Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Národní centrála proti organisovanému zločinu slaví první úspěch: v neděli byl po návratu do České republiky dopaden a vzat do vazby Lukáš Borl, jenž je viněn z podílu na útocích na restauraci Řízkárna a na zapalování policejních automobilů, což měl činit pod hlavičkou Sítě revolučních buněk. Ta je zajímavá především tím, že podle všeho sdružovala buňku jedinou, počet jejíchž členů pravděpodobně nepřekročil jednoho – Borla. L. Borl je rovněž znám tím, že posprayoval zeď ruzyňské věznice, za což byl jako pomocník pravomocně odsouzen Igor Ševcov.

Samotné útoky na policejní auta a Řízkárnu ovšem blednou před tím, že Borl se měl dopustit rovněž zvlášť závažného zločinu podpory a propagace, za což mu nyní hrozí až deset let vězení (za zničení policejních aut by to byly tři roky). V čem měl tento hrozný čin spočívat, je arci nejasné, nelze vyloučit, že pachatel lepil nálepky, dával závadové lajky na Facebooku nebo dokonce něco sám na Internet napsal. I když je znalecký stav nyní oslaben nucenou absencí největšího odborníka v oblasti Ivo Svobody, nepochybujeme, že extremistova trestná činnost bude orgány činnými v trestním řízení rozkryta do nejmenších detailů, tedy do poslední schránky na psí exkrementy, tak jako u Patrika Vondráka a Michaely Rodové (jejichž stíhání, mimochodem, vstoupí za několik týdnů do osmého roku).

Centrálu tedy nečeká lehký úkol, ale nepochybujeme, že s pomocí znalců a případného spolupracujícího advokáta ex offo bude zločinec co nevidět, nejpozději za deset let po dopadení, i usvědčen.

Komentáře   

0 # Soudruh Stvořitel 2016-09-06 22:46
Kapitalisté bezproblémů oslavují nepřekážející Palachy, pride Mašíny a lásku Havla. Klidně si zamilují i Lidice, paterčata nebo bábu pod kořenem, je jim to jedno, ale pronájem demokracie jim hlavně slouží k vytváření exemplárních případů, boj s levicí ve všech formách je pro ně podstata třídního boje. Vsadím se, že půl policejního státu pátrá po buňkách, místo po burkách.
0 # Anonymní 2016-09-07 00:33
Na bunky se tady dvacet let kaslalo, ted jednoho bunku honi rok ci dva. Takze nebojte se. Bunky evidentne nehoni s zadnou velkou vervou.
0 # Soudruh Stvořitel 2016-09-07 21:40
To bude pravda Soudruzi, já jsem si také vytvořil tajnou soudružskou buňku. Předpokládám, že ji Soudruzi z BiS nedohoní www.youtube.com/watch?v=wh-1SDOjOZE
0 # Anonymní 2016-09-07 22:58
Panenko nebeská! Americké popové sr...y v ruském provedení!

Mají mnohem lepší moderní hudbu, třeba Arkona – metal postavený na ruském folklóru. Velmi zajímavé!

Pravda, pana Borla by tenhle styl zřejmě nezaujal :-).

Q.
0 # gogo 2016-09-07 09:53
V souvislostí s redukcí hierarchické struktury od sítě buněk až po pana Borla je mrzuté, že sám jmenovaný je patrně vícebuněčný.
0 # Tomáš Pecina 2016-09-07 10:17
Myslím, že možnosti nejsou zdaleka vyčerpány. Po propuštění by pan Borl mohl založit Mezinárodní konfederaci spojených asociací sítí revolučních buněk nebo něco podobného.
0 # Radek Mikula 2016-09-08 06:56
Borl - to je v současnosti téma vztahu mez občanským aktivismem a násilnou přímou akcí v českém prostředí. To je boj, který hájí, ať už se mu sám věnoval, nebo jde jen o policejní výmysl.

Ale už jen samotný občanský aktivismus je pro mnohé něčím, co je tak cizí jejich myšlení, že k tomu těžko dokáží něco rozumného napsat. Jeho kombinace s revolučními formami boje pak představuje cosi, o čem je ani nenapadne, že by se k tomu něco smysluplného napsat dalo, natolik jsou sžití se stávajícími poměry. Tak alespoň plácají...
0 # gogo 2016-09-08 08:08
Člověk se potká okrajově s formou, zatímco obsah se zdá jako by absentoval. Je v tom víc, než "blbnutí"?
Např ... dejme tomu bude pán třeba zapřísáhlý anarchista odmítající státní/organizované struktury. Je bez nich schopen sám žít? Má někde statek a schopnost si zorganizovat základní jednotku?
Nebo jen tak žvaní v pivnici, jezdí si metrem, čerpá dávky a žere korporátní žádlo ze supráče?
Je potom něco, s čím s ním lze polemizovat a co by sám prosazoval něčím větším, než jen žvaněním a čmáráním po zdi? - tj.vlastním příkladem?
0 # Anonymní 2016-09-08 10:11
Z mé zkušenosti je to spíše tak, že osoby vyznávající tenhle revoluční boj - zapalování, vyhrožování, blokace a pod., nejsou samy schopny o svých pohnutkách racionálně debatovat a obhájit si jejich legitimitu. Vždy to skončí buď vágními odkazy na Badioua nebo ad hominem urážkami.

