Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Jestliže jsem se během října proti svým zvyklostem poněkud odmlčel, bylo to způsobeno tím, že jsem dokončoval aplikace svých právnických výpočtů https://legal.pecina.cz pracující s insolvenčním rejstříkem ministerstva spravedlnosti. Že nejde o dílo softwarově nijak zdařilé, jsem byl arci varován předem, proto jsem nechoval přehnaná očekávání. Realita mne přesto zaskočila způsobem, který mám, přestože jsem stykem s informačními systémy veřejné správy, troufám si říci, dostatečně ošlehán a zocelen, za šokující.

Insolvenční rejstřík (neboli ISIR) umožňuje, na rozdíl od infoSoudu, přístup přes webovou službu ve formátu SOAP. Samotný SOAP je dávno za zenithem, byv v mnoha aplikacích nahrazen přístupem přes REST rozhraní, ale budiž, nechtějme od ministerských informatiků zázraky. Podivné ovšem je, že k databasi ISIRu nelze přistupovat jedinou službou, ale v provozu jsou dvě, zvané Web Service 1 a Web Service 2 (WS1, resp. WS2). WS1 poskytuje cosi jako binární log, informace o změnách v rejstříku od jeho spuštění v lednu 2008. Tyto informace nejsou však úplné: chybí např. číslo senátu a link na detail, který ministerští informatici s genialitou sobě vlastní zašifrovali pomocí jakéhosi UUID nebo hashe (za co, soudruzi, za co?), a hlavně je v tomto logu neuvěřitelné množství chyb; neváhal bych hovořit spíš než o vnitřně konsistentní databasi o informační mrvě.

Podstatně kvalitnější je přístup pomocí WS2; jeho omezením je arci to, že neposkytuje žádné informace pro insolvence, který byly z rejstříku vyškrtnuty podle § 425 insolvenčního zákona. Abych získal skutečný obsah rejstříku, musel jsem proto kombinovat WS1 s WS2 a u některých insolvencí navíc využít kreativním způsobem infoSoud, protože jinak bych nezískal senátní číslo: WS1 ani WS2 ho v těchto případech neposkytují. Vyřešil jsem to tak, že jsem pro tyto insolvence (kterých je asi 25 tisíc, tedy o něco víc než desetina celé database) vzal všechny senáty, které se u insolvencí na daném soudu vyskytují, a jeden po druhém, v pořadí klesající frekvence, je v infoSoudu vyzkoušel, dokud jsem nenašel správné číslo. Nyní tak mám ve své databasi všechna senátní čísla, s výjimkou několika posledních informačně pathologických případů.

Zároveň jsem se pokusil navázat kontakt s nepřítelem: informatickému oddělení ministerstva jsem zaslal zdvořilý dotaz, jak postupovat, pokud chci získat informace o duplicitních spisových značkách – jde o zjevný nedostatek jejich systému. Na ministerstvu se ovšem se sprostým občanským plebem nezdržují, tedy jsem, nepřekvapen, na dotaz nedostal žádnou odpověď, a URL pro duplicitní insolvence tudíž dosud neznám.

Výsledek mé snahy si můžete prohlédnout na mém webu.

Aplikace PIR umožňuje prohlížet insolvenční rejstřík podobně jako původní ISIR. Neduplikuji všechny jeho funkce, bylo by to nadbytečné, avšak některé důležité mám navíc. Můj formulář dokáže vyhledávat i ve vyškrtnutých řízeních a pracuje i s insolvenčními správci a věřiteli. Lze tak např. vyhledat, zda určitý senát neupřednostňoval jednoho správce před ostatními.

Aplikací SIR můžete sledovat nové události v insolvenčních řízeních, která vás zajímají; na rozdíl od aplikace SZR, která využívá infoSoud a je proto poměrně omezená z hlediska počtu sledovatelných řízení, neboť ta se cyklicky čtyřikrát denně kontrolují, což zatěžuje můj i ministerský server, lze klidně zadat i tisíc insolvencí. Podobně se dá aplikací DIR ohlídat, zda se určitá osoba neobjevuje jako dlužník v nové insolvenci.

Doplňkem je KOS, kalkulátor splátek při oddlužení. To ovšem není nic převratného, stejnou funkčnost nabízí celá řada webů.

Můj postoj k exekutorsko-insolvenčnímu průmyslu jest arci a limine odmítavý: už s ohledem na to, že vymáhány jsou z velké části nikoli částky jistiny, ale příslušenství, a to buď lichvářské úroky, a/nebo nadhodnocené odměny (jak víme, Ústavní soud slavným sdělením vyložil, že ani neústavnost předpisu určujícího výši odměny za zastoupení neznamená, že by se snad neměla do budoucna v této protiústavní výši vymáhat), není to nic, co by si zasluhovalo státní podporu.

Je věcí výsostně politickou, že stát propůjčuje svou autoritu jednání, jež je jako nemravné vnímáno nejen samotnými dlužníky, ale oprávněně i ostatní veřejností, a to vůbec nemluvím o excesech typu účelového zabavování věcí, o nichž ani exekutor nemůže mít pochybnost, že patří jiné osobě než povinnému. Důsledky, jak se obávám, pociťují elity už nyní v podobě poklesu podpory demokratických stran a nárůstu podpory těch, kteří lidem nabízejí něco lepšího.

Ale o tom jsem vlastně vůbec psát nechtěl…

Akutalisováno aneb Poučení pro osoby vstupující do mého systému.
Jsem potěšen uživatelským zájmem o mé aplikace. K jejich efektivnímu využívání dovolím si arciť přičinit několik užitečných rad.

  • Každý datový agregátor je jen tak kvalitní, jak kvalitní jsou jeho vstupní data. Kvalita těch v insolvenčním rejstříku je extremně nízká a infoSoud je na tom jen marginálně lépe. Doporučuji proto hledat podle kriterií, o nichž lze předpokládat, že budou fungovat i s úvahou píle a pečlivosti průměrné soudní úřednice, která data z formuláře kdysi přepisovala do počítačového formuláře, jenž – pílí neméně snaživého informatika – neobsahuje téměř žádné kontroly, takže dovoluje mj. zadat devítimístné IČO nebo stát Svitavy; protože kouzlo listboxu nebo comboboxu dosud na ministerstvu neobjevili, Českou republiku najdeme v databasi zapsánu (zatím) osmi různými způsoby, přitom správně je vůbec ji neuvádět, ana je implicitní.
  • Typicky, pokud známe IČO nebo rodné číslo dlužníka, je vhodné zadat jen ono, a jméno/firmu uvést ad informandum do popisu. Rozhodně nepočítejme s tím, že lze vyhledávat podle celé firmy, protože nikdy nevíme, kterou mezeru za tečkou úřednice udělala a kterou vynechala (odstrašující příklad). Rozhodně nedoporučuji zadávat cokoli přesnějšího než praha do obce pro dlužníky obývající metropoli: nikdy nevíte, co vše dokáže úřednictvo do formuláře zadat.
  • Je-li v databasi požadováno příjmení, neznamená to, že by přičinlivý personál nedokázal do kolonky vyplnit nic dalšího; totéž platí pro jméno.
  • V případě, že kombinujeme více vyhledávacích kriterií, musejí být splněna všechna. To se nezdá problémem, ale jen do chvíle, než zadáme o dlužníku vše, co víme, a budeme překvapeni, že nám uteklo zahájení insolvenčního řízení u našeho společníka v eseróčku. Za splněné kriterion se totiž nepovažuje, pokud insolvenční rejstřík příslušnou informací nedisponuje a my ji zadáme; technicky možný by byl i opačný přístup, avšak ten by se nám asi nelíbil, protože by na nás server v mnoha situacích vychrlil stovky irelevantních výsledků. Proto: zadávejme jen to, o čem jsme přesvědčeni, že v rejstříku skutečně je.
  • Je chvályhodné, chcete-li zjistit, kdy má soud Ing. Jiří Fiala. K tomu se arci nehodí zadat do formuláře fiala, protože takových jednání se koná příliš mnoho, ale ani Ing. Jiří Fiala, jelikož nevíme, zda mu někde titul neupřeli. Nejvhodnější je hledat řetězec Jiří Fiala, se zadáním posice kdekoliv, případně na konci. Výskyt false positives bude snesitelný.
  • S výjimkou sledování změn v řízení si můžeme nechat e-mailem posílat velký počet informací, klidně i přehled všech nově zahajovaných insolvenčních řízení (toho dosáhneme, pokud nevyplníme žádná kriteria). Pro server to představuje jen minimální zátěž, je jen na nás, jak si s informacemi poradíme.

