Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

My chceme vraha! volali převážně romští demonstranti na shromáždění v Žatci, vyvolaném smrtí šestadvacetiletého Roma Miroslava Demetera, jenž za dosud nevyjasněných okolností přišel o život v tamní pizzerii Panamera po kontaktu s hlídkou městské policie.

Romea má jasno, my ne. Nedostatek informací nám prozatím nedovoluje vyslovit jakékoli hypothesy ohledně zavinění jeho smrti. Faktem je, že policisté, měštští snad ještě víc než státní, mají tendenci chovat se brutálně k osobám romského původu, zejména těm, kteří se projevují podobně jako Demeter: připomeňme, že mladý muž byl pod zřetelným vlivem návykových látek, ať alkoholu nebo – pravděpodobněji – drog, a hosty podniku obtěžoval; to bylo ostatně důvodem policejního zákroku. A stejně tak je pravda, že ani lékaři nejsou hluší k potřebě upravit tu-a-tam pitevní zprávu mírně ve prospěch policejních zájmů.

Vyčkejme tedy, jaké budou závěry vyšetřování incidentu.

Komentáře   

0 # gogo 2016-10-24 22:07
Není podstatná jeho národnost, ale to, co tam tropil a zda někoho ohrožoval. V rámci nutné obrany nebo krajní nouze mohl přijít o život i rukou spoluobčana a bylo by to v pořádku.
Bude zajímavé sledovat, zda soud shledá zásah přiměřeným. Obojí extrém je velmi nebezpečná a dvojsečná zbraň. Na jednom konci nemožná sebeobrana, na druhém divoký západ (v tom vulgárním Hollywoodském provedení, realita byla samozřejmě jiná)
0 # Anonymní 2016-10-26 19:17
Potud teorie:)

Praxe: Etnická příslušnost pachatele/oběti je naprosto klíčová, protože obě etnika jsou ve válce. Ta nenávist jde až k hranicím hrobu, někdy možná až za. Soudy a zákony v etnických sporech nerespektuje ani jedna strana, cikáni jako celou svou historii, Češi po zkušenostech, policisté proto, že jsou pod výhrůžkami nuceni cikánům nadržovat a vidí z té nespravedlnosti víc, než běžný občan a musí se v tom lidském bahně hrabat. Asi není žádná jiná skupina obyvatel, která by cikány nenáviděla víc, než jsou naši strážci zákonů:) Nedovedu si představit, že by se v podobných případech našel svědek, který by svědčil ve prospěch protistrany. U nás by se asi musel odstěhovat:)

Chlapci, co ho zpacifikovali, mají štěstí. Je do toho zapletená policie, nálada společnosti se pod tlakem podstatnějších hrozeb významně odchýlila od svazácké politické korektnosti, takže bych typoval, že to zvládnou.
0 # Anonymní 2016-10-25 00:28
Ano, informací je zatím málo, ale prohlédněte si videa z místa činu. Strážníci tam mluví o tom, že ho někdo zbil, jako psa ...
0 # Tomáš Pecina 2016-10-25 00:48
Od toho je pitevní zpráva, aby konstatovala utrpěná poranění. Máte ji? Pokud ano, sem s ní!
0 # Anonymní 2016-10-25 16:48
...měštští snad ještě víc než státní, mají tendenci chovat se brutálně k osobám romského původu...
Vůbec si nemyslím, že by to mělo rasový podtext. Chovají se tak ke komukoliv o kom si myslí, že jim to projde.
0 # Anonymní 2016-10-25 17:02
Naprosto presne.
Neocon
0 # Anonymní 2016-10-25 23:33
Presne tak, zednici, kteri dostali uniformu, rika se jim policie a uz maji v nejednom pripade na rukou krev... naposled to byl tusim pripad v Hranicich na Morave
0 # Anonymní 2016-10-27 22:52
To záleží na regionu,u nás jsou měšťáci jen pokutovací automat, do potyček se moc nehrnou....
0 # Anonymní 2016-10-25 21:36
A proč by to dělali? Jaká by byla motivace? Nechat se stihat za TČ???
0 # Daniela 2016-10-26 00:35
Zlocinci a spolecensti narusitele klidu na celem svete by samozrejme chteli misto policie antikonfliktni tymy, nejlepe s lizatky misto zbrane, nacez by pak policisty mlatili.
Vyzva "my chceme vraha" se neda jinak vysvetlit nez tak, ze tato agresivni skupina na videu citi touhu lynchovat.. Chtela bych videt, co by na to statne-korektni garnitura, kdyby to rval na Romy Lev Matejny. Na to by byl hned paragraf o utlacovani mensin. On ten Pavel ma dle meho nazoru vlastne tvrdsi protejsek v romskem primitivu u pizzerie, pac rvoun cesky sice hulakal :"Deme na ne", ale vulgarni nadavky nepouzil. (Ja aspon merim stejnym metrem).
Korunu obracene diskriminaci nasazuje romsky aktivista Jan Horvat, co hystericky hecuje tu neprizpusobivou cast Romu proti policii. Coz jiste irituje slusne obcany. Platek Romea se cim dale tim vice ukazuje jako rasisticky web. .
Mladik Demeter byl jasne pod vlivem bud alkoholu neb drogove latky. Jeho organismus celodenni amok nevydrzel a nasledne smrtelne zkolaboval, hadala bych srdecni infarkt. Profesionalni pitve, kde se uaze, ze smrt nastala nasledkem zdrogovani nekteri Romove stejne nebudou verit, protoze se citi, mimo jine, povzbuzeni hloupymi stvaci, co je hecuji proti policejnimu zasahu.
Nedivila bych se, kdyby se romsti gauneri zacli projevovat utocnym nasilin ma normalnich obcanech. Tem, co si stezuji na policejni brutalitu, tem bych prala, aby potkali v temne ulici 5 mladiku, co by jim ty krive patere radne preskladali.

