Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Občas si říkám, že typický český policista je kombinací Haškova poněkud natvrdlého, leč o to ambiciosnějšího strážmistra Flanderky, a sadistického dozorce z koncentračního tábora, jak ho s oblibou zobrazovala dobová komunistická kinematografie.

Vezměme případ Igora Ševcova: člověk by předpokládal, že poté, co mu nebyl prokázán útok na dům ministra obrany Martina Stropnického, policie se mu omluví a nechá ho na pokoji. Nestalo se; po odsouzení za skutek, který může být trestným jen v očích hodně ideologicky předpojatého pozorovatele, totiž nápomoci formou natáčení přečinu kamerou, dělá policie spolu s aktivní úřednicí Probační a mediační služby vše pro to, aby mohl být Ševcov poslán do vězení aspoň za to, že se účastní veřejného života, což mu soud zakázal.

K tomu účelu policie a PMS sestavují jakýsi itinerář akcí, kam delikvent nesmí ([1], [2]), avšak nepostupují tak, že by mu jej v pravidelných, například měsíčních, intervalech posílali, ale založí jej do spisu a poté kontrolují, zda na některé nebyl; a pokud ano, iniciativně žalují soudu ([1], [2]).

Další podnětné dokumenty lze stáhnout z webu Antifénix.

Komentáře   

0 # Anonymní 2017-01-22 13:59
Česká vláda chystá konec listovního tajemství na internetu
echo24.cz/.../...
0 # Anonymní 2017-01-23 17:20
Proč tak málo lidí šifruje? Šifrujícího právníka jsem zatím viděl jenom jednoho.

Q.
0 # Tomáš Pecina 2017-01-23 18:11
Spolupracuji pouze s advokáty, kteří své maily šifrují (připouštím, že kdysi dávno jsem je to asi naučil). Šifrování e-mailů i disků by měla být samozřejmost.
0 # Anonymní 2017-01-22 15:54
Mrdky policejní... a jedna mrdka probační!!!
0 # Leon Kreutzfeld 2017-01-22 16:26
Na druhou stranu je treba podekovat ceskemu statu,ze vydava tolik prostredku, aby ucinil toho privandrovaleho Rusaka lepsim clovekem.

To musi stat stat spoustu penez a zamestnat spoustu lidi neustale aktualizovat seznam vsech akci, filtrovat z nich ty zavadove a na ne pak posilat policisty v prevleceni za punkace, aby tam Sevcova hledali.

Tomu rikam moderni socialni demokraticky evropsky stat. To Putin by ho zavrel do diry a Bakunin wannabe by mel smyčec.
0 # Tomáš Marný 2017-01-22 18:08
Pokud se u nás sleduje a trestá za to, že někdo byl na anarchistickém a veganském festivalu, uniká mi zdroj morální převahy na putinovským Ruskem.
0 # Anonymní 2017-01-22 18:50
Ale, vždyť oni jej nijak netrestají. Zkuste si představit probačního úředníka, který má tu smůlu, že na něj připadl zrovna tenhle lumen. Jediné co si uvědomuje je, že se jedná o mediálně slavný případ, což jej vůbec netěší. Platný rozsudek (který mu nijak nepřísluší komentovat) jej k něčemu zavazuje. O anarchismu ví prd. Takže si našel někoho kdo v tom dělá a opisuje jeho zprávy. Popravdě řečeno nemám tušení jak by si pan Pecina představoval že by se to dělat mělo. Ještě je jedna možnost - jednou měsíčně Ševcova předvolat: Byl jste s anarchisty? Nebyl. To jste hodnej. Jenomže co bude úředník dělat, když na něj někdo pošle udání, že někde Ševcova viděl? Spíš by mně zajímalo kdo toho synka u nás živí?
0 # Anonymní 2017-01-22 19:47
chudak probacny uradnik, normalne som za neho aj slzu vytlacil...
0 # Anonymní 2017-01-22 21:32
Urednik, ktery by nechtel skodit, by mohl zacit treba tim, ze si sezene posudek jeste od nekoho jineho nez Marese.
0 # Anonymní 2017-01-24 08:41
Omlouvám se, měl jsem na mysli úředníka reálně existujícího. Vůbec si nedovoluji uvažovat v dimenzích, že bychom mohli požadovat úředníky jiného typu. Tohle sci-fi už mě dávno opustilo, resp. jen maličko a mohl jsem dopadnout jako Ševcov. Nemaje za sebou ale tu "správnou" mediálně zdatnou komunitu, pes by po mě neštěknul.
0 # gogo 2017-01-23 09:43
Jako byste to neznal. Orgáni dobře vědí, že Ševcov je závadová osoba a to, že mu nemohli nic prokázat, nebo se dokonce ještě ani ničeho nedopustil, jen ukazuje, jak mazaný Ševcov je.
Pěkně odposlechy, číst poštu, sledovat a čekat. Jistě se jednou odkope a pak spadne klec.