Aktualisováno.
Komunikace navázána, nepřítel, patrně čta můj blog, odpověděl.

Komentáře   

0 # Anonymní 2016-10-28 16:02
Nechci Vám brát iluze, ale obvykle to je boj správci vs exekutoři (za přihlížení soudu, který s tím hlavně nechce mít moc práce, tak prosím pane správče, moc toho nepopírejte), nikoli zločinné spolčení obou skupin za účelem ožebračení dlužníků. :)

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2016-10-28 16:51
Insolvenční správci jsou poslední kapkou, resp. posledním mrchožroutem v řadě. Jejich odměny jsou ovšem evidentně nemravné.
0 # Anonymní 2016-10-28 17:06
Doporučoval bych Vám pár měsíců dělat toho správce, abyste viděl, jak nemravné ty odměny jsou. :D

Mám pocit, že tu míříte ještě víc mimo jako u té Vaší kritiky OČTŘ, ale appky fajn, to žádná.

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2016-10-28 17:23
Chcete říct, že za to, když sleduju, jak dlužník plní splátky při oddlužení, si spravedlivě zasloužím přes tisíc korun odměny!?
0 # Anonymní 2016-10-29 08:51
To by byl krásný svět, kdyby to bylo jen o sledování splátek. Připomínáte mi typického klienta inženýra - pane doktore, dvě stránky za 4000? To není možné.

Yossi
0 # Anonymní 2016-10-29 09:03
viete v com je rozdiel, yossi? ze ten inzinier moze tomu doktorovi povedat "sme sa predsa dohodli na inej cene, ja to od vas za tu cenu nechcem". insolvencneho spravcu si dlznik nevyberie a nema moznost si vybrat ineho, lacnejsieho.
0 # Tomáš Pecina 2016-10-29 11:12
Ano, insolvenční správce je zpětně placen i za předchozí činnost, ale i tak je jeho odměna nepřiměřeně vysoká: za pět let dostane od dlužníka přes padesát tisíc. Tomu pracnost průměrné insolvence s povolením oddlužení neodpovídá.
0 # Anonymní 2016-10-29 13:59
Ad anonym:

Insolvenční správce neposkytuje služby dlužníkovi, ale státu a věřitelům.

Ad TP:

Jsem rád, že jste uznal chybu. I když blbost o polovině zabavené mzdy jste prošel mlčením. Odkud čerpáte názor na pracnost průměrného oddlužení?

Yossi
+1 # Anonymní 2016-10-29 14:22
Vas problem Yossi je, ze vubec nechapete podstatu veci. Je naprosto v poradku, ze dluznik splati za tech 5 let 30-35% maximalne, v tom mate pravdu-ale ve sve podstate dluznik zaplati 100% i vice.
Protoze dluh je neexistujici/vymysleny. Vzdalene sestrenici nepovedeny manzel nasekal dluhy a jeste chodil za zenskyma-tak se s nim sestrenice rozvedla. Ani by tusila, ex manzel si vzal 2kila pujcku, 120 tis.odplatil a pak uz nemel.

Vymahana castka po sestrenici byla ve finale 420 tis.Kc a prestoze ma dobrou praci, z mnoha duvodu zazadala o insolvenci,
Uz je z toho venku, a zaplatila vazne, tak jak jste napsal 32%-jenze 32% bylo skoro 130 tis.Kc.
Tak pocitejte-skutecny dluh byl cca 80 tis.Kc, k tomu zaplatila rekneme v ramci insolvence 130 taliru, takze zaplatila dle Vas 32%, ale ve skutecnosti zaplatila spolecne s manzelem 250 tisi.Kc.
Tedy, zaplatila vice nez 100% dluhu.
Neocon
0 # Tomáš Pecina 2016-10-29 14:51
Uznal jsem, že moje vyjádření bylo nepřiměřeně zjednodušující. S polovinou mzdy jsem chybu neuznal, an vysvětluji na jiném místě, že je to dost obvyklá situace.

Průměrná pracnost je patrná z insolvenčního rejstříku. Protože správci mívají stovky dlužníků, je většina té agendy automatisovaná, což svědčí mému názoru, že odměna je královská.
0 # Anonymní 2016-10-29 15:55
TP:

"Průměrná pracnost je patrná z insolvenčního rejstříku."

To zjevné není, protože v isiru nemáte, co ten který správce dělá. Nezjistíte, jak poctivě řešil součinnosti, nezjistíte, jak poctivě řešil přezkum.

"Protože správci mívají stovky dlužníků"

Jako kteří, a ti, co mají stovky dlužníků, mají taky desítky zaměstnanců.

"je většina té agendy automatisovaná"

No ano, když má správce stovky dlužníků, tak má logicky prostředky na to, aby to automatizoval, snižují se mu fixní náklady a pod. Nijak to ale neodůvodňuje Váš názor o královské odměně. Nicméně beru tedy, že praktickou zkušenost nemáte arci žádnou. Pak to chápu, jak u těch exekutorů.

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2016-10-30 21:16
Podle PIRu máte jako insolvenční správce slovy tři dlužníky. Žižlavský má přes dva tisíce. Ano, při takovém objemu je to těžce nerentabilni. Advokacie je individuální (proto je tak drahá), správa insolvencí ne. Minulý týden jsem mimochodem psal ústavní stížnost proti 900 napadených rozhodnutí, kdybych nepoužíval automatisaci, jako např. extrakci údajů z PDF a jejich zpracování skriptem, dělám to ještě teď, takže trochu vím, o čem mluvím, když říkám, že je to královská odměna.
0 # Anonymní 2016-10-30 21:52
TP:

Děkuji za reakci, která nijak nereaguje na mnou napsané.

Yossi
+1 # Anonymní 2016-10-28 16:08
Chtel bych se zeptat, pane Pecina, zda-li by z Vaseho pohledu nebylo mozne, na zaklade mez.umluv, ktere CR podepsalo, napadnout exekuce jako takove, protoze se nadevsi pochybnost kazdou takovou exekuci naplnuje skutkova podstata tr.cinu lichvarstvi, ktery je tak trochu v EU nelegalni.
Cili, je nejaka sance, ze by tento system, ne uplne nepodobny kradezim/zabavovanim majetku po roce 48 nekdy nejak zrusil rekneme US?
Dekuji, Neocon
0 # Tomáš Pecina 2016-10-28 16:50
To má řadu aspektů.

Za prvé, stát dostatečně nekontroluje exekutory, takže ti mohou porušovat prakticky beztrestně zákon a brát např. věci jiným osobám než povinným. Ochrana ve formě možnosti podat excindační žalobu je spíš ilusorní, s ohledem na pomalost soudů svou věc postižení uvidí tak za dva-tři roky, když to dobře půjde. A náhradu škody nevymůžou nikdy, nebo za deset až patnáct let.

Za druhé, systém odměn je koncipován tak, aby majetní povinní sanovali náklady způsobené nemajetnými. Když se toto narovná, rázem budou exekuce neekonomické; což může být jen dobře, ale nikdo to neudělá.

Za třetí, prostředí vyhovuje těm, kteří kalkulují s insolvencí klientů. Je ekonomicky výhodné poskytnout spotřebitelský úvěr s nulovým (nebo i záporným) úrokem, protože náklady vymáhání pokryjí bohatě ztrátu. Kdyby stát přestal tyto dluhy vymáhat (resp. aprobovat činnost exekutorů), okamžitě by bylo po problému, nikdo by nikomu nepůjčil bez jistoty, že jde o solidní osobu, která je motivované peníze vrátit. Všimněte si, že v oddlužení končí lidé, kteří by se tam nemohli dostat, kdyby jejich věřitelé byli aspoň minimálně obezřetní. To je systémová chyba.