0 # Tomáš Pecina 2016-10-26 11:39
Děláte stejnou chybu jako Romea. Nemáte dost informací, abyste mohla vynášet takto kategorické soudy.
0 # Anonymní 2016-10-26 00:39
No, nevim jake mate zkusenosti s lidmi pod vlivem drog, ale jejich obtezovani se pomerne casto clovek vlidnym slovem tak nejak nezbavi :-/ Pokud tam ty lidi napadal(coz se jiste v prubehu setreni zjisti, tak se treba jen branili. A jak vam potvrdi kdektery policista, lide pod vlivem drig maji prah bolesti nekde uplne jinde, takze rada mirnejsich prostredku na ne proste neplati a navic se k nasili sami casto velice rychle uchyluji. Takze (bez ohledu na barvu pleti) pokud ten muz byl puvodcem incident a hoste se zachovali dle doktriny "stand your ground" (na cemz neshledavam nic spatneho) tak k necemu podobnemu mohlo lehce dojit. A nasledky jdou ciste a jen za iniciatorem incidentu...
0 # Anonymní 2016-10-26 14:25
Já jsem ze Žatce a situaci tam dobře znám. Pizzeria Panamera se nchází na „Kruháku“, kde mají žatečtí Cikáni své shromaždiště. Zde postávají, kouří, klábosí, překáží ostatním v chůzi, no a po konzumaci drog či alkoholu stoupá jejich agresivita. Průchod tímto místem, které nelze jinudy obejít, se stává pro ostatní problémem. Mnohokrát jsem volal Mě.policii a PČR, že se v tom místě koná „nepovolená demonstrace“. Policie už ta oznámení zná a bere je pouze jako vtip. Většina „nových“ Cikánů bydlí na sídlišti „Sever“, ale tito starousedlí Cikáni jsou ze zdevastovaných historických domů v centru města a za nimi přichází ostatní ze sídliště. Radí se, organizují prostituci a obchod s drogami. Mnohokrát jsem varoval policii před stoupající agresivitou nepovoleného shromáždění. K něčemu podobnému, jako je smrt člověka, zde muselo dříve či později dojít. Kromě mladého života bude mít nakonec zkažený život i někdo ze strážníků, kteří by ve městě možná vůbec být nemuseli, kdyby denně nemuseli řešit problémy s Cikány!
0 # gogo 2016-10-26 16:44
Když jste místní, netušíte, co se tam doopravdy stalo? Případně neznáte nějaké očité svědky události?
Bylo by zajímavé mít možnost konfrontovat mediální výstupy se svědectvím přímého účastníka.
0 # Daniela 2016-10-26 19:20
Informace, kterych se mi dostalo, mne opravnuji ke kategorickemu nazorovemu ohodnoceni. Mne je z 90 procent jasne, co se v pizzerii stalo. Jelikoz nejsem u soudu, ale na Paragrafousu, nemusim se ridit pravidlem presumce neviny. Jsem soukroma osoba. Platek Romea cz ale prohlasuje, ze je hlasem Romskeho ethnika, ciliz mluvi za mnoho Romu. Co vidim, je hecovani proti "gadzum". Je na samotnych slusnych Romech, aby se proti takove nenavistne mentalite silne ohradili, protoze to skodi hlavne jim, tem, kteri se do spolecnosti zaclenili.

1.Jedno video mi rika vic, nez slova. Analysuji lidi kolem, jejich reakce, vyrazy, ne jen toho rvouna na pietni akci u pizzerie. Kazdopadne je to podhoubi, kde existuje nenavist k authorite.

2.Take vidim podobnost s nasi americkou mensinou. Nasledne soudim ovlivnena lidmi z nasich ghett, treba posledne ve Fergusonu a jejich Black lives matter.. Stejna agresivita.

3.Dale, ja nikoho primo neobvinuji, ze zabil mladeho Demetera, jak cini napriklad J.Horvat, pouze jsem presvedcena, ze MD nezemrel zakrokem hostu ci policistu, ale nasledkem svych predeslych akci.