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2016-09-08 14:43
Ani zapalování policejních aut, ani sociálními požadavky motivované vydírání vlastníka restaurace, a ovšem ani pomalovávání vězeňských zdí není aktivitou chvályhodnou, nicméně problémem je zde rozsah obvinění; nic z toho, co je vystaveno na Borlových stránkách (a je otázkou, zda bude jako jejich autor usvědčen), není podporou a propagací zákonem zapovězených hnutí.
0 # Anonymní 2016-09-08 20:39
Vyhledat článek dle uvedené citace dokáže jistě každý. Označení „ucelená příručka pro levicové radikály s návody, jak provádět protistátní sabotáže a přitom se vyhnout dopadení,“ to určitě není. Některé popisované metody jsme užívali jako děti dávno před internetem k drobným lumpárnám. Uváděné je propagací hloupostí nebezpečných hlavně pro experimentátory samotné. Pokud skupina dospělých lidí opravdu věří, že zapalováním a ničením strojů lze cosi vybojovat „proti systému,“ a že to lze ve větším rozsahu činit a přitom zůstat ukrytý před kamerami a sledovacími prostředky, pak u nich nějaký vážný problém asi bude.
0 # Radek Mikula 2016-09-09 03:44
gogo: Při Vašich nárocích na autentičnost odporu by nezbývalo než zůstat poslušným občanem. Většinu odpůrců tohoto ale i minulého režimu byste tak snadno mohl označit za pokrytce, zvlášť Mašíny nebo třeba Hučína - ti všichni si prý občas koupili pár rohlíků za socialistickou měnu.

Yossi: Máničky v sedmdesátých letech zajisté byly schopny obhájit svůj vzdor filosofickými traktáty či politologickými esejemi.

Tomáš Pecina: Pokud vězení odpírá přiměřenou stravu vězňům, lze za chvályhodné považovat jakékoli prostředky, které mohu vést k nápravě.

Borlovi možná budou chtít přišít založení SRB.

Anonymní8. září 2016 20:39: Spolehlivý a zcela přesvědčivý návod na protisystémový odpor nemá dnes nikdo.

Zdá se, že v unikání byla či je SRB poměrně efektivní, nemyslíte?
0 # gogo 2016-09-09 07:20
Pokud vím, tak Mašínové ani Hučín nebyli aktivisty proti bílému pečivu.
Co pan Borl?
0 # Anonymní 2016-09-09 11:51
RM:

Děkuji za potvrzení mého výroku.

yossi
0 # Radek Mikula 2016-09-09 15:34
gogo: Pan Borl alespoň podle dostupných informací není aktivistou proti metru (sám jsem ho tam jednou potkal).

Já nechci přímo zesměšňovat Vaše požadavky. Musíte ale pochopit, že politický směr, ze kterého SRB vychází, dává přednost bezprostředním aktům odporu vůči kapitalistickému zřízení. Ty mají, minimálně symbolicky, narušit strukturu sociální hierarchie. To se jim nepochybně daří, i když můžeme debatovat o celkové smysluplnosti jejich kampaně.

A ještě Borl, ten patří mezi stoupence centra Klinika - navzdory tomu, že tam se používají v podstatě opačné prostředky boje. V její činnosti pak snad můžete zahlédnout přinejmenším náznak alternativy vyjádřené vlastním příkladem, po němž voláte.

yossi: Nevím, jestli je úplně rozumné provokovat mě k úvahám o styčných bodech mezi Vaším a estébáckým myšlením. Jen si vzpomeňte, jak Vás podobné impertinence dokáží vyvést z míry.
0 # Anonymní 2016-09-11 08:55
RM:

Nevyvadeji z míry, jen potvrzují argumentační impotenci Vás, klinikaru, a násilných extremistů podobných pánů Borlovi. Je mi úplně jedno, jakou zrudnou ideologií se zaštiťují to je neomlouvá
. Klidně dál jeďte falešné ad hominem argumenty, jen to potvrzuje, že mám ve věci LEX pravdu.