ÚS se pokouší to řešit, ale v tom do značné míry supluje zákonodárce a nemá k takovým změnám právního řádu prostředky. Proto je výsledkem situace, kdy se nevyplatí žalovat nic pod 50 tisíc korun, a vymáhání bagatelních pohledávek typu pokuta (tzv. "přirážka") dopravnímu podniku stále vzkvétá, i když už ne tolik, jako před 5 lety.
0 # Anonymní 2016-10-28 17:10
Pokud je dle Vás nemorální, aby stát zajišťoval vymáhání "riskantních" dluhů, máte něco proti tomu, aby si to v případě, že stát takové vymáhání nezajistí, zajistil každý sám, hezky s pomocí ruskojazyčných goril? Nebo i to je nemorální?

Yossi
+1 # Tomáš Pecina 2016-10-28 17:26
Stát by měl zavírat ty ruskojazyčné gorily, zbytek nechat na trhu. Normální je systém, kde se nebonitním dlužníků nepůjčuje, ne kde se obírají i o to, na co si nepůjčili, případně, u těch hloupějších, kteří ještě pracují, po pět let o cca polovinu mzdy.
+1 # Anonymní 2016-10-28 19:19
Dekuji za odpoved, ale zepta se jinak-v USA v podstate neexistuji exekutori. Pokud nedluzite statu na danich, ci jste nezpusobyl skodu v ramci tr.cinu, tak i kdyz proflaknete AMEX treba za $200K, dale neplatite dum, na ktery mate hypoteku, dluzite na 8mi dalsich creditkach a zaklapnete to, tak se vam nic nestane.
Protoze kdyz to jde k soudu, tak soudce rekne, ze to pro banku/creditni spolecnost/leasingovou firmu bylo risiko podnikani, jedna se tedy o soukrome subjekty, kteri provozuji cinnost za ucelem zisku, a ze dotycnemu nemeli pujcovat-coz dava smysl-kdyz si otevrete na Smichove hernu, date do rekonstrukce 2 miliony, a pristi rok, stale jste jeste tezce v minusu, Vam tam mesto da vyhlasku, tak je to take Vas problem.
Nebo kdyz nakoupite za 10mil.Eura na nakup ojetych vozidel ze zahranici, a EURO se druhy den rano propadne o 5 Kc/ks, tak Vam take nikdo nic neda.

Cili, moje otazka byla, jestli si myslite, ze prijde doba, kdy budou exekutori moci byti pouze na dluhy statu, ci dluhy zpusobene trestnou cinnosti, tak jak to je v civilisovanem svete?
A druha otazka-jestli si myslite, nebo je nejaka sance, ze exekutori budou mit strop, jako to je v mene civilisovanem svete-tedy napr. Jarda dluzi 100 tis.Kc, po Jardovi exekutor muze ze zakona pozadovat 120tis.Kc, ani o korunu vice, tedy rekneme 20% navic? Ne, jako tomu bylo doposud-Jarda dluzi skutecne 100tis.Kc, exekutor vymaha 760 tis.Kc-tedy lidska poprava+poprava cele sirsi rodiny, lichva jako z blbeho filmu.
Jeste jednou dekuji, Neocon
0 # Tomáš Pecina 2016-10-28 21:31
Exekutorský průmysl by se v obou případech, které jste nestínil, zhroutil.

Typické pohledávky jsou důsledky drobného nedoplatku, v jejihož důsledku došlo ke "zesplatnění" (foreclosure) spotřebitelského úvěru, k čemu okamžitě přirostla gigantická smluvní pokuta a roční úrok z prodlení, ve spojení s průběžně narůstající smluvní pokutou klidně 75 % p. a.

Tyto pohledávky jsou vymahatelné tak z jedné třetiny, proto nelze realisticky očekávat, že by se exekutor uživil, pokud by mohl účtovat na odměně jen pár procent z vymožené částky. Ale připomínám, že náklady exekuce nejsou nutně největší položkou, tou tradičně byla odměna advokáta, který napsal (ne-li jen podepsal) formulářovou žalobu.

Podobně, kdyby stát přestal toto vymáhání exekutorům dovolovat, tj. jeho iniciativa skončila vydáním rozsudku a dál se snaž sám, broučku. Exekucí jsou miliony, je to obrovský business, pro všechny zúčastněné, a jak jsem psal, vymáhá se jen z malé části to, co je a limine skutečným dluhem.
0 # Anonymní 2016-10-28 21:46
Vsak to by bylo jenom dobre, kdyby se Ex.prumysl zhroutil-ono to stejne musi prijit, tenhle system je neudrzitelny.
Nechapu, proc si CR nevzala priklad ze Zapadu, kde to leta funguje-dluhy se platit musi, ale dluhy, ne vyfabulovane castky-to je totalni poprava nejen pro desitky, ci stovky tisic lidi/rodin, ale take pro CZ ekonomiku.
Neocon
0 # Tomáš Pecina 2016-10-28 21:55
Někdy v r. 2002 jsem napsal, tehdy ještě do Britských listů, článek, ve kterém jsem predikoval, že se Česká republika bude víc a víc podobat latinskoamerickým zemím, s marginalisací střední třídy, emigrací elity, naprostým ekonomickým kolapsem chudých a všemi těmi průvodními znaky, které známe. Bohužel, téměř všechny moje prognosy, pokud byly negativní, se vyplnily. Exekuční průmysl v české formě je ovšem fenoménem, který nemá obdoby ani v Brasilii.
0 # Anonymní 2016-10-28 22:10
Zrovna jsem chtel napsat-ze to neni ani v Jizni americe-tahle statem posvecena loupez. Neuveritelny...
Neocon
0 # Anonymní 2016-10-29 08:49
"po pět let o cca polovinu mzdy."

:D Vy fakt o těch oddluženích nevíte zhola nic.

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2016-10-29 11:15
Zato vy o nich zjevně víte všechno, jen se neobtěžujete vysvětlit, v čem se tu všichni mýlíme.
0 # Anonymní 2016-10-29 12:04
TP:

Na neoconovy fantasmagorie fakt reagovat nebudu. Pokud jde o Vás, tak jsem myslím srozumitelně popsal, v čem se mýlíte, morální stránku Vám vyvracet nebude, ale správce fakt nedostává 1k měsíčně jen za hlídání splátek a ne, lidem se nebere cca. polovina mzdy - to by musel ten dlužník mít měsíční příjem cca. 25-27 čistého a nemít žádné děti, to se fakt moc často nestává. Obvyklejší situace nyní vypadá tak, že dlužník vykazuje nulový příjem, příp. pod nezabavitelnou částku (aka pracuje na černo) a veškeré prostředky na oddlužení dostává smlouvou o důchodu, která zázračně vychází tak na 30-35% uspokojení. O tom, že ti zlí exekuční supové ty smluvní pokuty už ani do insolvencí přihlašovat nezkoušejí nemluvě.

Zkuste si otevřít statistiky min. spravedlnosti k této problematice (nepředpokládám, že jste je dosud vůbec někdy četl).

Jinak je to vtipné, napsat bez širší znalostí dat nebo praxe absolutizující odsudek, a pak čekat, ať Vám to někdo uvádí na pravou míru.

Yossi
0 # Anonymní 2016-10-29 12:26
Skoda Yossi, ze jste se nenarodil o trochu drive, mohl by jste si strihnout epizodku a hrat pana Kadlece, vite jak rikal "nic nevim, nikoho jsem nevidel, ani babicku jsem necetl"

Moje fantasmagorie jsou/byly totiz realita:
Zaplatil muj svagr za 320,-Kc dluh 77 tis. Kc po 8mi letech? Ano a dozvedel se to, ze nekde "dluzi", az kdyz mel vse zablokovane.
Vymahal a take vymohl zlodejsky exekutor od s. Ransdorfa 12 mil., ktere vznikly ze skutecne pujcene castky 700 tis.kc, par/nekolik let predtim? Ano.