4.Muj nazor spada do objektivni oblasti na zaklade socialni statistiky. V techto situacich je pravdepodobnost, ze dojde k nasilne eskalaci, dost vysoka.. At si kazdy najde sam statistiku kriminalniho chovani mensin, v tomto pripade v Zatci.

4.Naopak, oproti Romea.cz a pocetnych diskusi na webu , ja navic vidim naproste porusovani zakonu Ochrany osobnich udaju..Soukrome udaje osob, ktere pracuji v Pizzerii jsou zverejnovany, nevinni lide jsou osocovani, urazeni a celi vyhruzkam. Videla jsem i vyhruzky smrti proti majiteli podniku. Ten ani v ten den v praci nebyl a luza se jej snzi cinit zodpovenym.

6.Mentorovani na mne neplati, mam sve kriticke mysleni.
0 # Anonymní 2016-10-26 21:44
Nebyl jsem přímo u toho, ale znám viníky a byl jsem "u toho" 55 let:
Žatec vystavěla česká, německy mluvící většina pracovitých a hodných lidí k nebývalému rozkvětu (viz historické záznamy z kronik). Celé věky lidé v Žatci nepřemýšleli o tom, jestli jsou Češi, Lužané či Němci. Byli prostě Žatečané. Přes Žatec se krom jiných hnusných válek převalila i 2. světová válka a po jejím konci to představovalo především totální vysídlení města. Kdo mluvil německy – byl prostě sprostý Němec a musel do odsunu jen s 15 kg majetku na osobu! Německé odborníky tu, jako v mosteckých dolech, nový stát nepotřeboval. S Rudou armádou sem přišli „Svobodovci“ – vojáci Svobodovy armády, a usídlili se zde pak pouze z jejích řad tzv. Volyňští Češi. To byli repatrianti z Ukrajiny. Ti hledali nový bohatší a pohodlnější život. Zabrali výstavné domy chmelařských obchodníků a statkářů ve městě a v širokém okolí. Se chmelnicemi si tito zaostalí zemědělci nejprve vůbec nevěděli rady. Žatec jako město se stal vojenskou posádkou Volyňáků, kteří si sem pozvali své široké rodiny/nerodiny v rámci repatriace. Vyspělé obchodní a specializovaně zemědělské centrum se náhle stalo po dlouhá desetiletí vojenskou, zaostalou zakarpatskou vesnicí. Vzápětí ze strachu ze Západu zde byla po r. 1948 vybudována mohutná letecká a tanková základna jako hráz proti západnímu imperialismu. Druhou polovinu žateckého obyvatelstva tedy představovali další noví vojáci z vnitrozemí a především ze Slovenska a jejich rodiny. Pro ně byla vystavěna nová sídliště.
Po r. 1989 došlo nejen k totálnímu zničení chmelařství, ale také ke zničení vojenského charakteru města. Uprázdněné byty po vojenských rodinách a pracujících ve chmelařství obsadili Cikáni, vexlátští Židé a všelijaká jiná příživnická neproduktivní verbež. Celé knihy by se daly psát o Žatecku, Mostecku a dalším pohraničním prostoru, kde bylo více než 3 miliony lidí vyhnáno ze svých domovů jen proto, že „nepřítel lidstva“ Hitler byl Němec a oni také mluvili německy, žili náhodou před tou čárou hranic Protektorátu a jen proto, že nechtěli přijít o své mnohdy skrovné majetky v tom prostoru Říše zůstali. Od přízně osudu je dělilo jen pár kilometrů k hranicím.
Jejich vyhnání po r. 1945 pociťujeme v tomto prostoru dodnes!! Vykořeněná města, obce, statky a domy byly obsazeny lidmi, kteří se dodnes silně liší například od sousedních, po staletí „zakořeněných“ lidí z Loun, nejen mentalitou lidského elementu, který v té době mohl zůstat v rodišti svých předků (např. v Lounech) jen kousek od čáry hranic a ač mnohdy vychováván německým mateřským jazykem, snažil se po prohrané válce mluvit česky a tedy zůstal na svých statcích.
No a teď mají v Žatci, Mostě, Litvínově, Chomutově atd. problém s Cikány, ale v Lounech NE.
Proč?
0 # Daniela 2016-10-26 22:22
Souhlas s tim, ze po "osidlovani pohranici" se tam nastehovala ruzna verbez.
Ovsem s tim mestem Louny, no nevim. Dle informaci z Romea.cz, mlady Demeter zacal svou osudnou krusadu prave v ubytovne v Lounech, kde ho po konfliktu policie odvezla do predbezneho zarizeni. Tam si stezoval na bolesti zaludku a zad, nacez byl sanitkou dopraven do nemocnice v Zatci.
0 # Anonymní 2016-10-28 22:01
Pricina smrti? Pokud ne predavkovani a maligni arytmie tak treba ponekud kontroverzni jednotka excited delirium... (en.wikipedia.org/wiki/Excited_delirium).
0 # Anonymní 2016-10-29 21:06
0 # Anonymní 2017-02-02 17:56

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)