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2016-09-11 10:03
Milý Yossi, stát se musí bránit proti násilným projevům, jako byly útoky na Řízkárnu nebo zapalování policejních aut. Neubrání se jim arci tak, že bude pachatele zavírat na základě zástupných obvinění z verbální kriminality; tím se leda zesměšní, tak jako se zesměšnil v kausách Nálepky, RWU, Hitlerovy projevy a dalších.
0 # Radek Mikula 2016-09-12 23:29
Yossi: Na výslechu v Bartolomějské v lednu 1989 mi vyšetřovatelé od StB vysvětlovali, že se mýlím ve svých názorech na svobodu a demokracii. Byla to trochu vzrušená ale víceméně kultivovaná beseda. Pouze jeden příslušník, zjevně pod vlivem, na mne střídavě křičel a vybíhal z místnosti, do níž se pak vracel se slovy: "Poslouchej, Mikulo, s takovým debilem, jako jsi ty, se vůbec nemá cenu bavit, ale já ti ještě něco řeknu...!!!".

Tohle mi až tak nevadilo. Kdyby mi však řekl, že se zaštiťuji zrůdnou ideologií, to by se mě už dotkl. Tak teď mohu jen doufat, že jste ji nevztahoval i na mě.

Snad tuhle poznámku neposoudíte jako další argumentační faul.
0 # Radek Mikula 2016-09-12 23:33
Tento komentář byl odstraněn autorem.
0 # Anonymní 2016-09-08 12:37
Promiňte, že se v rámci této diskuze nevyjadřuji k tématu, ale zajímalo by mne, jestli budete požadovat - pravděpodobně prostřednictvím zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím - rozsudek Vrchního soudu v Praze ze dne 31.8. 2016, sp. zn. 8 To 54/2016 (obviněným byl Lukáš N.), a pokud ano, zda jej rovněž zveřejníte na tomto blogu.

Jan K.
0 # Tomáš Pecina 2016-09-08 12:54
Samozřejmě, ale musím počkat, až bude vypracován a rozeslán stranám. Zatím je spis stále u vrchního soudu.
0 # Anonymní 2016-09-08 13:06
Děkuji za odpověď. V minulosti jsem inter alia požádal o rozsudek Okresního soudu v Ústí nad Labem ze dne 1.2. 2016, č. j. 32 T 32/2015 - 888, ale jelikož lhůta pro vypracování tohoto judikátu byla prodloužena, byl jsem také nucen vyčkat. Pro úplnost ještě doplním, že daný rozsudek se týkal několika pracovnic/pracovníka Magistrátu Ústí nad Labem, kteří odložili téměř 1350 oznámení o přestupcích a to konkrétně nezaplaceného parkovného.

Jan K.
0 # Anonymní 2016-09-08 22:52
Většina žádostí u Okresního soudu v Ústí n/L mi skončila se stížností na MS, kde si 3/4 roku odpočala, aby následně poskytli. Nikdy jsem ve stížnosti nebyl neúspěšný, přesto výklady stran poskytnutí informací tohoto soudu jsou skutečně kuriozní.

Když vám zavolá "ředitelka správy soudu", že jako tam chybí procesní plná moc účastníka, vysvětlujete, že je to žádost podle 106tky, tak wtf, a skončíte na tom, že jako neúčastníkovi vám "nic určitě posílat nebudou", a i přes snahu vysvětlit, ať to konzultuje s někým s právním vzděláním, vám přijde usnesení o odmítnutí, neboť by to mohlo narušit práva účastníků, protože z mého podání "je zřejmé že stejně vím o koho jde", pak se chce člověkovi i brečet.

Když to na MS po třetí urgenci leží 3/4 roku, tím spíš.
0 # gogo 2016-09-09 13:32
Já myslím, že byste se měl obrátit na renomovanou mezinárodní organizaci, které se zasazuje o svobodu na celém světě a to bez ohledu na politické zřízení tam panující.

www.amnesty.cz/pripad/rusko-sokolovsky

Pozornému čtenáři jistě neujde, že v Rusku hrozí max. 5 let, kdežto u nás 10. Je vidět, že jsme dvakrát rozvinutější než Rusko.

Myslím to ale vážně, dejte podnět amnesty, perníkové zločinkyně nebo závadoví mávači si zaslouží jejich podporu a amnesty aspoň nemusí hledat případy v dalekých zemích a může se angažovat přímo doma.
0 # Anonymní 2016-09-09 13:36
V Rusku se take, k memu velkemu prekvapeni, pocita jeden den vazby za dva.
Neocon

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)