Je v USA pri nesplaceni dluhu, kreditek, loans, hypotek, a beznych uveru to brano jako spatna rozhodnuti poskytovatelu a zodpovednost je na "veritelich", nikoliv dluznicich, vyjma dluhu k statu a obeti tr.cinu? Ano.

Toliko ma "fantasmagorie"-uz jsem Vam to Yossi psal asi 4x-minul jste se povolanim, k tomu, ze by jste mohl byt dobrym a predevsim uvedomelym SZ jeste zjistuji, ze by jste si mohl privydelavat na Barandove-jako kompars.
Neocon
0 # Tomáš Pecina 2016-10-29 14:36
Majíce k disposici můj kalkulátor splátek, snadno se dobereme výsledku, že bezdětnému a manželaprostému dlužníku se srazí polovina čisté mzdy při cca 18 500 Kč/měsíc.

Fakt, že mnozí to řeší prací na černo a fiktivní darovací smlouvou, nepopírám, to arci ničeho nemění na podstatě toho, co tvrdím.
0 # Anonymní 2016-10-29 15:56
TP:

Tak teď už jen dokázat, že je takových dlužníků většina. :) Nebo se omluvit, že jste prostě lhal.

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2016-10-29 16:59
Tak si proberme, co jsem napsal: "Normální je systém, kde se nebonitním dlužníků nepůjčuje, ne kde se obírají i o to, na co si nepůjčili, případně, u těch hloupějších, kteří ještě pracují, po pět let o cca polovinu mzdy."

Je-li o cca polovinu možno vyložit jako 40–60 % mzdy, patrně se do toho vejdu i s vaší většinou, o které se sám nikde explicitně nezmiňuji: nevím, kolik je momentálně medián čisté mzdy u insolvenčních dlužníků s povoleným oddlužením splátkami, ale divil bych se, kdyby to bylo o mnoho méně: takoví dlužníci se totiž pro oddlužení nekvalifikují.
0 # Anonymní 2016-10-29 17:17
TP:

Jak jsem psal výše, pro oddlužení se kvalifikují i nezaměstnaní dlužníci se smlouvami o důchodu. Ale už se točíme v kruhu, Vy chybu nikdy neuznáte.

Yossi
0 # Anonymní 2016-10-29 17:28
Jo, to urcite-podminka pro oddluzeni je, ze musi prokazat, ze ma takove prijmy, ze je schopnen po odecteni zivotniho minima, po odecteni zivotnich nakladu (vc.alimentu, energii, najmu apod.) zaplatit po dobu 5ti let alespon 30%.
Urcite dostane za stavajich podminek oddluzeni nekdo, kdo neni v zamestnaneckem pomeru, ci jeho prijem je 10K hrubeho, popr. ma 10K cisteho duchod.
Chlape, mel by jste se uz po necem jinem pomalu zacit poohlizet-vypada to, ze zlate casy jsou gone.
Neocon
0 # Tomáš Pecina 2016-10-29 17:40
O oněch nezaměstnaných jsem se vyjádřil v části své věty, kde hovořím o "těch hloupějších, kteří ještě pracují"; ti ostatní sice většinou pracují rovněž, ale načerno, což není žádná výhra ani pro věřitele, ani pro stát. Chybu neuznám, nedopustil jsem se jí.
0 # Tomáš Pecina 2016-10-29 17:43
Nikoli, Neocone, tak to skutečně funguje: načerno pracující dlužník uzavře fiktivní smlouvu s některým příbuzným, že ten mu bude poskytovat měsíční rentu, a na tom základě mu soud oddlužení povolí. Je to čisté šmé, přirozeně, ale na druhou stranu legitimní obrana před jiným, prvotním podvodem, na jehož základě závazek, neméně fiktivní, vznikl.

Vítejte v zemi, kde slovo spravedlnost v soudní síni zaznělo naposledy cca před 70 lety.
0 # Anonymní 2016-10-29 17:45
Tak to jsem nevedel-omlouvam se Yossimu.
Neocon
0 # Anonymní 2016-10-29 18:13
Jen bych se rad zeptal, kde je ta vyhoda pro dluznika ve Vami popisovanem pripadu-nejak mi to unika, dekuji
Neocon
0 # Tomáš Pecina 2016-10-29 19:34
Výhoda je v tom, že stačí, když splatí z dluhu/"dluhu" 30 %, a zbytek se smaže: i proti vůli věřitelů.
0 # Anonymní 2016-10-29 19:43
Tomu rozumim, jen proc potrebuje nejakeho mentora z rad rodiny? Jinymi slovy-maka na cerno na stavbe, dela 20tis.mesicne, mentori za neho zaplati 8cku, on jim ji pote samozrejme vyplati a Krasavcovi zbude 12 tis.

Kdyz prizna mzdu na stavbe, dostane insolvenci, se sefem so dohodneme, ze mu bude vyplacet cast na papir, cast cash, tak mu tech cca 12 tisic take zbude, do ins.se dostane "legalnim" zpusobem a nepotrebuje k tomu nikoho z rodiny.

Porad nevidim tu vyhodu-veritel dostane svych 30%, dluznikovi zbyde jeho cca 12ctka, kde je ta vyhodu se zatazenim rodiny do toho kolotoce?
Prosvihnul jsem neco?
Neocon
0 # Tomáš Pecina 2016-10-29 21:07
Výhoda je v tom, že oddlužení nedovoluje dohodnout se na pevné splátce, ale zabavuje se tolik jako při splácení privilegované pohledávky (např. dlužného výživného). Takže kdyby si Krasavec vydělal v daném měsíci 30 litrů, musel by insolvenčnímu správci vyklopit nikoli 8 tisíc, ale téměř jednadvacet. Podvod s "darem" to relativně elegantně řeší.
0 # Anonymní 2016-10-29 21:15
Ok, uz rozumim, diky
0 # Anonymní 2016-10-30 14:48
TP:

Líbí se mi, jak to omlouváte tím, že ty dluhy jsou fiktivní.

Opět, máte data o tom, kolik z přihlašovaných pohledávek jsou nebankovní půjčky?

Zase musím argumentovat šesti lety praxe, která Vám schází, složení těch dluhů je fakt jiné a ti lidi krachují z tisíc a jednoho důvodu, nikoli nutně pro 50% smluvní pokuty/poplatky.

Jinak skutečnost, že částka není fixována, je teoreticky dobrý nápad, aby ti právě nebylo 30 %, ale minimální hranice, jen bohužel soudy nechtějí řešit poctivý záměr dlužníka, a proto dlžníkům prochází neuvěřitelné věci. Klidně třeba i 150 tis. Kč půjčka použita na neznámo co týden před podáním ins. návrhu.

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2016-10-30 15:41
Opravdu mi chybí praxe? Když myslíte…

Oddlužení s fiktivní rentou chápu, a domnívám se, že správně, jako podvod na podvodníkovi. Asi se shodneme, že aby celá ta mašinerie mohla fungovat, musí ti poctiví a (relativně) majetní doplácet na ty nepoctivé a nemajetné, protože kdyby dlužník zaplatil jen to, co dluží, a náklady vymáhání, byl by věřitel ve ztrátě, resp. byl by donucen bonitu dlužníka si řádně prověřovat, jako se to dělá na Západě.

Právě dnes jsem měl tu čest pracovat s dokumentem, jehož část bez osobních údajů vystavuji. Dostanete auto za 68 tisíc, zaplatíte 172 – no nekup to!

"Theoreticky dobrých nápad" je v celé justici spousta, i fikce náhradního doručení je vlastně docela rozumný nápad, který má zajistit, aby se lidé nevyhýbali přebírání soudní korespondence. Jen to prostě v praxi funguje trošinku jinak.
0 # Anonymní 2016-10-30 16:13
A proc by mel byt "veritel ve ztrate"? Kde jste k tomu prisel? Kdyby memu, at dam realny priklad, svagrovi nekdo zavolal, tedy naklad na jeden mistni telefonat 3Kc,-, at se dostavi na DP Praha a uhradi dluh 320,-Kc, plus rekneme nejakou pokutu, 500,-Kc, coz by udelal ten stejny den, tak proc by mel byt veritel ve ztrate?

