, pac uz to jmeno Konfucius nabada, ze je nekdo 'confused". Zakladni pointa byla o tom, ze zrejme neznate pravy vyznam ethnika a snazite se mne poucovat. Ethnicka prislusnost nejsou jen sounalezitost, kultura a jazyk, ale i biologicke vlastnosti.
Dalsi odstavec, jina myslenka:
O jake nadrase pisete, to mi naprosto unika. Myslite tech par ceskych Zidu ci miliony asimilovanych Zidu v USA ?
Mate nejaky mentalni komplex proti nim ci co, nekdo vas nuti jim pochlebovat ? Ja zrovna zadne zlate tele nevidim, jen ceske. Jsem prvni, ktera kritisuje vsechny nepravosti, at uz to cini jeden specificky Zid nebo jeden specificky Rom, ci jeden specificky Cech. O tom to cele je. Zid Morgenstern nebo Zid Fischer, ne nejaky abstraktni vyvoleny narod, takove mysleni patri do jeskyne.
Kdyz uz jste tak vysazeny na Zidy, pak byste mohl vzit v uvahu, ze pronasledovany p. Koci ma, dle meho usudku, jiste
zidovske koreny. Dle fysiognomie a vyraziva. Coz je u mne samozrejme plus, - ja bych se ho klidne zeptala, zda se citi byti vice Zidem ci Cechem a kde se domniva, ze lezi jeho dusevni identita.. Jeho odpoved by byla urcujici, jeho vnimani, cim a jak se citi, by bylo rozhodujici a respektovala bych to..
Dalsi myslenka:
Slovutny podnikatel p.Andrej si libuje v podvratackych manyrech a nekalych aktivitach, presne takovych, ktere mnozi podsouvaji a spojuji se Zidy. On je takovy prototyp zleho Zida, jak to propagovalo nacisticke Nemecko ve filmu Zid Suss..
Napoveda: Hledejte pijavice ve slovanskem rybniku....
0 # Konfucius 2017-01-29 00:34
Daniela: Vaše kreativní matení toho, co je rasa a co etnikum - je Váš problém, ne můj. S dovolením budu používat termíny "rasa" a "etnikum" v jejich obvyklých zavedených významech používaných po celém světě.

To, co činíte Vy, je vcelku irelevantní. Možná Vám to ušlo, ale diskutujeme na právním webu - o věcech, která se činí v rámci právní exekutivy. Tím spíše mě to zajímá u člověka, kte u požadavku rovnosti a nazávislosti právního přístupu k rasám - což se směrem k Židům nečiní - vyvádí vysazenost na Židy.

Zbytek raději ignoruji, protože jsou to jen Vaše bujné fantazie nijak se netýkající mých příspěvků. A sděluji, že Vaše jméno Dana ve španělštině se velmi podobá slovům pro škodlivý, škodící, kazit, pokažený, poškozený, apod. A latině jste přímo danajským dárečkem.
0 # Anonymní 2017-01-27 09:14
Tady to mate :( zkuste kritizovat Zidy a hned vam nad hlavou tancuje hejno paragrafu :( skutečná rovnost pred zákonem :(

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)