A ty seznamy akcí, to si špatně vysvětlujete. Orgáni si takhle hrají. Každý napíše svoje tipy, založí je do spisu, uzavřou sázky a pak překontrolují, jestli se trefili. Jestli Ševcov svojí malou nebo velkou účastí připraví státního zástupce nebo soudce o pár tisíc, bude to taktéž zohledněno.
0 # Anonymní 2017-01-23 17:34
Ševcov bude jistě uplatňovat náhradu za vazbu která je u nás nadužívána. jestli se nepletu tak například v německu ani při podezření z účasti na terorizmu tato vazba nepřekročí 14 dní pak se musí vyložit eso z rukávu.
0 # Anonymní 2017-01-23 17:42
Oni mu zakazují rozdávat jídlo! Kam se na ty dnešní hrabou bolševičtí cajti!

Q.
0 # Anonymní 2017-01-23 17:53
To "rozdávání jídla" je politický aktivismus. Kdyby to nedělal v rámci anarchistické kampaně, nikdo by mu to (asi) nezakazoval. Ať už si o tom trestu myslí kdo chce co chce, tak přeháněním a překrucováním ze sebe jen děláte hlupáky.
0 # Tomáš Pecina 2017-01-23 18:09
Hlupáky ze sebe dělají primárně ty dvě kurátorky PMS; kdyby ho nechaly být a "dívaly se jinam", udělaly by daleko lépe.
0 # Anonymní 2017-01-23 19:18
Obecně: Co by se stalo, kdyby se většina represivního systému nechovala jako dobytek, ale jako uvážliví lidé se značným kreditem a autoritou?

Vysvětlím na příhodě: Před mnoha lety jsem byl zastaven policistou a mladou policajtkou (dvojicí). Projel jsem na červenou. Policista (mile a mírně): "Ale pane doktore, co nám to děláte, to už nebyla oranžová!" Policajtka (arogantně): "Za to bychom vám také mohli sebrat papíry!"

Policistovi jsem se hluboce omluvil a červenal jsem se až na zádech. Ten člověk mi nedal ani pokutu, tu blbku vedle sebe umravnil a já si to budu pamatovat do smrti! Od té doby se už nikdy nesnažím stihnout oranžovou.

Jistěže tenhle přístup nefunguje na všechny! Pan Ševcov a ostatní "političtí" (pánové Bartoš, Konvička,…) ale nejsou žádní idioti! Pokud už moc cítí jakousi potřebu potlačovat jiné názory (jako ostatně každá moc), měla by se aspoň chovat na úrovni a z těch neandrtálců, které ve svém represivním aparátu zaměstnává, udělat nezaměstnané. Soukromý sektor by je už naučil slušnému chování.
0 # Konfucius 2017-01-23 19:46
Anonymní: Soukromý sektor má stejné hulváty jako ti úředníci. Zbožšťování soukromého sektoru jako náplasti na všechny problémy je nesmylsná víra. Zejména v korporacích najdete leccos.

Celý život dělám pro soukromé firmy, a chování řady majitelů způsobilo, že jsem se raději udělal pro sebe, než abych byl dále zaměstnancem.

Většina mangementu ve firmách je totálně nekompetentní, a jejich hlavní činností je držet zadek na židli kde sedí - o blaho firmy se starají pouze potud, pokud to ohrožuje ten zadek. Takže je to stejné jako u úředníka.

Ostatně máte pocit, když se třeba podíváte na poslední Windows 10, že se k vám Microsoft chová jako k zákazníkovi? Nebo spíše jako ten hulvátský úředník?

Jakmile je někdo "MUKL" (muž určený k likvidaci), tak se v lidech majících moc (úředníci a spol.) vzbudí ty nejhorší psychopatické rysy. Jejich myšlení kromě vlastní zrůdnosti je také o tom, že přemýšlejí, že si lépe udrží místo (zadek na židli), pokud budou po tom člověku dupat - a vymýšlet si co největší šikanu a ostrakizaci toho člověka. To samé udělají v soukromém korporátu, pokud se na někoho ukáže jako na MUKLa.
0 # Anonymní 2017-01-23 21:14
Anonymní 23. ledna 2017 19:18 -> Konfucius: Obecně je to v soukromém sektoru tvrdší – v tom jsem s Vámi za jedno, asi jsem se vyjádřil nepřesně.
Ale vztahy mezi malými firmami jsou čistší – s dobytkem nikdo neobchoduje, protože si lze vybrat.

Co se týče vztahu běžný občan nebo malá firma <-> velká firma, tak to je průšvih, velká firma si udělá, co chce. No a tady by měl zafungovat stát, jako garant rovných vztahů, jenže nezafunguje.

Anonymní 23. ledna 2017 19:18
0 # Anonymní 2017-01-24 15:26
Nabízení odborných služeb bez vzdělání? Podle komory by to mělo být trestné
denik.cz/.../...
0 # Anonymní 2017-05-10 18:50
Zpráva z dnešního (2017/05/10) tisku:


Nejvyšší soud vyhověl dovolání ruského studenta a anarchisty Igora Ševcova. Podle jeho rozhodnutí se účastí na sprejování hesel na zeď ruzyňské věznice při demonstraci dopustil pouze přestupku.
0 # Tomáš Pecina 2017-05-10 20:11
Čekám na rozhodnutí. Obviněný ho zatím nedostal.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)