V kauze Ransdorf to same-kdyby exekutor pozadoval z pujcenych dejme tomu 700tis.Kc 200 taliru navic, za soudni poplatky, sepsani nejakeho zapisu (notabene oba byli z Prahy, Mila i exekutor), tak veritel by dostal 700,-co pujcil a co mu s. MR skutecne dluzil a exekutor by mel 200 taliru, minus nejake poplatku. Kde je ta ztrata?

Priklad z US-muj hispansky neaglicky mluvici zamestnanec za mnou v loni prisel, ze mu nekdo stale vola, a ze po nem neco nekdo chce. Tak jsem zavolal zpatky, pan mi rekl, ze jsou colektori a ze se pred cca 2ma lety dostal u WF Bank do minusu, $240.
Rekl jsem ok, kolik borec jako ze dluzi-rekli $240 +$150 pro Banku fine, a pro ne za vydaje (telefonni hovory, nejake dopisy na adresu, na ktere nebydli) $180.
Zaplatil jsem to a byl klid-naprosto fer-banka dostala svoje, co ji mexik dluzil a ty lidi dostali svoje, za to, ze mu nekdo musel vice nez rok 3x tydne volat. A nemuselo tam byt 5000%.
Tedy, kde by byla ta ztrata, o ktere pisete?
Neocon
0 # Anonymní 2016-10-30 16:59
"Opravdu mi chybí praxe? Když myslíte…"

Soudím tak z Vašich stanovisek, které kopírují debaty na novinkách a nikoli reálnou situaci v oblasti insolvencí. (Viz to "zjednodušení" o polovině mzdy.) Když jste pak požádán o konkrétní data, tak to přejdete mlčením.

"podvod na podvodníkovi."

Myslel jsem, že jste proti kolektivní vině. A tady ji nemáte problém aplikovat en bloc na všechny věřitele.

"byl by věřitel ve ztrátě, resp. byl by donucen bonitu dlužníka si řádně prověřovat, jako se to dělá na Západě."

Situaci na západě si značně idealizujete a tu českou zase přibarvujete. A hlavně to jaksi není žádný argument v oblasti insolvencí a nemorálního chování dlužníků v nich.

"Právě dnes jsem měl tu čest pracovat s dokumentem, jehož část bez osobních údajů vystavuji. Dostanete auto za 68 tisíc, zaplatíte 172 – no nekup to!"

Ano, anecdotal evidence jede. Jinak souhlasím, že je to hnus, jen by se trošku mohlo zapracovat na ekonomické gramotnosti lidí, nikoli trestat všechny věřitele, protože jsou mezi nimi často i drobní živnostníci, a ne, fakt to nemůže fungovat tak, že budou dodávat jen na zálahu a lidem, co znají.

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2016-10-30 17:10
Aby váš Mexičan dostal úvěr $24 tisíc, musel by nejdřív řádně splácet ten na $240, a potom i další na $2400, jinak by měl špatný credit rating a nikdo by mu nepůjčil.

V České republice jsou podmínky zcela jiné. Věřitelé půjčují každému, a počítají s tím, že ztrátu z nevymahatelných pohledávek pokryjí částečně ti dlužníci, kteří se zaváží k nesmyslným podmínkám, jako je ten spotřebitelský úvěr, který jsem uváděl s obrázkem, částečně dlužníci, které exekutor oholí o všechno, co mají.

Není tu spolehlivá evidence úvěrové bonity, protože informace v ní nemají vysokou vypovídací schopnost: jestliže má někdo evidován např. dluh 20 tisíc plynárnám, může to být skutečně neplatič, anebo také člověk, který tak jako jeden můj klient měl nedoplatek 90 korun, ale protože se po rozvodu přestěhoval a bývalá manželka mu neposílala korespondenci, nedozvěděl se ani o něm, ani o obsílkách od soudu, kterou na tuto starou adresu dostával.

A naopak není pro dlužníka problém zbavit se před příchodem exekutora veškerého majetku, např. darováním nemovitosti (jen si zkuste dát odpůrčí žalobu, když se za čtyři roky bude blížit pravomocný rozsudek, obdarovaný nemovitost jen daruje dalšímu příbuznému, a můžete začít znovu: předběžné opatření je pro soud příliš pracné).

Celé to funguje jako systém vzájemné nepoctivosti: buď budete jednat nepoctivě a bezohledně, nebo se neuživíte, protože ti bez nepoctivosti a bezohlednosti neseženete klienty.

Prostě se tady vzájemně bereme na hůl, a divíme se, proč jsme pořád chudí.
0 # Tomáš Pecina 2016-10-30 17:17
Neidealisuji si situaci na Západě, Yossi. I tam existuje skupina lidí, kteří jsou finančně zcela negramotní a naletí každému podvodníkovi nebo lichváři.

Rozdíl je v tom, že je jich řádově méně, a stát se snaží jim do určité míry pomáhat, a ne je ještě ožebračovat.

Velmi důležitý ale ale ten zmíněný rozdíl v kvantitě: tady je takových lidí nejméně 10 %, na Západě možná procento.

Celý systém exekucí a insolvencí je koncipován chybně, což má, jak opakovaně vysvětluji, devastující politické dopady.
0 # Anonymní 2016-10-30 18:05
No, v tohle pripade mexican nedostane nic, pac nema SSN a pribeh byl o tom, ze byl v minusu na beznem uctu, a za 2 roky "vymahani" zaplatil par stovek navic, ne tisice, desitky, ci stovky tisic navic, coz je absolutne fer pro vsechny-mexicana, WFB a kolektory.

Jinak naprosty souhlas, ze nejprve prvni roky nedostanete nic, pak s postupem casu, jak roste credit, tak dostanete CC na $500, za rok na $2K, za dalsi 2 roky na $10K a casem dostanete neomezeny credit line.

Nicmene otazka byla-proc by mel byt veritel v minusu, kdyby se dejme tomu zastropovalo finalni exekuce na rekneme 20% realneho, skutecneho dluhu, viz muj priklad s Ransdorfem?

Proc by zkratka nekomu, kdo vymaha 700 tis.Kc skutecneho (!!!) dluhu Yossi, se nemel spokojit s 200 tis.Kc navic? Tedy, kde presne by vznikla veriteli ztrata, jak pisete? ( dluzi 700, vymuzu jako exekutor 900K, 700 dam veriteli, z 200 zaplatim nejaky ty poplatky, 2x jizdu po Praze k Ransdorfovi domu, nejake ukony a smitec)
Kde presne je ta ztrata veritele? Dekuji
Neocon
0 # Anonymní 2016-10-28 20:05
Závidím vám vaši schopnost zcela abstrahovat od ekonomické reality. Je samozřejmě "úžasné", že v USA hypotéční dluhy a podle vás ani jiné řekněme spotřebitelské dluhy nevymáhají. Jenomže oni mají trošku jiné možnosti, jak je sanovat. To, že dluh je dle soudce "podnikatelské riziko" je sice hezké, ve skutečnosti to ale žádné podnikatelské riziko není. Dojde k jeho "společenské" sanaci kvantitativním uvolňováním, tedy činností, která musí nutně vést k oslabení měny. Že se to u US dolaru okamžitě neprojeví je dané postavením US ve světě, např. vytvořením "petrodolaru." Obdobné je to s čínským dluhem. Následky se jednou dostaví a můžeme se jen modlit aby nedošlo k odepsání dluhů spolehlivým a vyzkoušeným systémem - válkou.
Zcela opomíjíte stránku morálního hazardu. Neplacení dluhů má nejen právní, ale i společenský aspekt. Mimochodem, proč by měl mít dluh vůči státu (mnohdy zcela vykonstruovaný) přednost před dluhem, kdy si Franta půjčil od Pepy opravdové peníze? Jenom proto, že si půjčil tak málo, že to ani nestojí za to vracet?
Samozřejmě, občas někdo (Pelikán) řekne: "Nepůjčujte si." Ale ve skutečnosti žádný politik dnes už nemá odvahu říct lidem, že pokud dojde k přesunutí odpovědnosti za poskytnutí půjčky na poskytovatele, bude to znamenat menší dostupnost úvěru.
Stačilo 30 let a heslo spoř, střádej, rozmnožuj bylo nahrazeno heslem po nás potopa. Považuji tuto změnu za největší životní zvrat, který jsem zažil, ještě před mobilními telefony. Dneska je právo na úvěr považováno za základní lidské právo.
Je mi z toho smutno, přeji všem lidem aby mohli žít podle svých představ a byli šťastní, jenže nakonec se za všechno zaplatit musí.
0 # Anonymní 2016-10-28 20:37
Zrejme vam prijde normalni, ze nekdo dluzi 300,-Kc za cernou jizdu a exekutor po nem chce 80tis.Kc. Nebo si nekdo pujci od banky 100 taliru, 40 tis. zaplati a banka po nem prostrednictvim lichvare/exekutora vymaha 300 tisic.

Na zapad od Plzne je tohle trestne. To je prvni-druha vec-ten US pristup k dluhum je naprosto spravny-proto ma US nejlepsi ekonomiku sveta a CR ji nesaha ani na kuzi na chodidlech.
Proste, soukroma firma pujci nezodpovednemu cernochovi, co pracoval 23 dni sveho zivota, tak to je banky bullshit-proc by mel stat podporovat tento druh podnikani?

Proc by mel nekdo uprednostnovat stat? Protoze Pepicek ve vasem prikladu mel moznost volby-Frantovi pujcit penize, nebo mu je nepujcit. Pepicek se dobrovolne rozhodnul, ze mu je zapujci a tim pribeh konci.-Pepickova spatna volba. Tecka

Stat ale naopak nemel na vyber, jestli mu zaplatite dan z prijmu, ci nikoliv, tudiz stat je uprednostnen-takze naprosto v poradku.
Nebo, ta pani, co ji v noci vnikl do domu lupic a donutil ji otevrit trezor-take nemela na vyber a kdyz ho policie chytnula, tak chce po pachately skodu a stat ji v tom pomaha. Taktez v poradku.

Pepicek, leasingovka, banky, creditni spolecnosti-tihle vsichni mely na vyber, zda panu XY pujci na dum, nove auto, nebo mu daji neomezenou/bezlimitni creditku.Delaji to za ucelem zisku, tak jako hospodsky, co si otevre restauraci a pristi rok mu tam Kraj vysekne obchvat a z 12tis.Kc/denni trzby ma denne 1200,-Kc-smula, riziko podnikani.
Co na tom nechapete-tomu vazne nerozumim.
Neocon
0 # Tomáš Pecina 2016-10-28 21:34
Přesně tak. Exekuce jsou nemravné ne pro svůj princip, ale v důsledku celého "systémového okolí", včítaje v tom náhradní doručování fikcí, fikci uznání nároku, nekontrolované smluvní pokuty, nedostatečnou gramotnost (finanční a nejen tu) dlužníků, sazebníky nejrůznějších odměn atd.
0 # Anonymní 2016-10-28 21:42
Ja bych nerekl nemravne, ja bych rekl ze ten "cesky model" odporuje EU/mezinarodnimu pravu, ve sve podstate, ze se jedna o opakovanou zavaznou trestnou cinnost.
Tedy, jinymi slovy-myslite, ze exekutorska lobby je natolik silna (ekonomicky), ze neni sance na zasadni zmenu?
Neocon
0 # Tomáš Pecina 2016-10-28 21:51
Přesně tak. Ministra Pospíšila, který byl v tomto směru nejiniciativnější, měla zcela pod kontrolou.
0 # Anonymní 2016-10-28 23:12
Jak může někdo rozumný věřit tomu, že za vymáhání pokuty 300,-Kč někdo někdy naúčtoval 80.000,-Kč?
0 # Tomáš Pecina 2016-10-28 23:32
Osmdesát tisíc je nerealistické, ale ze stokoruny udělat sedmnáct tisíc, to jsem viděl mnohokrát.
0 # Anonymní 2016-10-28 23:48
Muj svagr, byvaly chartista, uz jsem tu o nem tusim psal, za 3 kila, kdy udajne v nekdy v roce 2004 jel pry zadarmo a pry ho chytnul revizor, o cemz nevi a nevedel, udajne mu posilali obsilky na adresu, kde jiz X let nebydl/nebydlel, zaplatil v roce 2012 77tis.kc cash-pac mel obstaveny dum na Brevnove a zmrazeny vsechny ucty-a to mel 2 male deti s novou peknou mladou manzelkou.

A nebyl to nahodou Ransdorf, ktery si prokazatelne pujcil 800 tis.Kc, veritel potvrdil na kameru, ze mu vazne pujcil pouze 800 tis.kc, a nebyla exekuce na jeho dum/vilu nahodou 12 milionu Kc, slovy dvanactmilionu Kc?

Pak ze se nemuze stat za par stovek Kc 80 taliru Kc-jak naivni jsou nekteri lide.
Ale jak rikali soudruzi-slusni lide se preci nemaji ceho bat...
Neocon
0 # Anonymní 2016-10-29 00:33
A jeste maly dovetek pro dokresleni sitauce-ma cela ta leta stale stejne telefonni cislo, na kterem je 24/7, zveda vsechny hovory, z duvodu prace, tedy i neznama a neverejna cisla a jelikoz neni tak uplne neznama osoba, tak pri zadani jeho jmena na google vyskoci jeho adresa a telefon.

Cili to nechali pekne vyhnit, nikdo ho neobeslal, nikdo mu za tech X let nezavolal (tedy pripustime-li, ze se ten pribeh s revizorem a cernou jizdou nekdy ve 2.00 rano pred 8mi lety na Vltavsky vubec stal) a pak mu volala zena, ze nemuze vybrat penize z ATM, coz byla blbost, protoze o penize nejak nouzy nikdy nemel.

Tak se to dozvedel-ale jak pise Daniela, tomuhle preci nemuze nikdo soudny verit.
Neocon
0 # Tomáš Pecina 2016-10-29 00:46
Ano, to je možné, ale značně netypické. Ze stokoruny sedmnáct tisíc ano, osmdesát tisíc normálně ne. Exekutorské zástavní právo k nemovitosti je jiný případ.

Proč se divíte, že ho nikdo nekontaktoval? Pokud existuje fikce náhradního doručení, je přece výhodné učinit dlužníka nedostupným. I mně se cca před pěti lety stalo, že někdo záměrně uvedl adresu, o které prokazatelně věděl, že je 15 let stará, přestože znal aktuální, za účelem, aby mě soud nemohl najít a snáz vyhověl jeho návrhu. To je běžná praxe, kterou plodí fikce náhradního doručení. Ta by měla být zrušena ještě před exekutory.
0 # Anonymní 2016-10-29 02:00
To naprosto bezpochyby a zajimalo by me, jak by se statu libila fikce zaplacenych dani, nebo jak by dlouho vydrzel fungovat bordel, kde by zakaznik za sve penize dostal "fikci pohlavniho styku-nechraneneho". Ani nevim, zda-li tato imaginarni vec je nekde jinde ve svete a pokud ano-kde?

Vsemu, co jste napsal rozumim-tak to bylo, byl to umysl a dle meho podvod jako krava. Byl jsem zrovna na otocku v Praze, takze jsem byl v podstate ucatnikem teto veci-jak jsem navrhoval mu rozmlatil hlavu tyci, mozna by pak s. exekutor zlevnil, ale to je jedno, pac svagr nechtel, protoze to byl/je takovy ten havlista, dnes je nazyvate "slunickari".
Jen proste nerozumim, proc vsude na svete je lichva jeden z nejzavaznejsich trestnych cinu a proc je v CR tato vec legalni. mame v podstate s EU sladene pravo, v podstate ve vsech odvetvich-jen ja proste lidsky jakozto laik nerozumim, proc je toto jinak a jakto, ze to statu stale prochazi.

Kdyz byla ta afera s Randsdorfem, ac celozivotni antikomunista, jsem stale cekal, kdyz to bylo ve vsech zpravach a tisku atd., kdy nekdo rekne, ze udelat z 700-800tis.Kv dluh ve vysi 12 milionu je trestny, spatny, sileny-co je lichva, kdyz ne tohle?
A tak nejak se to motalo,ze je vlastne Mila takovy popleta, sice dobry clovek, ale roztrzity, poslanci-tvurci zakonu, tam blekotali neco jako ze si za to muze sam apod.

Nikoho nenapdlo rici-ty vole-jak si ten cu.ak veritel dovoluje rici, ze mu dluzi 12, kdyz mu pujcil 700 tis.Kc? Toho mel sbalit UOOZ jeste ten vecer.
Vazne, tohle je silenost...
Neocon
0 # Anonymní 2016-10-29 02:11
Ano, to je možné, ale značně netypické.

Nikoliv netypicke-za tech 8 let si tam ty smejdi namastili X ukonu, jak ho shaneli, jezdili do mista jeho bydliste a podobne bullshity-a rozhodne to neni jediny pripad-protoze je pomerne a relativne znamy clovek, takze byla sance, ze se bude branit, vezme si dobreho lawyer a nebude to easy. ( bylo, ale to je jedno).
Neocon
0 # Tomáš Pecina 2016-10-29 03:02
O žádné jiné zemi, kde by platila fikce náhradního doručení, nevím. Všude se žalovaný musí o žalobě dozvědět, jen v České republice to není pokládáno za nezbytné.

Jak jsem napsal, exekutorské zástavní právo k nemovitostem je jiný případ. Kdyby Ransdorf nezaplatil, exekutor by jeho dům sice prodal, ale přebytek (hyperochu) by mu vrátil. V praxi by to ale fungovalo tak, že by se uskutečnila dražba na tajném místě v tajnou dobu, na základě znaleckého posudku (odhadu) zpracovaného kamarádem exekutora, a vydražil by jiný jeho kamarád za 2/3 odhadní ceny.
0 # Anonymní 2016-10-29 03:21
Vyborne-dalsi cz specialita. Prekvapeny tedy nejsem. Samozrejme ze by to tak bylo, notabene takhle podle me prisel k vile ten smejd Podkonicky, nekde ve Velvarsky, ci primo na Orechovce-vyfabulovany dluh, tajna drazba a hotovo.

Ale otazka byla-jak je mozny, ze nekdo pujci poslanci PSP CR, pozdeji EU poslanci a mistopredsedovi Parlamentni strany 8 kil a exekutor po par/nekolika letech legalne vymaha 12 mil.Kc (!!).
Jestli tohle neni lichva-tak co je lichva? Tomu nerozumim-ze to v ty prohnily zemi ani neprislo nikomu divny.
Neocon
0 # Tomáš Pecina 2016-10-29 11:14
Opakuji, že nevymáhá 12 mega, ale hrozí, že pokud dlužník nezaplatí, nechá jeho dům prodat a uspokojí se z výtěžku. Přebytek mu vyplatí.
0 # Anonymní 2016-10-29 12:06
Omlouvam se, ale oficialni cisla v kauze Randsdorf byla-pujceno 700 tis.kc, vymahana a pozdeji zaplacena castka veriteli prostrednictvim exekutora byla 12 mil.Kc.

Ransdorfova vila/dum byl jenom prostredek, jak se k penezum pomoci vydirani dostat-ale castka byla 12 mil.Kc.
Tedy, i kdyby nakrasne mel jeho dum hodnotu 20 mil.Kc, doslo k ferove drazbe a rekneme, ze by se prodala za cca 15 mil.Kc a on 3ku dostal jako prebytek-nic to nemeni na veci, ze preci neni normalni, aby se za nekolik let z dluhu 0.7 mil.Kc udelalo 12 mil.Kc.
Neocon
0 # Anonymní 2016-10-29 13:15
Dělením pohledávek, zvláště společně s fikcemi, hravě vyrobíte náklady v libovolné výši. Náklady na právní obranu u malé pohledávky prakticky okamžitě převýší vymáhanou částku, takže levnější je zaplatit i co nedlužíte. Podle ÚS soudu se to nesmí. ÚS vám to rád zopakuje, ale jediným potrestaným budete vy, když musíte zaplatit soudní poplatky a povinné právní zastoupení. Někdy i opakovaně. Žádnou účinnou obranu neznám.
0 # Anonymní 2016-10-29 13:29
To vsak neni odpoved na moji otazku, zda-li je v EU prostoru legalni/normalni udelat z 700 tis.kc skutecneho dluhu, dluh ve vysi 12 milionu Kc?
Neocon
0 # Anonymní 2016-10-29 13:43
Je legální v EU prostoru mít justici, která nefunguje?
0 # Anonymní 2016-10-29 14:01
To nebyl point-jasne ze nefunguje, ale ve vetsine pripadu, nutno byt objektivni, to neni az zase takova hruza.

Kdezto v otazce exekuci to je hruza, horsi nez v Africe. Proste kdyby v Nemecku, nebo UK nekdo chtel po dluznikovi, ktery prokazatelne dostal cca 20 tis.Euro pujcku, nazpet dostat rekneme 400 tisic Euro, tak ho proste zavrou. Veritel jede vecer s obvinenim z lichvarstvi do jailu.
V USA by mu soudce rekl, ze mu je nemel pujcovat, kdyz je nemel zajisteny-soudce by mu rekl, ze to neni jeho business a at se dohodnou mezi sebou na splatkovem kalendari-hotovo dvacet.

Kdezto v Cesku falesny veritel jeste v hlavnich zpravach mluvi na kameru, jak byl s Milou Randsdorfem kamarad, ze mu tedy pomohl 700 kilama a ze proste dnes je dluh ve vysi 12 milionu Kc a ze je chce.
A funny na tom tragickem pribehu je, ze nikdo, doslova nikdo se v cele zemi nezacal ptat, jak je mozny takhle vyfabulovat dluh.
Neocon
0 # Anonymní 2016-10-29 14:50
Neocone,
Jsou Vaše údaje o dluzích Ransdorfa pravdivé? Kromě těch 700.000 měl i jiné dluhy. Těch 700 kilo si půjčil (bezúročně, na půl roku) s podmínkou, že za každý den zpoždění zaplatí 0,5%. Pak dlouhá léta nic neplatil a tak dluh svižně narůstal. Ale ne na Vašich 12 mega. Jak by se nakládalo s takovým dlužníkem ve Vaší Emerice? Prostřelením kolena?
0 # Anonymní 2016-10-29 15:16
Ne, nikoliv-vygooglujte si to-o jinych dluzich nevim a ani me nezajimaji-pujceno 700 tis.kc-kdyz se to zacalo resit verejne, byl dluh 7 milionu Kc-vymozeno a zaplaceno 12 mil.kc. To vse z "bezurocne" pujcky 700 tis.kc. Neco, jako nemravne uroky, pokuty z prodleni a dalsi vyfabulovane kecy Vam asi nic nerikaji, ze ano? O zakonu o lichve take asi slysite prvne...

Nic by se nikomu nestalo v US-proste nic-jen by mel dluznik rozmlaceny kredit a uz by si nekoupil na splatky ani cell phone.

Dam Vam jeden priklad, 2 roky stary-muj dobry znami a majitel spratelene restaurace pujcil svemu 35ti letemu managerovi, dlouholetemu zamestnanci $50K, s tim, ze si to odmaka-odmakal si $14K a pak mu ukazal finger.
Odesel, pracuje jinde, nekomunikoval, nesplacel-borec, 64 let star to dal k soudu a soudce mu rekl, ze to je jeho bullshit, ze mu pujcil $50, odecetl $14, co si odpracoval a naridil Ryan/dluznikovi, ze mu musi do 5ti let od rozhodnuti soudu splatit $10K, takze mu do dneska, kazdy patek , posila sek na $50. Hotovo-tecka, vymalovano.
To jen v cesku by udelali z dluhu $36K- $360K. Kdy tahle silenost skonci...
Neocon
0 # Anonymní 2016-10-29 16:26
Ta šílenost už končí. Rozumný člověk, když to na něho zkusí, prostě hned majetek schová a ze sebe udělá socku. Nebo rovnou funguje přes jinou osobu s právní subjektivitou, kde dluhy nechává umořit a aktiva vyvádí. Mafie má sice obrovské pohledávky, ale nedobytné. Provoz mafie je drahý a trh takové pohledávky přestává akceptovat. Mafie slábne a zisky z exekucí klesají ještě více. Pelikán už ohlásil, že nedobytné pohledávky vymáhané víc než 2 roky budou odepsány. Spravedlností bych to nenazval, ale jakási nová rovnováha tím vzniká.
0 # Anonymní 2016-10-29 16:37
Mate pravdu, take jsem nekde cetl, ze Pelikan chce snad zmenit zakon s tim, ze do insolvence muze jit kazdy a muze splatit mene, nez stavajicich 30% a muze byt insolvence az na 7 let a exekuce budou ze zakona jen po dobu urcitou a den a minutu pote se samy zavrou, neco jako promlceci lhuta u tr.cinu.
Ja bych to spravedlnosti v klidu nazval.
Neocon
0 # Anonymní 2016-10-29 17:23
Ja bych udelal, kdyz uz jsou ty exekuce protipravne nastaveny a 90% z nich je vylhanych-do 3 let od zahajeni exekuce promlceci doba do castky 500tis.Kc, nad 500 tis.Kc vymahana castka- 5 let promlceci doba.

Pri vymahane castce zpusobenou trestnym cinem-10 let promlceci doba.
Az ta Pelikanova novela projde-panecku, to bude smejdu bez prace.
Neocon
0 # Anonymní 2016-10-30 19:10
Neocone, co se toho Míly týče nejste dost dobře informován.
0 # Anonymní 2016-10-30 19:25
Mate-li jine, presnejsi info-prosim, sem s tim, rad se omluvim, bylo li to nejak zasadne jinak.
Neocon
0 # Anonymní 2016-10-30 18:52
Tak v té Americe to musí být opravdu moc fajn.

Tak jsem zavolal zpatky, pan mi rekl, ze jsou colektori a ze se pred cca 2ma lety dostal u WF Bank do minusu, $240.
Rekl jsem ok, kolik borec jako ze dluzi-rekli $240 +$150 pro Banku fine, a pro ne za vydaje (telefonni hovory, nejake dopisy na adresu, na ktere nebydli) $180.

Čili bankovní pohledávka 240 (zda šlo o skutečné peníze nebo nějaký dluh pokuty za přečerpání limitu se nedozvíme.
Náklady banky: 150, tedy cca 40 %
náklady vymahačů: 180 tedy cca 70 %

a teď 240 USD + 150 USD je cca 9.750,-Kč
exekutor: 7.865,-, což je cca asi taky 80 %

ovšem, zřejmě jde o "dobrovolné" zaplacení, takže exekutor by dostal jen 3.932,-Kč, což je asi 40 %.

Ale co mě překvapuje nejvíc, proč se ti skvělí a velkorysí američani takovou prkotinou 2 roky zabývali?
Je přece naprosto neústavní vymáhat malé dluhy a pronásledovat chudáka Mexičana po celých USA. To nemohl té bance někdo říct, že si za to může sama? Mimochodem, proč jste to vlastně zaplatil, a ještě i s náklady, když by věřitele s takovou prkotinou každý soudce vyhnal?
0 # Anonymní 2016-10-30 19:23
Bohuzel nechapete zakladni veci-kdyby se na ne mily mexic vyjeb.l, nic se mu nestane. Nikdo by ho neshanel, nikdo by za nim nejezdil.
Tihle kolektori, jedine, co mohou je, ze cloveku X tydne volaji-tot vse, takze tahle "prkotina" by se nikdy k soudu nedostala, nikdo by ji k soudu nedal, a i kdyby, tak by jim soudce rekl, ze "mexikovi, ktery nema SSN, tudiz je v zemi pp. ilegalne, ani ucet nemely zalozit, natoz ho pustit do minusu". Tecka

Ja jen verim, ze se dluhy, znovu opakuji "dluhy" maji a museji platit-tudiz jsem to za neho zaplatil, at on ma klid, (furt je sance, ze jednou se treba v zemi ozeni, nebo prijde reforma a dostanete papiry, notabene ma 2 adolescentni deti, US obcany, takze az jim bude 21 let, tak si o neho zazadaji a papiry dostane anyway, a pak bude zacinat s rozsekanym kreditem a nekoupi si dum na hypo, auto na splatky apod.)
a druha vec-on ty penize vazne dluzil a jak jsem psal v predchozim-tech par stovek, slovy par stovek navic me prislo absolutne fer pro vsechny, jak pro mexika, tak pro Wells Fargo Bank, tak pro ty kolektory, protoze navyseni bylo za ty temer 2 roky ve vysii jeho dvoudenni mzdy.
Zajimalo by me, zda-li by v CR clovek po 2 letech od stkutku zaplatil vymahacum/exekuturovi navyseni/pokutu/naklady na vymahani ve vysi 2denni mzdy-ten material, co kourite, bych take rad zkusil.
Neocon
0 # Tomáš Pecina 2016-10-30 20:40
Samozřejmě, že dluhy se musejí platit. I ten člověk, co dluzil 90 korun za plyn, by to rád zaplatil – kdyby se o tom dozvěděl. Ale ne deset tisíc advokatovi plynaren a sedm exekutorovi. To je to podstatné, co Yossi nikdy nepochopí, protože podle něj je vše podle zákona a tedy v pořádku.
0 # Anonymní 2016-10-30 21:15
Naprosto presne-dluhy se maji a ja verim, ze i museji platit-bez otazek. Treba pan Buh da a Yossi si vyzkousi to, co tady opakova tvrdi a vesele aplikuje na sve klienty, na sobe.

Treba se nekde ozere v baru a holka/kluk rano, ac to nebude pravda, pujde na fizly, ze ji/ho znasilnil, ci se minimalne pokusil znasilnit, nebo se objevi nejaka cerna jizda v Praze, pred X lety a bude mit vse obstavene, a z par kil udela smejdsky exekutor 60-80K dluh.

Ale, jak tu opakovane pani Daniela pise-"...tomu prece nikdo rozumny nemuze uverit..."
Neocon
0 # Niki 2016-10-31 17:46
Nastavit defaultní vyhledávání u účastníka soudního řízení na položku "na začátku" mi připadá podivné. Obvykle zadám příjmení (pokud je dostatečně neobvyklé, jako například u hledaného řízení s obviněnými, kteří se jmenují Rafaj, Kopl a Veselý). Trvalo mi asi čtyři plané hledání než jsem si této nové volby všiml a přepnul ji na univerzálnější "kdekoliv".
0 # Tomáš Pecina 2016-10-31 18:50
Příčina je technická: nevyhledává se fulltextově, proto je hledání podle přesného obsahu nebo podle začátku mnohonásobně rychlejší (využívá se databasový index). Pro sledování nových účastníků/dlužníků, kde toto nevadí, je proto default "kdekoliv", u prohledávání database "na začátku".
0 # Tomáš Pecina 2016-11-02 17:51
Uznávám, že je to matoucí, proto jsem rekonfiguroval server tak, že covering index se udržuje v paměti, a nastavil jsem default zpět tak, jak byl. Díky za upozornění.
0 # Anonymní 2016-11-08 15:38
Nezabavitelná část dávek důchodového zabezpečení nemůže být postižena exekucí ani tehdy, je-li uložena na účtu u peněžního ústavu
usoud.cz/.../...

Neuvěřitelné, jaký boj tu musí občané svádět za masivní, dlouhodobé a zřejmé bezpráví.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)